Weet je dat werkstress beroepsziekte nummer 1 is in Nederland? 14% van alle werknemers meldt jaarlijks burn-out klachten. Schokkend!

Veel stressgerelateerde lichaamsklachten zijn psychosomatisch. Dat wil zeggen dat zij ondanks de fysieke ongemakken geen fysiek aanwijsbare oorzaken hebben. Voorbeelden zijn onverklaarbare lang aanhoudende pijn en chronische vermoeidheid.

Beschouw je fysieke klachten als een symbool van achterliggende spanningsgerelateerde problematiek. Heb je bijvoorbeeld veel last van maagklachten, vraag je dan af wat je in je dagelijkse leven moeilijk vindt om te verteren. Is er iets pijnlijks in je leven gebeurd? Iets waar je boos of verdrietig om bent? In hoeverre sta je jezelf toe die emoties te uiten?

Je lichaam als spiegel

Als je over je grenzen heen gaat, dreig jij je evenwicht te verliezen. Om dat te voorkomen waarschuwt je systeem je al in een vroeg stadium via allerlei signalen:

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
 • – fysieke signalen zoals hoofdpijn, buikpijn, spanning in nek en schouders;
 • – emotionele signalen zoals gevoeliger reageren op je omgeving, sneller boos worden of sneller emotioneel geraakt zijn;
 • – mentale signalen zoals onrust in je hoofd en veel piekeren.

Op een gegeven moment dringen deze signalen tot je bewustzijn door. Je beseft bijvoorbeeld dat je niet meer goed slaapt, prikkelbaarder bent, dat je je uitgeput voelt, minder plezier ervaart, niet meer zoveel zin in seks hebt of veel piekert.
De signalen waarschuwen dat jij je evenwicht dreigt te verliezen.

Herken je fysieke waarschuwingssignalen

Welke onprettige lichaamssensaties ervaar je? Omschrijf wat je precies ervaart.
Wat gaat er verder door je heen? Voel je ook emoties? En welke dan?
Voel je weerstand tegen sommige lichaamssensaties? Ben je geneigd afleiding te zoeken? Wat voor afleiding dan?

Neem je lichamelijke sensaties – en al wat ermee samenhangt – waar vanuit een positie als nieuwsgierige observator, vol acceptatie en zonder oordeel. Accepteer daarbij ook – voor zover van toepassing –  je wens om afleiding te zoeken zonder dat je daaraan toegeeft. Laat het er allemaal zijn.

Omarm je waarschuwingssignalen

Vertrouw erop dat je innerlijke systeem je wil beschermen voor overbelasting. De signalen zijn niet bedoeld om je te pesten, maar om je te helpen. Ze nodigen je uit een pas op de plaats te doen. In het begin vraagt het veel wilskracht om stil te staan bij je waarschuwingssignalen, zeker als je gewend bent je mee te laten slepen in de sleur en drukte van alledag. Maar vertrouw op de meerwaarde van je signalen. Het zijn boodschappers met de beste bedoelingen. Ze willen je stimuleren om beter voor jezelf te zorgen. Wees er ontvankelijk voor en luister er aandachtig naar.

Een gezond evenwicht

Balans is de sleutel om in een gezond evenwicht te komen en te blijven. Luister goed naar je waarschuwingssignalen en houd je energieniveau op peil. Ook al dwingen de omstandigheden je soms een grens te overschrijden, zorg voor tijdig herstel van een gezond evenwicht. Dat kun je doen door je energiebronnen te versterken, je energievreters te verminderen en regelmatig momenten van rust en ontspanning in te plannen.

5 tips om je energiebronnen te versterken

 • – Maak ruimte voor een creatieve hobby
 • – Ga na welke taken op je werk je veel energie en voldoening geven en zoek uit of je die kunt uitbreiden
 • – Plan in je agenda een plezierige activiteit zoals een wekelijkse yogales, sporten, dansen
 • – Spreek af met mensen waar jij graag mee samen bent
 • – Maak regelmatig tijd voor jezelf en doe dan iets dat je ontspant, zoals rustgevende muziek luisteren, lezen, wandelen

5 tips om je energievreters te verminderen

 • – Zet je mobiel op vaste momenten uit
 • – Organiseer je taken. Houd een agenda bij. Dat geeft rust en ruimte in je hoofd en je hoeft niet bang te zijn belangrijke dingen te vergeten.
 • Maak thuis of op het werk concrete afspraken over de taakverdeling. En houd je daar dan ook aan!
 • – Neem je kinderen niet te veel uit handen. Vaak kunnen je kinderen al veel meer dan je denkt. Stimuleer hen daarin.
 • – Spreek je vaker uit. Vaak zijn spanningen gebaseerd op misverstanden in relaties. Die spanningen vreten energie. Een open gesprek kan heel bevrijdend zijn.

Wil je hieronder delen wat jou helpt om je balans vast te houden?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Wat mij helpt om zo goed mogelijk helpt om in balans te zijn is elke ochtend een grondingsmeditatie doen, mezelf op tijd terugtrekken wanneer ik merk overprikkelt te raken en ik moet dan ook echt alleen zijn anders kom ik niet tot rust en regelmatig eten dat ik geen heftige trekmomenten krijg

 2. Het is een collectief gebeuren wat dient omdat de wereld een grote verandering tegemoet gaat/nodig heeft. De nieuwe wereld, het nieuwe tijdperk, zonder druk en stress, meer in overeenstemming met de ziel en lichter en liever! Vandaar al die mensen die niet meer op dezelfde weg verder kunnen. De maya’s en anderen inheemse volken wisten het duizenden jaren terug al. Wij mensen moeten veranderen, duurzamer leven, respect hebben voor mens en dier! Moeder aarde wordt verkracht en we gaan destructief om met dieren en de natuur, dit alles is energie en al die energie is verbonden met ons, de mens, dus ja, zo gek is het niet, die burn-outs, depressies enz. Het is niet altijd alleen maar een individueel proces, ik denk dat mensen die nog in contact staan met hun gevoel eerder een burn out krijgen dan de keiharde zakenmens. Al deze mensen wens ik veel liefde en licht. Kies voor jezelf vanuit je eigen waarheid. Probeer niet te voldoen aan de eisen die de maatschappij aan je stelt. Luister naar je lichaam/Jezelf.

 3. Dank je wel… veel punten die ik herken, en tijdens mijn burn-out heb leren (her)ontdekken… je weet het wel, maar in de mallemolen van onze huidige maatschappij wordt dit al vrij snel vergeten. Ik Ben er uit gestapt en luister nu heel bewust naar mijn lichaam wat het vertelt… het is mijn beset vriend geworden! En dit allemaal dank zij burn-out… dus alles heeft zijn doel in het leven. Leef nu veel bewuster…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in