liefde is angst laten varen

Door Robert Frey

Van tijd tot tijd, als we geluk hebben, verschijnt een eenvoudig maar diepgaand concept op zodanige wijze dat ze volledig onze aandacht trekt, ons begrip over het leven verandert en ons het geschenk geeft van een meer begrijpend kerngeloof. Dit was het geval met een wonderbaarlijk klein boek door Gerald Jampolsky getiteld, “Liefde is angst laten varen”.
liefde is angst laten varen
Geïnspireerd door (geloof ik) een “Cursus in Wonderen”, stelde Jampolsky heel eenvoudig dat al onze ervaringen gedistilleerd kunnen worden naar ofwel liefde ofwel angst, en dat als we angst loslaten, liefde verschijnt. Ik realiseerde me dat dit een dusdanig fundamenteel, onweerlegbaar deel van het menselijk bestaan is en was verbaasd hoe het onmiddellijk mijn kijk op mijn leven en het leven in het algemeen begon te veranderen. Ik was ook verbaasd dat zulk een belangrijk kerngeloof niet aangeboden werd vanaf een vroege kindertijd (wat een commentaar is op de Westerse cultuur) In een korte tijd kon ik de of/of verschijning van liefde of angst herkennen in zelfs de meest eenvoudige situaties, ervaringen en interacties met anderen. Er was altijd een geur van het een of het ander.

Typisch dat het eerst gemakkelijker was om in activiteiten buiten mezelf het verschil tussen liefde en angst te herkennen. Gradueel begon ik beter te worden in het herkennen – in mezelf, van mijn emoties en mijn gedachten. Het is waar, ik geniet enorme steun (workshops, therapie, ademwerk, visie zoektochten, spirituele leringen, enz.) gedurende deze fase van mijn persoonlijk groeiwerk. Ik was nochthans gefascineerd. Geduldige observatie leidde tot een andere realisatie: de meeste liefde is aangetast door angst, tenminste in de gewone gang van de Amerikaanse cultuur en in de meeste relaties. Momenten van pure liefde komen voor, maar door het soort conditionering die de meeste kinderen ontvangen, kruipt angst naar binnen en besmet het. Ware intimiteit vraagt onbesmette liefde. Het is geen wonder dat vele mensen een “angst voor intimiteit” hebben; het komt door de onmogelijkheid om volledig lief te hebben, vrij van de aanwezigheid van angst.

Een andere manier om echte liefde te beschrijven, is een beschrijving van liefde vrij van condities, bijvoorbeeld: “onvoorwaardelijke liefde”. Meestal beminnen mensen met een gemengde boodschap – “Ik houd van jou, maar… ik vrees ook dat…”. Daarom, door die angst, voelen vele mensen de behoefte om bepaalde voorwaarden in te brengen bij liefde om zich veilig te voelen, om in controle te zijn, om zichzelf te beschermen, enzovoort. Ik denk dat dit bekend terrein is voor jou, de lezer van dit artikel. Ik herinner me dat ik een auteur/Psycholoog – een erkende autoriteit hoorde verklaren dat onvoorwaardelijke liefde eigenlijk niet mogelijk is voor mensen (!) Dat is de heersende mythe, zelfs op professioneel niveau.

Het delen en ervaren van echte liefde en authentieke intimiteit gaat verder dan eenvoudig liefhebben zonder condities of angst. Er is een tweede niveau waar het gaat over steunende liefde, steunende intimiteit. Veel mensen verkeren in ogenblikken van onvoorwaardelijke liefde, doch niet in staat om die liefhebbende binding lang te ondersteunen voordat de besmettende effecten van angst binnen komen. Dikwijls begint de angst bij degenen die geliefd wordt, daar ze overtuigd zijn door hun verleden dat “dit niet blijft duren” en dat pijn zeker volgt. Ik noem dit “onmogelijk om intimiteit te steunen”. Ik denk dat na een beetje nagedacht te hebben, je ook akkoord zal gaan dat deze moeilijkheid met het steunen van intimiteit en een liefdevolle band niet te controleren is in onze cultuur. Daardoor is de uitdaging hoe liefdevolle intimiteit te scheppen en te delen en deze liefde vrij van angst te houden. De titel van Jampolski’s boek schijnt aan te duiden dat liefde te voorschijn komt als angst losgelaten wordt.

Zijn boek verwees naar de schepping van een nieuwe culturele mythe, en in de kern van die mythe was een radicaal kerngeloof, dat er in elk gegeven ogenblik en situatie er enkel liefde of angst is, en een radicale afleiding welke bepaalt dat we kunnen kiezen tussen de twee. Het was rond die tijd dat ik voor de eerste keer Jampolski las en dat ik ook geïnspireerd werd door een lied (ook gebaseerd op tekst van “Een Cursus In Wonderen”). Een bepaalde lijn scheen een “kosmische trilling” te hebben, en het bleef constant in mijn geest klinken: “Ik kan de rest van mijn leven gelukkig zijn, en kiezen om vrede van geest te hebben”. Om te denken dat ik een keuze heb (!) en verder dat ik kan kiezen! Wat een radicale concepten! Uiteindelijk door de grote zegening van mijn studie en praktijk van Heilige Tantra, kwam ik tot het begrip dat het constant kiezen van liefde boven angst, moment na moment intimiteit schept en ondersteunt.

Maar hoe kies ik? Deze eenvoudige vraag leidde me naar een aantal (meestal productieve) paden, waarbij ik de kennis verkreeg om in lijn te zijn met liefde in plaats van angst en het ontdekken en zuiveren van de op angst gebaseerde blokkades naar liefde in mij. Deze blokkades kunnen in bijna iedereen en op elk niveau gevonden worden van de spanning en ophopen in het lichaam tot de emotionele blokkades in de chakra’s en lichamelijk/aurischveld. Dit is natuurlijk het basis thema van moderne Psychologie, beide humanistisch en transpersoonlijk en van het hele menselijk potentieel, persoonlijke groei beweging – zuivering van de negatieve/zelfdestructieve/ontkrachtende aspecten en opbouw van de positieve, leven verhogende aspecten op alle niveau’s. Wat “Liefde Is Laten Gaan van Angst” en “Een cursus in Wonderen” mij bijbrachten in de vroege tachtiger jaren was een gevoel van kiezen van ogenblik op ogenblik waar ik mijn loyaliteit wil plaatsen – gericht naar liefde en het positieve of angst en negatieve.

Dit gevoel van kortstondig nabijheid hielp me ook om mijn psychologische heling en persoonlijke groei reis met mijn interesse in Buddhisme te integreren. Om de keuze te maken en mijn loyaliteit tot liefde continue te affirmeren moest ik beter begrijpen: wat is liefde? Wat is angst? Ik begon te begrijpen, met de hulp van Tantra en Buddhisme dat liefde een dynamische energie is, die resulteert in op liefde gebaseerd bewustzijn, zoals het bewijs van angst resulteert op een op angst gebaseerd bewustzijn. (Noot: in mijn workshops verklaar ik, “karma” als het effect van op angst gebaseerd bewustzijn.) Tantra biedt een kosmologie die de voortdurende interactie van energie en bewustzijn beschrijft, een alchemische interactie die constant leven en realiteit creëert zoals wij die kennen op een bepaald ogenblik. Aldus kan liefde gezien worden als een integratie van liefdesenergie en liefdesbewustzijn, en hetzelfde geldt ook voor angst. Daardoor kan als gevolg gezegd worden dat er twee realiteiten zijn – de realiteiten van op liefde en angst gebaseerd bewustzijn – virtueel eigenlijk een losse gedachte. Het karakter van de energie van op liefde gebaseerde realiteit is een verbinding, gemeenschappelijke steun, vreugde, gemak en stroom, voeding, vrede van geest, vertrouwen, leiding en creativiteit. Terwijl de aard van de energie die op angst gebaseerde realiteit is, er een van verdeling, strijd, lijden, competitie, schaarste, misbruik en slachtoffers maken, is.

Al het geen hierboven genoemd is, kunnen punten zijn waar je reeds bewust van bent, in dat geval kan ik je feliciteren. Hoe heerlijk om herinnerd te worden aan zo’n belangrijk en impactvol kerngeloof. Ik moedig je aan om door te gaan om de realiteit en energie te kiezen van op liefde gebaseerd bewustzijn, om je loyaliteit te affirmeren naar die realiteit op alle niveau’s van je wezen, zo diep en zo hoog mogelijk, en om de diepe keuze telkens opnieuw te maken, per moment. Zoals ik, zal je waarschijnlijk de belonende waarheid van het lied “Ik kan gelukkig zijn de rest van mijn leven, als ik gekozen heb om vrede van geest te hebben” ontdekken. Welke bedoeld is voor het kiezen van liefde en ervaring van innerlijke en uiterlijke vrede en intimiteit.

 

  Robert Frey, MA, PhD (kand., Psychologie) geeft sinds 1979 les in Tantrische methoden en bemiddeling en Heilige Seksualiteit en heeft vele honderden evenementen, seminars, conferenties en retraites over Tantra, Heilige Seksualiteit gepresenteerd.

3 REACTIES

  1. Je bent liefde. Als je ervoor kiest om te zijn, dan kies je ook voor de liefde! En niet alleen angst staat in de weg van liefde…

    Ervaring leert! Niet nadenken, maar leven!

  2. Hallo Robert,

    ik heb zojuist je verhaal met aandacht gelezen. Liefde is inderdaad een keuze. zo ook onvoorwaardelijke liefde, een liefde die niet veroordeelt maar accepteerd. accepteer jezelf zoals je bent, met alles erop en eraan. zowel in materie als in geest. Niets is onmogelijk. of anders gezegd, als mens en ziel. alles is een keuze, ieder moment, je leven is een aanéénrijging van momenten. en als je Bewust kunt kiezen, omdat je er Bewust van bent, is dat een zegen. ook dat klopt. er zijn vele manieren om bewust te worden, jij beschrijft hier één op jouw manier. als het werkt voor je en je bent gelukkig, ben ik blij voor je. er zijn vele wegen die naar Rome leiden. gelukkig maar!
    bedankt voor het delen van jouw visie,

    liefs, Henriëtte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in