verslaving aan stress los
Judith Orloff
Judith Orloff

De helft van de volwassenen van vandaag geeft aan dat ze meer gestresseerd zijn dan ooit. En net zoveel mensen zeggen dat ze gewoonweg niet in staat zijn om de belangrijke aspecten van hun leven onder controle te brengen. Het is dat onvermogen om controle te hebben over uitkomsten, dat stress veroorzaakt. Dus, wat is het antwoord? Is dit echt een uitzichtloze situatie? Zijn we gedoemd tot een cyclus van stress, controleverlies en nog meer stress?

In mijn boek The Ecstasy of Surrender heb ik het over hoe het antwoord op stress loslaten is, opgeven van controle, en meer flexibel worden in het dealen met werk, financiën en relaties. Ik heb vaak gezien bij patiënten en bij mezelf dat weerstand bieden of verstarren tijdens uitdagende tijden de stress alleen maar vermeerdert en kracht blokkeert, wat ik bunker-mentaliteit noem. Alles wordt dan verdediging, bezorgdheid en angst, geen liefde. Ook raken mensen veel meer ernstig gekwetst in ongevallen wanneer ze gespannen zijn.

Wanneer je je verzet tegen pijn of vijandigheid, verstrakt de kramp van ongemak. Maar wanneer je ontspant, vermindert lijden.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Hier zijn enkele vaak voorkomende vormen van stress-verslaving, en oplossingen voor hoe ze los te laten:

Stress op het werk: vergelijk niet, geef een compliment

Indien je gestresseerd bent op je werk, stop dan met jezelf te vergelijken met anderen, en focus op waar je dankbaar om bent. In plaats van jaloers te zijn op het succes van iemand anders, kijk je beter naar wat je van hen kan leren, en wens hen het beste.

Op die manier loslaten kan heel bevrijdend zijn, en geeft je de vrijheid om tenminste enkele van je werk-gerelateerde gedragspatronen te veranderen;

Relatiestress – Betoon mededogen, laat controle los

Roepen op je partner, echtgeno(o)t(e) of kinderen zal je stress niet verlichten. De sleutel is kalm blijven, wat je geliefde ook getriggerd heeft. Reageer niet of word niet defensief, en laat de andere persoon uitspreken. Laat eerst bezinken wat ze zeggen voor jij reageert. Vervang controle door mededogen. Accepteer de plek van waaruit zij dit zeggen.

Fysieke stress – Bewegen, niet kniezen

Hier is een verbazingwekkend eenvoudige oplossing: laat je lichaam doen waartoe het bedoeld is: bewegen, en laat zo fysieke stress los. Doe tenminste enkele keren per week aan gym, laat je hond uit, zwem, beoefen yoga. Beweging ontspant spieren, doet spanning afnemen en helpt je beter te slapen. Indien je fysiek gestresst bent, geef je dan over aan de zegening van de heilige energie van je lichaam, en bemin je lichaam via beweging.

Tijd-gerelateerde stress: laat de natuur je kalmeren

De Amerikaanse cultuur doet mensen door hun leven, werk en relaties snellen. We staan onszelf niet voldoende tijd toe om dingen op hun eigen tempo te laten gebeuren, en ons over te geven aan de flow. Wanneer je door tijd gestresseerd bent, ga dan naar buiten en focus op een wolk, zie ze drijven en merk de veranderingen op in zijn vorm. Laat de lucht door en rond jou stromen en je geest helder maken. Drink een glas water en neem een ontspannende douche om de negativiteit en deadlines van je job uit je systeem te wassen. Deze kalmerende oefeningen kunnen helpen om je overactieve geest te vertragen en perspectief te winnen.

Ziekte-gerelateerde stress: vertrouw op de healende krachten van je lichaam

Een ziekte kan vaak leiden tot depressie. Om je niet te laten overweldigen door negatieve gedachten, verander je best je negatieve overtuigingen (ik zal nooit genezen) in positieve (ik vertrouw de healende krachten van mijn lichaam). Luister naar je lichaam in plaats van gestresseerd te worden, en indien een behandeling of de aanpak van een dokter niet juist aanvoelt voor je, stel ze dan in vraag. Slaap voldoende, en vermijd mensen en situaties die je leegzuigen of je energie stelen.

Een van de sleutels om je over te geven, is te maken dat je mind veilig genoeg is om zijn weerstand naar nieuwe ideeën toe te verzachten. Voor je dit doet, kijk je best even of je je controle niet weggeeft of je overlevings-instincten ontkent. Geef dan je mind een goede reden om een verandering door te voeren. Denk eraan dat door los te laten je stress zal verminderen en je meer energie zal hebben, langer zal leven en je relaties zullen verbeteren. Dit maakt dat je intellect meewerkt in de beslissing om je perspectief te updaten en stress-reacties los te laten.

Lees ook : Ben je relatie-empathisch ? Beantwoord deze vragen

Dr. Judith Orloff

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. De factor stress en woede heeft een groot deel van me leven bepaald! Mede door biodanza, healing, en me eigen weg te gaan transformeert het. Het artikel over stress geeft me weer een boost!Autisme, suiker, boosheid en negatief zelfbeeld ik word iedere dag een stukje sterker! xxx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in