Loslaten

Iemand vroeg me onlangs een stukje te schrijven over loslaten. Hoe doe je dat? En waarom is het soms zo moeilijk? Als regressietherapeut ben ik geneigd de vraag om te draaien en te vragen: ‘’Waarom hou je eigenlijk vast?’’ want als je dát weet, heb je de sleutel tot loslaten te pakken.

Loslaten is natuurlijk

In de natuur is loslaten iets heel gewoons. Water stroomt en verzet zich niet tegen de loop van de rivier. In de herfst laten bomen zonder problemen hun blaadjes los zodat er in het voorjaar nieuwe knoppen kunnen groeien. Dieren worden geboren, leven en sterven zonder weerstand te bieden aan wat er op hun pad komt en gaan mee in de stroom van het leven. Dat is waarschijnlijk de reden dat dieren in het wild geen burn-out ontwikkelen.

loslaten

Dieren

Het verschil hierin tussen mensen en dieren is opmerkelijk. Dieren bieden veel minder weerstand aan dat wat ze als onprettig ervaren: pijn, ongemak… en tegen het niet kunnen krijgen van wat ze graag willen hebben. Ze hebben er veel minder oordelen over. Voor dieren is loslaten gemakkelijker. Behalve dan misschien voor Jack Russel -en pitbull terriërs. Maar ja, voor terriërs is het functioneel om hun ‘’prooi’’ vast te houden – tot het echt niet meer voor ze werkt, dan laten ze heus wel los en richten ze hun blik op iets anders. Dieren weten wanneer het gezond en functioneel is om vast te houden, en wanneer los te laten.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Volwassenen

Bij heel jonge kinderen zie je hetzelfde als bij dieren: ze zijn veel beter in staat het leven te nemen zoals het komt. Maar zodra we meer beïnvloed worden door de wereld van de volwassenen begint het probleem met loslaten. Waarin volwassenen verschillen van dieren en heel jonge kinderen, is dat ze veel meer oordelen, en op angst en pijn gebaseerde overtuigingen hebben ontwikkeld. Ze zijn loslaten vaak gaan associëren met angst, pijn en verlies.

Vasthouden versus loslaten

Om op pitbulls terug te komen: soms is vasthouden functioneel. Ook voor mensen. Wanneer je aan de rand van een afgrond hangt, bijvoorbeeld. Nee, ik maak geen grapje: als mensen in vorige levens traumatische sterfervaringen hebben met loslaten, kunnen ze ‘’tot elke prijs vasthouden’’ als overlevingsstrategie gaan ontwikkelen. Dan wordt loslaten ‘’eng’’ en gaan ze ook vasthouden als het niet meer functioneel is en zelfs tegen ze werkt. Simpel gezegd: dan schieten ze erin door.

loslaten

Functioneel of dysfunctioneel vasthouden

Vasthouden kan in veel situaties functioneel en gezond zijn. Vasthouden aan een kernprincipe dat bepaalt hoe je in het leven staat, zoals bijvoorbeeld geweldloosheid, eerlijkheid, integriteit. Of vasthouden aan een belangrijk doel en je daarvoor in blijven zetten.
Vasthouden wordt pas dysfunctioneel wanneer we erin doorschieten, vasthouden aan wat niet goed voor ons is, of vasthouden in situaties waarin het juist tegen ons werkt en onze gezonde doelen van geluk, groei, vrijheid, liefdevolle relaties met de wereld om ons heen niet meer dient.

Emoties

Zo kunnen mensen moeite hebben met het loslaten van bepaalde emoties zoals woede.
Wanneer je bijvoorbeeld iets naars is overkomen, kan het lastig zijn je woede of verdriet daarover los te laten. Vooral wanneer er voor je gevoel onrecht in het spel is. Denk bijvoorbeeld aan pesterij, vernedering, geweld en seksueel geweld. Vaak zit er diep van binnen een overtuiging, dat wanneer je je verdriet, pijn of woede over iets onrechtmatigs wat je overkomen is loslaat, je de dader(s) als het ware gelijk geeft. Als dat het geval is, realiseer je dan dat een dader, of het nu een persoon is of een instelling altijd verantwoordelijk is voor diens eigen daden. Als je onrechtmatig behandeld bent, beschuldigd, vernederd, geweld aangedaan bent zegt dat niets over jou en jouw waarde.

Loslaten van een ervaring

Wanneer je moeite hebt met het loslaten van iets wat je ervaren hebt, ligt er nog iets besloten in die ervaring wat je persoonlijk heeft geraakt of een oude lading heeft getriggerd. Die ervaring wil je als het ware nog iets laten zien. Iets waar je je nog niet helemaal bewust van was. Het kan een stuk weggestopte emotie zijn: verdriet, boosheid, of persoonlijke pijn. Het kan ook zijn dat er iets nog niet begrepen is aan die ervaring. Dan kan het aan je blijven knagen.

loslaten

Loslaten van angst

Soms kunnen mensen het erg moeilijk vinden, datgene wat hen angstig maakt los te laten. Ik vergelijk het wel eens met het beeld van het konijn op de snelweg, gevangen in het licht van de koplampen van een aankomende auto. We bevriezen en focussen onze blik helemaal op datgene waar we bang voor zijn – en houden het daarmee in onze ervaring. In zulke gevallen is het nuttig datgene waar we bang voor zijn goed te onderzoeken. Waar zijn we nu eigenlijk echt bang voor? Is die angst gebaseerd op een oude pijnlijke ervaring die nog geheeld mag worden, of een overtuiging die we hebben opgedaan of overgenomen van onze omgeving?

Loslaten van oordelen

Soms vinden mensen die werken met de Wet van Aantrekking, het moeilijk het ongewenste los te laten. Onbewust met je aandacht, gedachten, gevoel blijven terugkomen bij dat wat je niet wilt maakt dat je niet honderd procent kunt richten op wat je wel wilt. We zijn bang voor wat we niet willen, of hebben er andere negatieve emoties en overtuigingen op zitten die het lastig maakt ze los te laten.
Wanneer je begrijpt welke emoties of oordelen dit zijn en waar ze vandaan komen, kun je de oorsprong ervan helen en ze makkelijker loslaten. Theta healing en andere transformerende technieken kunnen hierbij heel effectief zijn.

Cultuur

Daarbij komt, dat we het in de westerse cultuur zo gewend zijn te oordelen, te kijken naar wat er fout is, wat er verbeterd moet worden, wat er nog perfecter moet dat het ingebakken zit in onze natuur. Automatisch blijven we dan met onze aandacht gaan naar wat er niet ”goed” of ”goed genoeg” is. Vrede hebben met wat we zien of ervaren als ”imperfect”, met liefde en compassie naar onszelf en anderen kijken is een heel belangrijke basis om te kunnen manifesteren wat je wilt.

Zelfonderzoek

Wat de oorzaak ook is, wanneer je iets niet los kunt laten vraagt dat om wat dieper (zelf-) onderzoek. Wanneer je hebt opgehaald en begrepen wat het is aan de situatie, toestand of ervaring dat je dwars zit, kun je dat helen door de emotie bewust te maken, de woorden uit te spreken, je ervaring op een andere manier te ontladen, de overtuigingen en oordelen te transformeren of de diepere oorzaak ervan te helen. (Zie de tips onderaan dit artikel).

Moeite met loslaten in het algemeen

Mensen kunnen in de loop van hun leven(s) moeite krijgen met loslaten, en steeds krampachtiger vast gaan houden door onverwerkte pijnlijke ervaringen. Ze kunnen loslaten in álle vormen dan onbewust gaan associëren met pijn, verlies van wat ze dierbaar is, dood, vernedering, angst en in extreme gevallen zelfs het verlies van hun eigen zelf.

loslaten druppel water

Oertrauma

Een voorbeeld uit eigen pakket: mijn vorige levens zijn vele malen door geweld, zwarte magie, geavanceerde technologie van andere beschavingen of een combinatie daarvan, ‘’uit hun lichaam’’ getrokken en vastgezet in nare omstandigheden of onverwerkt gestorven. Dat begon al met mijn oerincarnatie als engel die beentje werd gelicht door een jaloerse ander en werd vastgezet in een illusionaire maar zeer echt lijkende ‘’hel’’. In die illusie leek of ik alle contact met de Bron en mijn geliefden was verloren.

Vasthouden

Als gevolg van die traumatische ervaringen met controleverlies ontwikkelde ondergetekende, die van nature toch al veel ‘’krijgerenergie’’ heeft, een zeer sterke neiging tot vasthouden, niet toegeven, vechten, weerstand bieden enzovoort. Tot op zeker hoogte is dat functioneel: weerstand bieden aan iemand die je probeert te hersenspoelen bijvoorbeeld, of tegen een gewelddadige overvaller. Of je inzetten voor het goede.

Vicieuze cirkel

Echter, zoals het gaat met elke overlevingsstrategie ging deze tegen me werken. ”In het verzet gaan’’ werd een onbewuste levenswijze en zorgde ervoor dat ik dezelfde nare situaties bleef aantrekken, weer weerstand moest beiden, vechten om te overleven, enzovoort. Hoe kom je uit zo’n cirkel? Door de oude trauma’s en daaraan gekoppelde overtuigingen te helen en de angst van het thema ”loslaten’’ af te halen. Dan wordt het weer mogelijk die vrijgemaakte energie te richten op wat je wel wilt creëren. Oa regressie-en reïncarnatietherapie, theta healing, lichaamsgerichte therapieën en andere vormen kunnen hierbij behulpzaam zijn.

Angst voor verlies

Wanneer mensen moeite hebben met loslaten, zit er altijd angst achter.  Vaak is dat angst voor het verlies van iets, iemand, of van zichzelf. Je kunt onbewust bang zijn voor het verlies van kansen, tijd, eigenwaarde, je zelfbeeld, waardevolle materiele dingen, dierbaren, ideeën die delen van jezelf vertegenwoordigen. Zelfs angst voor het verlies van bepaalde illusies kan iemands leven bepalen. Eigenlijk zit er onder angst voor loslaten, als je helemaal doorgraaft naar de kern ervan, meestal angst voor verlies van jezelf, alles wat met jou verbonden is en uiteindelijk: angst voor de dood.

bladeren met wasknijpers aan een tak vast gemaakt

Dood van geliefden

Wanneer je na het verlies van iemand waar je van houdt moeite hebt de pijn en het verdriet los te laten, kan het zijn dat je onbewust bang bent dat wanneer je dat doet, je je geliefde pas écht verliest. Of dat je jezelf verliest, omdat je je zo bent gaan vereenzelvigen met deze persoon. Verbinding maken met de ziel van deze persoon, hetzij zelf, onder begeleiding, of via een betrouwbaar medium kan daarom veel opluchting geven en loslaten vergemakkelijken. Dan weet je en voel je dat de dood, het ultieme verlies, eigenlijk niet bestaat. Dan kun je veilig loslaten in de wetenschap dat jij en je geliefde in wezen altijd verbonden zijn.

Dood van het zelf

Loslaten van alles wat je met je zelfbeeld of gevoel van eigenwaarde associeert, kan ook doodeng zijn. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld hun gevoel van eigenwaarde en identiteit sterk gekoppeld aan hun baan, sociale status, uiterlijk, imago, bankrekening, en tegenwoordig ook imago en status op social media. Ook hier geldt: dat wat je wezenlijk bent, kun je nooit verliezen. De kwaliteiten en eigenschappen, de pure individuele zielsenergie waarmee je in dit leven geboren bent, kan je nooit afgepakt worden.

De gift van verlies

Als je het gevoel hebt dat je een deel van jezelf verliest als je auto wordt gestolen, heb je waarschijnlijk een deel van jezelf op een object geprojecteerd in plaats van het zelf te zijn. In die zin kan verlies een zegen zijn: dan word je gedwongen te ervaren dat je niet je auto bent, niet je salaris, niet je huis. Dan moet je wel op zoek naar je ware zelf.

Je ware zelf

Verlies van iets buiten jezelf waar je waarde aan hebt toegekend kan je op die manier helpen naar de kern te gaan van wat je wezenlijk bent en hebt: je eigen prachtige eeuwige goddelijke ware zelf, je eigen ware kwaliteiten en je verbinding met de Bron, de schepping en je ware geliefden.

Vragen over loslaten

Als je moeite hebt met loslaten van iets of iemand, kan het nuttig zijn daarop eens te mediteren en jezelf een paar vragen te stellen zoals:

 • -Wat is het precies waar ik moeite mee heb los te laten?
 • -Wat betekent datgene voor mij?
 • -Gaat het eigenlijk wel om dat object, die status, die persoon, of gaat het om iets dat die kwestie of persoon voor mij symboliseert?
 • -Stel je eens voor dat je het inderdaad los laat – wat voel je dan? Waar ben je bang voor dat er gebeurt? Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren? En dan? En dan? Graaf dieper. Geneer je niet en censureer jezelf niet – je angst is per definitie irrationeel omdat je dat wat wezenlijk is, niet kan verliezen.

Antwoorden

Als je de aller-allerdiepste angst hebt geïdentificeerd: gefeliciteerd! Nu kun je echt gaan helen wat je weerhoudt om in vertrouwen los te laten en dat gene wat je wél wilt en gelukkig maakt te manifesteren. Als je daar hulp bij nodig hebt, staan je vele technieken ter beschikking, al dan niet met begeleiding.

Tips bij loslaten

Als je moeite hebt met in vertrouwen loslaten kan het helpen je een aantal dingen te realiseren:

 • -Alles wat je bent, wat je echt eigen is, wat echt bij jou hoort, en in liefde met jou verbonden is kan nooit van je afgenomen kan worden of verloren gaan.
 • -Alles wat je graag wilt bereiken, zijn of hebben kan naar je toe komen wanneer je er klaar voor bent, op het Goddelijk meest juiste moment.
 • -Door het juist toepassen van de Wet van Aantrekking – door in het gevoel van wat je wel wilt ervaren te verblijven, en je angst voor wat je niet wilt los te laten, kun je alle vreugde realiseren die je in je leven wilt ervaren.
 • -Het Universum is wezenlijk weldadig en uit op ons hoogste goed. Zelfs datgene wat we als onprettig ervaren, is bedoeld voor onze ultieme groei en kunnen we gebruiken als leerervaringen en opstapjes naar wat we wél willen.
Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Wat een mooi artikel. Een mooi handvat. Een klein mini-boekje (van dit artikel) zou een mooi cadeautje kunnen zijn voor iemand die daar mee worstelt (of gewoon voor jezelf)

  • Wat een prachtig artikel Wendy…..
   Ikzelf heb na een operatie een Delier opgelopen, met als gevolg een angststoornis (bang dat ik niet zou slapen, iedere dag weer…..). Ik ben hier lange tijd depressief van geweest en het was natuurlijk een noodzakelijke lering. Ik heb die angst nog niet geheel los kunnen laten. Ben nu ook minder angstig voor de dood geworden, ondanks dat ik toch weet dat mijn bestaan eeuwig is.

   Onlangs heb ik een renfietsongeluk gehad, waarbij ik mijn bovenste nekwervel heb gebroken. Door de nekkraag/nekbrace die ik ook ‘s nachts moest omdoen mocht ik e.e.a. rond die angst weer over doen. Je artikel heeft mij zeker geholpen hier weer verdere stappen te maken.

   Ontzettende lieve groetjes en bedankt, Huub

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in