Het concept van vergeving wordt al jarenlang door mensen vermeden. Hoe moet je het doen? Is het voldoende als je alleen maar ‘vergeef me’ zegt tegen iets of iemand? Of gaat het iets verder dan dat? Is er een diepere laag in het concept en gevoel van vergeving?

In dit artikel krijg je een methode die al velen heeft geholpen in het omgaan met vergeving en heling. Het is een tijdloze techniek die oppervlakkig gezien eigenlijk te simpel is om daadwerkelijk van invloed te kunnen zijn. Maar als je de moeite neemt om het in praktijk te brengen zul je merken dat het heel krachtig is. Het heeft een bijna miraculeus effect.

Deze methode wordt de Hawaiiaanse Ho’oponopono techniek genoemd. In het begin begreep ik de volledige betekenis van het concept vergeving niet. Totdat ik realiseerde dat als je te maken krijgt met de noodzaak van vergeven, dat het er eigenlijk niet om gaat dat je de ander iets vergeeft. In plaats daarvan vergeef je jezelf voor de gedachten en gevoelens die je hebt over een specifieke situatie.

Alles vindt plaats in onze gedachten. Dat betekent dat we de keuze en het vermogen hebben om alles wat onze innerlijke rust verstoort te veranderen. Vaak genoeg komen we vast te zitten in een vicieuze cirkel. We doen ontzettend veel zelfonderzoek en proberen heel veel genezingsmethoden uit, na een pijnlijke ervaring. Uiteindelijk worden we toch weer door dezelfde ervaringen en gevoelens overvallen. Dit beïnvloed ons welbevinden ongeacht de vele pogingen om het “los te laten.”

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wie proberen we nu eigenlijk te vergeven? Onszelf natuurlijk! We zijn allemaal verantwoordelijk voor onze eigen mentale en emotionele staat. Niets of niemand kan je een bepaald gevoel geven tenzij jij dat toestaat. Ja, je kunt altijd extreme voorbeelden aanhalen, zoals wanneer je onder schot wordt gehouden, of een andere extreme situatie. Maar het gaat hier om hoe je de interne gevolgen van een grief in jezelf kunt helen.

Het feit is dat alles waar jij je aandacht aan geeft, jouw verantwoordelijkheid is. Als je naar het journaal kijkt ben je verantwoordelijk voor alles wat je hoort en ziet. In andere woorden, jouw verantwoordelijkheid ligt in de gevoelens die het bij je achterlaat en de gedachten die je erover hebt. De Ho’oponopono techniek kan op allerlei manieren worden gebruikt. Zolang het voor jou werkt. Ik vond het vooral waardevol in de omgang met vergeving, maar ik merkte ook dat het effectief is als ik het op verschillende momenten van de dag toepas.

De genezende kracht.

De techniek is ontworpen door de beroemde therapeut Dr Ihaleakala Hes Len. Hij werd opgeroepen om de casussen van criminele en psychische patiënten in Hawaï na te kijken. Deze patiënten werden als extreem gewelddadig en agressief beschouwd. Het bestuur wist geen mogelijkheden meer en ze overwogen om het hele project te sluiten. Len bestudeerde de dossiers van alle patiënten nauwkeurig. Hij paste het Ho’oponopono proces toe en genas de patiënten door hen zichzelf te laten genezen.

Hij logeerde twee weken in een hotel en bestudeerde de dossiers van elke patiënt terwijl hij keer op keer de techniek herhaalde. Zijn doel was om de patiënten te ontmoeten als menselijke wezens met verhalen en ervaringen, niet als criminelen. Toen hij ze uiteindelijk ontmoette waren de bestuurders geschokt over hoe de patiënten hem ontvingen. Ze waren helemaal niet agressief of gewelddadig. De energie was volkomen veranderd.

Len had alle vooroordelen en meningen die hij had over de patiënten van te voren helemaal bijgesteld. Hij nam de tijd om hun verhalen te lezen en nam de moeite om zijn eigen mening over hun misdaden te helen. Er zijn vier eenvoudige stappen in deze methode:

Liefde, vergeving, dankbaarheid en berouw. De volgorde van deze stappen is niet zo heel belangrijk. Dit zijn de enige werkende krachten in de methode, maar ze hebben geweldig veel kracht. Het handigste is dat je niemand anders nodig hebt om je erbij te helpen. Het kan op elk moment in gedachten worden genomen. Het vereist alleen de geweldige kracht van je innerlijke motivatie om het te laten gebeuren.

Kies iets dat een grote uitdaging is in jouw leven. Een verlies? Een verslaving? Een bepaald gedrag? Adem. Herhaal deze vier frases in jezelf, hardop of in gedachten, zo vaak als je nodig hebt.

        1. “Ik hou van je” (I Love You.)

Liefde is de grootste kracht die er bestaat, maar wordt tegelijkertijd het meeste onderschat. Zeg “Ik hou van je” tegen jezelf. Zeg het tegen het universum. Zeg het tegen de uitdaging of persoon in kwestie. Zegt het tegen je lichaam, je gedachten en je ziel. Maak diep contact met de energie van je hart. Maar gebruik van je ademhaling als het je moeite kost om contact te maken. Ga met je aandacht naar je borstgebied. Het doel is om daadwerkelijk “Ik hou van je” te zeggen van de diepste plek in jou..

         2. “Het spijt me” (I’m Sorry.)

Dit kan moeilijk zijn om mee te beginnen. Als we worstelen om in het reine te komen met het hebben van je eigen verantwoordelijkheid voor al je interne worstelingen. Het is zo moeilijk voor sommigen van ons om “Het spijt me” te zeggen. Het geeft je een onderdanig gevoel. Denk niet na over wat goed of fout is in de situatie. Weet dat je jouw aandeel hebt en accepteer die verantwoordelijkheid. Iets in jouw bewustzijn heeft het idee gecreëerd dat jou pijn doet. Zeg: ”Het spijt me.” Over waar jij specifiek spijt van hebt is krachtig genoeg.

        3. Vergeef me alsjeblieft (“Please Forgive Me.”)

Onthoud dat het makkelijker is om iemand de schuld te geven dan om je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Als we zo ver zijn gekomen hebben we ook de kracht om vergeving te vragen. Het kan in eerste instantie lastig zijn om te begrijpen aan wie je nu eigenlijk vergeving vraagt. Maar je vraagt het aan jezelf. Zeg het gewoon. Zeg het tegen jezelf en meen het ook. We denken en behandelen onszelf zo vaak onvriendelijk dat het eenvoudig en tegelijkertijd heel krachtig is om jezelf om vergeving te vragen.

        4. Dank je wel (“Thank You.”)

Naast liefde is dankbaarheid extreem krachtig. Pieker niet teveel over wie of wat je nu eigenlijk bedankt; zeg het gewoon. Dank alles en iedereen die jouw dit moment gegeven hebben. Net als de andere oefeningen is het ook nu weer belangrijk dat je het vanuit een diepere plaats laat komen. Dank jezelf dat je de tijd neemt om jezelf te genezen en het beste van jezelf te zijn die je maar kunt zijn.

Deze techniek is waarschijnlijk een van de beste zelfliefde technieken die ik ooit leerde. Door onszelf te helen en lief te hebben helpen we de wereld te veranderen. Probeer het voor een week en kijk of je enige verandering in jezelf en je leven opmerkt. Ik heb het drie weken constant uitgevoerd en bepaalde dingen waarvan ik dacht dat ik me er nooit overheen zou kunnen zetten losten zichzelf gewoon op.

Ik ontdekte dat het veel makkelijker was om anderen te accepteren omdat ik begon om mezelf te accepteren en lief te hebben. Het geweldige is dat het zo eenvoudig is en dat iedereen het kan doen. Ik ben benieuwd wat het jouw brengt. Laat jouw ervaringen, opmerkingen en vragen over deze techniek achter.

Aanbevolen boek: Ho’oponopono het Hawaïaanse vergevingsritueel

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

9 REACTIES

 1. I Am sorry en Please forgive me is voor mij niet de sleutel. Heb ik vaak uitgesproken. maar I love you en Thank you, hebben met Grace te maken. Dit overkoepelt de mentaal ingeprogrammeerde noodzaak om vergeving en sorry als onderdeel hiervan te maken.

  Sorry heeft connotatie met Sorrow en to forgive is giving on forehand. Je vraagt dan dus dat sorrow on forehand weer gegeven wordt. Bij voorbaat dus inbouwen dat er telkens iet zou zijn waarover je spijt hebt. Het werkt namelijk niet enkel naar het verleden toe maar ook naar de toekomst. dit is constant je tapijt reinigen ipv ook thank you en I love you, tegen de ‘smet’ in het kleedje zeggen. Anders wordt je een spirituele poetsvrouw, terwijl de Ziel met I love You en Thank You ook opruimen, maar dan niet vanuit dat er iets verkeerds is gedaan of ontstaan…

 2. Onmiddellijk word ik 10 jaar terug in de tijd geworpen. Mijn man ik ik liepen op een berg in Kreta op een smal, oud voetpad. Plots begon het heel hard te waaien en dat ging zo hard dat we omver werden geblazen en we gleden naar de wand. Paniek sloeg toe zeker bij mijn grote sterke man. En ik zeer licht en super gevoelig voor alles en nog wat; ik bleef heel kalm. Een goede vriendin had me in aanraking gebracht met Ho on no pon en dit schoot me meteen door mijn hoofd. Ik mocht advies geven, om zo maar even te zeggen, terwijl ik de zinnetjes bleef herhalen. We werden gered en hadden slecht hier en daar schaafwonden. Eenmaal veilig beneden liet ik mijn tranen van dankbaar stromen……die korte zinnetjes…..ze kunnen zoveel moois brengen. Dank je wel!

 3. Ik heb hier al eens eerder een YouTube filmpje over gezien. Ondertussen was ik het vergeten.
  Laatste tijd zit ik wéér in die ‘vicieuze cirkel’. Ik word weer verdrietig, weer boos en het hele liedje begint weer van voren af aan.
  Afgelopen week heb ik hierover gesproken met iemand. Deze persoon zei tegen mij je weet nu toch “hoe” je het moet doen… Loslaten, vergeven enzo… dit is gewoon een test, maar je bent nog niet sterk genoeg.
  Dus ik denk: ja leuk antwoord… Maar hier heb ik niks aan, want ik was door alles in m’n gedachten alweer vergeten “HOE DAN” ?!

  Nu open ik de website en dit artikel trekt meteen de aandacht…
  Zo dus !

 4. Jammer dat het een techniek wordt genoemd want dit is waar het leven om draait,hoe het bedoeld is. (en van een ziel zijn in het algemeen)
  Het is puur de wet van aantrekking .
  Als je deze stappen toepast heb je in enkele minuten resultaat .
  Iets waar je misschien al jaren mee worstelt,tegen gevochten hebt(wie vecht krijgt een gevecht),lost in hele korte tijd op.Je ervaart een rust in je systeem die je nooit had kunnen bedenken.Belangrijk is wel dat je tijdens het toepassen vertrouwt.Niiet wanhopig zijn of iets eisen.
  En besef je heel goed dat als “jij”moeite hebt met vergeven het niet jij(je ziel)is maar de negatieve energie in je die niet wil dat jij vergeeft.
  Als je dit durft te scheiden van elkaar(want het zal zijn best doen en aan je trekken,je het gevoel geven dat vergeven onmogelijk is)dan ben je er.

 5. Ik heb deze techniek een tijdje terug gebruikt toen ik constant “botste” met een collega. Ik wou zo graag dat we in samenwerking kwamen, alleen ze liet me niet toe. Ik had er last van, word dan zo onzeker. Ik kwam deze tegen en in rust sprak ik dit uit met haar in gedachten, niet wetende dat deze techniek zo heet (of ik ben het vergeten). Heb dit een week lang elke dat gedaan en het veranderende. Ik ben de techniek niet meer gaan toepassen nadat het beter ging… het heeft niet opgeleverd wat ik vooraf hoopte, alleen ik heb er wel minder last van dat zij mij in de energie zo “afstoot”. Ik besef me nu pas dat ik mezelf aan het accepteren/liefhebben was en daardoor me minder uit het veld laat slaan door anderen of hun meningen. En ook hun meer accepteer…. ik ga het weer oppakken en ditmaal volhouden, ook als het beter gaat 🙂

 6. Jezelf liefhebben en vergeven. Dankjewel voor het artikel en de Ho'oponopono vergevingstechniek. Alleen al het lezen van het artikel, laat je hart groeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in