Kristallen zijn erg ‘gevoelig’ voor energieën. Ze nemen energie op uit hun omgeving en van degene die ze draagt/een thuis biedt. Daarom is het belangrijk om ze met liefde en regelmatig te hoeden en te reinigen. Maar hoe vaak moet je kristallen reinigen en hoe?

Door: Fanny van der Horst & Manou Burghout – www.werkenmetkristallen.nl

Kristallen reinigen

Het is belangrijk het kristal na aanschaf of intensief gebruik te ontdoen van oude energie, hem te reinigen en op te laden. Althans, dat is wat ze in alle boeken zeggen. Deze adviezen worden vaak gegeven:

– Ontdoe je kristal na aankoop eerst van alle energie die ze hebben opgepikt voordat je  hem/ haar gebruikt.
– Hoe intensiever het gebruik hoe vaker je je kristal dient te reinigen.
– Kleinere stenen raken over het algemeen eerder ‘vol’ dan grotere stenen.
– Na het geven van een healing aan jezelf of anderen kun je het ‘standaard’ doen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Is zoveel reinigen noodzakelijk?

Wij hebben echter vaak zat gemerkt dat schoonmaken veel minder nodig is dan wordt beweerd. Ook een zojuist aangekocht kristal, vers uit een winkel of van de beurs, is vaak ‘ready to go’. Want ze kunnen veel zelf. Bergkristallen hebben bijvoorbeeld zoveel ‘gigabites’ aan opslagruimte in zich, dat er alle ruimte is om er direct mee aan de slag te gaan.

Als je als koper last hebt van alle informatie die al op de harde schijf van het kristal staat, kun je ook je eigen gevoeligheid behandelen. Bijvoorbeeld je af te sluiten voor alle ‘oude informatie’ of door die informatie niet in je op te nemen.

Het kristal heeft lang niet altijd een reiniging nodig. Het kristal kun je zo ‘overschrijven’ of het vrije geheugen gebruiken. Het schoonmaken van kristallen dient er soms ook gewoon voor dat wij als mensen raken afgestemd op de energie van kristallen. We verschonen als het ware onszelf, onze aandacht en focus, zodat we ontvankelijker worden voor de hogere energieën van kristal.

Wanneer moet je kristal worden gereinigd?

– Je ziet bijvoorbeeld dat je kristal zijn glans verliest of barsten krijgt. Een stoflaag erop zegt ook genoeg natuurlijk, al hopen wij dat het nooit zover zal komen.
– Het kan ook zijn dat de gedachte aan ‘kristal reinigen’ je gewoon invalt.
– Je kunt ook rechtstreeks aan je kristal vragen of schoonmaken nodig is. Je eerste inval van “ja of nee” geeft het antwoord.
– Als de uitstraling van je kristal er dof uitziet. Als een bedompt aura dat om je kristal heen hangt. Soms ziet de hele plek waar je steen staat er wat groezelig uit, energetisch.
– Je kristal kan van binnen ook bewolkter of (meer) versluierd zijn geworden, alsof er een nevel in is opgetrokken.
– Soms valt het kristal uit je handen, of is onvindbaar. Dat zijn natuurlijk tekenen aan de wand.

In deze gevallen zeggen we: aan de slag met je ‘poetsdoek’! Vaak is een liefdevolle gedachte naar je kristal of het even omhullen met kristallijn licht al voldoende. Ermee mediteren, visualiseren, onder stromend water houden, roken met salie, omhullen in kaarslicht: er is van alles mogelijk. Je mag zelf voelen wat er ècht nodig is en hoe vaak dat nodig is.

Jij bent de hoeder van je kristal

Hoe sneller jij zelf negatieve energie loslaat of hogere energie opneemt, hoe sneller je kristal opschoond. Het klinkt misschien gek, maar jouw energie en kwaliteiten beïnvloeden je kristal direct. Als jij makkelijk energie transformeert, werkt dat ook positief door op je kristal. Die heeft dan bijna nooit een speciale reinigingsbehandeling meer nodig.

En daarbij: je kristal is aangesloten op een heel netwerk van andere kristallen, zowel boven- als ondergronds. Dit netwerk zorgt ervoor dat je kristal in een bepaalde opgeladen staat blijft. Je kristals bewustzijn wordt hooggehouden door zijn/ haar netwerk. Ook al zijn wij hoeders van de kristallen in ons huis, ze kunnen een hoop zelf.

Ga dus niet uit van standaard behandelingen, maar doe het op gevoel. Gebruik je intuïtie om te voelen wanneer je kristal gereinigd wil worden en hoe. En als je twijfelt, begin dan met het opschonen van je eigen energie. Dat is helend voor jou en het werkt positief door op je kristal.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

 1. Zo doe ik het ook, ik ben ook hoeder over een aardige groep kristallen schedels en hun laten wel duidelijk merken wat ze willen en dat is zelden reinigen, ze staan liever in kringen met andere kristallen die weer mooi krachtig zijn als ik ze bij hen weg haal

 2. Wat grappig ik had laatst ook me stenen op de vensterbank gelegd in de volle maan , wilde ze weer op hun plekje leggen maar de zon scheen zo warm en vrolijk dat het niet goed voelde. Ze hebben heerlijk genoten van het maanlicht en het zonlicht.

 3. Leuk artikel! Zo doe ik het eigenlijk ook wel. Soms, een paar keer per jaar, krijg ik de drang om met Volle Maan, door het huis te lopen en een aantal stenen die"wenken" onder stromend water te spoelen, soort bij soort, en daarna buiten te leggen. Het valt altijd op hoe ze dan weer sprankelen en shinen; daar word ik zelf al blij van. De stenen die niet tegen water kunnen, leg ik op een bedje van hematiet en daarna in het maanlicht. Laatst had ik het gevoel dat de hematiet zélf gereinigd wilde worden en buien gelegd. Dat heb ik gedaan en zág hoe glanzend en sterk ze er toen weer uitzagen. Was de eerste keer sinds jaren. Groetje JoYce*

  • Wat leuk om te lezen hoe jij met je kristallen samenwerkt, Joyce! Alles op gevoel en in afstemming…En ja, de maan is elke maand anders, maar ze heeft een sterke energetische werking op kristallen. Je brengt ons op het idee om daar eens een apart blog over te schrijven! Manou heeft haar eigen maancirkel, dus dat is haar wel toevertrouwd. Dank je wel voor het delen en de inspiratie!
   Groetjes,

   Fanny & Manou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in