DELEN
Leven vanuit je hart - hoe doe je dat precies

Als je leeft vanuit je hart, klopt alles in je leven.
Gemakkelijker gezegd dan gedaan…

‘Volg je hart’ – ‘leef met je hart’ – ‘de kracht van het hart’ – ‘open je hart’ – ‘luister naar je hart’ – ‘laat je hart je gids zijn’ – ‘laat je leiden door je hart’ – ‘het mysterie van het hart’

Allemaal uitspraken die we gemakkelijk in de mond nemen. Het is nochtans helemaal niet gemakkelijk om in alle omstandigheden te kiezen voor de weg van het hart.

De weg naar een Open Hart kent vele valkuilen.

Van het hoofd naar het hart

Als we teruggaan in de evolutie merken we een lange periode van honderden jaren, met een hoogtepunt tijdens de industriële revolutie, waar de nadruk vooral lag op het hoofd. Mannelijke modellen en structuren zoals prestaties leveren, doelstellingen halen, rationele analyse, macht, gezag, technologie, strategie, DOEN… lagen aan de basis van de evolutie van het voorbije tijdperk.

In een tijdperk van sterke materiële vooruitgang werden vrouwelijke principes als geweldloosheid, overgave, intuïtie, koestering, vergeving, aanvaarding, ZIJN en het gevoel terzijde geschoven en boetten deze aan waarde in. Wie minder goed scoorde op basis van mannelijke maatstaven verkleinde al snel zijn kansen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.

Bedrijven en onderwijsinstellingen namen dit principe volledig over door vooral prestatie, rationele ontwikkeling en gezag aan te moedigen en een positieve waardering toe te kennen aan deze eenzijdige ontwikkeling. Door deze maatschappelijke tendens met vooral de nadruk op DOEN, zijn velen van ons vergeten wat het is om gewoon te ZIJN.

Geluk vind je niet buiten jezelf

Vele mensen modderen plichtsmatig door, omdat ze vaak vastzitten aan een levensstijl die door familie, werk en de omstandigheden zijn opgelegd.  Sommigen ervaren hierbij stress, anderen verveling en weer anderen verliezen hun levenslust en proberen ongemakkelijke gevoelens te bevredigen door geld uit te geven, te veel te eten, te veel te drinken, te hard te werken, op zoek te gaan naar plezier en ga zo maar door.

Door het geluk buiten onszelf te zoeken, gaan we meer achteruit dan vooruit en raken we meer en verder verwijderd van ons levensdoel. Pas als je stil staat en je naar de stem van je hart luistert, ontvouwt het levensproces zich volledig spontaan en natuurlijk aan ons.

Tijdens een carrière van 25 jaar als zaakvoerster in een zakenwereld van hard- en software, ben ik lang op zoek geweest naar het geluk waarvan honderden auteurs van boeken en films beweerden dat dit in je hart te vinden is. Hoeveel ik ook zocht via boeken, cursussen, opleidingen en workshops, ik ervoer geen continuïteit in mijn geluksgevoel en de raadgevingen van mijn hart bleken mij niet altijd naar geluk te voeren.

Pas vanaf het moment dat ik een punt zette achter mijn carrière, ontdekte ik wat mij zo lang af had gehouden van mijn geluk. Alles viel samen. Eindelijk begreep ik met mijn hart de essentie van de inhoud van alle boeken die ik had gelezen, cursussen, opleidingen en workshops die ik had gevolgd.

Vanuit je hart gaan leven

Volgens astrologische gegevens is de ommekeer van onbewust DOEN naar bewust ZIJN ingezet sinds het begin van het Watermantijdperk, volgens de Mayakalender op 21/12/2012.

Bewust zijn = Beleving van het eigen ik en de omgeving. Weten wat je ziet, hoort of voelt of weten wat er in je omgaat. Je voelt je vrij om te handelen of te zijn en hebt keuze uit verschillende mogelijkheden.

Onbewust zijn = Gedrag wordt beïnvloed door geconditioneerde processen. De handelingen kunnen gebaseerd zijn op emoties die nog niet verwerkt zijn. Je gedrag is vaak gebaseerd op gewoonte en je ziet vaak maar één of een beperkt aantal mogelijkheden om te handelen.

Bewust zijn vraagt dus het durven openen van je hart om te beleven en te durven voelen.

Als gevoelig persoon is het niet evident om je hart plots wagenwijd open te zetten. Om stap voor stap de deur van je hart te openen, kunnen volgende richtlijnen je veilig op weg helpen om thuis te komen in je hart.

-Beschouw de eerste stap van de reis naar je hart alsof je een nieuw zaadje plant, het plantje van je eigen nieuwe leven. Verzorg het goed, wees er lief voor en bescherm het tegen weer en wind tot het groot en sterk is. Zet er in gedachten een burcht rond. JIJ alleen bepaalt wie je in die burcht binnen laat. Voelt het niet goed aan, trek dan alle bruggen op en sluit de poorten. Deze stap is nodig om bij jezelf naar binnen te gaan om te weten wat er bij JOU leeft.

-Hou van jezelf. Van jezelf houden is beseffen dat je waardevol bent en dat jouw bestaan zin heeft. Houden van jezelf of zelfwaardering is het omgekeerde van zelfafwijzing. De manier om jezelf van zelfveroordeling te bevrijden is acceptatie. Jezelf volledig accepteren zoals je bent, je uiterlijk  maar ook je innerlijk (je emoties, je gedragingen, je gewoonten, je gedachten, je grillen, je verslavingen, je patronen…) Zoals Louise L. Hay wereldwijd van de daken heeft geschreeuwd: zeg dagelijks tegen jezelf ‘Ik hou van mezelf en ik ben waardevol’.

-Wees je bewust van je ademhaling. Adem is de basis van alle leven. Adem schept ruimte in je denken. Adem brengt je bij jezelf. Adem brengt je in het NU. Een bewuste ademhaling zorgt ervoor dat je in het NU blijft en niet terug naar het verleden of naar de toekomst gaat.

-Vertraag: vertragen maakt dat je bewuster leeft. Snel leven is vaak een gevolg van geconditioneerde patronen (uit gewoonte altijd hetzelfde doen).

-Verstil je geest: stilte is de essentie van het leven. Onze geest is van nature naar buiten gericht. Via de zintuigen wordt de wereld in ons opgenomen en onze wensen en verlangens bewegen ons tot actie om ze te realiseren. We leven in een zeer gejaagde wereld die onze zintuigen voortdurend bombardeert met sterke sensaties en onze verlangens voortdurend prikkelt. We dreigen daardoor het contact met onze eigen innerlijke kern te verliezen en geleefd te worden door de omstandigheden buiten ons. Door stilte-beoefening wordt onze aandacht vanzelf naar binnen gericht en kan het contact met onze eigen essentie weer hersteld/versterkt worden.

-Neem tijd voor en geef aandacht aan de dingen die je doet : benoem de dingen die je doet om je aandacht erbij te houden. Geef tijd en aandacht aan de mensen die je ontmoet en met wie je praat.

-Als je aan iets begint of iets start, vraag je even af wat je ermee wil bereiken. Wat is je intentie? Als je een intentie hebt voor je start, zal je ook makkelijker iets afmaken.

-Breng veel tijd door in de natuur. Wij zijn een deel van de natuur. De natuur verbindt ons met de essentie van het leven.

-Wees dankbaar voor alles wat je overkomt, voor alles wat je hebt, voor alles wat je bent.

-Wees geduldig en mild voor jezelf. De reis van je hoofd naar je hart verloopt niet altijd zonder slag of stoot zoals het ervaren van weerstand, onzekerheden en het beleven van onderdrukte gevoelens. Door dit gevoel te beleven en te aanvaarden, zet je de poorten van je hart open.

-Aanvaard dat falen en pijn bij het leven horen. Het leven is niet alleen rozengeur en maneschijn. Het overwinnen van een moeilijke periode in je leven maakt je sterker en veerkrachtiger.

-Onderzoek voor jezelf welke basisbehoeften je gemist hebt. Omdat het onwaarschijnlijk is dat wij terug naar onze opvoeders gaan om deze basisrechten op te eisen, ligt de oplossing bij jezelf. Er zijn verschillende manieren (o.a. MIR, NEI, EE, EFT) om je gemiste basisbehoeften aan te vullen.

-Sta stil bij de dingen die je overkomen, wat de betekenis is en wat ze je vertellen.

Over de auteur
Gerlinde Cooymans begeleidt mensen in verschillende omgevingen om in contact te komen met hun innerlijke vrede en vreugde zodat ze in alle omstandigheden liefde kunnen voelen ipv angst.  Hiervoor maakt zij o.a. gebruik van verschillende technieken die toegang hebben tot en invloed hebben op het on(der)bewuste zoals MIR – Soul Retrieval – Reconnection – en een eigen ontwikkeld trainingsplan (Open Heart Training).
www.openhearttraining.be

 

 

5 REACTIES

  1. In aanvulling op gewoon ZIJN: Kijk eens naar de Amerikaanse film "Being there" uit 1979, met Peter Sellers in de hoofdrol. Ik vond de film destijds fascinerend, begrijp nu ook waarom. Afgezien daarvan werd ik er door geraakt en is de film ook nog eens uitermate komisch. Een juweeltje.

    • Dag Nelleke,
      Nu pas lees ik je reaktie en toevallig heb ik vorige week de film 'Being there' gezien.
      Ik heb ook erg genoten van de eenvoud en traagheid van deze film en de enorme liefde die besloten ligt in het gewoon ZIJN, zonder franjes en grootspraak ♥️

  2. Super super goed verwoordt……hier staat nu eens duidelijk hoe te leven vanuit je hart….ik ga dit zoveel mogelijk door geven en in mijn levenswijsheidboek zetten…. ik leef ook zo als jij beschrijft en ben nog nooit zo gelukkig geweest in mijn leven als nu…..het zit in mij en dat besef maakt je zo vrij om fijn te leven…mijn geluk is niet afhankelijk van de ander, wat mij ook overkomt, ik ben bij mezelf en leef en handel van daaruit………ik gun het iedereen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in