Het is al even geleden dat jullie van mij gehoord hebben. Naast drukke praktijk en de uitgave van mijn boek, natuurlijk ook de griep gehad zoals zovelen onder ons. De kosmische energieën van februari en maart zijn behoorlijk heftig geweest. Veel mensen hebben griep gehad, sommige wel twee of drie keer. Er waren gigantische spierpijnen in benen, schouders en handen, hoofdpijn, lusteloosheid, intens moe, slecht slapen, of juist heel veel slapen. Maar tevens ook een gevoel van off grid zijn, niet geaard, verwarring, wazig, watten in je hoofd en je niet kunnen concentreren. Zelfs wat depressieve gevoelens waarvan je niet begrijpt waar ze vandaan komen. Je hebt al veel opgeruimd en er is helder inzicht in alles. Het gaat goed met je; je hebt het naar je zin, je bent een tevreden mens en je hebt een gezegend leven. En toch ineens overvallen deze nare gevoelens gevoelens je. Bij veel mensen om mij heen werden ernstige ziektes geconstateerd en ook overleden er een aantal relatief jonge mensen. Al met al geen makkelijke tijd.

Grote schoonmaak

Zoals je bij kleine kinderen zo mooi kan zien. Na een kinderziekte maken ze vaak een sprong in hun ontwikkeling. Ze hebben een groeispurt gemaakt. Zo gaat dat bij ons volwassenen ook. Een wetenschappelijk onderzoek vertelt dat onze hersenen na een griep drastisch veranderen en dat het proces nog lange tijd daarna doorgaat. Het bewustzijn groeit en als het goed is ga je na zo’n heftige griep dingen ook anders doen en anders zien.

Oude wonden helen

Tijdens de lente equinox stond de Zon conjunct Cheiron, de pijn-planeet, een astroïde die zich tussen Uranus en Saturnus beweegt en maar 100 jaar in ons sterrenstelsel zal zijn. Cheiron is sinds 1987 in ons sterrenstelsel en helpt ons bij de bewustwording van onze zielenpijn, op persoonlijk en collectief niveau. We komen allemaal met een bepaalde zielenpijn in dit leven. We worden ook altijd in de meest gunstige familie geboren waar die pijn volop wordt aangeraakt om deze te kunnen helen. Het zijn wonden zoals afwijzing, niet goed genoeg zijn, niet de moeite waard zijn, niet gezien en gehoord worden. Die wond van onze ziel blijft zich herhalen in onze relatie met onze ouders, broers en zussen en later in intieme relaties en in ons werk. Het zijn opgeslagen patronen van actie en reactie. Zoals ik vaak zeg, relaties zijn er niet om je gelukkig te maken, relaties zijn er om de pijn die er al zat naar boven te halen zodat ze geheeld kan worden. Deze wond zit opgeslagen in ons lijf, en met dit soort grote energieshifts, krijgen we de kans om ernaar te kijken en te helen. Jupiter die tot 10 juli retrograde in het teken Schorpioen loopt, kan hierin een grote ondersteuning zijn. We kunnen oude stukken tegenkomen vol boosheid en angsten die we onder ogen mogen zien. Vooral ook stukken die te maken hebben met seksualiteit, intieme relaties, macht en onmacht situaties.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Me too

Emoties wijzen de weg, zij laten zien waar we nog werk te doen hebben. Vanaf 2010 heeft Cheiron in het teken Vissen gestaan. Vissen is het teken van afronding en is verbonden met het twaalfde huis, dat staat voor onthechting, spirituele ontwikkeling, het collectieve bewustzijn, dromen, ziekenhuizen, zorg, maar ook onze voorouders, verslavingen, illusies, het verborgene en tevens ook dat we allemaal verbonden zijn in de Bron. Afgelopen tien jaar is er veel gebeurd zoals de opkomst van het werken met familieopstellingen en voorouders. Het gaat nu vooral over slachtoffer/daderschap en het verborgene wat nu boven tafel mag komen. We kunnen dat zien in het collectief met Me Too. Met het opstellingenwerk, werk je met het geweten, velden van bewustzijn van families, voorouders, steden, landen en de hele wereld. Er is in die velden nu zoveel ruimte gekomen dat er juist nu zoveel naar boven kan komen. Alle geheimen en corruptie komen boven tafel. Het is geweldig dat vrouwen En mannen! nu hun mond open durven doen om te vertellen wat er gebeurd is. En het is overal: in de wereld van goede doelen, politiek, film, sport en televisie, bij Jehovah’s en Boeddhistische monniken. Overal komt het naar buiten. Daabij moeten we wel oppassen dat we mannen niet gaan vervolgen. Niet alleen mannen vertonen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook vrouwen mogen hierin naar zichzelf kijken en hun verantwoordelijkheid nemen. Al die situaties van macht en onmacht vragen om erkenning zodat er recht gedaan kan worden en het geweten verschoont. Opstellingen kunnen hierin heel veel inzicht geven en echt oplossen. We kunnen zien dat de daders net zoveel slachtoffer zijn en dat er rust komt wanneer beiden erkend zijn.

Verlossing

Bij Vissen hoort ook zelfopoffering, daarom wordt Cheiron ook wel in verband gebracht met Christus. Het verhaal van Christus staat symbool voor ons eigen leven. Nu we voor Pasen staan is dat wellicht een mooie verheldering. Na Carnaval begint de tijd van vasten. Vroeger betekende dat onder andere onthouding van vlees, carne = vlees. Een periode van onthouding, detox, op alle lagen, een tijd om stil te staan bij wie we zijn en wat we doen. Pasen is het feest de wedergeboorte, waar het lopen van het kruispad en de kruisiging aan vooraf gaat. Iedereen loopt zijn eigen kruispad, met zijn eigen kruis op zijn schouders. Het kruispad lopen, dus deze periode, is een periode van bezinning,tijd en rust. Ik draag dit kruis, het kruis van mijn geweten. Zolang ik de ander de schuld geef en verantwoordelijk maak voor mijn pijn en of geluk, is er geen vrede, geen verlossing in mij. Die verlossing komt wanneer jij je verhalen los gaat laten en anders gaat kijken naar de wereld en je echt eigen kruis gaat dragen. Cheiron en daarin ook het kruispad gaan over het aanvaarden van het aardse leven, inclusief groeipijnen, inclusief het door jou te dragen kruis. Alles wat jij doet of denkt brengt verandering in de stroom van het leven.

Cheiron in Ram

Zoals ik al zei, we zitten in een afrondingsfase. Vanaf 18 april gaat Cheiron na acht jaar van teken veranderen. Van Vissen naar Ram. Ram is het teken van het nieuwe begin, van de Lente, geboorte. Cheiron in Ram, kan in het begin problemen geven met het gevoel er helemaal en met alles erop en eraan te mogen zijn. Cheiron in Ram vraagt je om voor jezelf op te komen, om je eigen plek in te nemen, om assertief te zijn en grenzen te bepalen. Het is nodig om eerst je eigen plek in je gezin weer in te nemen, je te verzoenen met je innerlijke ouders zodat het innerlijk kind in jou de ruimte krijgt om zichzelf te zijn. Wanneer je die plek weer ingenomen hebt, en je kan weer gewoon kind zijn en broer of zus. Dan kan je ook je plek in de maatschappij in gaan nemen. Dan kan je echt voor jezelf gaan zorgen en op eigen benen staan, emotioneel, financieel en spiritueel. We zullen ons gesteund voelen door onze ouders en voorouders. Daarin kan je een voorbeeld zijn voor de ander waardoor de ander ook open gaat staan voor veranderingen. Die ziet jou stralen en zegt dat wil ik ook! Er zullen grote veranderingen komen en nieuwe bewegingen ontstaan, waarin we elkaar zullen gaan ondersteunen vanuit ons geheelde zelf en dienstbaar zullen zijn aan het grote geheel.

Vertragen

Saturnus in Steenbok loopt nu in op de diamant, die staat voor vervolmaking en evenwicht in het mannelijke en vrouwelijke in onszelf. Hij gaat op 18 april wel weer retrograde lopen, maar hij heeft de diamant even aangeraakt. Het vrouwelijke is passief en ontvankelijk, het mannelijke is actief en ondernemend. Het zijn twee tegenovergestelde soorten van scheppingskracht. Het vrouwelijke, de eicel is passief, en wacht tot de tijd daar is om haar weg te gaan en bevrucht te worden. Het mannelijke is actief, de zaadcel die op agressieve wijze in een ratrace met andere zaadjes, zijn weg naar de eicel vindt en haar bevrucht. Tijdens het patriarchaat en vooral afgelopen jaren is duidelijk geworden dat alleen de puur mannelijke vorm van creëren de aarde uitput, de mens uitput en zorgt voor burn out en destructie van de mens en de aarde. Dit jaar is een 11-jaar en inderdaad een jaar van creatie, maar we mogen de tijd nemen om goed te voelen en te zien wat we willen creëren.
De blik wordt voorlopig nog wel even naar binnen gericht. Er is nog tijd nodig om de nieuwe energieën in te laten dalen. Saturnus in Steenbok zorgt voor vertraging waardoor we na kunnen denken over wat we werkelijk willen creëren en nieuwe waarden.

Voor elkaar

Creatie niet vanuit hebzucht en ego-behoeften, maar vanuit vrouwelijke waarden van gelijkwaardigheid en zorg voor elkaar. We hebben nieuwe waarden nodig om uit deze destructieve situatie te komen. Een nieuwe vorm van omgaan met elkaar en moeder aarde. Zodat er ruimte komt voor duurzaamheid en kwaliteit. En je ziet het al gebeuren. Mensen worden echt wakker. Er gebeurt veel, er komt bereidheid om dingen anders aan te gaan pakken. Saturnus zal ons in dit proces ondersteunen om vertrouwen te krijgen in onszelf en het proces. De volle maan van 31 maart zal haar licht laten schijnen in relaties. Het gaat over jij en ik, geven en nemen in evenwicht, vanuit je eigen plek, vanuit je eigen kracht.
De ultieme verlossing van het lijden komt zoals in de bijbel staat :

“Wie sterft voordat hij sterft, zal niet sterven wanneer hij sterft.”

Dat is wat de kruisiging ons laat zien. Het offer is het oude ikje dat sterft aan het kruis, de psychische dood, waardoor ons ware wezen op kan staan.

Fijne pasen allemaal!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

17 REACTIES

 1. Je uitleg ondersteunt waar ik nu doorga. Met mijn vissen 12e huis met gelukspunt tussen zon en maan waar nu Cheiron in het derde decanaat van schorpioen zich bevindt heb ik een zware periode van groei achter de rug maar kan ik in het verborgene liefde en goede wensen naar mijn medemensen doorsturen wat mij gelukkig maakt en waar ik zeer dankbaar voor ben. Ascendant Ram met Saturnus heeft het mij ook niet altijd gemakkelijk gemaakt maar mij sterk geholpen bij mijn spirituele groei. Ik ben nu 79 jaar en leer nog alle dagen bij. Veel, veel dank voor je artikel dat mij geweldig steunt bij mijn pogingen een beter mens te worden. Mira

  • Dank je wel lieve Maria! Bijzonder dat je nooit opgegeven hebt om te leren.
   Zeker geen makkelijke plaatsingen. Je bent een bijzonder mens!

   Harte groet, Yvonne

 2. Herkenning alom. Ik zit er midden in en fijn om te lezen dat het om een proces gaat waar “we” doorheen gaan.
  Dank Yvonne!!

  • Hallo Mieke !!

   Je bent zo jong als je je voelt. In 1900 is nog een Tibetaanse Man ergens tegen de 200 geworden, in het oude testament werd men 400-500 jaar… Dussuh denk en hoop dat je nog heel veel mag leren!! 😉
   Xxx
   Barbara

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in