De Maansknopen hebben in de moderne astrologie een belangrijke plaats veroverd, al zijn ze geen fysieke verschijnselen zoals de andere hemellichamen dat zijn. Eigenlijk vormen ze het kruispunt tussen de baan van de Zon en de baan van de Maan, gezien vanuit de Aarde (geocentrisch). De baan van de Zon en van de Maan zijn ook niet fysisch aanwezig. We spreken hier over twee symbolische ellipsen die elkaar kruisen en die een plaats geven aan de Maansknopen.
Technisch maken astrologen nog onderscheid tussen de gemiddelde of de ware Maansknopen, maar dit laat ik hier terzijde. Ikzelf werk met de gemiddelde Maansknopen.
De Maansknopen zijn eigenlijk een paar: de Noordelijke Maansknoop en de Zuidelijke Maansknoop, en ze staan tegenover elkaar in de horoscoop. Maar, wat betekenen de Maansknopen in de astrologie?
In de spirituele astrologie geven ze de richting aan en we kunnen ze beschouwen als het kompas van ons leven. Ze vertellen ons iets over waar wij vandaan komen en wat ons zeer bekend is (de Zuidelijke Maanknoop) en ze wijzen ons de weg waar wij naartoe moeten gaan (De Noordelijke Maansknoop).
Moeten … moeten, zal je zeggen, … ik moet niks!
Zoals wij allemaal weten is alles in onze wereld in continue verandering. Het is een streven van het leven naar meer, naar beter, naar perfectie. Elke soort die niet verandert, gaat uitsterven. Wat niet vooruitgaat, gaat achteruit!
Ik had het hier over een organische evolutie, maar spirituele astrologie is de leer van de evolutie van de menselijke spirit.flower-of-life1

‘Ik moet niks!’ zegt onze persoonlijkheid, maar ‘Ik wil het wel!’ zegt onze spirit.
Dat we geen lege schepselen zijn, is inmiddels ook door onze wetenschap aanvaard. De spirituele astrologie gaat een stapje verder. Ze vertelt ons het verhaal van de menselijke ziel doorheen een aaneenschakeling van aardse levens en geeft een uitleg aan het doel en de zin van een menselijk leven voorbij zijn biologische of materiële bestaan.
De plaatsing van de Noordelijke Maansknoop in een geboortehoroscoop geeft aan ‘waar naartoe’, wat we hier komen ervaren. Voor ieder van ons is dit anders want wij zijn unieke wezens met unieke wegen en unieke evolutieve doelen.
Anders dan de rest van de astrologische symbolen, gaan de Maansknopen altijd achteruit. In transits geven ze een moment of een gebeurtenis aan die gepland staat en waarop wij vanuit onze vrije wil minder invloed hebben. Meestal gaan deze gebeurtenissen gepaard met belangrijke ontmoetingen, mensen die in onze levens komen (of gaan) en die belangrijke omwentelingen met zich mee brengen. Dit is ook de reden waarom de Maansknopen met relaties worden geassocieerd, in het bijzonder met karmische relaties.

Afgelopen anderhalf jaar is de Noordelijke Maansknoop door Weegschaal gegaan (terwijl zijn tegenpool, de Zuidelijke Maansknoop, door Ram ging).
Wat heeft de Noordelijke Maansknoop in Weegschaal gedaan?
Het heeft ons op het thema ‘ik en de andere’ gewezen. Want Ram is ‘ik’, ‘mijn wil’, ‘mijn mening’, ‘mijn behoefte’ (Zuidelijke Maansknoop in Ram) en Weegschaal is ‘de andere’, ‘zijn wil’, ‘zijn mening’, ‘zijn behoefte’ (Noordelijke Maansknoop in Weegschaal); en Ram en Weegschaal zijn de tekens van de bewustwording, want op deze as vinden alle intermenselijke conflicten plaats. Dit is voor sommigen een periode van veel spanning geweest. Elke een-op-een relatie die onevenwichtig en ongelijk was is in deze periode op proef gesteld. Waarom? Omdat de Noordelijke Maansknoop in Weegschaal gelijkheid in het ‘geven en nemen’ vraagt.relatie-stel
Vanaf 10 oktober gaat het kompas van richting veranderen. De Noordelijke Maasknoop gaat naar Maagd en de Zuidelijke Maansknoop gaat naar Vissen. En Vissenenergie kennen wij al zo goed, het is de energie van opoffering en van elke vorm van vlucht. Maar Vissen heeft ons ook veel goeds gebracht, want is een zeer geïnspireerd teken, het laatste in het horoscoopwiel. Hier vinden we de grote kunstenaars en de meesters in fotografie en cinematografie. Dit is de plaats van afronding, waar God tot de mens spreekt, iets wat te veel is voor onze persoonlijkheid, de reden ook waarom we hier de krankzinnige vinden, en de verslaafde, het slachtoffer en elke vorm van vlucht uit de realiteit.
Maar Vissen heeft boven alles te maken met spiritualiteit en zoals we dit in de laatste duizend jaren vertaald hebben, is het ook het teken van onze religies. Bijna elke religie vraagt ons een soort van opoffering. Het opofferen van ‘het persoonlijke’ voor ‘het hogere’ en dit is vertaald naar ontzeggingen, vooral lichamelijke en materiële ontzeggingen. En daar waar een gebrek is, ontstaat als zijn tegenpool een soort van exces. Maar Maagd is sober en de Noordelijke Maansknoop in Maagd zegt ons:
‘Kijk naar hoe je leeft! Ben je niet aan het overdrijven? Heb je al deze dingen echt nodig? Kan het met minder?’
En we zullen zien dat sommige mensen het anders zullen gaan doen in het volgende anderhalf jaar. ‘Less is more’ heeft al zijn intrede gedaan; misschien zullen sommigen onder ons zuiniger gaan leven. Mensen zullen op zoek gaan naar alternatieve vormen van energie, minder vervuilend en meer milieuvriendelijk.
Ook onze eetgewoontes kunnen in deze periode veranderen. We zullen een tendens zien richting gezonde en verantwoorde voeding. Ook in de gezondheidszorg zullen we meer realistische en functionele wegen gaan zoeken.
Op een meta-niveau is Maagd het principe van reinheid, de grote schoonmaak. Uitzoeken dus wat we willen houden en wat niet. Collectief betekent dit het uitzoeken hoe wij dienstbaar kunnen zijn aan onszelf, aan onze eigen lichamen, aan elkaar en aan onze planeet.
Maagd is bescheiden en vraagt ons om onze plaats in te nemen in het kosmische wiel, niet als ‘het centrum’ maar ‘als deel van een geheel’.
Zo boven zo beneden! Zo binnen en zo buiten!

Ana-Magdalena Zainea
www.AndersSamen.be

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
  1. (Ana-Magdalena Zainea is schrijfster, astrologe en coach. Afkomstig uit Roemenië, kwam ze op haar 24 jaar naar Nederland. Momenteel leeft ze in België waar ze haar Astrologie- en Coaching Praktijk heeft. Zij heeft het boek ‘Verhalen uit een ander rijk’ geschreven, en samen met haar partner het boek ‘Anders Samen. De geboorte van een gezin’ uitgebracht.)

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie

6 REACTIES

  1. Ik herken dat van de maagd helemaal. Afgelopen weken veel opgeruimd (materiele zaken uit huis gedaan) en gezonder gaan eten. Bewuster.

  2. Ik ben benieuwd, mijn sterrenbeeld is vissen. ik hoop dat het mij wat moois kan brengen. Dat ik het kan gebruiken en dat het mij meer vertrouwen kan geeft in wat ik wil gaan doen.

  3. In de antroposofie kent men de persoonlijke maanknoop. De maan heeft eenbepaalde stand tov de zon bij de geboorte. 18 jaar en 7 maanden later, komt deze stand weer terug. Voor je biografie kan dat betekenen,dat de impuls waarmee je in de wereld bent gekomen, zich kan hernieuwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in