Home Spiritualiteit Getal 10 in het medicijnwiel: van angst naar vertrouwen

Getal 10 in het medicijnwiel: van angst naar vertrouwen

Medicijnwiel getal 10 - maand oktober leiderschap

Oktober is in de medicijnwiel numerologie de maand met getal 10, dat staat voor leiderschap en verantwoordelijkheid. In deze periode van het jaar mogen we tot de kern gaan van ons besef van identiteit en ons gevoel van basis. We mogen de leiding nemen over ons leven en het nu echt de richting opsturen van onze dromen, verlangens en missie.

Getal 10 kan ons ook confronteren en misschien heb je wel het gevoel dat de maand oktober een pittige is. Het goede nieuws is, als we de uitdaging aangaan kan dit een keerpunt in ons leven vormen. Hoe ga je om met de soms intense energie van getal 10? Mijn advies is; alles wat je tegenkomt verwelkomen en inzien wat wel en niet waar is. Onder alle ruis vinden we ons ware zelf.

Leiderschap nemen over je angst

Mijn verhuizing naar Portugal confronteert me met diepe angsten en daagt me uit om in mijn kracht te gaan staan. Mijn vertrek uit Haarlem, ook al is het niet eens definitief, is als het verruilen van een comfortabel leven voor een nieuwe en onbekende bestemming. Het dorp in de Algarve waar ik een huis huur, ligt als het ware aan het einde van de wereld. Ver van de kust, ver van de stad en diep in het binnenland. Vanaf de snelweg nog een half uur over een mooie, met bomen omzoomde, provinciale weg. De laatste kilometers door uitgestrekt terrein met lage struiken.

Mijn huurauto moet na een week weer terug en de huur kan niet worden verlengd. Ik krijg er de zenuwen van. Hoe moet dat als ik niet op tijd een andere auto vind? ‘Dan kan ik niet bestaan’ is een gedachte die opkomt. Het duurt even en dan kan ik daar de onzin wel van inzien, want mijn bestaan als mens – en zeker als ziel – hangt natuurlijk niet af van het hebben van een auto. Maar het idee is ook wel begrijpelijk. Je hebt echt een auto nodig hier, er is nauwelijks openbaar vervoer.

Bij machte zijn

De twee kanten van de 10 zijn macht en onmacht. Balans tussen beiden is bij machte zijn om leiding te nemen. In oktober neem je de leiding over wat je aan het scheppen bent. Je voelt dat je de leiding hebt over je creatie, of de macht, en dat je bij machte bent om deze af te ronden. Er kan sprake zijn van een dans tussen macht en onmacht, soms kun je misschien nog onmacht voelen.

Nou, onmacht voel ik zeker, in de vorm van angst en zenuwen die door mijn lijf gieren. Het lukt me om stap voor stap te doen wat nodig is. Een nieuwe gastank halen zodat ik warm water heb, een fiscaal nummer aanvragen zodat ik een auto kan kopen. Dit geeft een gevoel van kracht. Ik ben bij machte om deze omslag te maken. Ik weet waarom ik dit doe, ik voel al zo lang dat verlangen om in de Algarve te zijn. Er is geen weg terug en ook geen spijt. Hier wil ik zijn. En ik doe alles om het mogelijk te maken. Met de hulp van mijn spirituele gidsen en met de steun van mijn Nederlandse kennissen die op een half uur rijden wonen. Het vergt ook overgave om me te laten leiden.

Wat betekent voor jou ‘bij machte zijn’? Ik vroeg het de deelnemers van mijn jaartraject en hun antwoorden hadden deze rode draad: zelf beslissen, actie nemen en vertrouwen. Voor mij betekent het dat ik kan doen wat ik te doen heb. En dat ik het doe. Stap voor stap. Vanuit een weten dat ik het kan, vol vertrouwen. (Hier lees je hoe je kunt manifesteren met het Medicijnwiel in 12 maanden)

Heb jij een 10 in je medicijnwiel?

Met een 10 in je wiel ben je iemand die de leiding kan nemen en verantwoordelijkheid kan dragen. De 10 kan macht willen en kan ervaren ‘ik heb hier macht over en dat voelt goed’. Dit is op zichzelf neutraal, ook al hebben we de neiging om ‘macht’ als negatief te labelen.

Bij iemand met een 10 in het Zuiden kan er twijfel zijn; ‘Ben ik wel bij machte?’, bijvoorbeeld om mezelf echt te transformeren of het leven te creëren dat ik verlang? Een karmische 10 kan doorslaan naar macht of naar onmacht. Hij kan een dictator worden of juist in onmacht blijven hangen. Soms mag je een tiran in jezelf toelaten, zodat je ergens de leiding over neemt.

Ook bij de 10 geldt, net als bij de dienstbaarheid van de 9, dat je eerst verantwoordelijkheid neemt voor jezelf en dan voor anderen. Jezelf leiden is zoiets als leiderschap nemen over je innerlijke delen – je gedachten, acties, gevoelens – en alle facetten van je leven – wonen, werken, relaties, geld, etc. De valkuil is dat je je teveel verantwoordelijk voelt voor anderen. Het is belangrijk om eerst verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en wat jij en jouw creatie nodig hebben en dan pas voor anderen.

Medicijnwiel getal 10 - van angst naar vertrouwen

Verantwoordelijkheid nemen

Afhankelijk van wat er speelt in je leven, kan het nodig zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor je jeugdtrauma’s of voorouder trauma’s. Mogelijk is daar nog iets nodig. Een deelnemer aan het jaartraject met een 10 in haar medicijnwiel, ervaart dat ze zich veel te verantwoordelijk voelt voor anderen. Het drukt op haar als een zware last. Ze beseft ook dat hier trauma uit haar jeugd aan ten grondslag ligt. Als kind sprong ze tussen haar ouders als die ruzie maakten. Dat was een poging om zich veilig te voelen. Nu mag ze beseffen dat ze veilig is en bij zichzelf mag blijven. Ze neemt de leiding over haar leven en gaat binnenkort in een sessie met het trauma aan de slag.

Als we de uitdagingen op ons pad aangaan – en er niet op de automatische piloot voor blijven weglopen – nemen we leiderschap over onszelf en ons leven. Als we steeds weer voelen wat er gebeurt in ons lichaam en alle gevoelens toelaten en doorleven, ontdekken we een stille kracht in onszelf. Dan kunnen we ons bij machte voelen om te doen wat we ten diepste verlangen en waarvoor we hier zijn.

Gratis webinar over het belang van focussen

Wil je ook leren hoe je de leiding kunt nemen over je verlangen? Doen wat nodig is om het echt vorm te geven? Doe dan mee met het gratis webinar Het belang van focussen op dinsdag 24 oktober om 19.30 uur. Ik deel mijn lessen en tips over het voelen van een verlangen, het zetten van een intentie en het zetten van alle stappen om je doel te bereiken. Want zonder focus ben je stuurloos. Leer leiderschap en verantwoordelijkheid nemen over je creatie met de kennis van getal 10 van het medicijnwiel!

Meld je aan voor deze gratis online webinar.

Dit is het tiende artikel in een reeks over de 12 getallen in het medicijnwiel en de maanden in het jaar. Hier lees je hoe je jouw getallen berekent. In november volgt getal 11, dat van meesterschap.

GEEN REACTIES

Mobiele versie afsluiten