Je kent het vast wel. Je bent op je werk en je collega vraagt aan je om langer te blijven werken. Je hebt er helemaal geen zin in, omdat je oververmoeid bent. Je geeft het aan en de collega weet je op de een af andere manier te overtuigen, dat het beter voor je is. Je besluit om het toch te doen. Op het moment dat je het toch besluit te doen, geef jij als het ware jou macht over aan de ander. Je geeft bijvoorbeeld iemand toch zijn zin, die zich dominant tegenover jou gedraagt. Je laat je op dat moment beïnvloeden. Dit artikel gaat over hoe jij jouw persoonlijke grenzen aangeeft, jij jezelf niet meer laat leiden door dominant gedrag en hoe jij naar jouw gevoel en intuïtie luistert.

Omgaan met dominant gedrag


Jarenlang heb ik last gehad van dominant gedrag zowel op mijn werk als in mijn privéleven. Wat het met me deed, was dat ik dichtklapte en niets meer uit mijn vingers kreeg. Het duurde vaak meer dan een half uur voordat ik me hersteld had en me over de angsten heen kon zetten. Daarna ging ik weer aan de slag met mijn projecten of als ik thuis was ging ik sporten en dan zakte het gevoel. Doordat ik over de situatie nadacht, voelde ik me daarna vrijwel direct schuldig en ging daarna over tot pleasegedrag. Waardoor ik direct de macht aan de ander overgaf, dat zag ik pas achteraf. Hoe reageer jij op dominant gedrag zowel als op je werk als in je privéleven?

Narcistisch gedrag

Hieronder geef ik je mijn definitie over narcistisch gedrag.

Een narcist is iemand die gevoelig is voor wat anderen van hem vinden, onzeker is, angstig is en niet van zichzelf houdt. Dat komt overeen met de partners die hij of zij kiest. De partners worden nauwkeurig uitgekozen. De partners voelen een diepe liefde voor de narcist. Een narcist is heel onzeker. Dit wordt gecompenseerd door een groot ego. Dit zie je terug in machtsvertoon door een dwingende wil op te leggen. Met manipulatie houdt de narcist zijn of haar partner constant onzeker. Doordat de partner sensitief is, kan de narcist het ‘slachtoffer’ makkelijk manipuleren. De narcist haalt alle energie uit het lijf van de partner, omdat de narcist op zoek is naar liefde die ontbreekt bij hem of haarzelf. Waarheden worden verdraaid, omdat de narcist niet tegen kritiek kan.

Het kan zijn dat dominantie en narcisme je heel bekend voorkomen. Ik neem je mee aan de hand van een voorbeeld van het gedrag van een leidinggevende. Hij is onzeker en om dit te verbergen, houdt hij voor het gemak vast aan de regels die er zijn in plaats zich in te leven in de situatie. Denk hierbij aan een leidinggevende die de medewerker aan het einde van de dag vraagt of de omzetcijfers van deze week zijn gehaald. De leidinggevende focust zich op jouw functieomschrijving, terwijl de leidinggevende over het hoofd ziet dat er veel ziekmeldingen waren in de afgelopen maand. Hierdoor voel jij je als hoogsensitief persoon nog meer onzeker en je twijfelt zelfs of je jouw werk nog wel goed doet. Doordat je de onderliggende (onzekere) energie van de dominante persoon voelt en de onzekerheid herkent, trek je als het ware de energie van de dominante persoon naar binnen, in jouw systeem. Hierdoor kan de onzekerheid vat op jou krijgen waardoor je niet meer in je kracht blijft staan.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

In je kracht staan bij dominant of narcistisch gedrag

Je stelt voor jezelf vast hoe jij omgaat met alles wat er in jouw leven speelt. Niemand anders kan dit voor jou bepalen. Je kunt wel bijvoorbeeld de macht uit handen geven door een persoon zijn of haar zin te geven tegen jouw gevoel in. Je hebt dan te maken met manipulerend gedrag. Mensen die bijvoorbeeld een leidinggevende positie hebben, zetten bijvoorbeeld boosheid in om je onder druk te zetten. Waardoor jij je schuldig voelt en je ja zegt tegen iets wat je achteraf niet had willen doen.

Op het moment dat je niet meer in je kracht staat, dan denk je allerlei gedachten over jezelf. Denk hierbij aan: ‘ik ben niet goed genoeg en dadelijk ontslaan ze me of de andere persoon kan het veel beter.’ Dit zijn negatieve overtuigingen die je in het moment direct uit je kracht halen. Deze overtuigingen kunnen vanuit je jeugd zijn ontstaan of mogelijk situaties waarop jij een label hebt geplakt in je mind en die automatisch als gedachte bij je naar boven komen als je mind de situatie herkent. Je wordt getriggerd en je hebt een blokkade.

Hoe positiever jij over jezelf denkt, hoe minder dominant en narcistisch gedrag jou raakt. Het gevolg is dan dat jij makkelijker en beter voor jezelf opkomt.

Luister naar je gevoel

In een situatie waarin je een vraag gesteld krijgt waarbij je direct een onderbuikgevoel krijgt van: dit wil ik niet, en je zegt toch ja, leer dan om naar je gevoel te luisteren. Je gevoel geeft op dit moment haarfijn aan wat je eigenlijk wilt en met je hoofd kan je dit rationeel helemaal ontkrachten door aangeleerd gedrag.

Soms kom je niet bij je gevoel en de vraag is hoe dit komt? Doordat je getriggerd wordt door dominant gedrag, zet je bijvoorbeeld je afweermechanisme in. Denk hierbij dat je dominante vader door zijn uitspraken, je heel onzeker over jezelf voelde. Om jezelf emotioneel te beschermen heb je onbewust je gevoel geblokkeerd en een energetische muur om jezelf heen gebouwd. Elke keer als mensen in jouw omving jouw het gevoel geven dat jij niet goed genoeg bent, ga je automatisch in de aanval om mensen emotioneel buiten jouw systeem te houden. Het kan zijn dat je dit gedrag jarenlang onbewust hebt ingezet en je na velen jaren jouw patroon wil omdraaien en je blijft in cirkels draaien, omdat je op zoek bent naar je ware zelf.

Word je ware zelf

De leer van dominant gedrag is om weer bij je ware zelf uit te komen. Dit betekent dat je vrij bent wat andere mensen van je vinden of denken, jij je grenzen makkelijker aangeeft en besluit hoe jij jouw tijd in wilt delen in plaats van dat mensen jouw tijd bepalen. Laat jij je leiden door dominant gedrag?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

  • Hoi Hermine, een hele mooie vraag. Mocht je willen weten waar jij persoonlijk staat aan nodig ik je uit voor een persoonlijk gesprek. Dan zoom ik in op jouw situatie en welke stappen nodig zijn. ✨

   Warme groet,
   Chantal

 1. Het bovenstaande verhaal herken ik exact en ik denk dat veel mensen hiermee kampen. Dus goed dat je het aanstipt. Maar opeens wordt het afgebroken met ‘de oplossing’ dat je je ware zelf moet worden. Dat is nogal kort door de bocht en echt niet eenvoudig. Ik ben zeer bewust van mijn situatie en probeer al jaren mezelf te worden mbv psychologische en spirituele ondersteuning. Toch heb ik nog steeds dagelijks te maken met een narcistische leidinggevende waar ik geen verweer voor heb. Dus als je dan zo’n artikel schrijft, geef tenminste een tip waar je mee aan de slag kunt. In plaats van een abrupt en nietszeggend einde.

  • Hoi Manon,

   Dank je wel voor je reactie. Klopt het onderwerp is groot en daar kan je alleen al een boek over schrijven.

   Mocht je willen weten tegen welke blokkades jij persoonlijk tegen aan loopt, dan nodig ik je uit voor een gratis intake gesprek wat speciaal op jouw situatie afgestemd is.

   Warme groet,
   Chantal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in