Het gedicht in het blog “Ik ben een kind van deze tijd en wil vanuit mijn hart iets kwijt” van Indra van 5 december jl. geeft voor mij in één zin heel duidelijk weer dat er iets mis is als we kijken naar de opvoeding / begeleiding van de kinderen van nu. Indra schrijft

“Moeten, moeten, stress om gek van te worden, ADHD, ontevreden leerkrachten, chaos, onrust en geen orde.”

Etiketten

Laatst kwam ik via social media een artikel tegen waarin de schrijver vertelt over uitbreiding in de DSM V, de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, simpel gezegd: hét handboek wat in de psychiatrie gebruikt wordt om diagnoses te stellen. Naast bijvoorbeeld ADHD, autisme, persoonlijkheidsstoornissen en dwangstoornissen is er nu ook een stoornis voor mensen die ‘voortdurend opstandig gedrag’ vertonen, namelijk ODD. Er worden meer en meer stoornissen bedacht en beschreven waardoor er steeds meer mensen rondlopen met een etiket.

Problemen in de jonge jaren

Het Nederlands Jeugd Instituut geeft aan dat er niet geheel duidelijk is hoeveel kinderen en jongeren momenteel ADHD hebben. Er wordt een schatting gemaakt dat tussen de 2 en 6% van de jeugdigen ADHD hebben. Verder heeft 3% ASS (Autisme Spectrum Stoornis, voorheen Autisme, ADD en PDD-NOS), 10% leidt aan angststoornissen, 7% van de jongeren van 18-24 jaar is depressief (35.000 jongeren!). Dan laat ik de gedragsstoornissen, eetstoornissen en alle andere stoornissen nog maar even buiten beschouwing.

Medicatie

Voor ADHD bestaat er het beruchte middel Ritalin. We weten niet precies hoeveel kinderen ADHD hebben, maar we weten wel dat in het jaar 2000 178.000 recepten voor middelen als Ritalin zijn voorgeschreven en in 2010 980.000. Als we kijken naar het gebruik van antidepressiva, geeft de SFK (Stichting Farmaceutische Kengetallen) in een bericht van 19 november 2015 aan dat het gebruik hiervan onder jongeren tussen de 15 en 19 jaar in 2015 11% is gestegen ten opzichte van 2014!adhd-onderpresteren

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ritalin gebruikt als prestatie drug

Wat mij ook verbaasde is een artikel in ‘de Cosmopolitan‘ van september 2015. Hierin vertelt een gezonde vrouw zonder ADHD dat zij Ritalin gebruikt om succesvol te kunnen blijven presteren in een drukke baan als internationaal accountmanager. Ze kon via internet gemakkelijk aan Ritalin komen en gebruikt per dag 6 pillen om haar focus te houden. Nu ze gelezen heeft over de lange termijn gevolgen, die gelijk staan aan het gebruik van cocaïne, wil ze ervan af. Overigens gebruiken studenten in Amerika Ritalin aan de lopende band omdat ‘ze zich dan zo goed kunnen concentreren’.

Toekomst

Hoe vergaat het kinderen die medicatie gebruiken in de toekomst? Uit ervaring kan ik zeggen dat het leven veel hobbels kan krijgen! De medicatie zorgt ervoor dat de cognitieve eigenschappen van het kind gestimuleerd worden en dat het gevoelsleven onderdrukt of afgevlakt wordt. Wanneer de kinderen of jongeren dan van de medicatie af komen, als ze er al af komen, dan is daar ineens het gevoelsleven, in één klap voelen ze allerlei emoties. Vaak weet de inmiddels jong volwassene niet wat hij/zij ermee aan moet. De oplossing? Een lang en kostbaar traject van begeleiding waarbij alle soorten emoties in korte tijd doorleefd worden en geleerd wordt hoe hiermee om te gaan. Krijg je het in dit traject zwaar? Dan zal de reguliere zorg bijna altijd weer teruggrijpen naar medicatie.adhd-Ritalin

Lastig

Hoe komen we aan alle etiketten? Hoe komt het dat er veel kinderen, jongeren en jong volwassenen niet zonder medicatie kunnen? Stellen we zulke hoge eisen aan onszelf? De wereld is snel snel snel, alles moet gelijk, liever eigenlijk nog gisteren. De maatschappij staat in het teken van presteren, alleen het beste telt. Als je als kind dan liever achterste voren op je stoel zit of de wereld liever onderste boven bekijkt, dan ben je al snel lastig. Als je bruist van creativiteit of van ideeën en deze wilt uitten, waardoor je wat drukker bent, pas je niet in het plaatje. Maar ook als je wat stiller bent, meer teruggetrokken, wordt al snel de vraag gesteld ‘wat is er met mijn kind aan de hand, wat HEEFT hij/zij?’.hsp-kind

Eigen ik

Iedereen heeft een eigen identiteit, bekijkt de wereld op een eigen unieke manier. De ene ziet meer, de ander hoort meer, weer een ander voelt meer. Zeker de kinderen van nu hebben veel meer radartjes waarmee ze veel oppikken. Hierdoor wordt het druk binnen in het kind. Ieder kind uit zich hierin op zijn of haar eigen unieke manier. De ene wordt druk, de ander juist stil. De één tekent de meest mooie fantasie-dingen, de ander vertelt de meest fantasierijke verhalen. Ieder kind is uniek.

Kind zijn

Kunnen we de kinderen niet gewoon kind laten zijn? Gelukkig, speels, uitbundig. Is het echt zo verkeerd als je als kind liever bezig bent met spelen en daarom liever achterstevoren op je stoel zit? Is het echt zo belangrijk dat je jouw diploma haalt op een manier zoals de maatschappij dat verwacht? Zoals Indra in haar blog vraagt: “Wie heeft LEF? Kwetsbaar te zijn? Zijn hart te volgen? Naar de boodschap van kinderen te luisteren? Om eerlijk naar zichzelf te kijken? Om zo het onderwijs te verrijken? Wie creëert de ruimte, heeft het vertrouwen om NU vernieuwend onderwijs te gaan bouwen?”

Het zou geweldig zijn als de ouders van nu de kinderen van nu de kans geven weer kind te zijn. Ze te laten leren op een manier die bij hen past. In vertrouwen in plaats van door controle door toetsen. Geef de kinderen de ruimte hun dromen waar te maken, geef ze de aandacht en de tijd die ze verdienen. De kinderen van nu zijn hier om onze wereld leuker en liefdevoller te maken!

12 REACTIES

 1. Citaat Dr. Hans Moolenburgh sr. :
  Ritalin
  Wat is Ritalin!
  De werkzame stof in Ritalin is methylphenidaat, een amfetamine-achtige stof, die familie is van de cocaïne. In het verslavingscircuit worden amfetaminen 'speed' genoemd.
  Uit pet-scans (positron emissie tomografie – een onderzoek dat veranderingen in de stofwisseling van cellen aantoont) blijkt dat Ritalin de bloedstroom in alle delen van de hersenen met twintig tot dertig procent doet afnemen, net zoals cocaïne. U kunt zich voorstellen dat dit niet best is voor kinderhersenen, die nog in volle ontwikkeling zijn en optimaal van voeding moeten worden voorzien.
  Psychologisch ziet men een afsterven van de nieuwsgierigheid en een vervlakking van de gevoelens. Ritalin schept lege plekken in de databases van de hersenen. Het gevaar voor permanente atrofie (verminderde hoeveelheid hersenweefsel) is aanwezig. Juist dat deel van de hersenen dat nodig is voor creativiteit, vrijheid, spel, energieke activiteit, discipline en opvoedende activiteiten wordt getroffen. Bovendien is gebleken dat kinderen in groei achterblijven. (Dit is slechts een heel summiere samenvatting van de narigheden die Ritalin op langere termijn veroorzaakt.)
  Ritalin is gevaarlijk spul, maar het wordt enorm veel voorgeschreven. Alleen al in de Verenigde Staten werd het middel in 1961 aan honderdduizend kinderen verstrekt, in 1980 aan 1 miljoen en in 2000 aan 6 miljoen kinderen. In de VS schat men dat vier tot twaalf procent van de jeugd ADHD heeft en dus Ritalin nodig heeft.
  Als kinderen erg druk zijn op school, gaat het initiatief om Ritalin te geven nogal eens uit van het onderwijzend personeel. En het helpt, want levendige kinderen worden er gedwee zombies van.
  Nu geeft Ritalin bij heftige vormen van ADHD wel enige rust maar men moet trachten de hele zaak energiek anders aan te pakken, zodat het middel maar kort gegeven hoeft te worden.

 2. Wow, wat een misleidend -en op punten foutief- artikel! Het 2e deel over Eigen Ik en Kind Zijn, staat voor mij los van het 1e deel. Want waarom moet er in dit verband weer zo negatief over labels en medicatie worden gesproken? Hebben jullie enig idee hoeveel kinderen juist een happy/happier kind kunnen zijn met zaken als een juiste diagnose, medicatie, goede therapie, groeps-en individuele begeleiding, etc? Eindelijk rust in hun hoofd, eindelijk het gevoel van enige controle op het eigen leven. En ouders, die veel meer draagkracht,- en positiviteit in de ouder-kind relatie krijgen. Dat zijn echt geen luie, kindonvriendelijke mensen. En dan de verdraaiing van feiten:ADD behoort zoals eerder genoemd idd niet tot het ASS, en ODD bestaat al ontzettend lang! Ik heb als kinderpsychotherapeute al zeker 10 jr geleden met ODD-kinderen gewerkt. Ritalin onderdrukt emoties en na gebruik komen ze pas los? Pfff…na 3/4u uitgewerkt en dan komt het al meteen los, kan ik u verzekeren. Concerta idem dito maar dan na 12u. Ik sta helemaal achter het 2e deel van dit artikel en achter de 1e reageerder, Caroline. Nieuwetijdskind….ik vind jullie site erg goed en doorgaans zeer informatief, maar een beetje voorselectie op ( inhoudelijke kwaliteit) de bloggers en fact-finding vooraf aan plaatsing van een gastblog zou jullie sieren

  • Feiten ken ik niet over dit thema, ik ben geen psychiater, maar het is toch wel goed dat dit eens ter sprake komt. Als momenteel 50% van alle medicijnen ( ken Robinson ) voor de "nieuwe" ziektes zijn als ADHD, PDD-NOS, ODD, depressie…en niemand kent de lange duur werking van deze medicijnen, dan zijn we toch niet echt goed bezig. Mijn zoontje kreeg op zijn zesde jaar Ritalin en vanaf zijn achtste Risperdal daarbij. Wij, als ouders, dachten hier goed aan te doen. Pas later lees je over de mogelijke gevolgen en daar schrik je erg van terug. Nu is hij 12. Alweer twee jaar zonder medicijnen. Het is aan ons om hem te laten zien dat hij uniek is en we zullen hem moeten leren wat het verschil is tussen zijn gevoel en het maatschappelijk geaccepteerde.
   Er zijn hopelijk ook andere natuurlijke hulpmiddelen om hem te kalmeren en vooral om hem te helpen. We hebben goede hoop ooit het wondermiddel te vinden. Ik hoor alwat berichten over hennep-olie.

 3. Ik ben het er mee eens dat een kind niet meer kind mag zijn, ik zelf zei net voor het lezen van het artikel tegen mijn oudste zoon van tien, dat zijn voornemens zouden moeten zijn ik wil kind zijn.. Laat de spanning en druk bij mij, en geniet van de jaren die zo fragiel en kort zijn, volwassen zijn kan je heel lang uit oefenen.

  Dan wil ik terug komen op alle artikels over ritalin en ADHD. Het probleem is dat de diagnose te snel wordt gemaakt. Ik zelf ben in april 2015, na een zware onderzoeken dat een dag duurde geconstateerd met ADHD. Ik slik ritalin, en als persoon die wel degelijk ADHD heb ben ik in heel situaties een liever en geduldiger persoon ben geworden. Ik ben een volwassen, en weet wel wat ik slik. Daar heb ik mijn eigen onderzoek na gedaan. Ritalin helpt mij functioneren zodat ik NORMAAL het leven doorkan. Mensen die ritaling misbruiken, dus slikken terwijl ze geen ADHD hebben. Dat is ja, onverantwoordelijk.

  Er zijn vele die zoveel commentaar kunnen leveren op ADHD en de medicatie terwijl zij nergens last van hebben.. Dat is makkelijk kan ik ook. Maar weet je werkelijk hoe het iemand kan beïnvloeden, dan praat je wel anders. Ja ik zou nooit mijn kind zomaar ritaling geven. En zou zeker eerst kijken hoe hij functioneerd op school en alle gebieden. Maar stel mijn kind zou echt problemen er mee krijgen, dan ga je verder kijken.

  De maatschappij waar wij in leven, word alleen maar resultaat gericht gekeken. Kind moet kind zijn maar de herkomst of dit mogelijk is ligt bij de ouders!

 4. Ik heb het ook moeilijk gehad als kind en nu nog.
  Ik weet niet of ik nog onder "kind van deze tijd" val.
  Ik denk dat mijn ouders er verstandig aan hebben gedaan om niet
  te luisteren naar de hulpverleners destijds en mij dus geen medicijnen
  te laten slikken.
  Het lijkt mij niet al te best voor de ontwikkeling van de hersenen en het gevoelsleven
  van zo'n klein kind.
  Inmiddels ontkom ik er als volwassene niet aan, maar mijn brein en gevoel hebben zichzelf
  kunnen ontwikkelen voor die tijd.
  Ik ben achteraf eigenlijk heel trots op mijzelf dat ik school goed ben doorgekomen en nooit
  ben blijven zitten, ondanks dat ik het erg zwaar had.
  Mijn ouders hebben alles geprobeerd om mij op een natuurlijke manier zoveel mogelijk
  hulp en rust te bieden.

 5. Onderstaande klopt niet, ADD moet zijn syndroom van Asperger en Autisme is klassiek autisme:

  "Verder heeft 3% ASS (Autisme Spectrum Stoornis, voorheen Autisme, ADD en PDD-NOS"

 6. Ik ben ook een bewuste ouder die mijn kinderen "kind" (zichzelf) laat zijn. De ouders (veel ouders) willen dat wel, maar worden daarin tegengewerkt en vervolgd door het systeem.

 7. Mijn zoontje is ook gediagnosticeerd met adhd, autisme en odd. Hij is al een jaar niet naar school geweest. Van mij krijgt hij geen medicijnen. Ik zou niets liever willen dan hem te laten zijn wie hij is alleen maakt de wereld je dat onmogelijk. Geen 1 school die hem aanneemt vanwege zijn gedrag. Zijn sociale leven en mijn sociale leven die kleiner en kleiner word. Ik ben zelf erg spiritueel ingesteld en weet dat er meer aan de hand is en dat hij geholpen kan worden alleen steunen de instanties en scholen je daar niet in. Maar we blijven knokken en weet zeker dat we beschermd worden en dat het goed gaat komen. Alleen vind ik het vreselijk dat mijn kind dit moet doorstaan op 8 jarige leeftijd

  • Jeetje wat ontzettend heftig.
   Zo'n jong ventje toch.
   Men moet hem toch kunnen helpen ergens, zodat ook hij
   verder kan met school op een rustige manier?
   Ik hoop dat er gauw een fijne oplossing voor jullie komt.

 8. Dank je wel! Ik heb hard bezig mijn kinderen te laten zijn wie ze zijn. Bij kinesiologie kwam er uit dat Mijn zoon in een rouw proces zit een gewoon rust nodig heeft. Net eerste jaar middelbaar, hij loopt helemaal stuk. Ik heb besloten dat ik een aangepast rooster wil of tot de vakantie thuis, ik heb nog geen idee. Mijn kind Gaat voor. Ik kies voor mijn kind, zonder reguliere medicijnen. mijn kind mag zichzelf zijn van mij, met al zijn verdriet en boosheid. Ja dat leidt tot ontploffingen hier, ook met de oudste. En met mij zelf. Alles komt voorbij. En we gaan er daarna weer over praten.
  de hulp die ik krijg van school laat ik deze artikelen lezen. En hopelijk doen ze er iets mee

  • Heel goed van je Jolanda. Heel verl succes op school, hopelijk maakt het artikel wat duidelijk voor ze. Succes en sterkte!

  • Sterkte met je zoon Jolanda.
   Het is ook allemaal heftig zo'n nieuwe school, zoveel nieuwe
   indrukken, huiswerk etc.
   Ik hoop dat hij zich gauw wat beter voelt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in