Leven vanuit compassie is een uitdaging. Je maakt namelijk zoveel dingen mee die je compassie op de proef stellen: mensen die niet eerlijk zijn, mensen die simpelweg gemeen doen en natuurlijk onrechtvaardigheid.

Je vertrouwen in de goedheid van de mens kun je hierdoor verliezen. Dan zie je die goedheid nog wel, maar je hebt allemaal gewoontes en patronen ontwikkeld die ervoor zorgen dat je je niet meer volledig kunt verbinden. Je wilt niet meer gekwetst worden en daarom bescherm je jezelf (onbewust).

Het meest vervelende is dat dit niet aansluit bij je ware kern. Jij hoort verbonden te zijn. Jij, als mens en als ziel hebt juist zoveel liefde en compassie in je. Al lijkt het dus soms zo ver te zoeken.

Het is daarom zo bevrijdend om vanuit compassie te kunnen leven. Het stroomt dan vanuit je kern en dat voelt zo goed. Dat voelt bevrijdend.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Compassie in disbalans

Een probleem wat je kan tegenkomen is dat je juist te veel begrip en compassie hebt. Je ziet het gedrag wat iemand vertoont niet meer, maar je blijft jezelf focussen op die goedheid.

Besef dat dit ook een beschermingsmechanisme is. Dit doe je om jezelf te beschermen tegen de afwijzing van de ander. Je wilt het goed doen en niemand ‘onterecht’ pijn doen.

Aan de ene kant kun je dus je compassie blokkeren om jezelf te beschermen tegen pijn, maar je kunt je compassie ook gebruiken als beschermingsmechanisme tegen afwijzing.

In die situaties zal compassie dus niet goed voelen. Dit zijn niet de dingen die je voor jezelf wilt. Dit is geen balans.

Het begint met zelfcompassie

Wat houdt het dan in als je op een goede manier compassie hebt? Het houdt in dat je op de eerste plaats compassie voor jezelf hebt.

Jij mag accepteren dat je een liefdevol mooi mens bent en dat je soms ook je mindere dagen hebt. Ook jij maakt fouten en dat is helemaal oké. Je groeit en leert namelijk en je intenties zijn goed.

Daarmee kun je jezelf helen. Hierdoor kun je die patronen en beschermingsmechanismes loslaten.

Compassie hebben betekent niet dat je geen grenzen hebt.

Blokkerende en onjuiste overtuigingen

Daarnaast mag je jouw visie op compassie gaan aanpassen. Er zijn een aantal overtuigingen die blokkerend werken. Deze mag je los gaan laten, zodat je weer uitkomt bij je eigen kern zonder invloeden van buitenaf.

Dit zijn een aantal van die blokkerende en onjuiste overtuigingen:

  • Als ik compassie met iemand heb, betekent dat dat ik alles goed vind wat diegene doet.
  • Wanneer ik compassie met iemand heb, mag ik mijn eigen grenzen niet meer aangeven.
  • Ik moet dienstbaar zijn voor andere mensen als ik compassie heb.
  • Ik mag het niet meer oneens zijn met iemand wanneer ik vanuit compassie kijk.
  • Compassie hebben betekent dus dat ik niet meer mijn eigen mening mag hebben en mezelf weg moet cijferen.
  • Ik mag niet meer boos worden.
  • Compassie hebben betekent dat ik medelijden moet hebben met mensen.

Wat is compassie dan wel?

Voor mij persoonlijk is compassie hebben: vanuit rust en zonder oordeel naar andere kijken. Ik hoef mensen niet altijd te begrijpen, maar ik respecteer ze wel.

Ik snap dat iedereen hier is om te leren. We zijn hier om onze levenslessen te leren en daardoor maken we dingen mee en doen we dingen die niet zo leuk zijn. Zo probeer ik veel dingen te benaderen.

Veel dingen die mensen doen, komen voort uit onzekerheid en zelfbescherming. Dit betekent niet dat ik het ermee eens ben, maar ik kijk naar wat eronder zit.

Ik mag nog steeds mijn grenzen aangeven en het oneens zijn met mensen. Dat zegt niks over mijn compassie of respect voor hun.

Dit hoeft niet jouw visie te zijn, maar ik hoop dat het je inspireert om jouw visie te creëren. Zodat jij ook kunt leven vanuit compassie voor jezelf en voor anderen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in