loslaten-van-druk-uitoefenen
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

De afgelopen maand heb ik volop kunnen ervaren wat er gebeurt als ik (onbedoeld) druk uitoefen op mijn omgeving, op mijn geliefde en op mijn dochters. Er ontstaat geslotenheid en weerstand. De mensen om mij heen weerspiegelen mij prachtig. Want als ik druk uitoefen, ben ik zelf gesloten en heb ik weerstand. De natuurlijke stroom blokkeert.
Dat merk ik ook als ik druk op mijzelf uitoefen. Ik heb dan geen zin, geen inspiratie, er komt niets uit mijn handen en ik voel stress. In feite ga ik, als ik druk uitoefen, weg bij mezelf.

Als ik mijzelf de ruimte geef, me met mijzelf verbind en de resultaten loslaat, gaat het stromen. Dan doe ik dingen met plezier en lijkt het vanzelf te gaan.

“Door te dwingen ontstaat weerstand.
Zodra je ontspant verdwijnt de weerstand.”
Pamela K. Metz

Het leven geeft mij precies de ervaringen die ik nodig heb om te oefenen met mijn levenslessen. Ook al lijkt het een les te zijn die ik al zo vele malen geleerd heb en dacht begrepen te hebben. Blijkbaar is er nog meer te leren en te verdiepen in ditzelfde thema.

Merk jij ook dat je jezelf, mensen om je heen of ontwikkelingen in je leven weleens druk oplegt?
En wil je ontdekken hoe dit anders kan?
Hieronder geef ik 9 stappen die je daarbij kunnen helpen.

Stap 1: Laat los

Neem afstand van je gedachten over hoe jij, de situatie of de ander zou “moeten” zijn. Bekijk ze voor wat ze zijn: gedachten. Je gedachten zijn niet de waarheid. De waarheid is dat het is hoe het is.
Neem ook afstand van de situatie of de persoon die erbij betrokken is. Zodat je ruimte creëert voor de hieronder beschreven stappen, waarbij je je aandacht naar jezelf brengt.

Stap 2: Richt je aandacht op je ademhaling.

Adem rustig in en weer uit. Laat je borst en buik vol met lucht stromen als je inademt, en laat vervolgens alle lucht naar buiten stromen op de uitademing totdat je helemaal leeg bent. Hou even rust totdat je als vanzelf weer inademt. Herhaal dit. Voel ondertussen je voeten op de grond en je zitvlak op de stoel en blijf rustig in en uit ademen. Elke keer als je aandacht naar je gedachten gaan, merk je dit op en breng je je aandacht vriendelijk terug naar je ademhaling en je lichaam.

Stap 3: Erken je gevoelens.

Willen veranderen hoe het is komt voort uit het niet accepteren van de situatie of je gevoelens.
Door je op je ademhaling te richten, maak je weer contact met je lichaam en wat daar te voelen is.

Begin met het opmerken van lichamelijke gewaarwordingen als spanning, pijn, zwaarte, tintelingen, enz. Als je makkelijk contact maakt met gevoelens als angst, boosheid, verdriet of pijn, geef deze dan ook aandacht.
Het maakt niet uit of je alleen lichamelijke gewaarwordingen hebt of ook gevoelens kan onderscheiden. Het gaat erom dat je erkent wat je opmerkt in je lichaam.
Zonder hier een verhaal bij te maken. Zonder de achterliggende reden te zoeken en te analyseren. En zonder een schuldige aan te wijzen.

Het gaat erom dat je niks hoeft te veranderen aan wat je voelt. Het mag zijn zoals het is.
Blijf aanwezig bij wat er op dat moment in jou speelt.athena

Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk dat kan zijn als je een intens gevoelsleven hebt.

Stap 4: Neem de tijd.

Stop niet na drie keer ademen. Neem de tijd voor jezelf en voor je gevoelens. Blijf rustig in en uit ademen en wacht rustig af wat er gaat gebeuren. Wees lief voor wat je in jezelf tegenkomt. Je gevoelens zijn waardevol, het. Het is belangrijk dat je ze liefdevolle aandacht geeft en goed voor ze zorgt. Niet door je gevoelens te willen veranderen, maar door ze de ruimte te geven die nodig en passend is.

Stap 5: Verbind je met stevigheid.

Sommige (vooral gevoelige) mensen zijn geneigd in een slachtofferrol te gaan als zij te maken hebben met “moeilijke” gevoelens. Je verliest dan het contact met je kracht. Is dit bij jou het geval?

Maak dan meer contact met je mannelijke energie. Ieder mens, of je nou man of vrouw bent, heeft zowel mannelijke als vrouwelijke energie. Gezonde mannelijke energie zorgt ervoor dat je krachtig bent, stevig staat, op een natuurlijke manier je eigen ruimte inneemt en goed voor jezelf en je grenzen zorgt (zonder hard of agressief te zijn).

Stap 6: Verbind je met liefde.

Sommige mensen zijn geneigd om juist meer te verharden bij het omgaan met moeilijke gevoelens. Ben jij geneigd om te strijden met jezelf, de situatie of de mensen om je heen?

Maak dan meer contact met je vrouwelijke energie. Gezonde vrouwelijke energie is begripvol, open, zacht en liefdevol. Ze zorgt voor verbinding, zonder zichzelf te verliezen.liefdevol-en-warm-zijn-bij-jezelf

Stap 7: Balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie.

Voel wat voor jou de goede balans is tussen mannelijke en vrouwelijke energie. Het is belangrijk dat deze energieën allebei mee mogen doen in jou en in jouw leven. Per situatie kan verschillen welke energie meer op de voorgrond dient te zijn.

[vc_cta h2=”” h4=”Verbind je (opnieuw) met je Atlantisbewustzijn” shape=”square” add_button=”right” btn_title=”Lees meer” btn_style=”classic” btn_color=”pink” btn_i_icon_fontawesome=”fa fa-angle-double-right” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nieuwetijdskind.com%2Fatlantis%2F||” css=”.vc_custom_1475412392492{background-color: #e8e8e8 !important;}” btn_add_icon=”true”][/vc_cta]

Stap 8: Van binnen naar buiten. Laten stromen.

Alle voorgaande stappen zijn innerlijke stappen. Een proces van je aandacht naar binnen brengen, bewust worden en je met jezelf verbinden.
Er komt een moment dat er als vanzelf iets van binnen uit jou naar buiten wil. Nu niet meer om een doel te bereiken of bij iemand iets voor elkaar te krijgen. Maar door een natuurlijke stroming vanuit contact met jezelf.
Dit kan een actie zijn, iets wat je wil doen, maken, creëren. Zoals ik nu bijvoorbeeld dit artikel schrijf. Met wat er binnen in jou zit naar buiten komen kan ook door het delen van je gevoelens (dit keer zonder druk uit te oefenen J).

Stap 9: Verbind je met vertrouwen.

Laat elke verwachting op een gewenste uitkomst als gevolg van je actie of delen van gevoelens los. Je hebt een stap gezet vanuit contact met je innerlijk. Vertrouw erop dat stappen die je neemt vanuit verbinding met je innerlijk je (uiteindelijk) altijd brengen waar je moet zijn. Soms via andere wegen dan je met je hoofd kan bedenken.
Stel jezelf open en laat je verrassen door het leven! Wees benieuwd en wacht geduldig af…..

De beschreven stappen zijn een hulpmiddel en zeker geen doel of absolute waarheid. Kijk maar of jij er iets uit kan halen wat voor jou goed voelt en waar jij verder mee kan.
Ze zijn beknopt beschreven, maar elke stap is een omvangrijk leerproces en een levensles op zich.
Wil je begeleiding bij één of meer van deze stappen? Neem dan contact met mij op.

Warme groet,
Lea

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in