focus
Leestijd: 10 minuten

door Petra Maartense

Aandacht is energie die ergens heenstroomt. Het kan geen kwaad om dit nog eens te benadrukken. Waar richt je je aandacht op, wat krijgt van jou de meeste aandacht? Kijk je wat er wel is, wat er mogelijk is, of hou je je vooral bezig met wat je niet meer wil en hou je dat op die manier – onbedoeld weliswaar – juist in stand? Het is in elke situatie zo belangrijk om dit te beseffen. Elke frustratie houdt precies in stand wat je niet wilt.

Natuurlijk, ik weet ook wel dat juist wat ons boos en wanhopig kan maken, de aandacht vraagt. Maar hoe meer we ons ergens in vastbijten of ergens tegen verzetten, hoe minder kans dat het zich oplost. We voeden het juist op die manier!

Hoe doorbreek je dat? Door de aandacht te richten op wat je wel wilt. Door daar je tijd en energie aan te besteden. Iedereen heeft een mind, die ‘m probeert terug te trekken naar ‘ja maar, we hebben dit of dat probleem…’ en ten diepste zit daar altijd angst achter. Laten we ons regeren door die angst? Het zet onze overtuigingen vast, we kunnen niet meer groot denken, we hebben dan geen ruimte om oplossingen en andere mogelijkheden te zien.

Nieuwetijdskind Instagram
Nieuwetijdskind Instagram

buddha-denkenWe zijn creërende wezens en we creëren op elk moment. Als we balen van een bepaalde situatie, creëren we nog meer van wat we niet willen. Vanwege de lading die erop zit. Laten we die lading los, kunnen we van een afstandje zien wat er aan de hand is, dan kunnen we ook denken: okee, dit is wat ik heb gecreëerd. Welke angst ligt hierachter verborgen? Kijk ‘m aan, geef ‘m geen macht, wees de baas over je eigen leven en geef jezelf de kracht terug. Creëer iets nieuws.

We denken te klein over onszelf. We voelen ons afhankelijk van omstandigheden. Maar alle omstandigheden zijn reflecties van onze eigen belevingswereld. We geven iets in de buitenwereld macht, omdat we iets in onszelf nog niet ontdekt hebben. Het werkt andersom! Het werkt van binnenuit! Wees je goed bewust van waar je de aandacht op richt en wat je daarmee voedt!

Divine hulp

“Use your Divine Friends. We love you. We follow you around like puppy dogs waiting for you to call on us and use our power. You are in human form. You have free will, so you must choose to come into the Light. We can’t just pick you up and bring you. You must choose. We are urging you to choose at every moment. You do choose quite often, but there are still some fringes of agitation that we must dissolve.” (Divine Mother)

De laatste tijd krijg ik regelmatig persoonlijke vragen van mensen. Lieve mensen, weet dat je niet alleen bent en dat deze tijd flinke uitdagingen oplevert. Hoogtepunten en dieptepunten, dat hoort erbij. Het is tijd om af te rekenen met oude patronen, met onze oude condities. Het is ook belangrijk om het negatieve, de negatieve denkpatronen, de ballast, met kracht weg te sturen uit je veld. Het is niet altijd ‘van’ ons, we voelen wat er in het veld leeft en dat kan ook ons in z’n greep hebben of krijgen. Weg ermee!

Weet dat je snel antwoorden kunt vinden, dat er veel ‘tools’ beschikbaar zijn en dat er altijd heel veel “Divine hulp” aanwezig is! Vergeet dat vooral niet op de momenten dat het moeilijk is. Wees bereid, verklaar je bereid en kies voor het Licht in elke situatie. Stuur alles weg wat je niet meer nodig hebt. Sta jezelf toe dat je bevrijd wordt van alle ballast en vraag de Divine hulp.

All you need is Love.

focusAll you need is Love. Het is de meest krachtige healer, die ons elk moment ter beschikking staat. En het is het gebrek aan Liefde dat ons in problemen brengt. En dat is een heel ander soort Liefde dan ‘ik wil jou (bezitten, beheersen, voor mij)…’ of al die condities en regels, schuldgevoelens en afhankelijkheid, die er onverhoopt aan verbonden zijn. De mind kan deze Liefde niet begrijpen, vandaar.

De ware Liefde is vrij, een flow. Een kracht, die stroomt en die je helemaal niet moet willen inperken, vastleggen, afdwingen, maar gewoon kunt laten stromen, toelaten, het is een kracht tranformerender dan welke andere. En, ik zal je verklappen: hij komt van binnenuit en is onbeperkt. Er zijn duizenden redenen waarom we ‘m geblokkeerd hebben, proberen in te tomen, de poorten angstvallig gesloten houden en onze verdedigingslinies hebben versterkt, maar er is geen enkele goeie reden voor. Er is trouwens ook geen enkel mechanisme dat ‘m werkelijk kan weerhouden te stromen. Hij piept overal tussendoor, want is ongrijpbaar en onbegrijpbaar.

Pray for them

“Pray for them,” adviseert Marianne Williamson, ik nodig je uit om eens naar dit filmpje te kijken:

Als je er net zo’n ‘wouw-gevoel’ van krijgt als ik, stel ik voor dat we een lijstje maken van onze persoonlijke ‘pijnpunten’, dikwijls verbonden aan bepaalde personen, en daar 30 dagen lang, vijf minuten per dag een ‘prayer’ voor doen. Hoe die ‘prayer’ er voor jou uitziet, dat moet je natuurlijk zelf weten. Dat maakt ook niet uit. Wat wel uitmaakt zijn de positieve intenties en ‘uitbesteding’ zal ik maar zeggen. Je blijft er niet in hangen, je vraagt het universum mee te werken en je intentie bepaalt de richting en de kracht, terwijl “het” allang klaar staat om met jou in die richting te bewegen. Het is aan ons of we het uitnodigen om in beweging te komen en toe te laten….

Natuurlijk hebben we allemaal zo onze eigen struikelblokken in het leven, Ik denk dat het goed is om te beseffen dat het niet om de personen gaat, die voor jou dat struikelblok vertegenwoordigen. Met z’n allen zijn we bezig bepaalde rollen te vervullen in het geheel en iedereen kan voor zich, persoonlijk, struikelblokken oplossen. Het effect is dat het in het geheel een oplossend effect heeft.


Waar je je ook slachtoffer van voelt, blijven hangen in boosheid en gefrustreerdheid gaat je niet verder helpen. Daarmee blijf je in de ‘contracted awareness’ steken, zoals Deepak Chopra dat zou noemen (Z’n boek ‘spirituele oplossingen’ is een aanrader!). En van daaruit sta je niet open en beperk je jezelf. Kun je je ‘attachement’ doorbreken, door het niet langer zo ‘persoonlijk’ te nemen, maar het grotere geheel te beschouwen, komt er ruimte. En dat is de ruimte die we nodig hebben. Dat is de ruimte die je ook nodig hebt om zaken in de goeie richting te laten bewegen. Daarmee stap je uit de strijd, waarin je gevangen kunt zitten en je opent de deur naar nieuwe mogelijkheden. Het is een ander gevoel en vanuit dat andere gevoel “download” je oplossingen. Dat is interessant. En dat is ook het interessante aan het verhaal van Marianne Williamson in bovenstaand filmpje: Je lost het op door het in jezelf op te lossen. Je haalt de angel eruit door de angel er voor jezelf uit te halen en wat er dan ‘in het veld’ gebeurt is dat de scherpe tegenstellingen, die in stand werden gehouden, verdwijnen. bidtZoals slachtoffers en daders in het zelfde spel kunnen bestaan en met elkaar verbonden zijn, elkaar in stand houden, zo kun je dat dus ook doorbreken. Niet door het denken in schuld, niet door te wijzen naar de daders, maar door dit denken in Eenheid te begrijpen en te ontdekken. Wat zou er gebeuren als we ten aanzien van al die misstanden in de wereld eens in staat zouden zijn zo te werk te gaan? Als we die grote concerns en andere grote boosdoeners met z’n allen eens in het licht zouden zetten in plaats van verontwaardigd aan te klagen?

Verontwaardiging, frustratie, woede en haat zijn vormen van gif, waar we uiteindelijk zelf het meeste last van hebben. Ook die verspreiden zich in het collectief bewustzijn. Als we dat kunnen doorbreken en dat kunnen we, als we begrijpen dat het zo werkt en ook zo is ontstaan, maken we opeens grote sprongen. Neem het jezelf verder niet persoonlijk kwalijk, evenmin als een ander. Vergeef… Het een zou er niet zijn zonder het ander, alles is verbonden. Dit is het nieuwe bewustzijn dat gaat onstaan, waar we naartoe bewegen en het is goed dat op elk moment te beseffen. Download it!

pray-for-them‘Pray for them’ heeft een enorm krachtige werking. Je antwoordt met Liefde, wat er ook aan de hand is. En daarmee ontkracht je de tegenkracht, je voedt jezelf met mildheid en zo doorbreek je de ‘donderwolken’, die je anders alleen voedt met woede en frustratie. Die donderwolken blijven dan, zwellen aan en zullen nog krachtiger toeslaan. De donderwolken zijn niet van jou of van mij of van een ander, de vijand, die misdadigers of uitbuiters of… Nee. Ze bestaan wel en ze bestaan ook weer niet. ‘t Is maar hoe je het bekijkt. Als de zon de werkelijkheid is en er schuift zo’n donderwolk voorbij, dan zie je de zon even nergens meer, maar als ie er echt niet was, zou je bevriezen en het nooit overleven.

Wolken kun je wegkijken. Heb je het wel eens geprobeerd? Sinds ik dat van Emoto begreep, test ik het regelmatig en jawel, wonderbaarlijk, het is echt zo! ‘Kun je dit of dat dan ook niet even wegkijken,’ vroeg iemand me een keer. ‘Jahoor, dat kan,’ antwoordde ik. Het kan ook! We kunnen elke donderwolk wegkijken! Je gelooft het alleen misschien nog niet of je probeert het niet. Maar onze intentie is genoeg. Met onze intentie kunnen we sturen: donderwolken laten aanzwellen of laten verdwijnen. Ben je boos op iemand? “Pray for them…”

Dit is hoe we de illussie van het bestaan aanpakken en ontrafelen. Iedereen wordt in z’n vroege jeugd al opgeschrikt door donderwolken. We worden er bang voor, reageren erop en voelen ons er slachtoffer van. Tot we ontdekken dat we dat niet zijn, dat we onze kracht kunnen opeisen, niet door te meppen. Maar precies andersom. “Go inside… find your place of Peace and feel Love..” en de donderwolken verdwijnen vanzelf! Denk vooral niet dat ze sterker zijn dan jij of meer kracht hebben, want dat is niet zo. (Alleen als je dat denkt). De kracht van Liefde is sterker en maakt je immuun voor welke donderwolk dan ook. Don’t worry. Je hoeft je alleen maar bewust te zijn van welke kracht je voedt. En als je het zelf even niet op kan brengen, de Liefde voor iemand of een situatie: Pray for them!The Log Bridge - Varina Patel

Nu heb ik ineens een goed plan. En of jullie allemaal mee willen doen! Een van de grootste donderwolken in de wereld is wel GELD. Laten we die donderwolk eens in het zonnetje zetten! Schoonwassen, ontdoen van al z’n lading, witwassen… 😉

Al die oordelen, al die macht die er aan gekoppeld is, al die manipulatie, oneerlijkheid en onenigheid die het veroorzaakt; frustratie, tweespalt, ellende, honger en oorlog. Als er iets is dat de afgescheidenheid bewerkstelligt, handhaaft en bevordert is het wel geld. We voelen ons er makkelijk slachtoffer van, we wijzen makkelijk daders aan, we hebben snel te maken met schuldgevoelens, we voelen makkelijk onze onmacht of de macht van anderen, we laten ons makkelijk manipuleren met z’n allen. Terwijl: Wat is geld nu eigenlijk? Een ruilmiddel, de waarde van zaken wordt vastgesteld en dat is – volgens mij – nooit objectief te beoordelen. Werkelijke rijkdom is iets heel anders dan geld, een goed gevulde bankrekening of een groot huis, een flinke auto en een boot of… Innerlijke rijkdom is niet hetzelfde als uiterlijke rijkdom. Van veel geld of spullen word je op zich niet gelukkiger. Wie alles kan waarderen, die is gelukkig. Of andersom… Wie gelukkig is, waardeert alles!geld

Het een hoeft niet per sé zonder het ander te bestaan. Dat is een van de gezamenlijke misverstanden. Als je leeft met de overtuiging dat geld vies is of stinkt of ‘fout’ is, een noodzakelijk kwaad, als je een sterk oordeel hebt over mensen met veel geld of die veel vragen voor hun diensten, dan vertelt het je vooral iets over jezelf: Je kunt dan bijvoorbeeld al snel met een schuldgevoel rondlopen over je eigen ‘vermogen’, jezelf tekort doen en je eigen stroom beperken omdat je niet van geld houdt. Het mag ook niet, van ‘geld’ houden, toch?

Laten we al onze overtuigingen eens onder de loep nemen! Het anderen kwalijk nemen, het boos worden over miljoenen, banken, bonussen enzo, wat momenteel nogal speelt in het ‘veld’, dat is slachtofferschap. Daarmee houden we de ongelijkheid juist in stand. Want wat voed je met je aandacht? Waaraan besteed je je energie? We houden iets in stand wat we niet wensen door in de oordelen te blijven hangen.

Geld is energie. Geld is dezelfde stroom als Kracht en Liefde. Dan is het dus levensenergie. Levensenergie die we maar al te vaak blokkeren en niet laten stromen. ‘Als je iets (uit)geeft, komt het (in veelvoud!) bij je terug,’ is een andere interessante. (Moet je het wel kunnen ontvangen natuurlijk!) Wat je geeft, geef je ook aan jezelf. In spiritueel opzicht is dat zo, want we zijn een eenheid. Het voelt alleen niet altijd zo voor de meeste mensen. Het is wel zo dat het stroomt als jij het laat stromen. Als je voortdurend bezig bent met ‘ojee, ik heb geen geld, dat is te duur, dat kan ik niet betalen, …’ dan beperk je de stroom. Bij voorbaat. Heel veel mensen maken bepaalde keuzes niet, omdat ze er geen geld voor hebben of denken te hebben. Daarmee beperk je jezelf, vaak is het een excuus, maar meestal ook onwetendheid. Het zijn vastzittende overtuigingen.

Het werkt andersom! Als je iets wilt, en je wilt dat met heel je hart en ziel, regelen de dingen zich vanzelf. Ook wat je daarvoor nodig hebt. Je ‘bestelt’ dan niet zozeer geld, maar mogelijkheden om te bewerkstelligen wat jouw doel is, jouw droom, jouw ideaal. En het hele universum werkt daar graag aan mee.
geld Niet omdat jij nou toevallig een groot huis met een zwembad wilt bezitten, maar omdat jij jouw Liefde, kracht en energie wil verspreiden in de wereld, iets moois wilt delen met anderen. Het is dus van meer belang om vanuit je hart te leven en de levensstroom, de levensenergie te laten stromen, dan om te smeken, te bidden of je suf te piekeren om geld. Dat is een gevolg, geen doel op zich! Geen noodzakelijk kwaad, maar een manier om het mogelijk te maken. Richt je op het doel, het werkelijke doel! En sta het toe om naar je toe te stromen. Overigens kan dat zich ook best in hele andere vormen aandienen, dus staar je vooral niet blind, maar zie de kansen en geschenken van het universum en sta open om het te ontvangen!

thank youEven terug naar de donderwolk ‘Geld’, laten we ‘m witwassen met z’n allen! Vereren als een Godin, zuiveren van alle blaam en schande, ontdoen van alle ballast en lading, verspilling en misbruik. Laten we de donderwolk van de wereld eens volledig in het licht zetten en dan kijken wat er gebeurt! Laat het maar transformeren naar een mooie, onschuldige, voedende, onuitputtelijke, gouden schoonheid!

En voor onszelf kunnen we er dan voor kiezen om er dankbaar, zorgvuldig en bewust mee omgaan, begrijpen dat we waar we ons geld aan uitgeven ‘voeden’, stimuleren en zelfs vermenigvuldigen. We kunnen ook keuzes maken waarmee we ons geld willen verdienen, welke waarde in onszelf we naar voren brengen en onze eigen waarde eren.

Dat wat we in onszelf transformeren en naar het licht brengen, op welke manier ook, heeft een groot effect op het geheel. Wil je iets veranderen, stap dan uit de frustratie en de bitterheid, de oordelen en ‘Pray for them’… stuur het licht en liefde! Dankjewel.

Petra

 

Happy View (www.happyview.info)

Note: Dit artikel is een combinatie van verschillende blogs op http://devliegendeschildpad.blogspot.nl/

15 REACTIES

 1. Geweldige uitleg weer, bedankt! Heb ook al eerder in het Boeddhisme ervaren dat liefde, licht en geluk wensen naar persoonlijke pijnpunten inderdaad universeel een magische werking heeft. Graag zou ik eraan toevoegen dat je ook degene die je lief hebt niet hoeft te vergeten maar vergeet ook vooral jezelf niet, stuur jezelf ook liefde, licht, geluk etc. tijdens deze gebedjes..liefs

 2. Het donkere o.a.:

  Seksueel (kinder)misbruik, moord in vele vormen, geldwolven, misbruik, mishandeling, kinderprostitutie, niets doen en afwachten, angst…

 3. Volg je hart. Haal eruit wat zuiver is. Volledige zuiverheid. Voel in je hart. Demonen zijn aan het werk. Verstoord zijn er velen geraakt.
  We gaan het negatieve, het donkere niet in het licht zetten. We zetten het goede in het licht en maken het sterker. We maken het donkere zwakker. Ons hart is kwetsbaar, maak het sterker.

  Volg je hart.

 4. Ik krijg sinds kort regelmatig te horen: “start to pray” Vraag me dan telkens af wat ik ermee aanmoet. Maar als ik dit lees, kan ik er wel wat mee. Dank je voor dit mooie artikel Petra en Gordon. Fijn om zoveel positiviteit te lezen!

 5. Dankje Petra!

  Ik werd er blij van om dit artikel te lezen!
  Het werkt namelijk echt als je voor andere mensen het goede bid 🙂
  Ik doe dit al een tijdje en het maakt me blij en ook zie ik dat het een positieve uitwerking heeft op deze personen.
  Ik bid tot God voor deze mensen opdat hun licht en liefde wat diep in hun is zich mag openbaren aan hun 🙂

  Ik vond het begon tekst/plaatje erg mooi:
  When you focus on what you want, everything else falls away.

  Liefs Anne

  • @Anne, zelf heb ik een tijdje deel uitgemaakt van een evangelisch christelijk netwerk, omdat ik zelf dacht ook evangelisch christen te zijn, hoewel ik wel degelijk raakvlakken voelde, benauwde het met ook. Wat me daar opviel is dat ze ook heel veel baden (dit is toch de verleden tijd van bidden) voor andere mensen. Zoals jij het hier beschrijft anne vind ik heel erg mooi en zuiver dat de ander het licht en liefde in zichzelf mag vinden. Dat is heel open en zonder enig eigen belang. Maar regelmatig hoorde ik toch ook gebeden voor andere mensen waarin ik wel degelijk een oordeel of veroordeling hoorde. Bedoel wat je moet je ermee als ze gaan bidden voor mensen die van mensen van hetzelfde geslacht houden, dat ze hun voorkeur gaan veranderen? Nou hallo daar haak ik af. Of ook regelmatig dat ze voor hun naasten baden, maar dat de toon toch vooral was “god het moet zo gaan zoals ik wil”.

   Ik had een vriendin haar manier sprak me echt aan, iedereen wat of wie het nu ook was met welk soort moeilijkheid of probleem ook ze “lift them up to god” en dat is denk het enige wat je voor een ander kunt doen als je voor een ander bidt. Wij kennen iemand anders innerlijke programmering niet, en iemand anders motivatie niet. Wat in onze ogen heel erg slecht lijkt kan voor die persoon wel de meest verlichtende ervaring ooit zijn. Daarom inderdaad bidden voor anderen “licht en liefde” en”lift them up to god” en meer kun en moet je in mijn optiek ook niet willen voor een ander.

   • @harma, Weet je wat het mooie is? Als je ergens voor bidt, of licht stuurt of op welke manier je het dan ook aanpakt, het gaat om de intentie, jouw intentie. En het doet, grappig genoeg ook (en misschien wel vooral!?) iets voor jezelf! Want niet wij bepalen wat er gebeurt met een ander. Vaak heb ik zelf gemerkt dat er in mijn eigen perspectief iets verandert. Dat is healing…
    We zien niet altijd onze eigen oordelen over een situatie, maar die worden vanzelf meegenomen naar het licht. Dus: wat in onszelf oplost, lost ook op in de wereld om ons heen. Prachtig toch?

   • @harma, Precies! Dat vind ik ook hoor, mensen die bidden met een oordeel die willen gewoon de ander veranderen naar hun denken, dat diegene daarbinnen past. En jouw reactie sluit daar ook weer heel mooi op aan harma. Het zegt dan inderdaad iets over die mensen zelf. Over datgene wat zij nog niet begrijpen van de ander, hun eigen beperking/illusie (beetje grof). Uit angst en kennis die mensen niet hebben neemt men illusies aan. Iedereen heeft weer zijn eigen illusies, waardoor je een soort van scheiding krijgt. Maar dat is niet wat we werkelijk zouden doen. Leren vanuit je kern, je innerlijke kracht leven, accepteren en vanuit liefde denken, daardoor komen we dichter bij elkaar. Wat eerst nog wel lastig voor mensen zal zijn, want mensen blijven eerst liever in hun comfort zone. Maar als je je vrij durft te verbinden/vanuit jouw kern gaat leven gaat er een wereld voor je open. Natuurlijk kom je eerst wel wat hindernissen tegen voordat je dichter bij jezelf bent. Je leert jezelf en anderen te begrijpen/accepteren. Je angsten aankijken is bij dit proces ook heel belangrijk. Ik ben er nu zelf ook mee bezig, en wat ben ik toch blij dat men paardjes me daarbij zo goed helpen plus deze artikelen. Ik geloof in men kracht en ga ervoor. Door de paardjes gaat mijn spirituele ontwikkeling wel 10x sneller (haha beetje overdreven natuurlijk 😛 ). Zij zijn echte spiegels voor mij, en hebben zoveel wijsheid en liefde. Ik ben een boek van margrit coates aan het lezen, daardoor heb ik ook al meer kennis over het spiritueel wezen van paarden. Zulke kennis helpt je echt. En als jezelf met dit spiritualiteit enzo bezig bent, bezig met wijzer worden word je ook opener voor de paarden. Dat is wat ik ervaar, door die kennis begrijp ik ze beter. Ook sta ik er heel erg voor open. Dieren zijn gewoon zo ongelofelijk (wijs/spiritueel). Mijn grootste spirituele bronnen van wijsheid en liefde lopen gewoon in het weiland.

    • @grietje,
     geweldig Grietje,

     Ik heb ook zo’n spirituele bron: mijn hond.
     zij is speciaal geincarneerd om wéér bij mij te zijn en zij leert mij ook zoveel.
     Mooi als je dit kunt zien.
     Namasté
     Yvonne

      • @grietje,
       Ik heb een golden retriever, ze is nu 7 maanden.
       Het is zo bijzonder gegaan hoe ze bij me kwam.

       Ook paarden raken mij,ja. Ik probeer met ze in contact te komen en wanneer een paard daarvoor open staat is dat zo mooi.

       Groetjes
       Yvonne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in