Voordat je dit artikel gaat lezen, nodig ik je uit om eerst even je ogen te sluiten en een paar keer diep adem te halen. Adem naar je buik en kom daar even aan. Kom even thuis bij jezelf en in het Nu.

Over leven in het Nu, heb je vast al veel gelezen en gehoord. Je begrijpt wat ermee bedoeld wordt. Maar toch. Leven in het Nu doe je niet. Je blijft jezelf gevangen zetten in het denken. Het lukt je maar niet om eruit te komen, zelfs niet als je keurig twee keer per dag op een kussentje zit en mediteert.

Want hoe kom je eigenlijk in het Nu? Wat moet je daarvoor doen? De meeste mensen zijn in hun dagelijks leven als een slaapwandelaar. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat is er geen moment waarop er bewustzijn is. Men valt volledig samen met denken en doen.

Nu is het genoeg!

Je bevindt je in het Nu wanneer je je bewust bent van jezelf en je gedachten. Wanneer je in gedachten verzonken bent, lijkt iedere gedachte belangrijk. Pas wanneer je daaruit stapt, zie je hoe 90% van je gedachten helemaal nergens over gaan. Het zijn herhalingen van gedachten die je al talloze keren hebt gedacht. Bovendien zijn het zeker niet allemaal constructieve gedachten die je denkt om nog maar te zwijgen over of ze positief zijn. Gedachten kun je vaak vergelijken met een oververmoeid kind dat zeer dwingend jouw aandacht wil. Het blijft maar door jengelen, zonder ophouden. En laat jij nou de enige zijn die kan ingrijpen en kan zeggen: ‘Nu is het genoeg, houd je mond!’

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Zo kom je in het nu

Om in het Nu te komen, moet je dus uit je gedachten stappen. Dit klinkt heel eenvoudig, maar dat is het enerzijds niet en anderzijds weer wel. Zodra je eenmaal door hebt hoe het werkt, gaat het steeds sneller.

Ik nodig je uit om nogmaals je ogen te sluiten. Ga naar binnen met je aandacht en adem een paar keer diep door. Vraag je af waar je op dit moment aan denkt. Oordeel niet, laat de gedachte er zijn. Merk op dat de gedachte vanzelf verdwijnt, je hoeft daar niets voor te doen. Vervolgens wacht je af totdat de volgende gedachte zich aandient. Wees nieuwsgierig naar deze gedachte. Vraag je af: waar zou hij over gaan? Laat ‘m ontstaan.
Merk op dat je – wanneer je wacht – in een bewustzijn bent dat groter is dan jij. Je kijkt namelijk naar de gedachte. Er is ruimte tussen de gedachte en jijzelf. Deze grotere dimensie dan je gedachte kun je de dimensie van je ziel noemen. Het samenvallen met gedachten kun je de dimensie van het ego noemen.

Het wachten op een gedachte is de manier om in het Nu te komen. Mocht je merken dat je hoofd te vol is en dat er geen enkele ruimte lijkt te bestaan tussen je gedachten, vertraag dan je ademhaling. Maak ‘m zo langzaam mogelijk en volg je ademhaling zo totaal mogelijk met je aandacht. Merk op hoe het geklets in je hoofd afneemt.

Identificeer je niet met je gedachten

Mocht je een gedachte waarnemen, benoem het dan als: ‘Er is een gedachte aan die vergadering van net.’ Maak de gedachte niet persoonlijk. Benoem de gedachte niet als: ‘Ik heb een gedachte aan die vergadering van net.’ Als je er een persoonlijke ‘ik heb’ gedachte van maakt, ontstaat het gevaar dat je inhoudelijk over de vergadering gaat nadenken. Als je de gedachte afstandelijk benoemd als ‘Er is een gedachte.’ zorgt dit voor ruimte en zul je je er minder mee identificeren.

Tijd voor de afwas

Een ander hulpmiddel dat je kunt inzetten om in het Nu te blijven is het gebruik maken van je zintuigen. Train jezelf zo vaak je kunt, bij voorkeur de hele dag door. Wanneer je bijvoorbeeld staat af te wassen of een ander saai huishoudelijk klusje doet, doe dit met je volle aandacht. Gebruik je zintuigen, voel het warme water, het bord, de afwasborstel. Ruik de geur van het afwasmiddel. Adem rustig in je buik. Wees je gewaar waar je aandacht zit. Haal die steeds weer terug naar dit moment. Jij en de afwas. Merk op dat er een gewaarzijn is, je kijkt als het ware naar de ‘persoon jij’ die afwast. Je bent je er bewust van. Voel hoeveel rust en ruimte deze nieuwe dimensie geeft. Alles lijkt even weg te vallen. Angst of zorgelijke gedachten komen langzaam tot rust. De afwas is nog nooit zo prettig geweest.

Kijken naar een gedachte

Als je aanwezig bent in het Nu ben je je bewust. Niet alleen van daar waar je aandacht zit, maar ook van het bewustzijn dat dit waarneemt.
Als je zo aandachtig kijkt naar je gedachten en je laat verrassen door welke gedachte zich aandient, bevind je je in de dimensie van je ziel, van bewustzijn. Die dimensie is gewaar en aanschouwt. In dit gewaarzijn ontmoet je gevoelens die je, als je verstrikt bent in het denken, niet gauw zult tegenkomen. Vanuit gewaarzijn is er rust, is er vrede en kun je misschien zelfs een glimp liefde opvangen. Niet de voorwaardelijke aardse liefde maar de liefde die al in jou aanwezig is.

Brand!

In dit gewaarzijn zijn geen gedachten aan gisteren of morgen. In het Nu ben je daar vrij van. Voel je wat een vrijheid hierin zit? In het absolute Nu is er geen probleem – tenzij er op dat moment een brand voor je neus uitbreekt. Dan heb je overigens ook geen probleem; je schiet immers gelijk in actie om de brand te blussen. Daar hoef je geen gedachte aan te spenderen. Zoveel van de gedachten die je denkt zijn onnodig. Ze zorgen ervoor dat je verdwijnt in een dichte mist, waardoor je de sprankeling van het leven mist.

Nu of nooit

Waar wacht je op om wakker te worden? Wat kan jou uit je slaap halen? Wanneer ga je in praktijk brengen wat je allang weet? De wereld staat te springen om mensen die bewust zijn. Er is geen tijd voor uitstel. Als je het Nu niet doet, gebeurt het morgen ook niet. Of zoals een zenmeester het ooit formuleerde: ‘Zo niet nu, wanneer dan wel?’
Zet reminders in je telefoon, post-its op je laptop, maak gebruik van alle voorradige hulpmiddelen. Al begin je slechts met 1 keer per uur een paar diepe rustige buikademhalingen te maken en je af te vragen waar je aandacht zit, dan is dat al grote winst. Dit is een project van lange adem (letterlijk en figuurlijk) en dat alle inspanning van je vraagt. Committeer jezelf hiertoe. Niet voor een dag of een maand, nee, voor de rest van je leven.

Ben je klaar voor transformatie?

Door wakker te worden uit het denken, transformeer je je leven op ongekende manier. Je merkt op dat alle problemen die je dacht te hebben, weg vallen. Het lijden verdwijnt en hoe wakkerder je wordt, hoe krachtiger het gevoel: je voelt van binnenuit vrede, rust en liefde. Zelfs een gevoel van gelukzaligheid dat volledig losstaat van je levensomstandigheden is mogelijk. Door uit het denken te stappen en in het Nu aan te komen, doorbreek je duizenden jaren van menselijke conditionering. Je gaat voorbij aan ego en leeft vanuit je ziel. En ja, dit kost inspanning, maar dat wat je ervoor terug krijgt, is alle inspanning dubbel en dwars waard. Ben je er klaar voor om wakker te worden en het leven echt te gaan leven? Begin dan nu!

Succes!

Bewaar voor later op Pinterest:

Leven in het Nu; zo doe je dat!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

 1. hoi irene

  ik vind het heerlijk om te denken mijn hele hoofd zit vol hersenen zodat ik denken kan.
  in mijn nu erken ik mijn bestaan in het verleden ook en boetseer ik tegelijk aan mijn toekomst.
  en soms blijf ik even heerlijk ontspannen hangen in mijn ontwikkeling door helemaal in het nu moment te zijn.
  tijdens de belevingen van mijn ziel gaat mijn denken er met mijn geest vandoor en beleef ik de mooiste wonderen.

  lfs arie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in