Leestijd: 2 minuten

“Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness, that most frightens us. We ask ourselves, who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous? Actually, who are you not to be? Your playing small does not serve the world.” (Marianne Williamson)

Mindset

Een mindset is een innerlijke geesteshouding die aangeeft hoe jij naar je eigen kwaliteiten en mogelijkheden kijkt. De mindsettheorie maakt onderscheid tussen een vaste mindset en een groeimindset’.

Mensen met een vaste mindset zijn overtuigd dat hun kwaliteiten vast staan. Zij gaan niet gauw nieuwe uitdagingen aan wanneer zij menen dat de uitdagingen niet aansluiten bij hun kwaliteiten.

Mensen met een groeimindset daarentegen laten zich niet zo snel afremmen. Zij zijn overtuigd dat het leveren van inspanningen en het aangaan van uitdagingen er juist bij hoort om zich verder te ontwikkelen.

Self fulfilling prophecy’s

Ben je niet overtuigd van je kwaliteiten en mogelijkheden, dan houdt een vaste mindset je tegen je wensen te realiseren. Je verwacht niet dat je inspanningen de gewenste resultaten opleveren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Een groeimindset stimuleert je dóór te blijven gaan en nieuwe mogelijkheden te verkennen. Je verwacht zo vroeger of later de gewenste resultaten te bereiken.

Verwachtingen bepalen in sterke mate je inzet en betrokkenheid bij al je acties. Daarmee hebben verwachtingen grote invloed op de uitkomst van je handelen en worden zij een self-fulfilling prophecy, oftewel een zichzelf vervullende voorspelling. Waar je in gelooft, dat manifesteert zich.

Gelukkig is je mindset niet statisch en kun je een vaste mindset ombuigen naar een groeimindset!

Een groeimindset die je helpt meer ruimte te maken voor jezelf.

Een groeimindset die veronderstelt dat jij goed genoeg bent zoals je nu bent.

Een groeimindset die je onvoorwaardelijk ondersteunt op weg naar de vervulling van je dromen.

Lees hieronder welke stappen je kunt zetten om een groeimindset te activeren.

Activeer een stimulerende mindset met affirmaties

Affirmaties zijn krachtige hulpmiddelen om je groeimindset aan te wakkeren. Kies één van de onderstaande affirmaties of formuleer er zelf één die je raakt.

 • Ik mag er zijn.
 • Ik mag leren met vallen en opstaan.
 • Ik mag ruimte innemen en opkomen voor mijn dromen.
 • Ik mag mezelf laten zien.
 • Ik ben een mooi mens.

Schrijf je affirmatie op een kaartje en leg het kaartje op een plek waar je het regelmatig tegenkomt. Sta regelmatig stil bij je affirmatie. Mediteer erop.

Leer van een succeservaring

Laat een terugblik op eerdere succeservaringen je groeimindset stimuleren. Ga na wat je van deze ervaringen kunt leren.

Denk terug aan een uitdaging waar je erg tegenop zag, maar die je wel bent aangegaan.

 • Maak een korte situatieschets.
 • Welke overtuigingen hebben je gestimuleerd om die uitdaging daadwerkelijk aan te gaan?
 • Wat heeft je geholpen om die uitdaging te meesteren?
 • Wat zegt dit over jouw kwaliteiten en vaardigheden?

Leer van de groei van een ander

Denk aan een inspirerend voorbeeld waarin iemand anders een groeistap heeft gezet van wie je dat nooit zou hebben verwacht. Ga na wat je daarvan kunt leren.

 • Maak een korte situatieschets.
 • Wat heeft er volgens jou aan bijgedragen dat het de ander is gelukt deze stap te zetten?
 • Tot welke veranderingen heeft het zetten van deze stap bij de ander geleid?
 • Wat kun jij leren van dit voorbeeld.

Wil je hieronder delen, wat dit artikel bij je oproept?

4 REACTIES

 1. Een mooie aanvulling Violetta. Het is vooral belangrijk dat je in beweging komt, open staat voor wat zich aandient. Soms betekent dat ook loslaten en een andere weg inslaan.
  Liefs, Jasmin

 2. Dit artikel roept me op om deze reactie te plaatsen, naar aanleiding van mijn eigen ervaring na het maken van een groeistap. Het is belangrijk dat als je een groeistap neemt, dat je jezelf realiseert dat je niet weet wat de uitkomst zal zijn, maar dat je er in alle gevallen iets van leert. Zo zal elke uitkomst van de groeistap goed voor je zijn. Of je leert ervan dat het echt jou ding is en dat je er energie van krijgt, of je leert ervan om te zeggen dat is niet mijn ding, het kost energie die niet evenredig in proportie terugkomt zodat je er leeg van raakt. Zelfs dan leer je ervan om de ene groeistap los te laten en voor een nieuwe groeistap te kiezen, zonder dat het gevoel van falen je laat vasthouden aan iets wat niet meer jou waarheid is voor dat moment. Zo blijf je positief kijken naar beide uitkomsten, en dat geeft je de ruimte om volgende groeistappen te blijven nemen.
  Liefs Violetta

  • Een mooie aanvulling Violetta. Het is vooral belangrijk dat je in beweging komt, open staat voor wat zich aandient. Soms betekent dat ook loslaten en een andere weg inslaan.
   Liefs, Jasmin

 3. Over toeval gesproken… Ik zat gisteravond wat te googlelen wat “kwantumfysica” precies is.
  Ta da…. nu dit artikel, een mooi voorbeeld hoe kwantumfysica werkt!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in