DELEN

Maartje Huizingh

Maartje Huizingh is geboren op 14 maart 1987 te Purmerend als eerste dochter van het gezin Huizingh.
Al snel verhuizen ze naar Emmeloord en daar groeit ze op met haar twee zusjes en ouders.

Crea-Bea, dromer en fantasierijk zijn benamingen die ze vaak te horen krijgt.
Ze heeft hobby’s als origami, tekenen, ballet, lezen, fotografie, verhaaltjes verzinnen, zingen en de wereld bestuderen.

Ze lijkt alles van een andere kant te bekijken en dat is al vroeg aan haar creatieve werk te zien.
Al van jongs af interesseert ze zich voor mensen, de vele verschillende geloven en culturen in de wereld.
Ze past niet goed in het hokje waar volwassenen haar in proberen te krijgen en haar tegenstribbelen en gevoelige gedrag wordt gezien als een negatief obstakel dat moet worden aangepakt. Zelf weet ze al heel goed wat ze wilt; haar gevoel volgen!

Rond haar veertiende vindt ze het paganisme waarbij ze zich gelijk thuis voelt. Paganisme is een geestelijke manier van leven die ontstaan is uit de oude natuurreligies van de wereld.

In combinatie met al het wonderlijke in de wereld vindt ze al snel haar inspiratie voor haar werken. Het tekenen en schilderen was altijd al een uitlaatklep, maar wanneer ze zich dit daadwerkelijk beseft gaat er een wereld voor haar open.

In de zomer van 2005 begint ze werken te maken als verjaardagscadeautjes. Hier wordt zo positief op gereageerd dat ze in 2010 drie exposities houdt. Daar was wel wat moed voor nodig. In de lokale bibliotheek en tweemaal in het bejaardencentrum De Talmahof. Ook hier krijgt ze veel positieve reacties. Via de krant, waarin de exposities werden aangekondigd, krijgt ze contact met haar allereerste opdrachtgevers en zodoende begint het balletje te rollen.

Ondertussen is ze 27 jaar, woont ze samen in Westervoort en heeft ze al vele opdrachten gedaan. Van trouw,- samenwoon,- en geboortekaarten tot logo’s voor winkels en schilderijen. Het is wel echt een hobby gebleven. Ze doet het voor haar plezier en werkt daarnaast als voedingsassistent.

Haar inspiratie haalt ze tegenwoordig uit de natuur (bomen, bloemen en dieren), religies, glas-in-lood, energie en gevoelens. Ze werkt met zwarte inkt, aquarel en stevig zuurvrij papier.

Dit werk heb ik ontworpen voor de handvasting, paganistische trouwerij, van mij en mijn vriend. We delen ontzettend veel gedachten en hebben vaak dezelfde gedachten op hetzelfde moment. Vanaf het moment dat we contact met elkaar kregen was er al een sterke verbinding. Hier symboliseer ik de kracht van die verbinding.

Eenzaamheid. Een gevoel dat ik van jongs af aan helaas al veel gevoeld heb. Door mijn gevoeligheid, eczeem en andere kijk op de wereld en het leven was ik een buitenbeentje. Niet worden geaccepteerd doet pijn. Zeker als je jong bent wil je er graag bij horen! Ik heb dit werk zwart/wit gelaten omdat ik daarmee de leegte benadruk die je voelt bij eenzaamheid.

Dit werk symboliseert het moment dat mijn vriend en ik ons eerste huis kochten. We hebben het huis van onze dromen gevonden en het voelde als een enorm cadeau om precies te vinden wat we zochten, vandaar de strik op het dak. De hartjes symboliseren alle levendigheid in het huis en de streepjes staan voor de stralende momenten. We hebben beiden onze hand onder het geheel omdat we er samen voor zorgen dat we er fijn kunnen wonen. Ik heb dit werk gebruikt voor onze verhuiskaart.

Toen ik dit werk schilderde met acrylverf wilde ik niet mijn „vaste” techniek gebruiken. Normaal gesproken teken ik eerst met een zwarte vulpen de lijnen op papier en ga vervolgens deze, op mijn manier, inkleuren met aquarel. Op mijn manier; de verf raakt de lijnen niet. Dit maal heb ik met potlood de figuren getekend en met acrylverf het geheel geschilderd. Ook de zijkanten van het werk zijn meegeschilderd. Deze manier van werken past mij niet en dit is dus een éénmalige actie geweest.
Het werkt hangt in het St. Antonius ziekenhuis te Nieuwegein. Elk jaar doneer ik een werk aan een openbare instelling.

Dit werk symboliseert een wensboom. Het is het donatiewerk van dit jaar en is nog niet volledig af. Een wensboom is een boom die, volgens het volksgeloof, wensen kan doen uitkomen. Ik vind het een mooi idee om dit werk ergens op te laten hangen waar er juist zoveel wensen zijn.

 

Deze Libelle is het meest recente werk dat ik heb gemaakt. Dit is precies het soort werk dat ik graag maak. Na jarenlang oefenen en materialen uitzoeken ben ik nu op het punt gekomen dat ik erachter ben welk soort papier en verf ik het best kan gebruiken om te maken wat ik al tijden in gedachten heb. De Libelle hoort bij het kinderverhaal „De Libelle die haar kleuren verloor” waar ik nog mee bezig ben. Al wil ik zelf geen kinderen, ik ben dol op deze doelgroep. Kids zeggen wat ze voelen en vinden en lachen van nature ontzettend veel. In mijn dagelijks werk, op de kinderafdeling van het ziekenhuis, kom ik veel kinderen tegen die ondanks hun pijn en verdriet toch nog plezier in het leven hebben en dat is voor mij een wonderlijk iets. Ik kan volop genieten van mensen die genieten. Sinds ik doorheb dat mensen blij worden van mijn kleurrijke werken is dit een grote inspiratiebron geworden.

 

Maartje Huizingh – http://www.ma-art-je.nl/

10 REACTIES

 1. Mooi gedaan, Maartje.
  Vooral de eerste drie.
  Zo eenvoudig met een paar streken neergezet.
  Dit spreekt me erg aan.
  Groet van Lia

 2. Hallo Maartje,

  Leuk dat je je verhaal deelt en je tekenen/schilderen laat zien. Grappig toen ik je schilderij zag dat in het Antonius ziekenhuis hangt, dacht ik wat jammer, ik vind het niet mooi.
  Dan lees ik je commentaar en ben blij dat je vertelt dat dit éénmalig was. Dan scroll ik verder en kom bij de libelle, prachtig denk ik, dat is mooi en dan ook nog de levensboom, die nog niet af is, leuk hoor dat je die boom toch al laat zien.

  Ik ben ook mijn gevoel gaan volgen tegen alles in en ben door een diep eenzaam dal gegaan. Dus ik begrijp jouw eenzaamheid, wat fijn dat we dit nu met elkaar kunnen delen en dat dan blijkt dat veel mensen eenzaam zijn. Ik denk zelf (bijna) iedereen en degene die erover praten de eerste zijn die durven zeggen dat ze zich eenzaam voelen en de eenzaamheid willen doorbreken.

  Ik heb ook veel met kleuren, vlinders komen op mijn hand in onze tuin. Ik heb een muziekmethode ontwikkeld met kleuren, die mijn zus die ook in onze woongroep woont tekent met potlood. Op onze website http://www.contactmuziek.nl, kun je veel lezen, zien en horen over/van ons.

  Expressie, praten over je gevoelens je ervaringen, kennis en (levens)ervaringen delen, stilte en rust zie ik als essentieel in het leven.

  Ik wens je veel liefde met/in alles wat je doet.
  Leonoor

  • Hai Leonoor,

   Bedankt voor je bericht en wensen!
   Ik heb de website met interesse en nieuwsgierigheid bekeken.
   Mooi om te zien hoe kleuren bij jou tot uiting komen. 🙂

   Gevoel volgen is ontzettend belangrijk. Ik hoop dat ik nog veel mensen mag inspireren. <3

   Warme groet,

   Maartje

 3. Hoi maartje,

  Mooie schilderijen heb je gemaakt zeg. En je verhaal is heel herkenbaar. Kleur geeft ook mij energie en ik zoek nog illustraties voor mijn boekje, met spreuken, verhaaltjes en notitieruimte voor genietmomentjes. Heb je interesse?

 4. Lieve Maartje

  Mooi dat jij je gevoel zo jong al gevolgd heb.
  Op je 14 e al weten wat goed voor je is.
  Die eenzaamheid , en een buitenbeentje zijn
  Dat ken ik maar al te goed.
  Helaas kom ik uit een tijd dat alles net even anders was.
  Die kleuren die jij gebruik. gebruik ik vaak als omhulsel
  Kleding en mijn interuieur. dat is mijn inspiratie.
  Daarom ben ik altijd blij als andere mensen
  Die het gevoel hebben een buitenbeentje te zijn .
  Uit die huid kruipen en achter hun gevoel aangaan.
  En er vervolgens iets prachtigs van maken.
  Je heb er wat mooi ‘s van gemaakt maartje.
  Dat mooie gekleurde schilderijtje en die
  Prachtige Libelle doet wat met je.
  En je zal een verrijking voor de kinderafdeling
  Zijn denk.
  Omdat juist jij weet wat er in een kinder hoofdje omgaat.

  Veel succes met je werk in het ziekenhuis. en al je creatieve werk.

  Liefs Jannie.

  • @Jannie

   Hartelijk bedankt voor de complimenten! 🙂
   Ik hoop dat ik in de toekomst nog meer mensen mag inspireren met mijn gekleurde werken.

   Zonnige groeten,

   Maartje 🙂

   • @Maartje,

    Hallo Maartje

    Nog even een klein dingetje wat ik kwijt wil.
    Ik vindt jou gekleurde vrouwen erg leuk hoor.
    Dat je dat eenmalig gedaan heb. jammer .
    Het is vrolijk en gezellig.
    Je krijgt spontaan zin om te gaan dansen.

    H groeten Jannie . En ook zonnige groeten.

    • Hoi Jannie,

     🙂 Fijn om te lezen dat je dat werk zo mooi vindt.
     Ikzelf heb veel minder met dit werk dan met de anderen die ik gemaakt heb. Sorry, het was echt een eenmalig gebeuren. 😉

     Groetjes Maartje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in