‘Kun je nu niet eens wat stiller zijn? Je babbelt maar door!’ Hij knijpt zijn ogen tot spleetjes en sist me de woorden toe. Dit is me vaker gezegd, maar om een of andere reden raakt het me deze keer extra. Maf, want ik vind hem niet eens aardig. Uit de hoogte doet hij. ‘Ik ben beter dan jij’ straalt hij uit. ‘Ik heb geld, want ik heb geen vrouw. Vrouwen kosten alleen maar geld’ roept hij altijd. Daarom heeft hij ook een jacuzzi, schiet er door mijn hoofd, om lekker in zijn eentje in te zitten. Heel gezellig zonder vrouw. Hij lijkt alle vrouwen te minachten, deze collega van me. En toch raken zijn woorden me. Soms snap ik niets van mezelf! Het onzekere plantje dat al zo lang in mijn buik groeit, uit het zaadje dat ze plantten toen ik tien was, krijgt nog wat meer voeding, het is al een flinke struik inmiddels!

Het zal een jaar of twintig geleden zijn, maar ik kan me dit moment nog goed herinneren. Te vaak kreeg ik te horen dat ik niet goed genoeg was zoals ik was. Zo vaak dat ik het zelf ging geloven.

Hoe kwam jij waar je nu bent?

Komen tot wie je nu bent, een bewuste, steeds zeker wordende versie van jezelf, komt niemand aanwaaien. Of je nu een burn-out hebt gehad, zoals ik, omdat ik mijzelf zo diep weg had gestopt dat ik niet meer wist wie ik was, of een depressie, een moeilijke jeugd; niemand komt ‘zomaar’ bij het punt dat je steeds meer jezelf durft te zijn en uit je hart durft te gaan leven. Daar zit altijd een ‘oud verhaal’ achter. Een moment dat je in een hele donkere tunnel zat. Misschien net een glimp op kon vangen van het licht aan het einde daarvan. Maar op den duur werd dat licht steeds helderder. Rook je de buitenlucht al en kijk eens waar je nu staat! Meestal in het volle licht, soms nog even in de schaduw. Wie niet, vraag ik me weleens af.

Je oude verhaal loslaten

Om je oude verhaal los te laten, zul je er vaak toch nog iets mee moeten doen. Ik kijk graag vooruit, maar soms merk je dat je oude verhaal er toch nog zit, dat het nog invloed op je heeft. Eén van de manieren om oude verhalen te helen, is erover te schrijven. Of het nu een boek is, een blogbericht, een artikel, of een gedicht. Ik heb het vaak nodig mijn gevoel woorden te geven en ik ben daar zeker niet de enige in. Het helpt je oude wonden te helen en het kan ook anderen helpen, als je je verhalen deelt. Ik krijg vaak te horen dat wat ik vanuit mijn hart schrijf, anderen echt raakt. Mensen herkennen zich erin, zien soms een lichtpuntje waar het eerst donker was, omdat ik altijd schrijf vanuit mijn kracht. Doordat je schrijft vanuit je kracht, in plaats van vanuit slachtofferschap, verleg je de focus en kun je zien hoe ver je gekomen bent.

Je nieuwe verhaal

Als je je oude verhaal aan het papier hebt toevertrouwd, ben je er alleen nog niet. Je kunt namelijk nog iets doen om nóg beter los te laten en je nog sterker te gaan voelen: Je nieuwe verhaal opschrijven. Niet alleen wie je nu bent, hoewel je zeker op mag schrijven hoe trots je bent op wie je geworden bent. Maar ook wie je wilt zijn. Wie ben jij als niets je meer in de weg staat? Wat doe je? Met wie breng je je dagen door? Waar woon je? Schrijf in de tegenwoordige tijd om je nieuwe verhaal extra krachtig te maken. Gebruik het liefst veel ‘Ik ben’ in wat je opschrijft. Schrijf dus bijvoorbeeld: Ik ben intens gelukkig met mijn nieuwe leven. Ik ben een enorm liefdevolle, fijne moeder voor mijn kinderen. Ik ben een fantastische partner. Ik ben trots op mijzelf. Ik ben krachtig en positief. En zo ga je verder met wat jij allemaal wilt bereiken in je leven. Schroom niet om dingen op te schrijven die gek klinken voor jou, maar die wel fijn voelen. Ga lekker helemaal los. Schrijf je verlangens op alsof ze er al zijn. Dan heb je iets om naar uit te kijken en iets om de komende tijd op te focussen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Een extra oefening

Een fijne oefening om op terug te grijpen als je oude verhaal je even aanvliegt, of om als uitgangspunt te nemen voor je nieuwe verhaal is deze: Denk terug aan een moment dat je intens gelukkig was. Een moment dat je je geliefd en vrij voelde. Duik er echt in. Wat voelde je? Wat zag je? Wat rook je? Wat hoorde je? Schrijf dit helemaal uit voor jezelf. Dat is hoe geluk voelt. Daar kun je naar terug als de wereld je even te veel wordt. Daar kun je naartoe als je even dreigt terug te vallen. Ook hier is niets te gek. Of geluk nu ruikt als de appeltaart van je lieve oma of de zweetsokken van je partner omdat die je eraan herinneren dat jullie niets meer hoeven te verbergen voor elkaar, het maakt niet uit. Laat het op je inwerken en schrijf, zonder oordeel, zonder na te denken. Je zult zien wat het met je doet.

Of je nu de intentie hebt je verhaal te delen of niet, je verhaal aan het papier toevertrouwen heelt. Als je je oude verhaal opschrijft en steeds meer loslaat, als je toewerkt naar je nieuwe verhaal, kun je een prachtige transformatie doormaken. Schrijven is een krachtig instrument waar we veel vaker gebruik van zouden kunnen maken. Je kunt vandaag al beginnen om langzaamaan je nieuwe verhaal vorm te gaan geven. Wanneer start jij?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap