wereldschok
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

door Gerry Damen
Angst is een emotie waar we in deze cultuur slecht raad mee weten. Of het nou in de ‘gewone’ maatschappij is met spreekwoorden als “angst is een slechte raadgever”, of in sommige delen van de spirituele wereld waar angst ook in het verdomhoekje zit. Angst wordt  tot verkeerd verklaard. Daarmee wordt eigenlijk ook gezegd dat als je je bang voelt  er met jouw dus ook wat mis is. Dergelijke impliciete oordelen voeden niet, en zijn slecht voor je zelfbeeld.

Zeker als je vaak last hebt van angsten: Juist hooggevoeligen hebben vaak last van angst.

Veel problemen die te maken hebben met hooggevoeligheid hebben in feite te maken met niet voedende patronen. Als je last hebt van je hooggevoeligheid komt dat omdat je er op een manier mee omgaat die voor jou niet gezond is. Je hebt manieren geleerd om je aan te passen ten koste van jezelf, of je hebt bijvoorbeeld de gewoonte dat je geen nee kunt zeggen.

Achter dergelijk ongezonde gewoonten ligt heel vaak angst. Zoals de angst om afgewezen te worden. Of de angst om alleen, of kwetsbaar te zijn. Deze angsten zijn meestal ontstaan toen je nog heel klein was. Omdat ze toen raakten op je overlevingsinstinct zijn ze vaak diep geworteld. De situaties van toen zjn in je onderbewuste gelabeld geraakt als levensgevaarljk, en je onderbewuste zal er dus alles aan doen om te vermijden dat jij er weer in terecht zal komen. Of die situaties werkelijk levensgevaarlijk zijn of zelfs maar waren doet niet doet er niet toe. Emotioneel gezien is het waar  en je onderbewuste handelt vanuit die emotionele waarheid. Je angst heeft dus een doel: jouw veillig en gezond houden.

De meeste mensen willen hun angst weg hebben. Logisch, want ze worden erdoor belemmerd. Ze zijn er kwaad op. Want hun leven zou zoveel makkelijker zijn zonder die angst, die geen enkel bewust nut heeft. Ze hebben vaak al geprobeerd de angst weg te sturen. Of te vervangen door liefde, of licht. Want de angst is immers verkeerd. Zeker in bepaalde spirituele kringen wordt angst gezien als een gebrek, dat je maar beter de laan uit kunt sturen. Vaak werken dergelijke technieken maar gedeeltelijk. Angst is hardnekkig en laat zich niet zomaar wegjagen. Want op het diepe emotionele niveau heeft angst een functie.

En niet alleen dat je angst is een deel van je. En als je een deel van jezelf wegstuurt, stuur je dus je eigen energie weg en verzwak je je potentieel. Als je op die manier energie verliest, ben je nog verder van huis.

Betekent dat dan, dat je vastzit aan je angst? Nee, natuurlijk niet. Angst is een energietrilling en een trilling met de frequentie van angst kan zich transformeren, zoals ze zich ooit van iets anders in angst getransformeerd heeft.

De meeste angsten waren ooit wat anders. Openheid en spontaniteit bijvoorbeeld, kunnen onder de verkeerde omstandigheden als het ware naar binnen slaan, en omslaan in angst.

Omdat de meeste angsten en patronen onbewust zijn, staan ze als het ware los van je bewuste heden. Dat betekent dat alle mogelijkheden die je nu als volwassene hebt, op het moment dat je in een patroon valt niet tot je beschikking staan.  Het is dus zaak om jezelf en je angst te helpen. Zodat je je onbewuste patronen los kunt gaan laten en je weer al je mogelijkheden ter beschikking hebt.

Je kunt je angstige kind helpen vanuit respect en liefde voor je angst en begrip voor de situatie waaruit ze ontstaan is. Want wat doe je met een klein kind dat bang is? Stuur je dat weg? Zeg je dat het op moet houden met zich aanstellen? Of neem je het op schoot en help je het stapje voor stapje de angst los te laten?
En als je dat met een kind kan, wat houdt je dan tegen om zo met jezelf om te gaan?

Jij als volwassene kunt het angstige deel van je koesteren en alle liefde geven die het nodig heeft. Dus neem je bange innerlijke kind eens op schoot en geef het een energetische teddybeer.
En als dat angstige deel van je een beetje op haar gemak is, knoop dan eens een gesprekje met haar aan:

Vraag eens waarom het nou zo bang is. En kijk dan eens samen of die angst nog terecht is. Want wat een berg was toen je vier was, kan voor je volwassen zelf een molshoop zijn. Op het moment dat jij als volwassene je angstige zelf kan helpen te zien dat de angst in het nù ongegrond is, kan de angst beginnen met transformeren en kunnen haar oorspronkelijke kwaliteiten weer naar boven komen.
Niemand vind het leuk om bang te zijn. Ook je angstige deel niet. Geef het eens de kans om te ontdekken wat het anders kan zijn. Omdat jullie samen alle molshopen aankunnen.

© Gerry Damen

vitaal water
vitaal water
vitaal water
Gerry Damen
Mijn naam is Gerry Damen. Ik ben expert op het gebied van hooggevoeligheid en energiewerker. Hooggevoelig zijn is ontzettend leuk en een prachtig talent, mits je ermee om kunt gaan. Ik ben ervan overtuigd dat juist hsp-ers de wereld heel veel te bieden hebben. Daarom is het belangrijk om als je hsp-er bent goed op aarde te komen en in je kracht te zijn, zodat je je zielsmissie kunt gaan realiseren. Ik help mensen omgaan met hun hooggevoeligheid en met hun zielsmissie waarmaken. Hierbij werk ik o.a. met de Wet van de Aantrekkingskracht.
Vorig artikelWaarom kan ik niet gelukkig zijn?-Neale Donald Walsch
Volgend artikelVergiffenis, een meesterlijke tool.

18 REACTIES

 1. Ik geloof dat je emoties zoals angst feedback geven op wat we geloven, het is de spreekbuis van onze ziel. En het gaat inderdaad over onze kindertijd waarin we nog onschuldig en onbemande wezens waren . toen we onder voorwaarden kwamen te staan van onze opvoeders zijn we schuld gaan bekennen ter overleving van ons lichaam.Je moet wel want iedereen is het daarmee eens. Ik geloof dat angst je verteld dat wat je extern hebt gelegd, uit handen hebt gegeven ….weer terug wil komen. Dualiteit – eenheid , als je het tegenovergestelde zoekt van angst dan kom je uit bij vertrouwen. Dat zit diep in je Zelf geworteld, en als je dat kwijt bent geraakt voel je je angstig.Ik vind het heel mooi om het kind in je zelf uit te nodigen op je schoot en het te vragen wat het nodig heeft .Zodat het vertrouwen weet terug kan keren. Het spook onder het bed ….Is het echt waar ?samen kijken en was het een spook /molshoop? Prachtig stukje Gerry damen, dank je wel vriendelijke groeten Marijke

 2. @Renée, vrij voel ik me niet om dit vaag te vinden het is gewoon zoals ik me erbij voel. Maar jammer ik wil graag begrijpen wat je dan bedoelt en er misschien nog iets van op steek of over het hoofd zie.

  Groet rob

  • @rob,
   Iedereen mag voelen wat hij of zij voelt 😉
   De voornaamste reden waarom ik er hier niet verder op in wil gaan is dat ik me niet uitgenodigd voel door de manier waarop je reageert.
   Dat is geen oordeel van mijn kant, maar het nodigt mij niet uit.
   Zo geef je een voorbeeld van wat volgens jou het overnemen van gevoelens van een ander is, maar daarmee kader je het af en geef je aan wat dat dan is volgens jou, terwijl dat helemaal niet is wat ik daarmee bedoel.
   Als je me nou gevraagd had wat ik dan ervaar omdat je het niet begrijpt dan voelt dat veel opener.
   Voor mij gaat het over (aan)voelen van de energie en emoties van anderen en ook van energie die achterblijft in ruimtes waar bijvoorbeeld emoties tot ontlading zijn gekomen of komen.
   En dat zijn voorbeelden die niet te zien zijn, maar ervaren worden en waar je fysiek last van kunt hebben als je daar gevoelig voor bent.

 3. @Renée,

  Weetje ik vind het een erg lastig onderwerp vooral omdat we over dingen praten die niet fysiek waarneembaar zijn en dat maakt het voor mij super vaag. En over het algemeen vind ik spiritualiteit erg vaag en wordt het vaag gemaakt dus persoonlijk hou ik van concreetheid. Termen als energie dumping gevoelens van andere opruimen/verwerken zegt me helemaal niets. Hoe weet je nou dat je iemand anders energie opruimt en niet je eigen energie en hoe weet je dat je de energie van iemand opgeruimt is. Voor mijn blijft het. Wat gevoelens overnemen van anderen betekend is bijvoorbeeld jij verteld iets tegen iemand en die kraakt het af. Dat laat je somber voelen en dan neem je die energie over. je staat in je eigenwaarde en denkt oké diegene vat het misschien anders op maar jij blijft in je eigen energie van vreugde. Je staat dus in je eigen kracht. Zo zijn er natuurlijk onnoemelijk veel voorbeelden maar hopelijk begrijp je mijn punt. Ik zou het fijn vinden als je concrete voorbeelden kunt geven hoe je deze dingen dan ervaart, misschien kan ik het dan beter plaatsen. Groet Rob

  • @rob,
   Hoi Rob,

   Tja….als je spiritualiteit over het algemeen al erg vaag vindt, dan snap ik goed dat je weinig kan met mijn woorden.
   We spreken kennelijk een heel andere taal, prima!
   Ik heb geen behoefte om dit allemaal uit te gaan leggen. Dus voel je vrij om dit vaag te vinden 😉

   Groet, Renée

 4. Hoi,

  Hooggevoeligen hebben niet alleen te maken met angst, maar met zo vele gevoelens. Het idee is om met die gevoelens aan de slag te gaan en te onderzoeken wat ze je willen vertellen, ten einde te kunnen groeien (in liefde).
  Waar jij als hooggevoelige mee te maken krijgt (of ‘last’ van hebt), ligt helemaal aan wat jij nu precies komt leren. Het heeft m.i. ook niet zo veel zin om te benoemen waar een gemiddeld gevoelig persoon last van heeft, of goed in is. Behalve natuurlijk dat z’n gevoeligheid een kwaliteit is, al kan het wel een leven duren voordat ie die beschouwing aanneemt 🙂

  Angsten zijn zo divers, het gaat er om wat er achter zit. Ik denk dat het bijdraagt om bij het onderzoek mee te nemen dat je kindertijd niet verantwoordelijk is voor de angsten, maar wat jij nu precies hier kwam leren en hoe de omstandigheden en je keuze voor je ouders daar aan bijdroegen.

  Het klopt dat je volledig verantwoordelijk bent voor je eigen gevoelens. Je bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens/energie/lessen van de ander. Het is wat mij een les op zichzelf om je eigen gevoelens te scheiden van anderen, en er mee om te leren gaan en te integreren in je leven.
  Het heeft diverse oorzaken waarom je gevoelens van anderen kunt waarnemen, heb er inmiddels wel enige ervaring in, het wil niet per definitie zeggen dat je innerlijk instabiel bent.

  Hartelijke groet, Robert-73

 5. Renée, maar de omgeving is een reflectie. Dus waar je zelf innerlijk instabiel bent heeft niets te maken met de omgeving. Je bent je eigen universum. Dus de gevoelens die schijnbaar van anderen ervaart hebben alles jou te maken en niets met hen. Ik bedoel dit niet als
  Aantal of oordeel. Maar betekend wel dat je helemaal verantwoordelijk bent voor jezelf en wat je ervaart. En dat geeft je de grootste kracht.

  Voor mij persoonlijk heeft angst te maken bang zijn voor het onbekende en uiteindelijk angst voor vernietiging of pijn. De kunst is voor mij om steeds meer te vertrouwen dat het leven goed is en dat angst onderdeel is van de schepping en brengt groei en mogelijkheden

  • @rob, Lastig om per mail iets uit te leggen 🙂

   Ik bedoel niet dat ik de angsten en gevoelens van anderen ervaar als die van mezelf, wel dat ik ze oppik en dat ze dan vaak via mijn lijf ‘opgeruimd’ worden. Dat kost mij fysiek veel energie en dat is de last die ik er van heb. Energiedumping heet dit ook wel en dit overnemen van energie en emoties overkomt veel HSP’ers, ook jonge kinderen die daar nog helemaal niet zo bewust van zijn is mijn persoonlijke ervaring.
   Voor mijzelf sprekend is dat een ‘nadeel’ van het hooggevoelig zijn, dat je de neiging hebt om je automatisch te verbinden met emoties en energiëen om je heen, omdat wij allen een zijn.

   @Robert, als gevoelens en emoties van anderen mij triggeren en boos, verdrietig of angstig maken in eigen stukken dan weet ik dat ik daar nog iets van te leren heb. In die zin is reflectie een prachtig middel om je eigen stukken aan te gaan. Zodra dat stopt ben ik klaar met die les 😉

   • Hallo Renée,

    Qua triggeren : helemaal mee eens! 🙂

    Uit je eerdere stukje begreep ik dat je gevoelens oppikte van anderen, en die als van jezelf betitelde. Daar had mijn reactie betrekking op.

    Wat je verder beschrijft zie ik als dat 1 van je energielichaam als een soort magneet fungeert voor troep voor anderen. Dat heb ik zelf ook meegemaakt. Daar moet je op de eerste plaats wel voor ontvankelijk zijn. Hetzij dat je energetisch kwetsbaarder bent, of dat je gevoelig voor een ‘hulpvraag’ bent. Mijn ervaring althans.

    Hartelijke groet, Robert-73

    • @Robert, Hoi Robert,

     Ik vermoed dat mijn energielichaam kwetsbaar is geworden door diverse ongelukken en chirurgische ingrepen in het verleden. Mijn energielichaam is zogezegd niet in balans en zo een makkelijk te beïnvloeden. Daar ben ik al jaren mee bezig om dat weer op orde te krijgen en zo weer baas in eigen aura te zijn. Dit gaat steeds beter, maar het is een gigaklus. Elke keer komt er weer wat nieuws boven drijven wat opgelost moet worden. Een heleboel lagen van een enorme ui dus!

     Mensen met hulpvragen spiegel ik terug en laat het bij hen. Ik ben geen type die de rol van redder speelt, maar de coach en/of adviseur. Dus tja….daar zit het hem niet in… 🙂

     • Hallo Renée,

      Wat ik interessant vind, is waarom je denkt dat je energielichaam kwetsbaar is geworden vanwege fysieke invloeden.

      Naar mijn idee werkt het juist andersom : het zijn je energielichamen die zich in lagere energielichamen doordrukken, en uiteindelijk doordrukken in je fysieke lichamen. Op die manier komen gevoelens als fysieke sensaties tot uiting, maar ook ziektes als gevolg van energetische blokkades (bv mentale problemen).

      Met andere woorden : het heeft wellicht een andere oorzaak waarom je energielichamen niet in balans zijn.
      Aan de andere kant zeg je het zelf ook : er komt steeds wat nieuws boven drijven wat opgelost moet worden, lagen die je afpelt. Dat doet mij denken aan energetische blokkades in je energielichamen waardoor je uit balans raakt. Energetische blokkades zijn een manifestatie van je levenslessen. Ze zitten er dus niet voor niets 😉

      Wat betreft mensen met hulpvragen : het is mijn ervaring dat als je je gaat verdiepen in mensen dat dat voldoende kan zijn om een energetische verbinding tot stand te brengen. Ik weet niet of dat voor jou van toepassing is. Ik vermeld het toch maar even.

      Hartelijke groet, Robert-73

      • @Robert, hoi Robert,

       Ja dat ‘afpellen’ heeft idd te maken met transformeren van alle opgedane ervaringen in heel veel levens, welke in dit leven allemaal gezien en gevoeld wil worden om vervolgens los te laten. Wel is het zo dat de ongevallen en ingrepen die ik ondergaan heb een soort van trigger zijn geweest om dat hele proces in gang te zetten.
       En in dat proces zijn al diverse energetische blokkades opgespoord en losgelaten. Ik heb begrepen dat je zo dus ook vanuit je familielijn zaken energetisch kunt meekrijgen, dus dan klopt het wel dat ik maast mijn eigen ervaringen en energetische blokkades ook veel vanuit bv de familielijn heb meegekregen en heb mogen opruimen.
       Het is soms best complex en er kan zoveel, wat ik niet zelf had kunnen bedenken. Maarrrr….ik vind het wel erg veel.

       En ja, in contact met anderen verdiep ik me altijd in dat wat de ander meeneemt. Ik zou dat niet anders kunnen. Maar heb er echt niet bij iedereen last van en kan het ook weer loslaten.

       Maar lief dat je zo uitgebreid reageert! 😉

 6. De volgende constatering vind ik nogal kort door de bocht:

  “Veel problemen die te maken hebben met hooggevoeligheid hebben in feite te maken met niet voedende patronen. Als je last hebt van je hooggevoeligheid komt dat omdat je er op een manier mee omgaat die voor jou niet gezond is. Je hebt manieren geleerd om je aan te passen ten koste van jezelf, of je hebt bijvoorbeeld de gewoonte dat je geen nee kunt zeggen”

  Ik heb hier een andere kijk op ivm mijn eigen ervaringen. HSP’ers staan over het algemeen erg open voor mensen en gevoelens om hen heen en maken makkelijk verbinding vanuit hun bewustzijn die meer afgestemd is op het ervaren van eenheid.
  Zo pik ik vaak (te) makkelijk gevoelens op van anderen en kan dan last hebben van angsten en emoties die niets met mijzelf te maken hebben. En dat heeft dan niets te maken met dat ik mezelf teveel aanpas of geen nee kan zeggen.

  Het beleven van angsten die lastig te herleiden zijn heeft vaak te maken met ervaringen opgedaan in andere levens die in dit leven opnieuw getriggerd worden om zo te kunnen transformeren en los te laten. Maar dit zijn mijn eigen ervaringen tot nu toe.

  • Ja anao helemaal qat je bedoelt Renee. Hsp of paranormaal is best een verschil denk ik. Zelfa ala ik een lege treincoupe binnenloop pik ik de sfeer op van degen die voor mij daar heeft gezeten. Paranormaal is een verlengende diepere verbinding met energie. Onderzoek het eens of dat het is. Niet gaan voorspellen hoor 😉 je bemt het best af als je je tot je ( innerlijke) god rucht en de kosmische wetten intregeert. Hartelijke groet

 7. wat een PRACHTIG verhaal op deze zonnige dag… en als ik er zo naar kijk alleen al, voelt angst meteen anders..
  inder-daad liefdevol met die angst omgaan lijkt me zinvoller dan het kind “angst” weg te stoppen..
  dank voor deze mooie bijdrage Gerry..

  en voor jullie allen………….have a nice day 🙂

 8. Angst beschermt ons ook en dat wordt veel te vaak vergeten. Wat je hier schrijft is correct maar geen mens heeft er iets aan zonder begrip.Angst wordt door de liefde gestuurd. Op sommige acties kan je alleen angst voelen. Liefdevolle acties halen liefde uit, liefdeloze acties halen angst uit. M.i. is het beste te aanvaarden dat er angst is en angst(wat later trouwens liefde wordt) te zien als leider van jouw diepste zelf. Angst heeft zoveel meer te vertellen dan wat algemeen aangenomen wordt. Dit werkt beschermend. Een fobie is totaal uit de hand gelopen angst. Daar is een andere aanpak bij nodig. Ik persoonlijk hou van mijn gevoelens en daar hoort ook angst bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in