Digitaal is helemaal niet zo slim

Onlangs nam ik voor het eerst sinds tijden weer eens de bus. Mijn OV-kaart was uitgeput, dus wilde ik een kaartje kopen. De chauffeur moest lachen. ”Een kaartje? Mevrouw, tegenwoordig kunt u alleen nog pinnen.” Morrend rommelde ik in mijn tas naar mijn pinpas. En zocht naar een plek om hem in het apparaat te duwen. Weer lachte de chauffeur. ”Mevrouw, doet u niet aan contactloos betalen? Waarom niet?”
”Nou, dat zal ik u vertellen,” zei ik en maakte me op voor de zoveelste redevoering. Op de barricaden. Want als ik de kans krijg, leg ik graag uit waarom ik niet meedoe aan al die zogenaamd ‘slimme’ oplossingen. Waarom ik de contactloze pinpas en de ‘slimme’ meter geweigerd heb, wifi zoveel mogelijk beperk, TV en internet gebruik via de kabel en ‘slimme’ apparaten uitzet. Wij leveren er namelijk beetje bij beetje onze vrijheid voor in.

Monopoliepositie

Toen ik de buschauffeur had uitgelegd dat als wij meegaan in de verregaande neiging om alles zonder fysiek geld te laten verlopen, we de banken een totale monopoliepositie geven en alle beheer over geld uit handen geven, was hij om. Ja, beaamde hij, het busritje was sinds de invoering van de pinmachine zo’n 5% duurder geworden. Vijf procent extra betalen voor het gemak om met je pinpasje te mogen wapperen. Wie verdient hieraan? De bank, ten koste van de burger.

Voorbeelden

En zo zijn er vele voorbeelden te geven. Als ik een mobiele pinmachine aanschaf, en mijn therapiecliënten met pin laat betalen, betaal ik per jaar honderden euro’s aan de bank. Kosten die niet nodig zijn, en waar alleen de bank beter van wordt. Dus laat ik clienten zoveel mogelijk contant betalen. Maar als ik vervolgens mijn kas wil storten, is er in heel Delft maar één geldautomaat waar dit kan. Als deze weer eens buiten gebruik is, kan ik mijn eigen salaris niet eens storten. Zo word je gedwongen al het geldverkeer digitaal te doen – in het voordeel van de bank.

Afromen

Ja, die contactloze pas is een van de laatste stappen naar de afschaffing van contant geld. Oh, het lijkt zo makkelijk. Even met je pinpas zwaaien en je hebt je boodschappen weer betaald. Maar let op: als er echt geen contant geld meer bestaat, moet je ALLES via de bank laten lopen. Dan kun je je neefje geen tientje meer geven voor zijn verjaardag. Dat wordt dan weer een pasje dat hij verplicht bij dit of dat bedrijf uit moet geven. Dan kost elke transactie je zoveel procent extra.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Privacy en hackers

Dan heb je in potentie ook geen privacy meer: alles is in te zien of op te vragen. Waarom willen we dat de ‘slimme meter’ alle informatie over ons elektriciteitsgebruik doorgeeft aan de energieleverancier? Wie wordt daar nu echt wijzer van?
En als er een probleem is met de server, met hackers of met de stroomvoorziening, of de bank weer eens is lamgelegd door een DDos aanval, ben je helemaal de controle over je geld kwijt en kun je zelfs je boodschapjes niet meer betalen, zoals me laatst overkwam in de Albert Heijn.

Horror

En dan hebben we het nog niet over de horrorscenario’s van wat er kan gebeuren als opportunistische hackers, terroristische groeperingen of kwaadwillende mogendheden de macht over het elektriciteitsnet en het geldverkeer overnemen.

digitaal

Bestandsbeheer

Nog een voorbeeld: tegenwoordig krijg ik, elke keer als ik Word open, een opvallend gele balk te zien die me uitnodigt mijn bestanden te gaan opslaan in OneDrive, een soort Cloud. Ik klik die weg, want ik schrijf boeken en artikelen en wil totale beheer over mijn teksten zelf in de hand houden. Ik wil mijn werk in eigen beheer houden, op mijn eigen fysieke computer zodat het niet gestolen kan worden en ik er altijd bij kan. Maar dat balkje keert dus elke keer als ik Word open, terug! Hoezo hardnekkig? Waarom wil Microsoft zo graag dat ik alles bij hen onderbreng? Tja… omdat ze er iets aan kunnen verdienen, natuurlijk. Mijn zogenaamde gemak (lees: overdragen van mijn controle over mijn bestanden) levert hen geld op.

Verregaande digitalisering

Maar de geleidelijke afschaffing van contant geld is niet de enige manier waarop we verleid worden onze vrijheid en privacy op te geven voor de schijn van een beetje gemak. De verregaande digitalisering van onze maatschappij is op steeds meer terreinen te merken en beperkt niet alleen onze vrijheid en privacy: het dreigt ons, en met name onze kinderen, ook te veranderen in kritiekloze, apathische, gemakzuchtige burgers die zelf niet meer nadenken.

Schrijven

Er verschijnen steeds meer artikelen, zoals ook dit artikel die laten zien dat de verregaande digitalisering ertoe leidt dat kinderen minder goed leren schrijven en studeren. Die slimme tablets maken ze in feite ‘dommer’. Hoe komt dit? Door zelf fysiek te schrijven, en leerstof in je eigen woorden om te zetten, gebruik je je brein intensiever, waardoor je stof beter tot je neemt en begrijpt. Je bent actiever in het opnemen van kennis door er motorisch mee bezig te zijn. Kinderen krijgen door het steeds jonger gebruik van tablets dus meer moeite met fijne motoriek, schrijven en leren.

Socialisering

Maar ook hun socialisering dreigt mis te gaan door het doorschieten van de digitalisering. Er zijn al onderzoeken die aangeven dat kinderen steeds meer moeite krijgen met oogcontact.  zoveel via apps en emojis dat echt, fysiek menselijk contact eng voor ze wordt. En dat begint al zeer jong. Ze zijn het niet meer gewend om echte gesprekken te voeren, gezichtsuitdrukkingen te lezen, lichaamstaal te interpreteren, energie aan te voelen. Ik zie het nog gebeuren dat er speciale trainingskampen worden opgezet in de Ardennen om pubers weer met elkaar te leren praten…

digitaal

Dopaminepompje

Mijn grootste zorg als psycholoog is echter de smartphone als ”dopaminepompje”. Door alle apps en social media die verslavend werken, gaat er steeds meer energie en aandacht naar het schermpje en niet naar de echte wereld of de binnenwereld. Mensen raken verslaafd aan de ‘goed zo!’ van het omhoog gestoken duimpje, de aandacht, het bliepje.

Ik kan de keren dat ik mensen bijna heb aangereden omdat ze op hun schermpje liepen te turen in plaats van op de echte wereld te letten, niet meer op twee handen tellen. Dit heeft tot gevolg, dat het aantal verkeersslachtoffers voor het eerst in jaren weer is gaan stijgen.

Sociaal verkeer

Het ergste is, dat het sociale verkeer erdoor ondermijnd wordt. Het is te verleidelijk voor heel veel mensen om hun dopamineshotje te halen via hun smartphone. Je hoeft er immers vrijwel niks voor te doen. En de echte bevrediging van onze dopaminebehoefte via passie, sport, spel, creativiteit, menselijk contact, seks – daar moet je meer tijd, moeite en energie in investeren. Er zitten meer risico’s aan verbonden: afwijzing, mislukking, niet meteen slagen… en je moet er meer voor doen. Waarom niet meteen kiezen voor het risicoloze bevrediging via het smartphone schermpje?

digitaal

Automatisering

Maar ook de steeds verder gaande automatisering is een zorgelijke ontwikkeling. Dat proces begon al in de 18e en 19e eeuw, met het ontstaan van de massaproductie en het verdwijnen van de ambachten. Mensen werden ingezet in fabrieken om als verlengstuk van machines te werken en stukjes productie te leveren, maar nooit de bevrediging te hebben van het zelf maken van een voltooid product. Waar de mens tegenwoordig nog wél nodig is om zelf na te denken en te handelen, wordt die gigantisch aan banden gelegd. Als ik bijvoorbeeld een loodgieter of timmerman van de woningbouwvereniging op bezoek krijg, werken ze met een tablet in hun hand, haastig en beperkt, want elke minuut moet verantwoord worden en er mag geen tijd (lees: geld) verspild worden.

digitaal

Robotmaatschappij

Maar de laatste tijd gaat het in rap tempo nog verder: nu al zie je steeds meer diensverlenende beroepen verdwijnen door automatisering. De kassiere, de telefoniste, de receptionist, etc: allemaal worden ze vervangen door ”slimme” zelfscan kassa’s, computers (”Wilt u meer informatie over wat u nét niet bedoelt, toets 1”). Banen die zowel werknemers als klanten de mogelijkheid geven voor enige arbeidsbevrediging, sociaal contact, of service die verder gaat dan het voorgekauwde en beperkte programmaatje van de computer, zijn aan het verdwijnen. Wie wordt daar blij van? Niet de klant. Niet de werknemer, die straks thuis zit en niet weet wat hij met zichzelf aan moet – en dus maar in zijn smartphone verdwijnt.

Doorgeschoten automatisering

Door de automatisering en digitalisering worden er steeds meer fouten gemaakt die makkelijk te voorkomen zouden zijn geweest. Denk maar aan het incident op Hawai waar paniek uitbrak omdat er per ongeluk een waarschuwing voor een raketaanval werd verzonden.
Maar ook dichter bij huis liggen de voorbeelden voor het oprapen. Onlangs had ik contact met de klantenservice van mijn provider: er was een nieuwe TV ontvanger nodig. In de 4 keer dat ik contact had werden er 4 fouten gemaakt – hele domme fouten die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Elke medewerker, hoewel vriendelijk, maakte na het herstellen van de fout van de vorige weer een nieuwe fout. Hoezo sufmakende straling, tablet en smartphone gebruik?

digitaal

De mens ondergeschikt aan de computer

Maar het meest ongelofelijke was, dat één medewerker wilde dat ik een monteur zou laten komen om het verkeerde ontvanger te laten installeren, vervolgens weer de-installeren en terugsturen, omdat de computer mij dan pas de goede zou kunnen toewijzen. En dan weer een nieuwe monteur laten komen. Zo werkt het programma. Volkomen krankzinnig. Nadat ik dit beleefd maar pertinent weigerde en dreigde over te stappen kon de computer opeens wel coulant zijn.
Toen de piepjonge monteur kwam, was hij stomverbaasd dat ik niet alles via wifi wilde laten gaan wegens electrosmog. ”Kabels? Maar waarom toch?”
Dit soort dingen is stof voor leuke grappen in bijvoorbeeld comedy sketch shows als ”Little Britain,” maar het is in werkelijkheid toch wel zorgwekkend.

Winst en controle

Steeds minder echt contact met andere mensen, steeds minder zelf nadenken, steeds minder hoeven doen… steeds meer verdwijnen in de digitale wereld… de bedrijven alle controle over geld en intellectueel eigendom uit handen geven… steeds meer suf- en ziekmakende straling, lantarenpalen met wifi die ons in de gaten kunnen houden… Steeds minder banen voor levende mensen… Waarom zouden grote bedrijven, en uiteindelijk de regerende instanties die dit mogelijk maken en stimuleren dit allemaal eigenlijk zo graag willen? Tja, noem me cynisch… maar apathische, zieke, kritiekloze burgers die functioneren als het verlengstuk van computers, tablets en smartphones en die aan hun dopaminepompje verslaafd zijn, zijn makkelijk te bespelen en manipuleren. Daar valt makkelijk aan te verdienen. Die komen niet in actie als ze worden uitgebuit, hun maatschappij uitgehold door steeds verdergaande bezuinigingen en als hun burgerlijke vrijheden ingeperkt worden.

Matrix

Voor het doemscenario zoals in de film ”The Matrix” van burgers als slapende slaven van overkoepelende mogendheden hoeven we niet verder te kijken dan onze eigen voordeur, onze eigen energiemeter, onze eigen tablet. Het zijn in wezen geen mogendheden, autoriteiten, buitenaardse wezens of andere externe krachten die ons tot slaaf maken van onze gemakzucht. Dat doen we helemaal zelf.

Misbruik

Soms denken mensen die mijn artikelen lezen wel eens dat ik anti-digitaal ben, maar dat is zeker niet het geval. Ik ben gek op computers en gadgets, als sinds 1984 toen ik mijn eerste Commodore 64 in handen kreeg. Het internet was voor mij altijd een bron van plezier, informatie, creativiteit en mogelijkheden tot contact met mensen over de hele wereld. Echter, sinds een aantal jaar, en zeker sinds de opkomst van de draagbare computer oftewel smartphone, ben ik grote bezwaren gaan krijgen bij het overmatig gebruik ervan – en het steeds verdergaande gebruik van de mogelijkheden de bevolking te gebruiken, misleiden en manipuleren middels digitale technologie.

Zelfbeschikking

Wordt het niet eens tijd om ons leven weer zelf in de hand te nemen? Om de fysieke wereld weer te omarmen en ons fysieke lichaam weer als voertuig voor onze ervaring in te zetten? Dat prachtige lichaam, dat zo perfect gecreëerd is om onze menselijke kwaliteiten in de wereld neer te zetten… niet alleen via fysieke actie maar ook via de beleving van onze eigen echte innerlijke wereld die zo rijk is en ons in contact brengt met onze ziel en de kosmos.

digitaal

Echte passie

Wij zijn geen verlangstuk van computers, we zijn levende wezens met een rijke innerlijke wereld, verbonden met moeder aarde en alles wat leeft en echt is. De fysieke wereld is er één van vreugde, passie, spanning, ja ook gevaar. Daar gaat je bloed pas van stromen. De echte wereld is prachtig, spannend, uniek, elke dag weer anders… daar kan geen verslavende tablet tegenop.

digitaal

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

21 REACTIES

  1. Dank voor dit artikel. Technologie zou iedereen kunnen dienen, maar het dient jammer genoeg maar een hele kleine groep mensen. Het zit hem in de onderlinge samenwerking van de overheid, politiek, bankenkartel, farmaceutische industrie, voedingsindustrie en energiemaatschappijen. Zij bepalen hoe wij in deze wereld volgens hun systeem mogen leven. Fysiek geld; ons laatste stukje vrijheid is de doorn in het oog van het systeem, daarvoor is de blockchain en het cryptogeld in het leven geroepen. Het doel van de blockchain technologie is dat ALLES(ja, echt alles wat je, je maar kunt bedenken)”decentraal” vastgelegd wordt. Er zal een dag komen dat iedereen zijn bezit in moet voeren in de blockchain, alles wat niet ingevoerd is bestaat niet en zal nooit meer verkocht kunnen worden aan een ander. Je hele hebben en houden is straks zichtbaar voor iedereen. De smartphone, tv programma’s, camera’s, slimme meters etc. treffen alvast voorbereidingen zodat we het straks normaal vinden dat we onze privézaken volledig in de etalage zetten. Laat je a.u.b. niet verleiden door de verhalen dat de blockchain en cryptogeld ontwikkeld is om de overheid, de banken en de rest van het kartel buiten spel te zetten. Het zijn juist de overheden, politiek, bankenkartel, farmaceutische industrie, voedingsindustrie en energiemaatschappijen die deze technologie ontwikkeld hebben om zelfbeschikking te ontnemen. Verwijder zoveel mogelijk “slimme” apparaten uit je omgeving en betaal zoveel mogelijk contant!

  2. Tja. langs de een kant wil een gewoon mens er toch enigzins in mee gaan in die digitale (r) evolutie, maar langs de andere kant ook weer niet teveel, maar de kunst is volgens mij om ‘t juiste evenwicht in zulke zaken te vinden, doch elke dag komt er wel zo’ ‘n digitaal nieuwigheidje bij, groot of klein! Een gewoon mens wil toch wat mee zijn met die evolutie, lijkt me! Ik althans wel. Maar ik wil ook geen slaaf zijn van die digitale ‘dinges’, wil er dus ook niet te ver in meegaan. Wat mij inderdaad ook ergert is die evolutie dat je zo ongeveer wordt aangemoedigt om ‘digitaal’ te betalen en dit liefst zooo veel mogelijk. Nou, ik pas ervoor, waarom zou ik niet meer met contant geld mogen/kunnen betalen, zolang contact geld een wettig betaalmiddel is wil ik er mee blijven betalen, punt aan de lijn. Waarom zou alles zo controleerbaar/verifieerbaar moeten zijn, waarom zou een oma, bv. een kleinkind van haar geen 10 euro contant meer mogen geven, bv.

  3. ik herken de frustratie. Ik gebruik ook de kabel maar er verspringt automatisch iets in de instellingen op mijn laptop waardoor ik alleen maar met wifi verder kan internetten. Dit gebeurde dus gisteren weer op wonderlijke wijze, het is gewoon creepy! nu moet ik er dus achteraan om de kabelverbinding terug te krijgen…moedeloos word je er soms van.Bah

  4. sorry wat een angst. ik ben heel erg blij met digitaal gemak. ik kijk anders naar geld. zorg dat je geld bij de “goede” bank zit, de triodos!! dan weet je zeker dat het goed besteed wordt en duurzaam ingezet wordt.
    wat ook een hele goede aanrader is, is “stichting STRO. zij zijn bezig met EEN ANDER SOORT GELD. dankzij hun jaren inzet en digitaal zal het hen lukken op een ander manier met geld bezig te zijn.
    ik ben lichtwerker en honkbalcoach. het gaat om balans. en als ik iedereen wil vertellen dat ze 10 uur op het veld moeten zijn is 1 bericht met whatssapp heeel erg handig.

    ik “weet” dat het geld systeem, net als politiek, zorg en pharmaceut een keer gaat klappen. liever gisteren als vandaag. omdat het bewustzijn van de mens en van de aarde aan het veranderen is.
    wel grappig dat je deze boodschap digitaal de wereld in stuurt.
    tuurlijk gaat het om balans, tuurlijk gaat het erom om bij jezelf te blijven en wat voor jou goed voelt. maar ik ben voor digitaal gemak. en ik bepaal waar ik in mee ga of niet.
    je kunt ook heel goed jezelf leren kennen en bij jezelf blijven in deze gekke maar oohh zo mooie wereld.
    jij ziet hoe je van binnen bent!

  5. Een geluid van inzicht! Geweldig! Met de digitalisering is de verslavingsgevoelige mens hard in zijn hart geraakt. De gevolgen zullen ze vanzelf gaan beleven. De digitale mens in vrijheid? Bullshit!
    Zo fijn om gelijkgestemden te beleven in zowel artikel als reacties!

  6. Door de titel had ik eigenlijk iets verwacht in de richting dat de gemaksapps die mensen massaal installeren wel heel erg veel bevoegdheden op onze digitale apparaten willen hebben. Onszelf niet realiserend dat DAT het verdienmodel van de apps vertegenwoordigd.

    Desondanks een prima artikel

    P.s. Prima detail dat het nieuwsbrief vinkje niet standaard aangevinkt staat 😉

  7. Wat een super artikel en ik hoop dat het veel mensen wakker schudt. Ik herken er zoveel in. Ook ik wil pertinent niet contactloos betalen, geen pinapparaat in mijn praktijk, laat mijn telefoon in het weekend zoveel mogelijk los (als mijn familie of vrienden mij nodig hebben kunnen ze mijn vaste nummer bellen). Wat is de wereld veranderd met mail en smartphones en zoveel draadloze apparaten en afstandsbedieningen. We zijn er veel te afhankelijk van geworden.

  8. Mooi artikel. Ja het is inderdaad opletten op de digitale snelweg. Ik heb het ook lange poos geheel af gehouden, zelfs jaren geen tv, geen behoefte aan. Inmiddels een middenweg gevonden om toch enigszins in deze wereld en tijdsgeest ‘mee te doen’, zij het met een knipoog en wetend dat ook deze digitalisering van de samenleving enkel een fase is.
    Hogere beschavingen dan deze zijn hier ook doorheen gegaan en uiteindelijk hebben ze dergelijke ontwikkelingen ver achter zich gelaten, net zoals wij de stoomlocomotief al achter ons hebben gelaten. Maar goed, nu is het opletten geblazen.
    De impact van de straling is zeker enorm. De bijen sterven uit omdat ze door de straling de weg naar hun familie niet meer kunnen vinden. Ja dat is ernstig. Ik heb vroeger eens 2 uur in een KPN winkel moeten wachten op reparatie en instellen van mijn smartphone. Daar wil je niet zo lang zijn. Ik kreeg ook nog een glaasje water, wat logischerwijs opgeladen was met alle straling van daar. Om kort te gaan, ik stapte op mijn fiets naar huis en was helemaal gedesoriënteerd. Dat heeft ruim 1 uur geduurd en ik voelde me als zo’n bij die niet meer weet hoe thuis te komen. Ik was nog jong en besefte destijds niet goed wat er aan de hand was. Sindsdien dergelijke bezoekjes flink beperkt en met alles een middenweg vinden in dit tijdperk 🙂

    • @Mireille,
      ” zelfs jaren geen tv”

      Je zou voor de grap eens moeten klokken hoeveel “effectieve tv tijd” je per uur krijgt.

      Spoiler: Als je alle reclame, voorbeschouwingen, nabeschouwingen etc etc weg laat blijft er schrikbarend weinig over die je nuttig besteed hebt.

  9. Ja helemaal mee eens. Ik pin elke week een bedrag en betaal cash, expres omdat ik ook voorzie dat de banken straks alle macht in handen hebben en we geen kant meer op kunnen. Bij de kassa in de supermarkt doe ik ook niet aan zelf scannen en betalen. Ben zelf ook mijn baan kwijt geraakt door automatisering en kom niet meer aan het werk (heeft ook een reden voel ik dan ;-). Mensen vinden dit vaak vreemd en ouderwets, maar ik heb altijd al een vooruitziende blik gehad en we zullen zien. Ik ga nu op pad en neem een tientje mee op zak voor een kennis in zwaar weer zodat hij wat te eten kan kopen. Hoe men terugverlangt naar de gulden zal straks iedereen terugverlangen naar cash. Toen der tijd was de euro erdoor gedrukt terwijl de meerderheid tegenstemde, ik denk weleens, toen hadden we op moeten staan met zijn allen. Top artikel Wendy, en ik ga hem delen van de week.

    • @Angel

      Wat veel mensen niet weten is dat juridisch gezien je geld op de bank niet (meer) van jou is.
      Het wordt gezien als een lening aan de bank (deposito), vandaar dat je vroeger ook rente kreeg over je geld.
      Als de bank failliet gaat ben je gewoon schuldeiser en mag je achter aansluiten in de rij.

      Grote voordeel van contant geld is dat het ook bij een stroomstoring gewoon werkt.

      • De enige reden dat geld waarde heeft is omdat we het, in onze perceptie, waarde toekennen. Als mensen hun vertrouwen in geld verliezen zal het hele geldsysteem instorten, want het heeft geen onderliggende waarde. Het woord “krediet” is afgeleid van het woord “credere” uit het Latijn en betekent “geloven”. Wanneer een vertegenwoordiger van een centrale bank zijn mond open doet, dan zul je vrijwel steeds het woord “vertrouwen” horen. Simpelweg omdat ten koste van alles het vertrouwen in het geldsysteem gehandhaafd moet blijven.
        Meer weten hierover: http://www.ubuntuparty.org.za/2013/05/facts-about-global-banking-machine.html

        • en zolang iedereen in angst zit om te kort te hebben, houd het waarschijnlijk stand. maar voor hoelang nog??? 🙂 op naar een nieuwe wereld. met elkaar en voor elkaar

  10. beste Wendy
    geweldig artikel !
    ik ben het helemaal met je eens, en zelf besef ik dit soort zaken ook vaak.
    alleen besef ik vaak; wat kun je hiertegen doen… ? ik weet het niet
    de wereld om je heen verandert, dat kun je (wij) moeilijk tegen houden
    dus moet je er maar zo goed mogelijk mee omgaan
    de kunst is je er zo min mogelijk negatief door te laten beïnvloeden,
    dit is tenminste mijn keuze hierin
    ik ben 67 en gebruik nog steeds geen smart-phone en soms ben ik met mijn “eigenwijzigheid” daar ook een beetje trots op
    hoe onze kinderen hier in de toekomst mee omgaan, daar hebben wij straks geen invloed meer op.
    accepteren dat je niet alles kunt controleren,
    maar, alles goed vinden is ook wel erg dom
    ik probeer me overeind te houden
    nogmaals dank, voor je bewustmakend verhaal
    complimenten dat jij actief iets onderneemt om ons (nog meer) bewust te maken

    hartelijke groet, Ton

  11. Dankjewel ik ben het helemaal met je eens, en weiger nog steeds een smartphone te hebben, ik MOET niks.
    WIFI is een vloek, ik wil het zo weinig als mogelijk in mijn directe omgeving, je krijgt er een piep van in je hoofd en word daar helemaal gestoord van, kan er niet door slapen, tja vervelend he ik ben HSP en kan zulke dingen niet verdragen.
    Hoop dat er eens “normaal” denkende mensen op gaan staan en iets kunnen stoppen of terug draaien zelfbeschikking is zo belangrijk.
    Succes met je taak, ik wens je veel luisterende volgelingen.

  12. Zelfbeschikking…

    Het heft in eigen handen nemen, dat is toch waar alles om draait!
    Eigen keuzes maken!!!
    Aanvaarden dat er dit snelle digitale tijdperk is en voor “onszelf” er een midden weg in te vinden.
    Vechten tegen dit tijdperk? Het is er…en ja er zijn er die met Jeshua’s woorden te gebruiken; niet beter weten;…velen zijn in dit tijdperk geboren.
    Het nieuwe tijdperk draagt ook uit te stoppen met oordelen en te “leren” aanvaarden. Rust en vrede te vinden in die snelheid van nu.
    De algehele spiegel van anderen onze wil opleggen voor ons gemak…van klein naar groot voorbeeld!
    Ook u maakt een keuze, uw voorkeur hoe uw cliënten u betalen voor uw diensten. Aan die keuze van voorkeur/gemak ligt inherent een vorm van ongemak verbonden. En dat te aanvaarden uit de zelf gemaakte keuze!!!
    In elke keuze die we maken zelf de verantwoordelijkheid te nemen ipv die zoals altijd in de buitenwereld te deponeren.
    Er wordt veel gesproken over Atlantis…een gouden tijdperk…nu is zo’n gouden tijdperk.
    Op voorhand al vechten tegen dat wat allemaal kan gaan gebeuren, of dat waar we nu in leven leren te aanvaarden.
    Gebruik mogen maken van wanneer het voor onszelf nodig is en waar we geen gebruik van willen maken het te laten zijn.
    Tja en mocht dit Atlantis ten onder gaan…dan zijn er de “ouderen”, die een ander tijdperk hebben ervaren…om rust te brengen in de chaos.
    Werelden samenvoegen…en ook hier…alles begint bij “hetzelf”!

    Lynn

  13. Danku , dankjewel voor dit artikel. Dit hadden we nodig!
    Zo stond ik laats in de decathlon met contant geld. Uit eindelijk was er in deze winkel alleen mogijkmet zelfscanners met je pinpas te betalen. Ik heb wel geld, maar geen pas bij . Dan houdt het op. Ik besefte al snel dat we inderdaad volledig de controle aan het verliezen zijn. Zijn we al , maar wij kijken we om ons heen dan is het steeds beter op te merken.
    De rijen bij de albert heijn. Soms lijkt er nog maar een kassa over te zijn waar je niet met pin MOET betalen.

    ‘De macht van de onzichtbare bankiers’ , ik heel interessant onthullend boek over dit onderwerp , raad ik iedere burger op deze aard aan om te lezen.

    Rustige groeten,
    Nayoka Vrede

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in