Ieder mens heeft mannelijke en vrouwelijke energie, maar de vrouwelijke energie wordt nauwelijks nog herkend, laat staan op waarde geschat. En de mannelijke energie is zo dominant geworden, dat hij volledig uit de bocht vliegt. Het leidt tot een agressieve, harde realiteit, die ontdaan is van gevoel. Draag bij aan evenwicht in de wereld: maak kennis met je innerlijke man en innerlijke vrouw!

In de afgelopen honderd jaar is flink gestreden voor gelijke rechten voor vrouwen, maar het resultaat daarvan is vooral dat we onze vrouwelijke pool hebben verwaarloosd, ten koste van de mannelijke. En dat mannen weliswaar feminiener zijn geworden, maar ook in de war – over wat er nou eigenlijk wel of niet van ze wordt verwacht. De oplossing voor de onvrede en de oorlog tussen sexen (die overal ter wereld én vanbinnen plaatsvindt) ligt dichtbij: geef beide energieën weer een plek, in jezelf.

De baarmoeder

Het begon ongeveer een jaar geleden. Ik voelde het in mij en in andere vrouwen: een nieuwe (of waarschijnlijker: een oeroude) vrouwelijke energie was aan het indalen; werd weer beschikbaar in het collectieve energieveld. De vrouwen om me heen raakten opeens ‘allemaal’ geïnteresseerd in tantra, seksualiteit en hun authentieke vrouwelijkheid. Bij de vrouwen in mijn praktijk ervoer ik een zachte kracht en sensualiteit die eerder niet zo prominent aanwezig was. Alsof hun baarmoeders werden aangesloten op hun natuurlijke blauwdruk: het donkere, in- en uitdijende universum, van waaruit alles geboren wordt.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Golven en deeltjes

Onlangs volgde ik een training bij de International School of Temple Arts, en kreeg ik helderder zicht op de twee energieën. Het universum is opgebouwd uit golven en deeltjes, tegelijkertijd. Afhankelijk van hoe je ernaar kijkt, zie je de één of de ander. De golf is de vrouwelijke energie en het deeltje de mannelijke, en ze zijn één geheel. De golf beweegt mee, is vloeibaar, gaat om obstakels heen, terwijl het deeltje in een rechte lijn op zijn doel afgaat; dat kan nergens omheen, alleen dwars erdoor. De golf vindt het deeltje saai en te snel, het deeltje ervaart de golf als inefficiënt.

Zodra je onderscheid kunt maken tussen de vrouwelijke en mannelijke energie, de yin en de yang in jezelf, wordt het makkelijker om ze enerzijds in te zetten op het moment dat je ze nodig hebt, en anderzijds om volledig jezelf te zijn in plaats van te leven volgens contraproductieve energiepatronen die je als ‘waar’ bent gaan aannemen. Als je met beide polen bevriend raakt, als je kunt herkennen wanneer de een of de ander vervormt, en als je kunt zien wat hun ‘gezonde’ expressievorm is, dan ben je behoorlijk in balans.

vrouwelijke energie

Vrouwelijke energie

De vrouwelijke energie is de aarde, de baarmoeder, waaruit alles wordt geboren. In haar duisternis groeit het niets tot iets. Ze is het leven, de uitgelatenheid, flow. Voor mij voelt ze als de oceaan. Ze heeft geen doel, geen richting; ze beweegt, ze stroomt. Als ik daar ben weet ik niets, hoef ik niets en tijd valt weg. Het is totale ontspanning en overgave. Ik voel me verbonden, met anderen en met mijn lijf. Als het gaat om seksualiteit wil mijn innerlijke vrouw zich eerst veilig voelen en bemind, en dan geeft ze zich over. Ze is de liefdevolle hechting; de armen waarin je alleen maar hoeft te zijn. Maar mijn vrouw is niet altijd zacht. Als de storm opsteekt, dan is het verdriet zo diep dat ik lijk te huilen voor de hele wereld. Ik heb geen andere keus dan dat allemaal door me heen te laten bewegen tot de orkaan weer gaat liggen. Die vrouw voelt alles, maar heeft er geen woorden voor.

mannelijke energie

Mannelijke energie

De mannelijke energie is verbonden met de hemel. Hij is puur bewustzijn, focus, stabiliteit; de compassievolle onthechting, die uitnodigt grenzen te verleggen en op eigen benen te staan. Hij is doelgericht en helder. Op deze plek weet ik wat er moet gebeuren, kan ik actie ondernemen; mijn zwaard trekken en mezelf en anderen confronteren, vanuit mijn hart. De man in mij kan zeggen: ‘Cut the bullshit. Het doet pijn, en ik hou van je.’ De mannelijke energie geeft richting, is het anker, en zorgt ervoor dat de vrouwelijke energie vrij kan stromen. In seksualiteit is hij de ‘loving presence’, die de vrouw dient zonder iets voor zichzelf te eisen, zodat zij stap voor stap haar tempeldeuren naar de eenheid kan openen, voor allebei.

Hysterische vrouwen en rechtlijnige mannen

Beide energieën manifesteren zich vaak in ongezonde vormen, en vooral als we geconfronteerd worden met onze verwonding. De vrouwelijke wond is die van niet geliefd zijn, niet verbonden. De mannelijke die van falen, niet voldoen. De ongebalanceerde vrouwelijke energie raakt hysterisch, te emotioneel, irrationeel, besluiteloos. Ze sluit zich voor seks en wijst af. Als mijn vrouw zichzelf verliest, identificeer ik me volledig met mijn drama en geloof dat dat de werkelijkheid is. Ik verweek.

Als zijn wond opspeelt, wordt de mannelijke energie ongevoelig, te rationeel, en prestatiegericht. Tijdens seks kan hij gehaast zijn en egoïstisch. Als mijn innerlijke man de boel begint te domineren, verhard ik en hamer op alles wat fout is.

Eenheid

De vrouwelijke energie (gevoel, intuïtie, overgave, duisternis, niet-weten, binnenwereld) is eeuwenlang onderdrukt. Mannelijke energie (ratio, doelen, licht, strategie, buitenwereld) is de norm geworden. Maar de vrouwelijke energie wordt meer en meer beschikbaar, en de opdracht nu, voor zowel vrouwen als mannen, is om haar lief te hebben, te eren, en te belichamen, zodat ook de mannelijke energie weer zijn plek kan innemen, naast haar, als de ‘loving presence’ die hij is. Beide willen namelijk maar één ding: elkaar ontmoeten en één worden.

Kijktips

Voel de vrouwelijke energie hier:

Webinar over maanmagie en feminiene kracht op 18 april 2023

Laat je meevoeren in de wondere wereld van de Maanmagie, het Vrouwelijk Bewustzijn en de Feminiene Kracht door energytrainer Hermelijn van der Meijden. Leer en ervaar hoe Astrologie en Creatie samenhangen, hoe je jouw energieveld kunt activeren en hoe je elke maand weer nieuw bewustzijn kunt ontvangen om jouw droomleven te co-creëren.

<<Meld je hier gratis aan>>

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

9 REACTIES

  1. Lieve Hermelijn, Dank voor jouw woorden. Ze helpen mij om te (h)erkennen wat zich in deze tijden in mijn systeem ook aanbiedt. Zo kon ik het niet-weten niet echt als vrouwelijk ervaren. Fijn om weer eens te lezen dat het klopt wat ik voel en denk, en fijn om er niet alleen in te zijn, en fijn om woorden te krijgen die ik soms zelf niet kan vinden. Dank!

  2. MM ja ik vindt hem niet volledig.. en niet beschreven vanuit de onbalans in de mens of die nou anatomisch vrouwelijk is of mannelijk.. hier in dit artikel vindt nogal stigmatiserend en niet geschreven vanuit de volheid als mens zijnde..jammer want er wordt n mijn optiek iets belicht wat dualistisch is. .. ik denk dat beide kanten zijn issues heeft en dit moet accepteren en zien om tot volledige erkenning te komen .. maar goed ik ben een man wat weet ik nou hahah

  3. Grappig dat mijn naam ook Hans is. Verhelderend geschreven.Zonder vooroordelen. De woorden laten vrij. Het laat de weg open. Maar de kijktips laten naar mijn gevoel de extremen zien. Juist de uitersten waar we elkaar zo slecht meer kunnen bereiken. Ik voel mij als man totaal niet aangesproken in mijn mannelijke energie in het 2e filmpje. En het eerste filmpje maakt ook zichtbaar waar ik met mijn vrouwelijke energie niet heen wil. After all: Goed dat het gelezen wordt

    • Nou ja, zo zie je maar, ik voel me totaal thuis bij die beelden; zo zien mijn mannelijke en vrouwelijke energie eruit als ik ze laat zijn zoals ze zijn. Natuurlijk niet heel praktisch in het gewone, dagelijkse leven. En voor de andere Hans: een filmpje van Jezus kon ik helaas niet vinden. 🙂

  4. Fijn artikel, alleen vraag ik me bij de filmpjes wel af of dit nou een zuivere weergave is van de oorspronkelijke, prachtige mannelijke energie. Denk het niet. Vergeet niet, dat Jezus ook een man was, in een innige, heilige relatie met Maria. In die relatie was er balans. Helaas heeft de kerk dat verdonkeremaand en volkomen uit het verband gerukt. Kijk, dát was dan weer negatief mannelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in