koude training

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van koude training. Je kunt hiermee beginnen door na een warme douche voor bijvoorbeeld 30 seconden koud af te douchen en dit langzaam op te bouwen. Door je te focussen op een diepe, krachtige ademhaling krijg je de kou onder controle. Door de Wim Hof Methode, uitgevonden door de Nederlander Wim Hof, begint koude training langzaam bekend en populair te worden.

Wim Hof
Wim Hof
Als koud afdouchen voor jou niet werkt, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een koude training in de zee of in natuurwater te doen. Mocht je verder willen gaan, dan is een Wim Hof Methode workshop met een ijsbad een mooie vervolgstap om nog meer te leren over koude training. Zelfs door in korte broek en shirt buiten in de kou te lopen kun je al voordelen behalen!

Wat zijn de mentale voordelen van koude training?

Comfort zone vergroten

Het blijft een feit dat het water of de lucht koud is. Bijna niemand zal van nature de kou als prettig ervaren, daarom heet het ook koude training. Zodra het koud is, zijn we geneigd om de verwarming zo hoog mogelijk aan te zetten of een warme jas te dragen. Door toch de uitdaging aan te gaan met de kou is het mogelijk om je comfortzone te vergroten. Je doet iets waarvan je denkt het niet te kunnen, maar zal toch ontdekken dat je lichaam sterker is en tot meer in staat is dan je denkt! Door spelenderwijs grenzen te verleggen, is er veel meer mogelijk dan je op voorhand zou denken. Er zal een natuurlijke persoonlijke ontwikkeling ontstaan door veel dingen te doen waar je bang of angstig voor bent.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Sterkere focus

Tijdens de koude training is het erg belangrijk om je te focussen op een diepe en krachtige ademhaling. Zodra je wordt afgeleid door (negatieve) gedachten zul je merken dat het ineens veel kouder lijkt. Je moet je aandacht echt op jezelf richten en niet worden afgeleid. Merk je toch met je hoofd bij de afwas te zijn, of het boodschappenlijstje, focus dan weer op de sensatie van de koude op het lichaam. Het is een zeer doeltreffende manier van mediteren. Wanneer je regelmatig aan koude training doet, zul je automatisch een sterkere focus gaan ervaren in het dagelijkse leven. Dit zal zich vertalen in het ongestoorder kunnen mediteren op een meditatiekussen.

Gelukshormonen

Tijdens de koude training maakt het lichaam de lichaamseigen stoffen adrenaline en endorfine aan. Hiermee bewapend voel je nieuwe energie door het lijf stromen. Daarnaast werkt het stressverlagend! Er is helemaal geen ruimte om je zorgen te maken tijdens de koude training. Je voelt je krachtig en vol zelfvertrouwen. Het voelt alsof je alle dagelijkse zorgen van je af spoelt, ideaal om die negatieve gevoelens los te laten! Regelmatige beoefening van koude training zal je laten merken dat je steeds beter in je vel zit en gelukkiger bent. Het helpt ook erg goed bij een depressie, burn-out en om beter met prikkels om te gaan.

Lichaam en geest in balans

Nog een groot voordeel van koude training is dat je lichaam en geest in balans brengt. Door de koude training leer je beter luisteren naar je lichaam, gevoel en hart. Het brengt frisse nieuwe inzichten en daarbij leer je jezelf steeds beter kennen. Er zullen momenten zijn dat je weerstand ervaart en echt geen zin hebt om de confrontatie met de koude aan te gaan. Elk moment, elke situatie, is weer anders. Het maakt soms ook helemaal niet uit hoe koud het precies is. Elke keer is het weer anders, en gaat het samen met een ander gevoel. Hoe dan ook ben je na afloop als herboren en voel je jezelf geheid beter!

Ik kan het echt iedereen aanraden om koude training een kans te geven. Het is echt een mooi cadeau aan jezelf voor een gezonder en gelukkiger leven. Er zijn nog genoeg andere voordelen. Ook is het mogelijk om het in de natuur samen met anderen te doen. Er zijn genoeg mensen die voor of na hun werk een duik nemen in onze heerlijke Noordzee.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in