licht, overgave en hoe je het verschil maakt voor de wereld

Vorige week schreef ik in “Wat als de wereld in brand staat?”:

“Ik wil je je ziel laten bewonderen om haar prachtige compassie.”

Redactrice Nadia van Nieuwetijdskind schreef toen: “Deze is heel mooi!” Daarom wijd ik vandaag hierover uit.

Want het klopt, je hebt een prachtige compassie in jouw hart.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Er leeft überhaupt gewoon zo ontzettend veel licht in jou!

Het licht in jou

Elke keer dat je iets van de zonnige kant ziet. Denkt dat er een oplossing is wanneer anderen enkel een probleem zien. Elke keer dat je iemand het voordeel van de twijfel geeft. Iemand vergeeft. Of snapt waarom ze deden wat ze deden, toen dat eigenlijk niet de beste keuze was.

Prachtig.

Je kiest ervoor dit artikel te lezen, over hoe je het verschil maakt voor de wereld. Blijkbaar geef je om de wereld. Blijkbaar wil je iets goeds en liefdevols doen. Een licht zijn in deze wereld waar het soms ook heel donker kan voelen. Een wereld overweldigd door problemen. Maar ook vol met mensen met goede bedoelingen, waar jij er één van bent.

Dankjewel. From the bottom of my heart.

Dankjewel namens de wereld. En ook dankjewel namens mij, want ik voel me gesterkt en gelukkig omdat ik weet dat ik niet de enige ben, die licht wil brengen, jij wilt dat ook.

Overgave

Overgave is een geweldig mooi gevoel wanneer je een licht bent in een wereld vol problemen. Overgave geeft je de kracht om te zeggen: “Ik weet dat het erg is, ik doe wat ik kan, en ik kan alleen maar mijn armen wijd open houden en hopen dat het licht zal groeien en groeien.”

Maar hoe bereiken we overgave?

Om die vraag te beantwoorden, pak ik er een beroemd gebed bij van Reinhold Niebuhr:

God, grant me the serenity to accept the things I cannot change,

courage to change the things I can,

and wisdom to know the difference.

Als we onderscheid kunnen maken tussen waar we wel en niet invloed op hebben, als we doen wat we kunnen, en daarna het gehele resultaat in overgave loslaten… brengt dat een enorme innerlijke vrede.

Ingewikkelde vragen

En soms is dat onderscheid kunnen maken helemaal niet makkelijk. 

licht, overgave en hoe je het verschil maakt voor de wereld

Dat herken je vast wel:

Als je denkt aan alle problemen die er spelen in de wereld, dat weet je niet altijd precies wat je wel en niet moet doen. Bijvoorbeeld voor het oplossen van ons onrechtvaardige economische systeem. Of wat je überhaupt kunt doen voor zoiets groots als wereldvrede. Veel mensen herkennen zich in simpele alledaagse situaties zoals: 

Je staat in de supermarkt, wat is de betere keuze voor het afwenden van de klimaatcrisis? Biologische aardbeien in plastic? Of niet-biologische zonder plastic? En wat als biologisch sowieso te duur is voor je?

Toen ik studeerde, lag ik wel eens ‘s nachts wakker van alle problemen in de wereld. De klimaatverandering, genocides, armoede en de mishandeling van dieren. Om maar wat te noemen. Zelfs als je Gandhi bent, kan je dat niet in je eentje oplossen.

Kunnen we al dat leed niet gewoon beëindigen als we allemaal maar wat bewuster zouden leven? Machteloos voelde ik me. Want ik bepaal niet wat die 8 miljard wereldburgers doen en laten.

“En hoe kan ik dan wél het grootst mogelijke verschil maken?” vroeg ik me af. (Zonder gek te worden van complexe vragen en al mijn vrije tijd te besteden aan het uitzoeken van de antwoorden.) Hoe kan ik mijn grootst mogelijke licht zijn voor de wereld, vol overgave, én bij innerlijke vrede aankomen?

Die vraag bracht mij op een – mag ik het zeggen? – revolutionair idee…

Wat nou als we tijdens een online festival, dat iedereen gratis vanuit huis kan volgen, experts uitnodigen om ons te vertellen welke grootse maar ook vooral welke simpele dingen we kunnen doen die een krachtige, positieve impact maken? (En ook welke dingen we eigenlijk best kunnen láten, omdat ze weinig impact hebben en vooral veel moeite kosten.)

Dan kunnen we elkaar informeren en inspireren om de slimste, lichte keuzes te maken. Zodat we samen pas echt de wereld kunnen verbeteren. Én vol licht en overgave in die innerlijke vrede kunnen belanden.

Het Ethiek Revolutie e-festival

Stel je voor dat je op maandag een webinar bijwoont van Marieke Pluk: “Haal meer uit je leven met minder spullen”. Op dinsdag herken je wellicht het bekende gezicht van Meara Luz bij een interview over de worstelingen van samenleven met anderen die jouw spiritualiteit niet delen. Stel je voor dat je op woensdag aanschuift bij “Geweldloze communicatie bij gedoe en gedonder” en “Seksuele opvoeding en ontwikkeling, maar nu goed”.

Op vrijdagavond vraag je je samen met Leonie Poth af: “Speelt vergeving voor mij een rol?”. Op zaterdagochtend leer je omgaan met perfectionisme, met Irene Langeveld, zodat je vrede kan vinden met je menselijkheid. Later die dag kan je gezellig bij mijn webinar aansluiten: “Feminist zijn in de 21ste eeuw”. En op maandagavond zing je jezelf misschien wel vrij, tijdens de stembevrijding-nazorg-sessie met Jacky Peeters.

Van 18 t/m 27 februari gaat het gebeuren. Dan krijg je supergoede tips voor hoe jij jouw prachtige licht het effectiefste inzet voor de wereld om je heen. Sluit je aan bij een heel gezellig community van alweer meer dan 2500 mensen die net als jij het hart op de goede plek hebben zitten.

Het e-festival gaat ook dit jaar weer duizenden mensen informeren en inspireren. Er ontstaat een community. En er ontstaat impact. Het e-festival is bedoeld om een golf van verandering op gang te brengen; een ethiek revolutie.

Dat klinkt ambitieus en dat is het ook. Waar het om gaat is die stip op de horizon. Die ons hoop geeft, als een betekenisvol licht dat jou de weg kan leiden.

Als we niet weten wat het juiste is om te doen, ervaren we keuzestress. Als je weet wat je wilt doen, maar het als te veel voelt voor jou in je eentje, voel je je overweldigd. En als we bij elkaar komen en erachter komen wat we samen het beste kunnen doen… ontstaat er verbondenheid, voldoening, zingeving en innerlijk vrede.

Ik lig inmiddels niet meer wakker van mijn zorgen om de wereld. Ook niet langer wakker liggen?

Reserveer hier jouw gratis kaartje.

Ik zie je graag tegemoet!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in