HSP essentie

Je essentie is die persoon die je diep van binnen bent, de persoon die naar voren komt als je leeft vanuit je gevoel, vanuit liefde. Het is dat deel van jou wat uniek is; hetgeen wat jou, jou maakt.

Velen van ons zijn op zoek naar onszelf, omdat we het contact kwijt geraakt zijn met onze eigen essentie. We weten dan niet wie we zijn en starten een zoektocht naar onszelf.

Soms maken we daar lange reizen voor, we stappen uit de maatschappij, en nemen vakantie om te ontspannen, om grote avonturen te beleven en om simpelweg te genieten. We zijn gelukkig en staan in verbinding met onze essentie, wie we zijn in de kern van ons wezen.

Dit contact met onszelf ervaren we ook wel eens thuis, we zijn dan ‘in de flow’. Het leven lijkt vanzelf te gaan, we leven in het moment. Mooie dingen komen vanzelf op ons af en we voelen ons intens gelukkig. Het leven lacht ons toe, en we staan sterk in verbinding met onze kern om dit contact vervolgens weer kwijt te raken. Iets brengt ons van ons stuk, we raken in de stress en zijn het contact met onszelf weer kwijt. Dat terwijl het net zo fijn was.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Maar hoe raken we het contact met onze essentie eigenlijk kwijt?

Gebrek aan tijd voor onszelf is hetgeen waardoor we vaak onszelf verliezen. We gaan zo op in dingen die om ons heen gebeuren, het nieuws, de levens van anderen en wat mensen om ons heen van ons verwachten, dat we vergeten wat wij eigenlijk willen en zelfs wie we eigenlijk zijn. Ons hart raakt zijn eigen ritme kwijt en gaat kloppen voor dingen buiten onszelf.

Door innerlijke onrust beginnen we ook steeds meer keuzes te maken die ons nog verder van onszelf verwijderen. Keuzes gebaseerd op angst en niet uit liefde voor onszelf. We gaan ons haasten om anderen gelukkiger te maken of worden boos omdat we ons ergeren aan anderen. Eigenlijk uit angst. We zijn het contact met onszelf kwijt en hebben steeds meer het gevoel dat de buitenwereld enorm belangrijk is.

Door ruimte, stilte en tijd te nemen voor onszelf kunnen we weer bij onze eigen kern en innerlijke rust komen. Door rustig adem te halen in het moment, even stil te staan en niks te doen. Worden onze emoties rustiger.

In deze rustmomenten die we voor onszelf nemen krijgen we ook weer tijd om onszelf af te stemmen op onze hart en ziel.

Hoe kunnen we deze rustmomenten creëren in ons dagelijks leven?

In onze maatschappij lijkt deze tijd en ruimte nemen soms zo moeilijk. Thuis ben je zo vaak verwikkeld in je dagelijkse patronen. Je komt thuis van werk of school, zet de tv aan, je kookt, gaat eten (vaak voor de tv) en gaat vaak naar bed zonder echt rust en ruimte te hebben genomen voor jezelf.

Je krijgt hierin geen tijd om bij jezelf te komen, om te voelen, te reflecteren. Het contact met jezelf te maken.

Al zijn er plekken waar stilte en rust makkelijker gevonden kan worden, het is onze uitdaging om ze in het dagelijks leven en onze eigen huis te brengen. Je kan hier zelfs nu al direct mee beginnen door uit te ademen, even een aantal seconden te wachten en vervolgens in te ademen zonder daar moeite voor te doen. Je bent dan in het moment, en al meer in je lichaam en minder in je hoofd.

Een belangrijk element in deze rust creëren in onze eigen leven, is het herkennen dat we rust nodig hebben. Ons lichaam heeft ons hier een mooie tool voor gegeven, zodat we kunnen zien of het tijd is voor een pauze. Namelijk, onze hartslag. Als het snel klopt en we voelen ons onrustig, dan is dat vaak een teken dat we even stil mogen staan en tijd voor onszelf mogen nemen. Dit kan om allerlei redenen zijn, van het verteren van voedsel tot het verwerken van gebeurtenissen.

Ons lichaam vraagt in ieder geval om afstemming. Dat we onszelf vertragen, dingen langzamer doen en even de tijd nemen om te reflecteren en het leven te waarderen. We kunnen dan beter bij ons gevoel en ons afstemmen op wat we willen om goeie keuzes te maken.

Kiezen tussen angst en liefde

Als we goeie keuzes willen maken in ons leven is het belangrijk dat we dicht bij onszelf staan. Anders kan het zo zijn dat we voor dingen kiezen waar we achteraf spijt van hebben. Heel erg boos worden op iemand bijvoorbeeld, in het moment kan het als een ontlading voelen, maar achteraf kan je heel erg spijt hebben dat je je woede om een onverantwoordelijke manier hebt geuit.

Als we naar onze gevoelens kijken zien we dat onze emoties voortkomen uit twee basis emoties. Angst en liefde. Onze negatieve gevoelens zoals haat, jaloezie, schuld en andere negatieve emoties komen voor uit angst. Gevoelens als blijdschap, verbondenheid en geborgenheid komen voort uit liefde.

Dat betekent niet dat negatieve emoties niet op een gezonde manier geuit kunnen worden, maar hiervoor is reflectie en tijd belangrijk. Als je de tijd neemt om je negatieve gevoelens te onderzoeken kom je er vaak achter dat er een stuk in jou geraakt is dat pijn heeft, als je dat stuk kan verwerken, verandert je perspectief op de situatie ook. Net zoals als je iets leuks gaat doen. Als je net iets leuks hebt gedaan kan je perspectief op een situatie die zich daarvoor heeft voorgedaan totaal veranderen.

Emotionele wonden vragen dus eigenlijk om tijd en nieuwe inzichten, gesprekken met goeie vrienden, wandelingen in de natuur of een mooie film. Dat wat jouw perspectief helpt veranderen, dat wat jou weer dichter bij jezelf brengt. Want in essentie zijn wij geen angst. Dit voelen we ook diep van binnen, als je gelukkig bent, voel je ook hoe dicht je bij jezelf staat.

Het leven vraagt ons eigenlijk om te kiezen voor wie wij zijn (liefde) of om een weg te kiezen die ons van onszelf verwijderd (angst). Elke keer als we kiezen voor liefde brengt dat ons dichter bij onszelf, bij ons eigen hart, bij onze essentie. En als we kiezen voor onszelf wordt het ook makkelijker om weer te kiezen voor onszelf. Zo raken we in een goeie flow, waarin we betere keuzes maken, minder stressen en meer tijd nemen voor onszelf. En keren we terug naar wie we in essentie zijn.

Meer weten?

Wil je nou meer weten over hoe je dichter bij je eigen essentie kan komen én blijven als hooggevoelige?

Verdiepingscursus, HSP: De Kracht van Hoog gevoeligheid in Amsterdam en Utrecht.

Online Magazine Nieuwetijdskind organiseert in Februari 2016 samen met Kees Schenk de zeven delige verdiepingscursus, HSP: De Kracht van Hoog gevoeligheid in Amsterdam(link) en Utrecht(link). Waarin je in zeven dagen de innerlijke reis start naar meer balans en kracht in je leven. In verbinding gaan we onze blokkades transformeren en krijg je de handvatten aangereikt die je sterker en liefdevoller in het leven zullen laten staan.

Je zal leren wat het betekent om hoog sensitief persoon te zijn. Daarmee gaan we het hebben over hoe het is om een verhoogde trilling te hebben, maar ook de fysieke gevolgen daarvan op het zenuwstelsel en de organen. We gaan ook kijken naar de psychologische aspecten van het HSP zijn, welke gevoelens en gedachten blokkeren jou om in je kracht te gaan staan en waarin houden we misschien teveel rekening met anderen. Wie ben ik? Wat wil ik zelf? Wat zijn mijn verlangens? Hoe kan ik mijn dromen neerzetten in de realiteit?Zondag 7 februari start Online Magazine Nieuwetijdskind samen met Kees Schenk de zeven delige verdiepingscursus, HSP: De Kracht van Hoog gevoeligheid in Amsterdam

Tijdens de cursus bewandelen we de weg van de de zeven chakra’s, elke zondag of vrijdag gaan we weer bezig met een ander aspect van onszelf. Van aarden naar zelfliefde, van verwerking naar inzicht en van communicatie naar bewustzijn. In zeven weken gaan we al deze lagen van het bewustzijn door. In dit groepsproces komen we thuis bij onszelf, we leren van elkaar en maken blijvende connecties.In verbindende oefeningen en gesprekken zetten we grote stappen in ons ontwikkeling en groeien we naar iemand die in zijn/haar kracht staat en het leven kan ontvangen in al zijn/haar kleuren.

Tijdens de cursus werken we met yoga, ademhaling, energetische oefeningen, sharing en meditatie. Technieken die we thuis kunnen gebruiken om ons te helpen in balans te blijven. Het belangrijkste leren we natuurlijk van elkaar, we hebben allemaal veel geleerd in ons leven en als groep hebben we onze eigen wijsheid waar tijdens deze cursus de ruimte voor is.

Voel jij dat deze cursus iets voor jou is dan ben je bij deze van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de verdiepingscursus ‘’HSP: de Kracht van Hoog gevoeligheid.’

Je kunt indien je graag wat meer wilt weten en ervaren, ook eerst naar de Introductieavond De Kracht van hoog gevoeligheid (link) komen… Deze is 29/12/2015 Meer info

Praktische Informatie Verdiepingscursus

Verdiepingscursus Amsterdam: 

Alle zeven cursusdagen zullen op de zondagmiddag tussen 14:00 en 17:00 plaats vinden. De verdiepingscursus data zijn: 7 februari, 21 februari, 28 februari, 6 maart, 13 maart, 20 maart en 27 maart.

Lees meer over de cursus in Amsterdam(link)

Verdiepingscursus Utrecht:

Alle zeven cursusdagen zullen op de vrijdagavond tussen 19:00 en 22:00 plaats vinden. De verdiepingscursus data zijn: 5 februari, 12 februari, 26 februari, 4 maart, 11 maart, 18 maart en 25 maart

Lees meer over de cursus in Utrecht(link)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in