DELEN
mindfulness-in het hier en nu

Leven in het hier en nu. Wat is dat en hoe doe ik dat?

Door: Vera Kinket / www.verakinket.nl.

Je hoeft maar een tijdschrift open te slaan of een cursus te volgen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en de adviezen komen op je af. De laatste tijd krijg je veelal het advies om ‘in het hier en nu te leven’; het lijkt wel een trend geworden. Deze pijler komt ook terug in de Mindfulness.

Wat betekent dit nu eigenlijk en wat is het nut hiervan?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat wij gemiddeld meer dan 40.000 gedachten hebben per dag. 70% hiervan blijkt ook nog eens negatief gekleurd. Deze negatieve gedachten kunnen te maken hebben met het huidige moment maar je kunt je voorstellen dat onze gedachten ook veel op het verleden en de toekomst gericht zijn. In het geval van negatief gekleurde gedachten, kunnen wij terugblikken op bijvoorbeeld een presentatie van een week geleden waarbij je niet goed uit de verf kwam of het vervelende gesprek met jouw werkgever of familielid van eergisteren.
Daarnaast maken wij ons druk om de vol geplande week die nog komen gaat. Duidelijk is dat deze gedachten invloed hebben op onze gemoedstoestand. We maken ons zorgen om dingen die mogelijk niet eens zullen plaatsvinden in de toekomst.

‘Mag ik dan helemaal niet meer denken aan dingen die gebeurd zijn of uitkijken naar dingen die nog gaan komen?’

Uiteraard mag je terugkijken op gebeurtenissen die al plaatsgevonden hebben. Dit helpt je jezelf te schouwen en er kunnen lessen uit geleerd worden om het vervolgens hetzelfde of anders te zullen gaan doen. Het is een leermoment en een vorm van reflecteren. Ook kun je plezier beleven aan het nagenieten van bijvoorbeeld een mooi concert. Uitkijken naar iets leuks dat komen gaat, is prima zolang het ‘behalen van dit doel’ geen voorwaarde voor jouw geluk is.

Als jij opmerkt dat jouw gemoedstoestand negatief beïnvloed wordt door gebeurtenissen uit het verleden of de toekomst en je hebt hier last van (denkend aan moeheid, stress etc.), dan kun je kijken of leren leven ‘in het hier en nu’ iets voor jou is.

Binnen de Mindfulness en Rebalancing© gaat het over het vermogen om helemaal aanwezig te zijn bij je ervaring van dit moment. Het gaat over open aandacht hebben voor wat er hier is.

De definitie van Mindfulness:

– de aandacht is gericht
– in het hier en nu
– niet (ver)oordelend.

Tijdens de sessies Rebalancing© die ik geef is Mindfulness een belangrijk onderdeel. We kijken wat er op dit moment bij jou speelt en we zullen samen uitnodigend en onderzoekend jouw lichaam en de eventuele hierin opgeslagen emoties of spanningen benaderen. Soms kan, het weer in contact komen met een oude opgeslagen emotie in het lichaam, een terugblik geven in het verleden. Dit is echter niet zozeer een gedachte maar meer een associatie door jouw lichaam en gevoelswereld opgeroepen.

Kom in het hier en nu door je te richten op je ademhaling.

Om meer in het hier en nu te komen, wordt veelal gebruikt gemaakt van het richten van onze aandacht op de ademhaling. Je kunt aandachtig jouw adembeweging volgen, zowel de in- als de uitademing. Als je opmerkt dat je in gedachten bent en dus afgedwaald bent, kom dan weer vriendelijk maar beslist terug naar jouw lichaam en de ademhaling die er op dat moment is.
Als je dit herhaald doet, train je je ‘aandacht spier’ en zal je merken dat dit je steeds makkelijker afgaat.

Voorbeeld van een aandacht gerichte oefening middels de ademhaling is de ‘Drie minuten ademruimte’ vanuit de Mindfulness.

2 REACTIES

 1. "Leven in het hier en nu. Wat is dat en hoe doe ik dat?"

  'Leven in het hier en nu' is in ieder geval niet wat in onderstaande zin staat.

  "Ook kun je plezier beleven aan het nagenieten van bijvoorbeeld een mooi concert. Uitkijken naar iets leuks dat komen gaat, is prima zolang het ‘behalen van dit doel’ geen voorwaarde voor jouw geluk is."

  .

  "Binnen de Mindfulness en Rebalancing© gaat het over het vermogen om helemaal aanwezig te zijn bij je ervaring van dit moment. Het gaat over open aandacht hebben voor wat er hier is."

  Er lijkt mij enkel een duidelijk verschil tussen 'wat hier is' gebaseerd op het hier en nu EN 'wat hier is' gebaseerd op je ervaring.

  "Tijdens de sessies Rebalancing© die ik geef is Mindfulness een belangrijk onderdeel. We kijken wat er op dit moment bij jou speelt en we zullen samen uitnodigend en onderzoekend jouw lichaam en de eventuele hierin opgeslagen emoties of spanningen benaderen."

  In het hier en nu kan zo`n sessie enorm behulpzaam zijn om het meegedragen verleden te doen oplossen en zodoende het HIER EN NU 'te beleven' wat enkel op hier en nu gebaseerd is.

  Maar goed dat er bij de mensheid nog maar zeer weinig gebaseerd is op het HIERENNU, er zouden heel wat banen/activiteiten verloren gaan, alhoewel de hele dag lachen, gieren, brullen zal ook de nodige therapie doen ontstaan, zoals ontspanningsoefeningen voor de lachspieren.

 2. Beste Gordon, centraie grliest. Rje hebt hlemal geljk. Als je ens de control ove je ademhalng veliest is dat eg. Opnieuw focussen en ht komt terug in orde. Met in het hier en nu leven is het ne zo. Geen drama als je eens je voncentratie velest, even loslatn, focus zetten, je innerfocus teug starten en je bent zo terug in het hier en nu. Haregre, Lutje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in