Loop jij je eigen hooggevoelige pad

De dag dat ik ontdekte dat ik hoogsensitief was, was de dag dat mijn burn-out erin kickte. Lang had ik het geprobeerd te negeren. Lang had ik net gedaan of ik mee kon rennen in de mallemolen en alles bij kon benen. Toen ik op de hooggevoeligheid checklist van twintig vragen er negentien met ‘ja’ moest beantwoorden, viel het kwartje en gingen de tranen stromen.

Op mijn werk hadden ze een standaard re-integratie protocol, maar ik pas niet zo goed in standaard, niet in hokjes en niet in protocollen. Het werd dan ook geen succes. Ik nam uiteindelijk ontslag en zat ruim een half jaar, tegen alle adviezen in, thuis. Ik kwam bij, voelde me weer sterker worden en ging, uit mezelf en zonder moeite, weer aan het werk.

Natuurlijk bleef het nog vallen en opstaan. Bij teveel stress en prikkels, kan ik mezelf nog steeds tegenkomen, maar ik heb heel veel van mijn burn-out geleerd en daarmee ook veel over mijn hooggevoeligheid.

De gebaande paden werken niet altijd

Zo heb ik geleerd dat de gebaande paden niet altijd werken voor hoogsensitieve mensen, in ieder geval niet voor mij. Artsen, werkgevers en andere ‘experts’ raden bijvoorbeeld thuis zitten bij een burn-out af, terwijl het voor mij de enige manier was. Helemaal opgaan in mijn coconnetje, fijn ‘ontprikkelen’ in het veilige huis van mijn lieve partner, met af en toe, als ik dat wilde en eraan toe was, een uitstapje.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Nog steeds loop ik mijn eigen pad. Dat wordt niet altijd begrepen, maar voelt voor mij goed. Ik maak zelf mijn keuzes en ben veel alleen thuis sinds ik ondernemer ben. Voor mij is dat heerlijk en werkt het bevrijdend. Bij mooi weer, ga ik af en toe lekker wandelen in een natuurgebied vlakbij. Dan laad ik helemaal op.

Teveel druk is vaak funest

Toen ik nog gewoon ‘voor een baas’ werkte, ging het goed zolang niemand zich met me bemoeide, zolang ik geen druk ervoer. Werken met mijn toenmalige cliënten, gaf me geen of nauwelijks stress, maar druk van bovenaf in de organisatie des te meer. Hoe meer je probeert mij te beperken, in werk of daarbuiten, hoe vrijer ik wil zijn.

Mijn moeder zei vroeger altijd al: “Als ik tegen jou zeg dat je links moet, dan ga je rechts.” Ik vermoed dat dit voor veel meer hoogsensitieven geldt. Wij hebben het nodig om onszelf te kunnen zijn en de regie te hebben over wat we doen en wanneer.

Wat dat betreft, is ondernemer worden de allerbeste stap die ik in jaren heb gezet! Ik deel zelf mijn uren in. Kan heel hard werken, maar ook soms heerlijk cocoonen als ik het nodig heb.

Als je doet waar je van houdt, kun je bergen verzetten

Ik heb een enorme motivatie en daadkracht, voor wat ik echt wil. Dat wil zeggen dat ik mezelf met de grootste moeite nog niet naar de sportschool krijg als ik de les of instructrice niet leuk vindt, maar dat ik voor mijn onderneming regelmatig ’s avonds of in het weekend nog met veel plezier bezig ben.

Overigens ga ik met liefde naar een sportles waarbij ik wel een klik heb met de instructrice of veel lol tijdens de les. Het gaat er echt om of ik iets zelf wil.

Bij mijn hooggevoelige zoon zie ik hetzelfde: geef hem een leuk boek en hij leest ver boven zijn niveau, maar geef hem een stom boekje of blad met woordjes en hij komt er niet uit. Hoogsensitieve personen kunnen sterk gemotiveerd zijn en zich goed concentreren, mits ze iets doen waar hun hart ligt.

Zorg voor een goede balans

Natuurlijk moeten er ook dingen gebeuren in het leven die je niet zo leuk vindt en kun je niet je hele leven gaan zitten cocoonen omdat dat zo lekker voelt, maar je kunt wel zorgen voor een goede balans. Bovendien kun je zorgen dat jij de regie hebt en houdt over wat je wel en niet doet. Maak je eigen keuzes, baan je eigen pad en je kunt heel ver komen!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

12 REACTIES

 1. Hallo, ja leuk die test, scoor daar 21 uit 23 op, maar eigenlijk heb ik na die jaren dat ik van mijzelf weet dat ik gaves heb nog steeds niet ontdekt wat ik er mee kan of mee moet.
  Krijg healings aangeboden of betaalde consulten, maar mijn gevoel zegt dat ik daar niks mee kan.
  Maar eigenlijk zou ik wel willen weten waarom ik al die dingen zie of voel.. en er is nog wel meer wat ik wil weten, maar ja eerlijk gezegd heb ik flauw benul wie en er nu wel in staat is om mij op weg te helpen

 2. Hallo,
  Zelf ben ik sensitief maar kan er goed mee omgaan maar heb 2 kinderen die super sensitief zijn. Voor hen is het een stuk zwaarder. Mijn zoon zit alweer 5 jaar niet op school, te veel prikkels. Hij heeft al een lange weg moeten gaan want ‘anders zijn’ wordt niet gepikt in dit land. Hij moet in een hokje te proppen zijn maar hij laat zich niet vertellen wat hij moet doen. Da s heel lastig met een onderwijs inspectie hijgend in je nek. Mijn dochter zit nu gelukkig op een priveschool wat nu eindelijk goed gaat,hier kan ze naast het leren ook haar rust nemen en zie ik haar nu na 3 maanden op deze school helemaal opbloeien.
  Het onderwijs moet inderdaad heel anders gaan worden zoals zoveel dingen momenteel in onze maatschappij….
  Monique

 3. Ik herken me hier volledig in. Dank je wel voor je verhaal… Het deed deugd, te veel druk versmacht… maar dank zij mijn burn-out besef ik nu des te meer dat iedereen mag zijn zoals hij is.. ik deed te veel mijn best om iemand anders te pleasen, daardoor het ik mezelf leeggegeven.

 4. Burn-outs hebben verschillende oorzaken en, zoals alles in het leven, zullen moeten leiden tot inzicht. Ik met meerdere mensen geholpen om de burn-out te verwerken, want de emotionele lading ervan kun je lang met je mee dragen.

  Ik ben een groot tegenstander van labels, al hebben ze ook wel een positieve kant. HSP is een populair lebel maar in het aquariustijdperk, waar we sinds 2001 in zitten, is eigenlijk (bijna) ieder mens hoger van trilling en dus gevoeliger. Eigenlijk is hoogsensitief de standaard, maar zijn er een heleboel laag-sensitief gebleven doordat ze in het verleden blijven hangen, of door de maatschappij in het verleden worden gehouden.

  Iedereen kan hopgsensitief worden die het nog niet is. Door te leren met energie om te gaan en het verleden te verwerken.

 5. Ik dacht eerst dat erachterkomen dat ik hsper was de oplossing was van mijn burn out. Maar uuteindelijk ontdekte ik pas na een jaar het perfectionisme wat te ver was gegaan. In mijn jonge levensjaren is dat er al ingeslopen. Voelde me vaak minder dan degene die ik tegenover me had. De jaren die volgde werd ik steeds perfectionistischer. Steeds langer bezig met keuzes maken. De lat ging steeds hoger. Niks was meer goed genoeg. Ik kon niet meer genieten van dingen. Dat was de rede van mijn burn out. Met NLP kom ik eruit. De nieuwe techniek waarbij je leert dat je onbewuste een groot deel uitmaakt van je denkwijze(95%).en het feit dat je de baas bent over je gevoelens en dat je die kan omzetten van negatief naar positief.

 6. Hoi Nadia,

  Wat voor soort werk is er voor een hsper? Ben jij bekend met hoeveel specifieke soorten er zijn onder de hsper? Ik wil graag voor mijzelf beginnen en mijn passie speciefieker te krijgen door wat ideeën aangereikt te krijgen.

  Mvg, Merel

 7. In een half jaartje van een burn-out af? Dat lijkt me sterk, wat je ook extra doet naast thuis zitten. Overprikkeld en enigszins overspannen… ja, dat kan ik me wel voorstellen.

 8. Dag mevrouw,
  Dit is zo herkenbaar. Ik werd me plots bewust dat dit niet enkel voor mij geldt, maar ook voor mijn zoon : het zijn vooral passie en motivatie, iets leuk vinden en er plezier aan beleven, dat ons beiden drijft. We hebben onszelf (nog) niet als hoogsensitief omschreven, maar de overgevoeligheid aan teveel prikkels en de noodzaak om in onze veilige cocon te blijven zijn heel herkenbaar.
  Hartelijk dank voor dit hart onder de riem.
  Warme groet
  Carla

 9. Goede morgen.
  Dit lijkt excact op mijn verhaal! Heel herkenbaar.
  Ik wil je bedanken hiervoor want ik voel hierdoor nog meer motivatie om verder te gaan als medium en paragnost. Dat is waar mijn hart ligt en ik doe het graag om anderen te helpen door ze inzichten te geven en op weg naar een positieve mindset. Ik schrijf spontaan gedichten en ik zou daar meer mee willen in de vorm als tekstschrijver. Wellicht heb je tips voor mij. Ik zou dat super vinden!
  Nogmaals bedankt!
  Merlyn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in