emoties
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
 • heb jij ook vaak het idee speelbal te zijn van je emoties?
 • bedenk jij vaak hoe vervelend het is als je machteloosheid ervaart?
 • ervaar je jezelf vaak als slachtoffer van je frustratie, woede, angst en medelijden?

Welkom in de wondere wereld van de emoties. Je emoties hebben een heel belangrijke taak, maar zolang hun functie onduidelijk is zijn het je grootste duveltjes in je leven. Je emoties maken je het leven zuur tot je bereidt bent om ze te neutraliseren. Je kan ze alleen maar neutraliseren als je bewust naar ze luistert want ze vertellen je waar jij in verwarring verkeert over het leven en jezelf. Je emoties helpen je het pad terug te vinden van je ware zelf en ziel.

Het mechanisme snappen!

Zolang je in je emoties zit zijn zij de baas. Pas als je eruit stapt kan je ze bekijken en ontleden. Als metafoor zou je het zo kunnen bekijken. Je emoties zijn je verkleedkostuum. Zolang je het draagt gedraag je je conform je kostuum, heb je de beweeglijkheid die het pak je toelaat en het zichtveld die het masker je toelaat.

Ofwel trek jij je pak uit = zelfreflectie ofwel kijk je in de spiegel = jezelf ontdekken via de reflectie in de buitenwereld.

Je emoties helpen je te ontdekken:

 • waar jij nee zegt tegen jezelf
 • welk stukje van jezelf jij wegduwt
 • hoe jij jezelf klein en machteloos maakt/houdt.

Je emoties zijn de speeltjes van je ego en zijn gericht op “veiligheid & overleving”. De taak van je ego is ervoor te zorgen dat je fysieke lichaam veilig blijft zodat je ziel hier maximaal zijn potentieel kan ontdekken en materialiseren. Wanneer er geen contact meer is met je ziel, omdat jij je gevoel afsluit is er geen leiding meer van je ziel en krijgt je ego met zijn emoties vrij spel. Ipv te beleven, ontdekken en vreugde te ervaren, overleef jij en kleurt angst je ervaringen.

Het pak uittrekken

Als je het pak uitrekt kan jij vrij voelen en ontdekken welke beperking je ervoer van je vrijheid en zijn. Zo is het ook met emoties. Jij ervaart vb frustratie: zolang jij in je frustratie blijft zitten zal alles wat je denkt en doet gekleurd zijn door frustratie en dus meer frustratie opwekken. Want wat je uitstuurt krijgt je meervoudig terug.

Wanneer jij frustratie ervaart kan je het volgende doen.

 • je erkent dit feit: “verdorie, ik ervaar/ontdek frustratie in mijn denken” en je zal ervaren dat je rustiger wordt, de stress die die gedachte bij je oproept wordt geneutraliseerd
 • dan kan je bekijken wat je frustreert
 • het zal altijd iets zijn dat je wil veranderen of waar je niet mee akkoord gaat = vechten, onmacht
 • je schepperskracht roert zich en dat is ok, de vraag is: zet je die scheppend in of probeer je die te onderdrukken
 • als je die scheppend wil inzetten moet je dieper durven te kijken door de link naar jezelf te leggen
 • je zal ontdekken dat je vecht tegen een leugen die je over jezelf meedraagt. Leugens zijn ik ben een slachtoffer, ik wil wel maar….., ik heb niet genoeg ……., alle leugens hebben een ondertoon van angst
 • wanneer je een angst ontdekt weet je waar jij jezelf afwijst als krachtig schepper
 • dan heb jij de keus om je angst los te laten of hem te blijven voedenemoties

Ik geef je een voorbeeld uit mijn leven.

Ik heb 6 jaar een relatie gehad met iemand die nooit keuzes wou maken of knopen doorhakken en die liever depressief en negatief was dan te genieten van het leven (dat was mijn ervaring). Ik gaf  200% en ging dus ver boven mijn eigen grenzen, want ik wou hem gelukkig zien. Toen ik emotioneel en fysiek aan de grond zat, kreeg ik gelukkig het verstand om eindelijk mezelf op de eerste plaats te zetten en de relatie te verbreken. Toen ik uit de relatie was kon ik ook uit mijn emoties van oa medelijden stappen en ontdekte ik heel wat. Ik ontdekte wat er in realiteit speelde en mijn zogenaamd voordeel inzake de valse veiligheid die het ego voor ogen had.

Mijn zelfreflectie:

 • ik leed vrolijk met hem mee/ “VOORDEEL”: dan moest ik niet de verantwoordelijkheid voor mezelf nemen
 • in dat meelijden met hem heb ik eigenlijk zijn zelfafwijzing bevestigd waardoor hij mij weer afwees /“VOORDEEL” ik moest niet aan de slag met wat in mij leefde, dus het ontlopen van pijn want het is minder pijnlijk met de ander bezig te zijn dan met jezelf
 • door alles voor hem te willen oplossen ipv dat bij hem te laten/ “VOORDEEL” zocht ik eigenlijk liefde, waardering en erkenning
 • door hem op de eerste plaats te zetten gaf ik mijn macht weg./ “VOORDEEL” niet afgewezen worden
 • door hem op de eerste plaats te zetten leefde ik zijn leven ipv mijn leven./ “VOORDEEL” niet moeten voelen dus in mijn bekende, veilige (zelfbeperkende) comfortzone blijven

De eerste momenten van deze ontdekking was het alsof ik een klap op mijn hoofd kreeg. Het duizelde me. Alles was zijn schuld geweest terwijl ik eigenlijk gewoon via hem mijn angsten en onmacht het zwijgen wou opleggen. Ik voelde me echt in mijn nakie staan brrrr. Tijdens dit reflectie proces probeerde mijn slimme ego verwoed zijn gelijk te bewijzen dat mijn ex de grote boosdoener was. Maar tegelijkertijd voelde ik een sprankeltje leven in mijn lichaam waardoor ik contact maakte met mijn kracht. Ik had als het ware contact met mezelf zonder al die lastige angsten in mijn hoofd want ik had zelf besloten mijn grootste angst waar te maken nl hem te verliezen . En dit is mijn redding geweest. Ik wou nooit meer afhankelijk zijn van een ander voor mijn geluk en nu had ik ontdekt waarom ik ongelukkig was dankzij mijn emoties van medelijden, frustratie, onmacht, doelloosheid.

Wees niet bang voor je emoties, ze zijn je beste vriend om je te helpen je eigen weg terug te vinden. Neem ze bij de hand door er afstand van de nemen zodat je ze duidelijk kan aflijnen en benoemen. Als je ze benoemt hebt ontdek je welke angst er speelt en dan weet je welk stukje van jezelf je hebt leren afwijzen.

Nu kan jij jezelf volledig omhelzen waardoor je weer zal kunnen voelen wat je vreugde heeft en zo kom je tot beleven ipv overleven.

Isabelle Lambrecht    www.isahealing.eu

vitaal water
vitaal water
vitaal water

8 REACTIES

 1. Ik kan niets met mijn emoties of die van anderen.
  Ik begrijp ze niet.
  Dat is niet makkelijk.
  Dat betekent niet dat ik niet emotioneel ben. Ik moet wel huilen bijvoorbeeld,
  maar ik kan niet over mijn gevoel praten of over het gevoel van iemand die dichtbij mij
  staat.
  Dan word ik te emotioneel en klap ik dicht.

 2. Ik kan niets met mijn emoties of die van anderen.
  Ik begrijp ze niet.
  Dat is niet makkelijk.
  Dat betekent niet dat ik niet emotioneel ben. Ik moet wel huilen bijvoorbeeld,
  maar ik kan niet over mijn gevoel praten of over het gevoel van iemand die dichtbij mij
  staat.
  Dan word ik te emotioneel en klap ik dicht.
  Ik hoop nog eens te leren hier wat verandering in te brengen.

 3. "Je emoties zijn de speeltjes van je ego en zijn gericht op “veiligheid & overleving”. De taak van je ego is ervoor te zorgen dat je fysieke lichaam veilig blijft ….".
  .
  Het fysieke lichaam heeft een natuurlijk beschermingssysteem dat vanuit het NU signalen afgeeft of/en handelt bij direct werkelijk gevaar voor het lichaam.
  .
  Het ego is altijd gebaseerd op het verleden en kan het fysieke lichaam niet beschermen.
  .
  Het ego is altijd gebaseerd op een denkbeeld/ervaring van TOEN en heeft niet eens bestaansrecht in het NU.
  .
  Tuurlijk beweert het ego je van dienst te zijn en dat je niet zonder kunt maar het leven (vanuit het NU) begint pas zonder ego.
  .
  Voor die tijd is het enkel een herkauwen van het verleden oftewel het leven is gebaseerd op de overlevingsangst van de nog aanwezige kleine-hulpeloze-kind-angst-energie in ons.
  .
  Wat is het leven toch heerlijk zonder emoties.

 4. mooi artikel, ik mis een stukje over je eigen emotie's en de emotie's die van een ander zijn, collectieve emotie's, de kosmische energieën die worden omgezet in emotie's, je moet jezelf heel goed kennen om je eigen emotie's te herkennen.

  Dank je wel voor je artikel Isabelle Lambrecht

  liefs, Ruurd

 5. Mooi artikel Isabelle .
  Ik lees ze graag .
  Bedankt voor dat kijkje in jou leven.
  Die ervaringen die je zelf heb beleefd
  kan je weer gebruiken bij je eigen werk.

  Wat betreft emoties.
  Ze horen bij je, maar het is maar net hoe je er mee omgaat.
  Ze kunnen je zowel naar beneden halen maar ook naar boven.
  Zonder emoties zou de mens een robot zijn, een koelkast.
  Wat ik zelf bijzonder vindt is het verschil in ras, kijk maar eens hoe
  een Italiaan met zijn emoties omgaat . het is bammm alles er uit.
  Ik hou er van dat mensen hun emoties tonen.
  Dan weet je een beetje wat er in ze omgaat.
  Wat jij zeg wees niet bang voor je emoties , ze zijn je beste vriend
  dat steek ik in mijn zak .

  Fijn weekend .
  Liefs Jannie. ❤️

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in