Manisch depressief, Hooggevoelig of Paranormaal

Door Zohra

“Vanmorgen” zag ik op de website Psychose-Anders, een zeer interessant en indrukwekkend blog, opgezet door iemand die óóit de diagnose ‘Bipolair’ oftewel ‘Manisch Depressief‘ heeft gekregen maar naar eigen zeggen ‘genezen’ is van de aandoening. Ik las op deze website het artikel ‘Psychose, vriend in vermomming‘, en dat heeft mij eigenlijk wel aan het denken gezet. Volgens dit artikel is het doormaken van een psychose een pijnlijke, doch verrijkende ervaring, die er uiteindelijk toe moet leiden dat je een dieper inzicht in jezelf, je onderbewuste en de wereld om je heen krijgt. Het is een geestestoestand die jou uiteindelijk naar je ‘Ware Zelf‘ zal leiden, als je geestelijk in staat bent de ‘boodschappen’,  die vanuit de diepere bewustzijnslagen naar je toekomen, begrijpt.

Sommige ‘vrienden’ doen je pijn, juist om je te helpen. Een psychose zou dus als het ware je ‘beste vriend’ moeten zijn, omdat door de intense geestelijke pijn die je ervaart, je dichterbij jezelf komt. En dat vind ik persoonlijk heel erg plausibel omdat ik het allemaal aan den lijve heb ondervonden.

Als je in een psychose zit, lijkt het net alsof je je in een droom bevindt. Alles om je heen is wazig, je voelt je super gespannen en je lijkt in een vreemd, geestelijk vacuüm te leven, alsof je ‘Alice in Wonderland’ bent. In je hoofd spelen zich hele taferelen af waarin je allerlei beelden ziet, angsten ervaart (soms wel intense paranoia), soms of zelfs vaak stemmen hoort en ‘visioenen’ krijgt. Natuurlijk is niet alles wat je in een psychose ervaart wáár, maar vaak kan er een kern van waarheid zitten in de dingen die je ervaart.

Iets wat heel vaak voorkomt bij mensen die psychotisch zijn is het ‘doorkrijgen van boodschappen’. Je zit bijvoorbeeld een beetje apathisch televisie te kijken, je leest iets in de ondertiteling van een film, een bepaald stukje tekst lijkt te gloeien en op een magische manier omkaderd te zijn, en het lijkt speciaal voor jou bedoeld te zijn. Nu heb ik toevallig het boek de ‘De Celestijnse belofte‘ gelezen, waarin werd geschreven over ‘synchroniciteit‘, een begrip dat voor het eerst werd beschreven door Carl Gustav Jung wat in het kort inhoudt dat gelijke energieën elkaar aantrekken. Ben jij bijvoorbeeld heel erg bezig met een bepaald probleem, dan trek jij de (kosmische) energie aan die bij dát specifieke probleem hoort. Het komt over alsof je een ‘boodschap’ krijgt vanuit de kosmos.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Blijkbaar is jouw onderbewuste de hele tijd bezig een oplossing te vinden voor het probleem dat jou bezighoudt. Als op magische wijze trek jij allerlei situaties aan die met jouw probleem te maken hebben. Zo komen er allerlei mensen op jouw pad die eenzelfde probleem hebben, bijvoorbeeld óók psychotisch zijn of zwaar depressief. Deze mensen vormen een netwerk die jou verder zal helpen in jouw ‘magische proces’. Blijkbaar zijn ‘psychotische’ mensen in staat tot magisch denken… Je stuurt (onbwust) een bepaalde energie de kosmos in en die komt naar jou terug in een bepaalde vorm, een vorm die jou hulp biedt om uit jouw netelige situatie te komen. Allerlei boodschappen komen op jouw pad, zoals bepaalde mensen die onbewust bepaalde uitspraken doen en precíes die antwoorden (zonder dat zij dit zelf doorhebben) geven waarnaar jij op zoek was.

Dit klinkt heel vergezocht en ik snap dat de gemiddelde mens dit ook niet zomaar zal begrijpen en het simpelweg zullen bestempelen als ‘gek’ zijnde, maar toch geloof ik dat mensen die aan geestesziekten lijden, ‘open’ staan voor kosmische invloeden, en zij daadwerkelijk een lijntje met andere werelden en dimensies kunnen hebben.

De psychiatrie wil deze zaken natuurlijk het liefst onderdrukken door jou bepaalde medicijnen te laten slikken, waardoor deze ‘symptomen van gekte’ zullen verdwijnen, en dit is nu juist zo jammer omdat je juist dankzij je psychose of depressie, jezelf en de wereld om je heen beter kunt leren kennen. Medicatie onderdrukt simpelweg hetgeen wat jij voelt. Je veranderd in een gevoelloze zombie die zich niet meer echt bewust kan zijn van zijn eigen innerlijke belevingswereld.

Zodra de problemen opgelost zijn, is de psychose voorbij, het heeft dan volgens het artikel “Psychose, vriend in vermomming, zijn werk gedaan en je kunt weer fris en vrolijk verdergaan met je leven.

Ik geloof dat er een kern van waarheid in zit.

Van kinds af aan ben ik geïnteresseerd geweest in spirituele en occulte zaken. Ik heb veel gelezen over helderziendheid, heldervoelendheid, vorige levens en reïncarnatie. Sommige mensen zijn daadwerkelijk paranormaal begaafd, hebben een grote fijngevoeligheid en pikken eerder zaken op die voor andere mensen vanzelfsprekend zijn. Sommige zgn. ‘bipolaire mensen’,  zien beelden, soms zien ze schimmen of gedaantes of hele taferelen’. Persoonlijk denk ik dat dit ‘residu’ kan zijn, restenergieen van situaties die zich op een bepaalde plek hebben afgespeeld. Je bent als ‘psychotisch’ mens soms ‘receptief’ voor bepaalde energieën, vooral wanneer je hooggevoelig bent.

Gaande mijn proces, begin ik er steeds meer van overtuigd te raken dat ik niet ‘manisch depressief’ ben maar eerder hooggevoelig, iemand met een lijntje naar de kosmos. En of mensen me nu gek vinden vanwege deze uitspraak ,dat kan me geen moer schelen, ik wéét wat mijn ervaringen zijn, ik heb vreselijk veel ‘occulte’ situaties meegemaakt, heb stemmen gehoord, geesten gezien en nog veel meer, wat ik hier niet ga benoemen. Voor mij staat steeds meer vast dat alle mensen die last hebben van geestesziekten een buitengewoon gevoelige persoonlijkheid bezitten, waardoor zij ook bevattelijk zijn voor allerlei negatieve situaties en energieen, dus niet alleen het pósitieve kan vat op je hebben maar ook het négatieve. Je kunt energieën opslorpen van mensen om je heen of die je gewoon tegenkomt op straat, die zich in jouw aura gaan nestelen, waardoor jij last hebt van hún negativiteit en het lijkt alsof het jouw eigen negativiteit geworden is, omdat je je depressief voelt vanwege bijvoorbeeld onrecht dat op jou afkomt.

Je moet dus leren omgaan met die extreme gevoeligheid omdat het je letterlijk kan uitputten en totaal leegzuigen.

Niettemin is het proces waar ik doorheen gegaan ben verwarrend, maar toch ook heel erg verrijkend geweest voor mijn leven, het heeft mij en mijn kijk op het leven totaal veranderd…

http://psychoseanders.wordpress.com/

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

66 REACTIES

 1. Een psygose is vrij irritant je kan van alles oplopen ik zelf ben hardhorend en hoor stemmen mijn ene stem zegt dat hij mijn hoofdgids is

 2. Een psygose is contact maken met je ziel een ziel is jou hoofdgids ik heb zelf ook een psygose gehad en daarna veel over gelezen er is altijd 1 duivel die op je komt zitten slaapverlamming de hoofdgids haalt die persoon weg uit je borstkas hij denkt dat je dood bent en wilt dus weggaan zodra je gelijk opstaat schreeuwt ie in je oor je wordt psygoties verder hoor je nog meer stemmen dat zijn je hulpgidsen

 3. Psychoses worden bijmij veroorzaakt als ik me onveilig voel. Ik had een zwakke moeder, die me niet de bescherming gaf die ik nodig had. Mijn vader was nauwelijks aanwezig en emotioneel onbereikbaar. Ik voelde geen veiligheid en vond uiteindelijk als kind al de veiligheid in een soort van "energie" buiten mezelf. Ik ondervond dat ik energien kon overnemen, als het ware mijn zelf vullen met energie van iemand anders. Zo heb ik me een tijdje Christus gevoeld en wist ik precies wat er in de bijbel bedoeld werd. Later rond mijn 30 e in het psychiatrisch ziekenhuis kortenberg tijdens 1 van mijn psychoses heb ik zo een zichtbaar gezwel van iemands hoofd doen verdwijnen. Ik ben toen maar onmiddellijk daar vertrokken. Naar mijn uitleg werd niet geluisterd, naar de bewijzen werd niet gekeken. "Een psychotische aandoening bij een eigenzinnig persoon", werd me toegeschreven. Ik had er ook een extreem onveilig gevoel, had deja-vues, werd op een bepaald moment zelfs overmeesterd door een energie die rond een andere patient ging, waarna ik niet meer kon bewegen en de tranen over mijn wangen rolden.
  Ik heb ook visioenen gehad, voorspellende dromen. kortom heel veel rare toestanden meegemaakt.
  Ik mijd vaak mensen, met reden. Mijn ervaringen tonen mij ook dat de term "geestesziekte" eerder een geestesverruiming is. Iedereen denkt maar wat hij wil. Een psychiater heeft me uiteindelijk toch overtuigd om antpychotica en antidepressiva te nemen. Ik kan niet normaal meer funktioneren en alleen antipsychotica worden aanvaard als middel als je op de ziekenkas terechtkomt.
  Met antipsychotica kan je niets meer doen. Je kan niet meer denken of doen.
  Er zijn ook andere middelen, zoals Rhodiola, een kruid, die veel effectiever zijn. Maar daar kan de farmaceutische industrie niet op verdienen, wordt dus als onzin beschouwd.
  Jawel,psychose en paranormaal gaan hand in hand, bij mij toch

 4. Ik begin deze inzichten ook steeds meer te krijgen. Mijn psychose was een enorme wijze les in het leren kennen van mezelf en bevatte zoveel geestelijke aspecten, het was echt niet pure waanzin!

  Iedereen die een psychose heeft gehad: Kom je op mijn forum? Ik merk dat ik zo weinig kan delen over psychose… wat zo jammer is. Zou het tof vinden om door te kunnen praten. Liefs Flower (kies ervoor op internet ff anoniem te blijven)

 5. Manisch depressieve stoornis is een etiket van de psychiatrie, zodat zij er mee om kunnen gaan en kunnen behandelen zoals bij hun past en waar ze mee uit de voeten kunnen, voor ons is dit in de meeste gevallen minder, want het doet niks aan de oorzaak, die veel dieper ligt. Door niet in het etiket mee tegaan, heeft het mij heel veel gebracht, een andere denkwijze met mooie ware inzichten, mij veel dichter bij mezelf gebracht….. Liefs Aly.

 6. Ik heb 4 maanden in een depressie gezeten het was vreselijk!
  was daarna stabiel en eens kreeg ik een psychose heel veel dingen kwamen om me pas het was totaal geen pretje, maar toen ik van mijn tante hoorde dat zij HSP is heeft ze me het verhaal verteld. toen besefte ik me dat heet wel eens kon kloppen wat ik mee kreeg! zij vertelde me verhalen over het verleden! doen werd ik druk en leefde ik in een soort van alice in wonderland.
  mensen waren allemaal bezorgd om me wat logici is, maar uit eindelijk werd ik opgenomen met IBS omdat ze zijden dat ik helemaal de weg kwijt was. ze zijden dat ik een Bipolaire stoornis heb en ik was er van overtuigd dat ik HSP ben een geen Bipolaire stoornis heb! Nu ben ik inmiddels gediagnosticeerd als Bipolair, maar ben er niet mee eens! Heb een RM van een half jaar. Bij lentis Groningen december 2015 heb ik een jaar er bij gekregen zit nu in lentis Zuidlaren. Gebruikte eerste alleen lithium werd er alleen nog maar somber der van! vanaf morgen ga ik beginnen met Depakine vraag me af hoe dat gaat? ben langzaam aan het opbouwen naar de maatschappij begin in september met de opleiding als helpende zorgen en welzijn. als mensen vragen hebben over mijn ervaring stuur gerust een berichtje! Liefs: Patrik

 7. Hallo lieve mensen ,
  Ik heb alles een beetje proberen door te lezen hier ,omdat ik zoveel mogelijk ervaringsverhalen probeer te vinden van mensen die manisch depressief zijn geweest. Mijn partner heeft 10 jaar geleden hier last van gehad en slikt sindsdien medicatie. Ik heb sinds ik hem ken en naar zijn verhalen heb geluisterd eerder het idee gekregen , dat deze manische depressie door het bizarre verdrietige verleden van mijn partner , als een uitlaatklep heeft gediend. Een soort van opruiming van zijn hoofd door allerlei onverwerkte zaken en weggestopte emoties …. maar dat is mijn bescheiden theorie. Ik geloof zeker ook wel wat hier omschreven wordt is dat hij zeker een heel gevoelig persoon is en mogelijk HSP is. Ook kan ik me er wel iets bij voorstellen dat hij mogelijk negatieve energieen oppikt van minder goed bedoelende overledenen.
  Door therapie is mijn partner , die eerder zeer slecht was op sociaal vlak , eerder een bepaalde agressie uitstraalde en ook verbaal behoorlijk kon uithalen, nu al zeer veranderd .Veel meegaander en ook hij zelf voelt zich stukken beter omdat hij nu bij zijn gevoelens kan komen, wat hem eerder niet lukte.
  Toch ben ik opzoek voor hem naar iets wat voor zijn persoonlijke groei goed zou doen. Zelf dacht ik ook aan een medium , maar zoekende op internet blijken in het noorden van het land weinig mediums te zijn. En hoe weet ik dat we een goede hebben ? Misschien heeft iemand hier een tip? Of is het juist niet goed voor zijn heling om weer met een verleden geconfronteerd te worden waarvan hij nu juist afscheid heeft leren nemen omdat dit verleden hem belemmerde in zijn latere leven.

  liefs,
  Madelief

 8. Lieve mensen,

  Ik lees dit bericht nu pas op deze site omdat ik op google op zoek was naar iets en zag deze link staan naar een artikel van mij op psychose-anders.

  Op het moment gaat het toch weer even wat minder met mij en slik ik een lage dosis Truxal, ik ben en blijf hooggevoelig met periodes van extreme creativiteit en euforie… Het ging lange tijd goed met mij maar door overlijden van mijn ouders en kang de zorg moeten dragen voor mijn moeder die aan alzheimer leed, ben ik toch weer teruggevallen helaas.

  Deze donkere wolk zal ook wel weer overwaaien maar moet na een manje van drie maanden toch weer door een depressie heen en die voelt toch behoorlijk angstaanjagend weer, maar ik ben sterk en kan het doorstaan, maar leuk is anders…

  Als ik,depressief ben is het alsof alle duivels uit de hel in mijn hoofd zitten, alsof ik in Pans Labyrinth zit.

  Ik denk dat het ook tot doel heeft mijn ‘doel’ in dit leven te vinden en dat er vele fasen in dit leven zullen zijn waarin ik mij Zo voel.

  Maar ik,hou mij vast dat aan alle góede dingen een eind komt, maar even zo goed komt er een eind aan alle slechte dingen 🙂

  Dankjulliewel voor al,jullie lieve en hartverwarmende reacties 🙂

  Liefs,
  Zohra

 9. Wauw,

  Ik ben enorm geraakt door dit artikel.
  Ikzelf ben 17 jaar en heb vorig jaar een zware psychose doorgemaakt. ik dacht dat ik een gave had en zag aura’s, het leek alsof ik energieën voelde, hoorde stemmen en alles vormde bijna een geheel. Mijn lichaam bewoog uit zichzelf.

  Maanden later heb ik aanvaard dat ik psychotisch was en het waarschijnlijk allemaal verzonnen had.
  Nu ben ik manisch depressief vastgesteld.
  Maar een jaar verder nu word ik nog steeds gekweld met de gedachte dat het gewoon juist en echt voelde.
  Het leek alsof ik dit moest mee maken om aan een nieuwe levensfase te beginnen.
  Ik zit met zoveel vragen,
  zoekend naar antwoorden
  maar elke dag krijg ik er meer.
  Alsof ik dit moest leren
  om het meer te aanvaarden.

  Bedankt,
  dit lezen geeft hoop.
  Hoop om niet alleen te zijn.

  Liefst,

  Y

  • Dag Yenthe,

   Ik herken me helemaal in jouw verhaal. Ook ik had zeer vreemde gewaarwordingen andere dan de jouwe. Kon bvb het weer beïnvloeden, mensen horen denken, praten met mijn planten, ook mijn lichaam bewoog uit zichzelf leek overgenomen.

   Ook ik zit met veel vragen en onzekerheden uit die periode gelijkaardig aan de jouwe. Ik ben nu bijna twee jaar verder, maar ik kan het niet helemaal loslaten al merk ik dat dat wel goed doet als het me lukt.

   Je bent dus zeker niet alleen. Geloof ook dat we niet de enige zijn die met vragen over blijven. Misschien kan je ook eens zoeken op spirituele crisis. Dacht dat hier op de site hierover al een artikel is gepubliceerd. Misschien heb je daar wat aan. Hoewel me daar in verdiepen momenteel nog niet goed voelt. Heb vooral veel aardende dingen nodig. Dagelijks routinematige acties. 😉

   Liefs,
   Nele

   • @Nele,

    Hallo Nele,

    Net zoals jou dacht ik ook dat ik het weer kon beïnvloeden! alsof als ik in een soort meditatie houding de wind bestuurde en deze heel hevig kon worden of dat de zon mij bewoog, bestuurde. Ook dacht ik dat ik kon communiceren met dieren via mijn gedachten. Het vreemdste vind ik dat mijn lichaam bewoog uit zichzelf!
    Voor de rest kan ik misschien alles op wanen steken,
    maar mijn lichaam dat zeker 3 maand automatisch ergens naar toe stapte?
    Dat kan ik gewoon niet verklaren.
    En daarom nu, één jaar later
    begin ik terug te denken dat alles spiritueel afzweren
    niet het antwoord is.
    Want ergens maakte het mij gelukkig
    en ergens denk ik dat ik mijn roeping ontloop.
    Wat mijn roeping juist is?
    Ik weet het niet,
    maar ik denk dat er een reden is
    waarom ik dit allemaal op mijn 16 jaar heb meegemaakt..
    En ik ben blij dat ik niet de enige ben.
    Inderdaad helpt routine,
    ik voel dat ik weer met beiden voeten op de grond sta en mijn leven niet beheerst wordt door het paranormale maar ben blij dat ik op deze site ben beland.

    Bedankt om te reageren!
    Veel liefs,

    Yenthe

   • Die natuurlijke ervaringen zijn zeer zeker echt. Voel jij jezelf ook zo vaak onveilig?
    Ik ben gestopt met antipsychotica en antidepressiva (geleidelijk) en ben overgeschakeld naar Rhodiola, een kruid. Het helpt tegen stress en onveiligheid en ik voel me beter dan met antipsychotica.

 10. wilt net lukken dat ik dit lees exact een jaar na eerst geposte datum . . . . . . halleluja, ik zit met immens veel vragen hierover, bedankt dat hier een topic over is.

  • Op 19 maart vorig jaar, 2013 is mijn psychose begonnen..
   Of een andere wereld voor mij opengegaan. Die datum staat op mijn netvlies gebrand
   Enorm vreemd.

   Kan jij wat meer vertellen?

 11. Hoi Lisa,

  Mooi geschreven jou ervaring en inderdaad als hsp’er vervagen gauw de grenzen!
  Bij mij lag het probleem in een nare ervaring in mijn jeugd! Ik was toen ook al intuïtief en gevoelig!
  Ik droeg de onverwerkte emoties van toen met mij mee en op latere leeftijd klapte het open!
  Nu gaat het allemaal prima!
  Misschien moet je eens kijken op http://www.transpersoonlijk.nl

  Gr Dennis

 12. Dag mensen,
  Wat een interessant topic en boeiende reacties!
  Ikzelf ben 45 jaar, heb een creatief beroep en ben regelmatig in mijn leven overspannen geweest. Ook heb ik al jaren een paniekstoornis.
  De huisarts zegt dat de paniekstoornis een stoornis is, die behandeld kan worden met bijvoorbeeld het antidepressivum Paroxetine. Ik denk zelf dat een paniekstoornis juist een symptoom is van hooggevoeligheid en daarbij je grenzen niet goed kunnen bewaken.
  Om uit mijn meest recente overspannenheid te komen ben ik toch weer begonnen met Paroxetine. Ik ben niet voor ‘medicatie’ (neem nog geen pilletje voor de hoofdpijn) maar dit middel helpt bij mij om mijn prikkelbaarheid te verminderen. Ik heb het eerder een half jaar gebruikt, had nauwelijks last van bijwerkingen en heb heel voorzichtig (vloeibaar) afgebouwd. Nergens last van, en dat als HSP’er.

  Ik dacht dat ik na deze 1e keer het wel alleen kon, maar toch ben ik weer overspannen geraakt. Ik mediteer, lees zelfhulpboeken, heb met een psycholoog gepraat. En probeer bij mezelf goed na te gaan: wat zijn mijn behoeftes en waar liggen mijn grenzen?
  Soms denk ik: het is echt iets biochemisch. Ik wou dat iemand mijn hersenen eens na kon kijken en letterlijk een tekort aan serotonine kon vinden. Dan had ik een etiket, en niet zoiets vaags als HSP. Aan de andere kant: er is nog innerlijk werk te doen denk ik. Misschien kijk ik al jaren over iets heen, heb ik het nog niet geleerd.

  Ik hoop ooit te kunnen functioneren zonder ‘medicatie’, en ik hoop mijn leven zo te kunnen inrichten dat het niet meer nodig is overspannen te worden of te zijn.

  Met lieve groet,
  Lisa

 13. Beste,

  Een hele boterham , als je iedereen zijn mening leest maar mijn vraag is ondanks dezelfde prblemathiek , welk dagtaak voeren jullie uit , om dit ganse gegeven meester te zijn , loopt er een rode draad doorheen deze overgevoeligheid en zijn wij allen bv creatief, of spiritueelgezind , of ben je een ruwe bouwvakker , een matroos, een advocaat , een chirurg, enzvoorts welke jobs kunnen wij het beste aan en houden wij het langste vol , daar benik nieuwsgierig naar…

  Patrache.

 14. psychose als vriend en als middel voor persoonlijke groei, bijvoorbeeld van dualiteit naar eenwording, ik geloof zeker dat het kan en dat er waarheid in zit zoals dit blog geschreven is. Echter voordat mogelijk is (en dat geldt niet alleen voor psychoses ook voor verslavingen, fobien, depressies, of wel plak er maar een stikker op) zul je eerst werkelijk in staat moeten zijn om contact te maken met je psychose (of verslaving of depressie etc.), het werkelijk 100% kunnen ervaren zoals het is, er als ware middenin zitten en tegelijk van een afstandje kunnen ervaren. En voordat dat mogelijk is, heb je heel andere hulp nodig dan op dit moment in de reguliere pscychiatrie wordt gegeven. Dat is vooral op gericht “ervan weg” “oplossen”, of het nu met praten, gedragstherapie of pillen is. Nu hoeft en praten, en gedrags of andere therapie en ook medicatie niet altijd slecht te zijn. Sommige mensen in een psychose kunnen zo ver weg zijn en zo onbereikbaar zijn dat medicatie gewoon de enige (tijdelijke)oplossing is. Ook als je eenmaal uit de psychose bent, is therapie, zelfonderzoek etc toch ook nog steeds heel goed mogelijk.

  Maar,voor veel “problemen”, zolang de intentie van welke vorm van hulp ook is “oplossen” en “er van weg” in plaats van “laten zijn” en “erheen”, blijf je het omzeilen en onderdrukken en zal het blijven terugkomen en nooit tot echte persoonlijke groei leiden (hoewel wat is persoonlijke groei, jaren heb ik ook in die fabel geloofd dat ik ergens heen moest en iets moest bereiken en nog “door iets heen moet”, terwijl het juist het omgekeerde is, het is er allemaal al, het hoeft alleen nog maar ontdekt te worden)

 15. “En dat vindT ik(???)(‘t Is, ik vinD) je zegt ook niet ik werkT. Ik ben nogal (hoog)gevoelig voor schrijffouten. Verder goed artikel.

 16. Heel goed artikel:
  Dit vind ik dan weer jammer zo’n medicatie-stigma.

  OPROEP: Mensen ( m.n “spirituelen” ) stóp er eens mee om medicatie te bombarderen als zijnde slecht en iets van “de” industrie!

  Ik kan zeggen dat medicatie mijn LEVEN heeft gered en me juist héél veel inzichten heeft verschaft in mezelf en de wereld om me heen.

  “Medicatie onderdrukt simpelweg hetgeen wat jij voelt. Je veranderd in een gevoelloze zombie die zich niet meer echt bewust kan zijn van zijn eigen innerlijke belevingswereld.”

 17. Mijn partner is bipolair ! Hij denkt af en toe echt dat hij alwetend is! Het gaat om hem in de relatie en zijn gevoel en zo werken relaties niet . Hij is hwldervoelend zegt hij…. Maar dat hij is hwldervoelend bij zijn eigen gevoelens.. Mensen met een bipolaire stoornis zijn zwaar egocentrisch

  • Ik vind dit nogal een veroordeling. Alsof alle mensen met een bipolaire stoornis “zwaar egocentrisch” zijn !?

 18. Hoi Zohra,

  Wat fijn dat je dit geschreven hebt, ik vind herkenning in je stuk over manisch depressief of hooggevoelig.
  Ik vind van mezelf (al haat ik labels”) dat ik hooggevoelig ben en licht bipolair maar helemaal zeker ben ik niet.
  Ik vind het ook erg dat veel mensen de diverse ”stoornissen” zeker bij kinderen zo negatief bekijken, ik werk met kinderen en juist deze kinderen hebben-vind ik-iets bijzonders, maar dat kan ook deels komen omdat ik het altijd erg goed met ze kan vinden…
  Sorrie dat ik afdwaal van je onderwerp.
  Groetjes Monique

 19. Goed verhaal en belangrijk tegenwicht in onze gemedicaliseerde wereld. Tegelijkertijd wil ik wel stellen dat ik bijzonder blij ben met Lithium. Het werkt niet perfect, het werkt als een airbag. Enigszins beschermd, geen garanties maar een geringe kans op overlijden. Lithium is zout. Geen keukenzout, maar wel zout, een basiselement. De term medicijn is soms misleidend, we denken snel aan geproduceerde waar. Bij Lithium is dat amper het geval. En het werkt voor heel veel mensen. En voor zover mij bekend is nooit aangetoond dat het genezing in de wegstaat. Het omgekeerde is wel overtuigend aangetoond. Het niet nemen van Lithium door mensen met een bipolaire stoornis geeft een verhoogde kans op herhaling van de manische psychose, hele zware depressies met te vaak suicide als gevolg. Ik heb dat ervaren en ben nog niet dood. Een bekend voorbeeld als Antonie Kamerling wel. Te laat Lithium gaan gebruiken. Hij is echt geen uitzondering. Ik ken ook heel goed het gevoel om “connected” te zijn, ben daar vaak geweest. Ik geloof ook dat er veel meer aan de hand is, mogelijk onverwerkt verleden, spanningen en dat daar hedentendage bitterwinig aandacht voor is. Maar ik geloof tegelijkertijd dat bipolariteit in de basis een hersenziekte is en dat bepaalde medicatie letterlijk mensenlevens kan redden. Volg niet blind het spoor van gevoelens en overtuigingen. Zorg voor een airbag. Gebruik je hersens voor ze je misleiden. Een kleine 2 procent van de nederlanders heeft een manisch depressieve stoornis. Wees wijs met de kennis die er wel is.
  Een ervaringsdeskundige.

 20. Mooi geschreven, tevens de reacties eronder allemaal gelezen en bij elk stuk had ik herkenning. Zelf ben ik gediagnostiseerd met Borderline… ook heb ik een ernstige vorm van RLS, waardoor het aarden voor mij eigenlijk elke dag als vanzelf gaat omdat mijn benen altijd pijn doen. Ik voel het aan mijn benen wanneer er een aardbeving aankomt, mijn gehoor is tot het absurde af goed en inderdaad moet ik dagelijks waken om de emoties van anderen niet tot de mijne te maken.
  Ik heb medicatie voor het feit dat ik RLS heb, maar die worden ook gebruikt om psychose tegen te gaan. Ik wordt van de medicatie slaperig en hier ben ik erg blij om vanwege het feit dat ik zonder medicatie helemaal niet tot rust kom. Ik heb een periode gehad dat ik de medicatie niet gebruikte waardoor ik vanwege vermoeidheid niet meer in staat was om mezelf af te sluiten voor de gevoelens van anderen. De vaak negatieve gevoelens voelden als of het mijn gevoelens waren, en hier ging ik mij ook naar gedragen. Ik heb ooit eens gedacht dat ik het stempel Borderline maar voor lief moest nemen omdat ik van mening ben dat omdat ik anders ben de maatschappij dit eng vind.
  Ik heb ooit eens de vraag gesteld: iemand met een psychiatrisch stempel, zijn dit ‘nieuwe Tijdskinderen?’ Als ik bovenstaande verhaal lees, heb ik mijn antwoord verkregen…. en eigenlijk wist ik dit al.

 21. Herkenbaar, veel zelfs…. niet voor niets forum aan het opstarten over alternatieve kijk op en behandeling van bipolaire stoornis/ manisch depressieve stoornis…. Veel onbegrip en vrijuit praten hierover kan nog steeds niet overal. Zou fijn zijn als ik dit artikel ook mag gebruiken voor het forum, met natuurlijk bron/link!

 22. Wat fijn en herkenbaar, dit artikel.
  Ik ben altijd van jongs af aan op meer of mindere manier depressief geweest.
  In mijn 1e huwelijk heeft toendertijd mijn man, de arts tegen gehouden voor opname.
  Jaren later, heb ik geleerd hoe mijn depressies aan te pakken. Zo’n zware weg en ook zo’n lange moeizame weg.
  Steeds weer het opkrabbelen en opnieuw beginnen.
  En ja: alle ‘para’normale eigenschappen horen bij me. Het hooggevoelige er nog eens bij. Het is niet gemakkelijk geweest.
  Nu, deze tijd waarin we leven, laten we dit ook los. Dat is zo fijn!!!
  Veel kracht, liefs en sterkte voor eenider
  Yvonne

 23. Ik denk dat mensen met een psychiatrisch verleden of stornis zich juist het beste kunnen afsluiten voor de bovenwereld. Omdat er in de bovenwereld zoveel verschillende soorten entiteiten zijn, goede maar ook heel veel minder goede of zelfs hele slechten. Helaas doen ze zich voor alsof ze goed en liefdevol zijn, maar ondertussen heeft zo’n minder goede entiteit veel invloed op de gevoelswereld van de persoon.(depresief, verwarring,waanideeën, psychose ect)
  Psychiatrische mensen hebben vermoed ik vaak een trauma, een vorig leven wat invloed heeft op het te open staan voor entiteiten of hebben oculte dingen gedaan: contact gezocht met gidsen/overleden.Ze zijn hierdoor idd erg gevoelig geworden, ze staan te veel open, hebben misschien zelfs een gat/gaten in de aura. Een goede healer/reader kan zinvol zijn om te raad plegen, oorzaak ontdekken en gaten dichten. Daarbij kan klassieke homeopathie een goede ondersteunig geven, in het ontwikkelen om minder gevoelig te worden, want het is naar mijn mening niet goed om te gevoelig te zijn, te open, want hier door kun je erg kwetsbaar zijn voor minder goede invloeden, van boven en vanuit de menselijke wereld.
  Dus aarden en veel bezig zijn met aardse dingen lijkt mij het meest effectief. Healing van onderste chakra’s is hierbij erg zinvol.
  Contact zoeken of ontvangen van zogenaamde gidsen/entiteiten houdt naar mening altijd een risico in, je weet nooit of ze de jusite bedoelingen hebben, of ze integer zijn.
  Wel denk ik dat er mensen zijn die wel goede (positieve) entiteiten/gidsen naar zich toe kunnen trekken, maar dat zijn mensen die heel bewust zijn, geen/weinig blokkades hebben, dus een evenwichtig persoon.
  Maar gronden blijft ook voor deze personen heel belangrijk en een kritsche kijk op de dingen die ze door krijgen, is ook heel zinvol.
  Daarbij moeten we ook niet vergeten dat er ook meesters, gidsen of engelen zijn die nog nooit op aarden hebben geleefd, die geen idee hebben hoe het is om mens te zijn. Ze kunnen dan wel hele mooie liefdevolle en wijze informatie geven, maar of wij daar als mens wat mee kunnen, is de vraag. Het kan te hoog gegrepen zijn.

 24. Bedankt voor je mooie stuk Zohra!
  Chantal, bedankt voor het stukje over de voorouders.
  Mijn opa is overleden, en altijd bij mij, maar die heeft idd iets ergs meegemaakt.
  Afgelopen jaar heb ik 2x een psychose gehad.
  Het was een verrijking om dit mee te mogen maken.
  Ik heb opgeschreven wat ik heb gezien/meegemaakt/doorgekregen.
  Misschien wel boeiend om hier te beschrijven.
  Voor de rest van de mensen, sterkte met het herstel, of met het vervolg van jullie leven!
  Liefs, liefie.

  http://liefie.plazilla.com/wat-ik-zag-tijdens-mijn-psychose

 25. Beste mensen,

  Ik wil jullie vertellen wat ik van mijn psychose geleerd heb. Ik zal het zo kort mogelijk houden. Toen het begon lag ik te slapen en voelde ik een ijskoude rilling over mijn lichaam gaan. Ik had nog nooit een boek over esoterie gelezen, maar ik wist meteen dit is niet goed. Het voelde alsof er een onzichtbaar iets aan mij kleefde. Hierop volgde een hele reeks van enge beelden in mijn hoofd, angstige gedachten en agressieve stemmen., die als duivels klonken. Ook zag ik zwart gekleurde mensen die zeer agressief waren etc. Ik dacht ik wordt gek, maar tegelijkertijd wist ik dat dit niet van mijzelf was.

  Les 1: Ik ben ervan overtuigd dat ieders intuïtie goed werkt, alleen heb je de inzichten nog niet en de achtbaan van emoties werken ook niet echt mee. De levensles is voor iedereen anders. Dus vertrouw op je eigen intuïtie.

  Na een tijdje kwam ik terecht bij een familielid die mij een energetische behandeling gaf. Diegene die het mij gaf die zei tegen mij, je zult merken dat de behandeling heel persoonlijk afgestemd is voor jou. Tijdens die behandeling hoorde ik tussen de angstige gedachten, beelden etc, door een rustige mannelijke stem. Hij zei alleen maar, kijk er maar naar. ik dacht wat moet ik hier nu mee!! Toen de behandeling bijna teneinde was zag ik een mannelijke man in een vel licht gewaad op mij afkomen. Hij zei, kijk ernaar en ik zag dat de demonen wegkropen. Vervolgens zei hij tegen mij, je moet meer zelfvertrouwen krijgen.

  Les 2: ik durfde te kijken naar mijn angst en ik vocht er niet meer tegen. Want iets manifesteert zich alleen als men er angstig voor is. Dan wordt het gevoed. Wat je uitstraalde trek je ook aan.

  Via haar kwam ik ook bij een goede medium terecht en hij heeft mij enorm geholpen en veel inzichten gegeven . Hij heeft mijn aura en derde chakra gereinigd want die was natuurlijk behoorlijk
  vies geworden. De reden dat ik dit mee heb gemaakt was dat ik een behoorlijke muur om heen had gebouwd toen mijn moeder stierf en ik had wat dingen uit vorige levens meegemaakt wat in dit leven is uitvergroot.

  Les 3: het medium heeft mij veel inzichten gegeven, waarom je dit nou moet meemaken. Want bij zaten zoveel onbeantwoorde vragen.

  Vertrouw op je zelf en ik heb gelukkig geen medicatie geslikt aanhad ik welk de neiging.

  Groetjes Dennis

 26. Lezen op eigen risico, bericht hieronder gaat behoorlijk ver..
  Ik maak gebruik van de te beperkte nederlandstalige woordenschat
  waardoor een woord misschien hier of daar niet zo goed gekozen lijkt.
  Mijn excuses daarvoor.

  Als je voelt dat het niet voor jou is of teveel wordt: gewoon stoppen
  en iets anders doen 😉

  Feit is dat we in de Westerse cultuur helemaal alleen staan in de wereld wat betreft ons hardnekkige rationalistische atheïsme. Overal elders – behalve daar waar de westerse mentaliteit de overhand heeft gekregen – is er een vast geloof, zelfs een ‘weten’ dat er meer is dan enkel de fysieke realiteit. In vele religies & culturen heb je de ‘exoterische kant (smrti)’ – dat zijn dan overleveringen, symbolen, metaforen, mythologie, externe rituele handelingen… en de ‘esoterische kant (shruti)’ – de dieperliggende betekenis, de innerlijke beleving, de extase, de rechtstreekse mystieke ervaring, die zich niet laat uitdrukken behalve dan via allerlei geinspireerde vormen van ‘kunst’.

  Zaken als hooggevoeligheid en mediumschap zijn van alle tijden & culturen, al was er overal wel een zekere terughoudendheid, en terecht. Deze heeft namelijk te maken met het geloof in een gelaagde geestelijke wereld. Er zijn volgens deze culturen ‘dolende zielen’ – zielen van overledenen – die de weg kwijtgeraakt zijn en in een tussendimensie gevangen geraakt zijn. Een aantal van hen heeft het beslist niet goed voor met de levenden, en tapt continu hun energie af. Dit zijn de zogenaamde ‘vampiers’: ze voeden zich niet met fysiek bloed, maar met astraal bloed: levensenergie. Dat is 1 van de redenen waarom hooggevoelige mensen zo vaak moe en neerslachtig zijn: hun aura (schild) is vaak heel dun, waardoor deze vampiers (demonen, duivels..) gemakkelijk een gaatje vinden waarlangs ze kunnen binnenkomen. Er zijn nog allerlei namen voor wezens die in deze dimensies rondspoken: demonen, rakshasas, pisaca’s, duivels, monsters… sommige van hen zijn heel bekwaam in vermommingen, en ze doen zich soms heel mooi en verheven voor. Maar voor wie ze herkent vallen ze meteen door de mand – zij hebben immers niet die geestelijke vonk die wel in een levend mens aanwezig is – het goddelijke vuur. Ze bestaan eigenlijk louter en alleen uit ego – een afgeworpen huid die overblijft wanneer het eeuwige geestdeeltje na de dood weer naar het eeuwige licht gegaan is. Geestelijke wezens die het beste voor hebben met de mens hebben geen ego, zij hebben hun fysieke zielspad volbracht, en hun ziel heeft zich met het eeuwige geest-deeltje verenigd in het eeuwige licht. Alles wat zij ons doorgeven is volkomen onbaatzuchtig. Zij zullen er dan ook alles aan doen om zichzelf NIET bekend te maken, maar in stilte vanop de achtergrond hun taak vervullen. Zij ondersteunen ons op ons pad naar de vereniging van geest en ziel via onze intuïtie, en dit is het grootste mysterie uit de inwijdingen, wat bv. bekend staat als ‘verlichting’, ‘godsbewustzijn’, ‘krishnabewustzijn’, …
  Als mens vervullen we onze taak op aarde als we in staat zijn om vanuit dit bewustzijn te handelen – dwz als het via ons kan ‘incarneren’. Als je kunt zeggen dat iedereen op zoek is naar geluk, dan is dit het geluk waar het over gaat – het is het opperste geluk. Op dat moment is het immers niet meer de mens die handelt, maar is het God zelf die handelt. De heilige communie. De vereniging van linker- en rechterhersenhelft, yin & yang, maan & zon (Egyptische symboliek), shiva en shakti, radha en krishna. Dit gebeuren kenmerkt zich door gevoelens & een bewustzijn vol eeuwigheid, waarheid, wijsheid en gelukzaligheid.

  Kortom: alert blijven in de ‘droom’, manieren zoeken om je energetisch te beschermen & jezelf goed informeren over de intenties van ‘stemmen’, ‘gidsen’ of andere entiteiten is essentieel. Alles wat je uiteindelijk verder helpt in je beweging naar Verlichting is goed. Je psychose zien als een vriend is waardevol – het ontzenuwt mogelijke negatieve bedoelingen of energieën omdat er een sterkere energie – namelijk een bewuste intentie van een bezield levend wezen – is aan toegevoegd. Dat is de scheppende kracht van de god-in-de-mens. Gebruik deze wijselijk om je eigen leven mee vorm te geven.

  • @Diego,
   Dag Diego.
   Alle lagere wezens uit lagere dimensies kunnen geen invloed meer hebben op ons als wij ons energetisch systeem voeden met de Hogere energieën.
   Wij komen dan op een ander trillingsniveau te staan, die veel hoger is fan van de lagere astrale sfeer.
   Natuurlijk moeten we allert blijven.
   Depressie en psychose kan je aanpakken. Ik heb het geleerd het helemaal zelf te doen, mijn keuzes te maken.
   Mij werd geleerd: depressie is een keuze.
   Ik heb door de tijd heen, ondervonden dat dit werkelijk zo is.
   Door steeds bewust tegen mezelf zeggen

  • @Diego,
   Dag Diego.
   Alle lagere wezens uit lagere dimensies kunnen geen invloed meer hebben op ons als wij ons energetisch systeem voeden met de Hogere energieën.
   Wij komen dan op een ander trillingsniveau te staan, die veel hoger is fan van de lagere astrale sfeer.
   Natuurlijk moeten we allert blijven.
   Depressie en psychose kan je aanpakken. Ik heb het geleerd het helemaal zelf te doen, mijn keuzes te maken.
   Mij werd geleerd: depressie is een keuze.
   Ik heb door de tijd heen, ondervonden dat dit werkelijk zo is.

   Door steeds bewust tegen mezelf zeggen

   • Sorry, er ging iets fout. nu staat mijn bericht er 2 x op zonder de laatste tegel af gemaakt te hebben.

    Wat betreft je eigen keuze: ik koos ervoor NIET meer depressief te zijn.
    En dit is me gelukt!!!!

 27. Hetgeen deze auteur schrijft vermoedde ik dus al eerder en het nodigt mij uit om mijn visie te delen…
  Mensen die manisch depressief of psychotisch of autistisch worden genoemd zijn niet meer dan hoogsensitief in een doorgeschoten versie.
  Een doorgeschoten versie is altijd terug te schroeven mits men ten eerste bewust wordt van wat er gebeurt en zich vervolgens leert te beschermen voor wat niet van zichzelf is, en vervolgens leert zich te richten op de liefdevolle kant van het gebeuren.
  Ik leg zometeen uit hoe je dat doet.

  Iemand bijvoorbeeld met een psychose, is hoogsensitief en dus ontvankelijk voor het ontvangen van boodschappen van entiteiten die voor minder sensitieve mensen niet waarneembaar zijn. Doordat deze persoon wijs is gemaakt dat hij gek is gaat hij zichzelf vanalles verwijten en denken dat hij straf verdient omdat hij gek is. Hij ziet de essentiele boodschappen dus niet die de entiteiten hem proberen mee te geven en wordt er bang van. Op deze manier gaat de essentie, de les verloren en geraakt men nog meer overweldigd door angst, hetgeen nog meer negatieve entiteiten aantrekt.
  Pas op de bodem van de put schijnt het licht weer en wordt (in het beste geval) de boodschap helder.
  Iemand die autistisch wordt genoemd is wederom hoogsensitief in een doorgeschoten versie. Deze persoon heeft er onbewust voor gekozen om overprikkeling te vermijden door zich totaal af te sluiten van alle prikkels die op hem afkomen. Hij leeft in zijn eigen (veilige) wereld en wilt liever niets te maken hebben met de buitenwereld waarin hij alle leugens en machtsspelletjes doorziet. Hij krijgt het immers toch aan niemand uitgelegd.
  Al die mensen die de klassieke wetenschap dus in kadertjes zet van manisch, autistisch en psychotisch, zijn in feite intelligenter dan de wereld aankan en dan zij zelf aankunnen. Medicijnen geven en onderdrukken die hap is enkel uitstel van het aan het licht komen van de waarheid. Sta die mensen toe hun verhaal te vertellen en luister eens met een open geest. Wie weet weten zij meer over wat er zich tussen hemel en aarde bevindt en kunnen ze het gewoon aan niemand kwijt. Wanneer deze mensen zichzelf weer gaan zien als Licht in essentie, gaan ze ook de zuiverdere boodschappen ontvangen en kunnen ze doorgevers zijn van grote waarheden, waar de wereld absoluut aan toe is.
  Met je richten op de liefdevolle kant, bedoel ik dit: Dat je de angst overstijgt door te weten dat elke boodschap uit liefde verzonden is met de bedoeling om jou te helpen! Wanneer je leert dat angst enkel opgesloten liefde is, zul je je nooit nog bedreig hoeven te voelen. Wanneer je aan een negatieve entiteit of boodschap zegt: “ik hou van jou!” zal die in trilling verhogen; wanneer jij jouw intentie richt op boodschappen van het zuiverste licht en liefde van de hoogste trilling, en tevens weet dat jij al onschuldig, veilig, geliefd bent.. dan zal je gelijkaardige entiteiten in jouw aura aantrekken en niet langer benaderd worden door negatieve boodschappers of entiteiten. Simpel omdat die zich in jouw bijzijn niet meer prettig voelen; omdat jij niet meer te manipuleren bent. Dat is jouw veiligheid! Vertrouw erop en het zal zo zijn! Dit is jouw bevrijding, gratis en voor niks, aan jou toegereikt omdat ik er onvoorwaardelijk voor jou ben.
  Verspreid dit zodat mijn boodschap nooit verloren geraakt!

  Door Kristel Pure Premereur, in Licht, Liefde, Vrijheid en Veiligheid

  • @Kristel Pure Premereur,
   Mooi verwoord Kristel, dank je wel voor het zoeken en vinden van de woorden. Het komt erg in de richting van hoe ik het ervaar. Ziektes en narigheid zijn er niet zomaar en alles is bedoeld ons terug te brengen naar het herinneren wat we in wezen zijn: licht/liefde-wezens.

   Misschien is onze eerste taak hierin om dat weten weer alle ruimte te geven. Maar ik zou graag willen dat we met lijden, in welke vorm dan ook, anders om konden gaan dan met pillen en andere schrik-en-beven-therapie. Bestrijden van lijden (vanuit angst ervoor) kan volgens mij nooit echt werken, hooguit de situatie tijdelijk leefbaar houden.

   Moge licht en liefde alles helen!
   Nellie

 28. Helemaal mee eens en herken mezelf erin!
  Ben zelf ook superdepressief geweest! Maar ik ging dan altijd nadenknen en wist dat er een reden voor was. Ik ben altijd in het licht blijven geloven, heb een soort van drijfveer in me.
  En je komt door dit soort dingen inderdaad dichter bij jezelf. Ik dacht er weer over na en dit artikel beschrijft weer precies mijn gevoel. Wat mezelf niet altijd lukt om in woorden uit te drukken.

 29. Over het algemeen wordt er in de psychiatrie teveel, te hoog gedoseerde medicijnen gegeven en zou denk ik voor een bepaalde groep mensen alternatieve behandelijk heel efficient kunnen zijn. Het hangt alleen van zoveel factoren af. Voor vele is medicatie het enigste perspectief op een beetje functioneren. Daar naar kijken is ook belangrijk.
  Van het een is wat te zeggen maar van het andere ook.
  Je kunt er ook geen kort door de bocht antwoord op geven want ook sociale factoren spelen een rol. Heel veel mensen moeten het in hun eentje doen, zonder steun en ik heb en had die familie, ouders, vrienden ook niet. Soms is er geen vangnet maar wel medicatie. Gelukkig !!!

 30. Geddeltelijk ben ik het eens met de stelling echter niet met het feit dat de psychiatrie je een zombie wil doen voelen, erg kort door de bocht van medicijnen word je geen zombie en depressief of psychotisch door het leven gaan is verschrikkelijk zonder hulp van medicijnen.
  Hulp vanuit de psychiatrie die er voor de mensen is is een stuk beter dan dure kwakzalverige therapieen te ondergaan die niets helpen.

 31. Hallo allemaal, bedankt Zohra voor je verhaal,

  Mijn ex-man heeft een bipolaire stoornis, is hooggevoellig, zeer paranormaal begaafd, zoals dat genoemd wordt, en ook zeer muzicaal en creatief.
  Ik zelf ben hooggevoel, waardoor ik hem zeer goed aanvoelde, heb vele psychose met hem meegemaakt, en kwam tot de ontdekking dat hij binnen zo’n psychose iets aan het uitwerken was, soms dacht ik aan een vorige leven, gekoppeld aan allerlei assotiatie’s.ik zelf ging zo sterk met hem mee en kon zijn angst niet aan, zodat ik hem niet verder kon helpen,zijn angst werd zelfs versterkt had ik soms de indruk, heel frustrerend.
  Dat een psychose een vriend in vermomming is, is voor mij een feit.
  Een mens zit soms gecompliceerd in elkaar, dus er is geen éénduidig recept.
  Bewustwoording, discipline, alternatieve geneeswijze, healing/reading, ondersteuning, zelfhulpgroepen enz. zijn nieuwe methodes om zonder of met weinig medicijnen, je leven te kunnen leven zoals het leven bedoeld is. <3
  Dit is althans mijn visie.
  Mona

 32. Dag Zohra, Ken je het boek ‘De verborgen boodschap ven psychische stoornissen van Prof. Dr. Franz Ruppert? Hij is na jaren onderzoek tot de conclusie gekomen dat iedere vorm van psychose wordt veroorzaakt door een verborgen familiegeheim onder de voorouders van de persoon die ‘ziek’ is. Door dit familiegeheim (zoals moord, een verstoten kind, en andere zaken die sociaal indertijd niet werden geaccepteerd) te achterhalen en in familie-opstelling te helen geneest de psychose. In mijn praktijk als healer heb ik ontdekt dat er ook vaak andere energetische belastingen zijn die tot de psychose leiden. Wij hebben in onze maatschappij mensen met deze verschijnselen veroordeelt als ‘gek’ maar het zijn vooral spreekbuizen van een ongeheeld verleden. Dus ik deel jouw conclusie, dat er een link is tussen de ziekte en je hooggevoeligheid. Warme groet, Chantal van den Brink

 33. Dit onderwerp houdt mij ook al een tijdje bezig. Ik heb het grote geluk mag ik wel zeggen,dat ik me enorm bewust ben van alles wat ik denk, voel,zie en ervaar. Ik heb het vermogen om achter de sluiers van de illusie heen te kijken en ik ken de weg van mijn ziel. Het “geestelijke” gedeelte van mijn zijn.
  Ik ben me zo ontzettend bewust van alles… Dat heeft mij gered in vele opzichten. Als ik niet zo bewust en geaard zou zijn dan had ik ook werkelijk gelooft dat ik gek zou zijn en was ik in een zware psychose terecht gekomen… Althans dat is wat ik mezelf zou hebben aangepraat en wat de buitenwereld zou hebben benadrukt.

  Ik heb het gevoel dat psychose de aankomende jaren steeds meer naar voren gaat komen. De geestelijke wereld is zich aan het openbaren, dus dat belooft nog wat voor in de toekomst.

  Laat je niet gek maken. Blijf geaard en bewust van de twee verschillende werelden waarin wij leven…

  Liefs Ilona

 34. Wat fijn dit te lezen.

  Zelf zit ik nu in een therapieproces waarbij medicijnen niet worden gebruikt maar je geholpen wordt dmv diverse therapievormen die door elkaar gebruikt worden. Je mag zijn wie je bent en het is ok waar je bent. De methode is nog niet zo lang in gebruik maar na jaren van onbegrip, medicatie tot aan medicijnvergiftiging aan toe ben ik intens dankbaar dat ik dit gevonden heb. En door samen te werken aan een andere visie zullen we dit met onze gezamelijke energie ook vergroten. Om me heen merk ik al dat de reacties anders worden. Veel mensen worden al opener over dit soort onderwerpen en vinden het ook steeds minder eng. Nogmaals fijn dat je het deelt.

 35. Mooi Ellai,

  Denk alleen dat het nog heel lang duurt eer we deze hooggevoelige mensen op een andere manier mogen benaderen, dat maken we niet meer mee. Ik hoop er dan een onderdeel van te zien.

  Ik ben 3x per dag aan het aarden, heb tools om zelf healing toe te passen en andere healings technieken. Alleen met aarden redt je het niet … Ik loop zelf al 15 jaar in de psychiatrie. Je moet veel zelf dicipline hebben anders verzuip je in je bipolaire stoornis.

  Veel van deze mensen hebben ook diverse trauma’s, ernstige en is het heel complex want met goed bedoelde acties kun je ook iemand weer van het pad af brengen.

  SUCCES !!

  • @Esther,

   Ik probeer het niet te kaderen… het komt als men er klaar voor is, wanneer… dat hoor/weet ik vanzelf.

   Een bipolaire stoornis ontstaat wanneer iemand erg charismatisch is, maar te veel energie weggeeft. Hetzij aan andere mensen of door negativiteit (van anderen). Hierdoor kan iemand depressief worden, omdat de energiepeil zo laag daalt. Daarna trekt iemand zich terug; gaat veel slapen e.d. om zijn energiepeil weer te verhogen. Dan op een gegeven moment wordt de energiepeil weer hoger en hoger; vooral omdat iemand tijdens de depressie juist de energie weer opspaart. Totdat diegene in een manie terecht komt, en daardoor weer zijn energie teveel weggeeft. Zo is het kringetje dan rond.

   Ik heb dit proces in minder erge mate ervaren, daardoor weet ik hoe het werkt (voor mij).

   Wat belangrijk is: iemand moet leren om niet zijn energie weg te geven. Daarnaast om te aarden, zodat iemand niet gaat zweven wanneer er veel energie voor handen is voor die persoon.

   Zo heb ik voor andere ziektes ook vaak in mijn hoofd hoe iemand geholpen zou kunnen worden. Je kijkt uiteraard naar de persoon zelf en hoe de chakra’s erbij staan. De mate van healing bepaald de persoon altijd nog zelf het meeste. Daar kunnen we niet veel aan veranderen. 🙂

   • @Ellai,
    Hoi Ellai,

    Zo herkenbaar wat je hier schrijft, ik ben zo bezig altijd met hoe ik mij voel, en in ”hyper-periodes”
    voel ik me meestal heel goed maar verbruik idd te veel energie en ”stop” (altijd) teveel energie in me boos maken en op laten naaien door anderen. Ik ben nu bij een psychotherapeut (op mn 42e pas…terwijl ik er al 20 jaar mee loop) ook ben ik hooggevoelig wat het niet altijd makkelijk maakt. Ik zit nu weer in een mindere periode en kan dat altijd moelijk accepteren(maar ja dat is het gevolg van 2 hyperperiodes in febr. en in maart).
    Heb jij tips voor mij over hoe je je energie niet weggeeft zoals je schrijft?
    Groetjes Monique

 36. Mooi Zohra!

  Dapper om hier zo voor uit te komen. 🙂
  Ook ik ben het met je eens. Ben zelf herstellende van een psychose. Mijn psychiater koos er voor mij geen medicatie te geven enkel inslapers. Ik ben daar nog steeds ontzettend dankbaar voor. Hij zei wel dat het soms niet anders kan en daar geloof ik hem echt wel in. Ik moet zeggen het is een heel intense ervaring geweest. Ontzettend mooi en ook ontzettend beangstigend. Ben er zelf nog niet helemaal uit wat en hoe. En misschien hoeft dat ook niet. Wel ervaar ik het nu als een heel helende en mooie ervaring. Maar misschien ook enkel en alleen omdat ik ze bewust en in eigen omgeving heb doorgemaakt.

  Liefs

 37. Heel herkenbaar! Ik heb als kind een psychose gehad, een zeer moeilijke jeugd ervaren, later gediagnosticeerd Autisme, Borderline en Depressie (bipolair). Nu weet ik dat ik erg hooggevoelig ben, ben ik met Seroquel gestopt en slik ik een hele lage dosering paroxetine anders neem ik teveel in me op.

  Ik ervaar ook beslis een lijntje met de kosmos en omarm dit nu juist. Ik ben rust aan het ervaren, herkenning, mezelf aan het leren kennen, zoveel inspiratie en WETEN aan het op doen dat ik voornemens ben om mijn creatieve kant een boost te geven!

  Kortom, ik ben heel blij met dit verhaal en ik denk dat het heel belangrijk is om naar een andere manier te gaan kijken naar gesstesziekten …

  Lieve groet Esther

 38. Hoi,

  ik werk zelf in de psychiatrie als verleegkundige.De cliënten die bij mij zijn hebben over het algemeen de plakkertjes van: bipolaire stoornis, schizofrenie etc.
  Ik vind elke cliënt bijzonder gevoelig. Wat er met hen aan de hand is is dat zij heel erg open staan met hun zesde en zevende chakra maar totaal niet geaard zijn! Momenteel kan de moderne wetenschap hier nog niks mee. Ik zou het wel kunnen, maar ik mag nog niks doen van mijn gidsen. 🙂
  Ik ga binnenkort beginnen met een eigen praktijk. Maar in de toekomst mag ik hier iets groots mee gaan doen, ik denk de wijze waarop men naar psychiatrische ziektes kijkt en daarmee de behandeling veranderen. Men zou erg gebaat zijn bij een energetisch gereinigde gebouw, waar niet iedereen op elkaar geplakt zit, met energetische healing op het gebied van de onderste chakra’s. Momenteel is de wereld daar nog niet klaar voor. Ik blijf op de achtergrond, afwachtend totdat het mijn tijd is om in actie te komen. 🙂

  Liefs

  • @Ellai, Fijn! En ja ik volg daar wel in. Sinds mijn psychose ben ik helderhorend. De stemmen zeggen regelmatig: “stay grounded for life” Alleen is aarden een echte opgave. Voor mij persoonlijk is het nu even zoveel mogelijk spiritualiteit weren en mij concentreren op mijn dagelijks leven. 🙂

   • @anoniem, Je zou kunnen proberen om behalve een aardeoefening ook iets lichamelijks te doen dat aard. Zoals wandelen, hardlopen, dit stimuleert dan je eerste chakra. Als je moeite hebt met aarden kan het zijn dat er een blokkade zit bij je eerste chakra. Je zou contact kunnen opnemen met een energetisch healer om je te helpen. <3

  • @Ellai, Ik kan niet wachten tot er inderdaad anders gekeken en behandeld gaat worden in de psychiatrie. Ben zelf 2x opgenomen geweest en heb dat niet als prettig ervaren. OK, ze bieden structuur, rust regelmaat en reinheid in combi met een hoop pillen. Maar waarom iemand daar terecht komt, wat er werkelijk aan ten grondslag ligt komt nauwelijks aan bod. Ook met het begrip Hsp kunnen ze helaas weinig, althans men staat daar niet voor open en al helemaal niet voor enige vorm van spiritualiteit. Dus ik hoop dat de tijd snel gaat veranderen en dat er steeds meer deskundige op dit gebied komen en dat de reguliere wetenschap wil samen werken, want ik zeg niet dat alleen het 1 goed is en het andere niet. Gewoon verbinding maken en een mens in zijn geheel zien en behandelen.

  • @Ellai, Dag Ellai,
   wat fijn dat je er zo naar kijkt en op een rustige, evenwichtige manier zoekt naar hoe je kan helpen verandering creëren.
   Het doet me deugd dit te lezen.

   Dankjewel,
   Annemie

 39. Wauw! Wat een verhaal…. Heel herkenbaar voor mij
  Ik heb zelf ook wel eens gedacht dat ik gek was. ..Mijn visie op het leven is gelijk aan die van jou…
  Ik heb zelf ooit een psychose gehad toen ik net bevallen was van mijn eerste zoon, doodeng, maar heel verrijkend.
  Ik hoorde, zag, en voelde ook altijd vanalles.
  Ben me daarvoor toen gaan afsluiten, maar sinds 2jaar is het weer helemaal aan het terug komen, gelukkig!

  Ik ben ook blij dat je het stukje medicatie benoemt
  Vind het verschrikkelijk dat al dit soort dingen met pillen behandeld moet worden..
  Ik ben zelf voorstander van creatief schilderen 🙂
  Dat doe ik zelf, maar ook met autistische mensen.
  En mensen met ADH D, het brengt rust, maar ook de mooiste kunstwerken 😀

  Heel veel succes verder!

  Veel liefs Alex xx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in