Een ontmoeting op zielsniveau
Jij ontmoet de ander en je wereld staat even stil. Jullie kijken elkaar aan en voelen dat je elkaar al kent. Liefde op het eerste gezicht, zeker, maar op de een of andere manier zoveel meer dan dat. Een stille verwachting, maar zonder vorm.
En waarvan je in eerste instantie geen idee hebt waar deze ontmoeting je mee naartoe neemt, wordt het je later duidelijk dat de ander je vooral de weg wijst naar jezelf. Naar binnen, waar alles wat jij bent ligt te wachten om gebruikt, getoond, liefgehad te worden. Eerst door jou en dan in verbinding met de wereld buiten jou.
Een ontmoeting op zielsniveau schudt je helemaal door elkaar. Alles wat mooi is aan jou komt vol in het licht te staan. Alles wat je lelijk vindt aan jezelf net zo. Alles wat je angstig maakt, onzeker, krachtig, kwetsbaar, prachtig, liefdevol, jaloers, enzovoort. Om bekeken en erkend te worden. Om te koesteren of vrij te laten als het je niet meer dient. Een proces van diep thuiskomen bij jezelf.
Confrontatie met jezelf
Een zielsrelatie kan je keihard confronteren met waar jij een gebrek aan liefde voor jezelf ervaart. Waar jij voelt dat je niet krachtig genoeg bent om het leven aan te kunnen. Waar jij denkt dat je jouw leven wellicht niet waard bent. Dat is een super scherpe spiegel die je dan voorgehouden krijgt.
Dat kan zich vertalen in angst om de ander te verliezen of in angst om de ander helemaal toe te laten. Het kan zich uiten in conflicten of in periodes van stilzwijgen. Het kan zeer doen wat er dan allemaal bij jou naar boven komt. De angst en de paniek kunnen overweldigend voelen.
Het kan zich ook vertalen in weerstand naar de ander toe. Misschien voel je ineens dat dezelfde eigenschappen waar je gisteren nog om moest lachen, vandaag ineens op je zenuwen werken. Je vraagt je af waarom je nog verbonden wil zijn met de ander.
Thuiskomen bij jezelf
In een zielsrelatie zul je altijd thuiskomen bij jezelf. De confrontatie met alle lagen van angst om jouw kern heen, zal je aanzetten om de liefde voor jezelf meer toe te laten. Om meer je kracht te gaan voelen. Om alle oude angsten die nog in je huizen vrij te laten. En je zielsrelatie zal jouw je groei gunnen. Er zal altijd een onderlaag van liefde en gunnen zijn.
Ondanks alle turbulentie, alle lastige stukken die naar boven gehaald worden, is deze liefde voelbaar. Jullie persoonlijkheden kunnen elkaar liefhebben of ruzie maken, plezier hebben, elkaar op momenten niet kunnen verdragen, de liefde is er wanneer je eventjes goed luistert.
Jullie mogen helemaal jezelf zijn. Wanneer het jullie goed uitkomt en wanneer het jullie niet goed uitkomt ook. Je zult eerder in jezelf alle obstakels willen opruimen dan dat je elkaar wilt veranderen. Want jij en de ander zijn zo prachtig in wie jullie nu, op dit moment, zijn.
Dat betekent niet dat je niet ziet waar jullie allebei nog kunnen groeien. Dat betekent niet dat je niet ziet waar jullie jezelf nog tegenhouden. Dat betekent ook niet dat je alle gedrag van jezelf of de ander goedkeurt of fijn vindt. Je wil gewoon niet dat jij of de ander ook maar iets aan eigenheid inlevert. Zelfs niet om bij elkaar te kunnen zijn.
Het verschil met een disfunctionele relatie
Daar zit het grote verschil met een disfunctionele relatie. Hierin komt ook van alles naar boven gedreven. Er zijn ook conflicten en er is zeker ook turbulentie. Er kan een enorme passie zijn, net als in een zielsrelatie. Je kunt absoluut geconfronteerd worden met alle schaduw in jezelf en de ander.
Juist door deze intense gevoelens kan een disfunctionele relatie nog wel eens voor een zielsrelatie worden aangezien. Maar waar je in een zielsrelatie de ander helemaal kunt zien en liefhebben en jij ook weet dat je ten diepste gezien en liefgehad wordt, is dat in een disfunctionele relatie niet zo. In deze relatie wil je in diepste wezen graag dat de ander doet wat jij wilt, of andersom. Uiteindelijk doen jullie harder je best om elkaar in je eigen patroon te trekken, dan om uit je eigen patronen te breken.
Het contact met liefde wordt minder in plaats van meer. De liefde voor jezelf, omdat je het gevoel hebt aan de verwachtingen van de ander te moeten voldoen. De liefde voor de ander, omdat hij of zij niet aan jouw verwachtingen voldoet. En zelfs, als je heel goed luistert, voel je niet meer de perfectie van alles wat er tussen jullie gebeurt. Je voelt alleen de frustratie omdat het niet is wat je graag zou willen.
Geen goed of fout
Dat betekent niet dat een disfunctionele relatie gaat over een goede of foute partij, er is alleen geen complete match. Jullie vervullen een behoefte van elkaar, zonder dat je elkaar nog wezenlijk voedt. Jullie bevestigen elkaars angst, elkaars belemmerende patronen, zonder dat je de vrijheid in jezelf kunt voelen.
Soms liggen de zielsrelatie en de disfunctionele relatie heel dicht bij elkaar. Ook in een zielsrelatie kan er behoefte aan afstand ontstaan. Ook in een disfunctionele relatie kun je nabijheid ervaren. Het verschil gaat over de onderstroom van een diep zielscontact en de kracht van onvoorwaardelijke liefde onder je relatie.
Door beide relaties kun je ongelooflijk veel leren over jezelf. Je leert over wat jou wel en niet omhoog helpt. En over wat jou wel en niet voedt. Je leert over wat jij in jezelf koestert en waar jij vrij van wilt worden. Van de zielsrelatie leer je door erin te blijven staan, ongeacht de fysieke nabijheid of afstand. Van de disfunctionele relatie leer je het meest over liefde wanneer je kiest om deze vrij te laten.
Waar je ook bent, in wat voor relatie ook, zie de ander voor wie hij of zij is. Zie jezelf voor wie je werkelijk bent. Uiteindelijk doen we allemaal ons uiterste best om zo groots mogelijk onszelf te zijn in verbinding met een ander. In het samenspel tussen autonomie en eenheid vinden we onvoorwaardelijke liefde.
Mooi, dank je, zo samen met de ander reacties (en antwoorden).
Hartelijk dank Manon,
Altijd inspirerend en verhelderend jou teksten,
ook je boek heeft me veel bijgebracht.
warme groet
Anita
Wat lief van je om te zeggen Anita, dank je wel voor je reactie.
‘Gewone’ relaties bestaan niet, wat is dat eigenlijk? ‘Zielsrelaties’ dan dem dito.. iedereen geeft daar toch weer een andere nuance aan, en voelt dat anders. Alleen worden deze twee termen steeds gebruikt om aan te geven hoe divers je verbonden kunt zijn met een ander, of in elk geval om aan te geven dat jij meerdere soorten verbondenheid voelt met verschillende mensen. Maar dat je maar met één iemand bij de eerste ontmoeting een soort instant-allesomvattende verbinding voelde, en dit gevoel alleen nog maar sterker wordt hoe langer je elkaar kent en hoe vaker je elkaar ziet. Heel speciaal, en voor jou heel uniek!
Ik ben het er helemaal mee eens dat ‘gewone’ relaties niet bestaan. En dat is de schoonheid ook van iedere relatie die je in je leven hebt. En tegelijkertijd hebben we maar een beperkte hoeveelheid termen tot onze beschikking in onze gesproken en geschreven taal. Die doen nooit recht aan alle nuances in de relatie. Dat kan helemaal niet. Maar ik doe mijn best om er zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen, voor nu, op dit moment.
Snap de relevantie van het onderscheid niet.
Er is alleen maar een nu. En ook een minder goede relatie is prima in tegenstelling tot de vele waadeoordelen die je er op nahoudt. Twee voorbeelden: “thuis komen bij jezelf”, wie bepaalt dat. Of: “er is alleen geen complete match”. Ook hier weer een waardeoordeel waar je als lezer niets mee kunt.
Iedereen ervaart het op zijn/haar manier, welke term je ook mee geeft aan de relatie. En als je accepteert dat elke relatie kennelijk een nut heeft en zo moet zijn, is dat toch voldoende?
Nog even benieuwd wat een ‘transpersoonlijk counselor’ doet?
Warme groet
Hallo ML, er is alleen maar nu, er is alleen maar ervaring, er is ook alleen maar wat je met deze ervaring doet. Meer is het niet. En tegelijkertijd is dat dus voor iedereen volkomen verschillend, aangezien ieders ervaring van de realiteit uniek is, ook wanneer er delen van gedeeld worden door meerdere mensen. In dit artikel ga ik in op een realiteit waarvan ik merk dat deze door veel mensen ervaren wordt. Ik voel dat niet als een waarde oordeel, maar als een kader. En kaders kunnen heel nuttig zijn als je een nieuwe weg inslaat. Tot ze niet meer nodig zijn, dan mogen ze weer wegvallen, omdat de relevantie ervan wegvalt. Tot die tijd zijn ze gereedschap waar je gebruik van kunt maken als het goed voelt.
Wat is nu eigenlijk de zin van het onderscheid tussen een zielsrelatie en een ‘gewone’ relatie, buiten dat het een al of niet interessant romantisch concept is?
Relaties bestaan in elk contact met een ander en hebben altijd een onderstroom. Ook in het contact met de bakker of buur.
Erkenning en herkenning van jezelf en die andere partij als mensen inclusief je onderstroom, leidt ertoe dat elke relatie een ‘zielsrelatie’ is.
Of mis ik de kern?
Hallo Karel, nee je mist zeker de kern niet, iedere relatie is een relatie van ziel tot ziel. En eigenlijk bestaat het onderscheid tussen de ene ziel en de andere ook niet. Het is maar een illusie van onderscheid. Maar het is een illusie waar we hier en nu mee te dealen hebben. In de mate en op het niveau waarin we ons ieder identificeren met deze illusie. Van volledige identificatie ermee, tot de volledige realisatie van het feit dat we alleen maar energie zijn en een groot Al of Niets, net hoe je wilt. En alles daar tussenin.
Dank je wel voor je reactie.
Gelukkig bestaat dit echt, althans zo beleef ik dat. Ik leef, ‘wij’ leven in het stadium van ontbonden te zijn terwijl ik voel nog nooit een zo krachtige connectie te zijn geweest. Terwijl nagenoeg iedereen om mij heen mij de ‘wijsheid’ geeft van: “Ach Ad, vergeet haar toch, ze moet je duidelijk niet. Ga voor jezelf leven”! Terwijl ik WEET: Ze ‘kan’ mij niet, omdat ze in confrontatie met mij zichzelf nog niet ‘kan’. Ook ik heb aan mijn kan(t) werk te doen. Maar de liefde is…. niet uit te leggen aan de meeste toeschouwers. Dat begrijp ik best, gezien het totale bewustzijnsniveau van deze aarde. Alles en iedereen op zijn/haar tijd. Dit geld ook voor mij…
Ja hè Ad, alles en iedereen op zijn eigen tijd, op zijn eigen manier. Dank je wel voor je reactie.
Ook nu diepe wijsheid en inzicht. Ik put hieruit begrip voor mezelf en de ander, geduld en vertrouwen ook.
Hartelijk dank om dit te delen.
Dank je wel Christiane. Fijn dat je er wat mee kunt.
Dankjewel Manon!
Heb een mooie dag!
Warme groet,
Wilma
Graag gedaan Wilma!