nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

scheidenEen scheiding als een meester hanteren ipv als een ego-mensje.

Wat is een meester? Een meester is iemand die weet, die kennis heeft.

De meester weet dat alles in zijn leven een spiegel is van wat in hem leeft. Als alles buiten hem een spiegel is van zijn innerlijk leven wil dat zeggen dat zijn uiterlijk leven dezelfde dingen ondergaat als hem.

Bij echtscheidingen hoor ik vaak beide partijen zeggen:

– maar ik heb mijn beste gedaan

– ik heb veel water in mijn wijn gedaan

– ik heb zijn/haar noden zoveel mogelijk proberen in te vullen

– ik ben tekort gedaan

– ik heb geslikt en gezwegen voor de lieve vrede

– …

De twee kanten van de scheidingsmedaille.

Wat ik hier ga schrijven zal voor velen veel weerstand oproepen. Doch mijn eigen leven (2 scheidingen) en de jarenlange ervaring bij het begeleiden van anderen leert me dat het zo is.

In een scheidingssituatie is het vaak zo dat er één partij is die denkt zwaarder getroffen te zijn of meer tekort gedaan te zijn dan de ander. Ik spreek hier wel emotioneel en niet financieel.

Dat kan niet.

Het leven is als een school. De situaties in ons leven en onze ervaringen zijn de klas waarin we zitten. De manier waarop we omgaan met onze ervaringen zijn onze examens. We kunnen overgaan naar de volgende klas, als we de les zien en oppakken die de ervaring ons biedt.

Mensen vinden elkaar enkel omdat ze in dezelfde klas zitten. Of anders gezegd, ze hebben eenzelfde trilling, leerniveau of ervaringsbehoefte. Dat wil zeggen dat ze hetzelfde willen hebben. Het pad of de persoonlijkheid zal vaak tegengesteld zijn.

Omdat ervaren het meest duidelijk is via een tegenpool, zoeken mensen in het begin van hun leven vaak tegenpolen op. Hoe beter je jezelf leert kennen hoe minder behoefte je zal hebben aan een tegenpool om jezelf beter scherp te stellen.

Dat is de reden waarom ik zoveel hoor: “ hij/zij is een koele kikker, ik ben enkel een praktisch meubelstuk maar ik heb warmte en liefde nodig”. Daarom denk de “warme” pool dat hij erger getroffen is dan de “koude” pool.

Weet dat beide polen warmte en liefde nodig hebben maar dat ze dat op een andere manier uiten. Het verdriet bij een “koude” pool wordt helemaal anders beleeft dan dat van een “warme” pool. Twee “koude” polen kunnen een perfecte uitwisseling hebben op voorwaarde dat ze zichzelf voldoende kennen en aanvaarden. Zij zullen belang hechten aan dezelfde details die de warme pool niet kan snappen. Daarom zijn relaties met tegenpolen spoedcursussen en meestal niet van blijvende duur.

schone schijn
schone schijn

Hier verwijs ik graag naar de britse tv serie schone schijn (Keeping Up Appearances ). In deze serie is Richard de echtgenoot van Hyacinth. Hij volgt slaafs al haar grillen op maar kan nooit voldoen. Zij zoekt vervulling in de buitenwereld door te proberen aan de normen te voldoen maar lijft ontevreden. De dag dat ze vervulling in zichzelf zoekt en leert wat ze ECHT nodig heeft zal de ontevredenheid verdwijnen. Via de slaafse gehoorzaamheid van Richard zal Hyacinth leren dat ze al waardevol is en Richard zal zelfrespect leren via het ongenoegen van Hyacinth.

De klas is zelfrespect, het examen van Hyacinth is agressor – tekort,

het examen van Richard is underdog – nooitgoed

Wat willen we hier leren?

Het doel is onszelf te verkennen, te herkennen en te erkennen om zo weer onsZELF te worden.

OnsZELF worden is 100% aanvaarding van wie en wat we zijn. Het is 100% JA zeggen tegen onsZELF, het is liefde zonder voorwaarden. Het is het : ja ik ben.

Het is het voelen zonder beperking, van je eigen grootsheid. In jeZELF leeft een ziel, die de levensvonk is. Die is de basis van je leven, en is pure liefde.

De ziel wil zichzelf ervaren.

Hoe kan je best ervaren? Idd, via zijn tegenpool. De ziel is liefde en voorspoed, zijn tegenpool is angst en tegenspoed. Hoe beter je jezelf leert kennen en aanvaarden hoe minder extremen of tegenpolen je nodig hebt om verder te groeien.

Bemiddeling de gulden middenweg

Vanuit dit begrip bemiddel ik altijd tussen mensen. Ik probeer mensen duidelijk te maken dat er twee verhalen zijn en dat ze alle twee lijden. Vanuit dit begrip poog ik de pijn, frustraties, woede en haat naar de ander los te laten.

Dit is heel cruciaal bij een scheiding.

Enkel als frustratie, woede en haat losgelaten zijn is:

– zelf-groei mogelijk

– gezondheid en geluk mogelijk

– een nieuwe lei voor beide partners mogelijk

– een goede blijvende verstandhouding tussen de ex- partners mogelijk

Drie belangrijke vragen om een waardevolle scheiding te verkrijgen

➢ Ben je bereid om je pijnen los te laten

➢ Ben je bereid verantwoordelijkheid te nemen door te kijken naar het waarom of de les van jullie relatie.

➢ Ben je bereid te groeien in jezelf

 

Met respect en uit ervaring geschreven.

De warme pool 😉

 Vergiffenis, een meesterlijke tool.

Isabelle Lambrecht

stepisa.be

Alle artikelen van Isabelle Lambrecht


lees ook : HSP en scheiding, door Elaine Aron

vitaal water
vitaal water
vitaal water
Isabelle Lambrecht
Isabelle Lambrecht is healer (energie overdracht vanop afstand) en life coach en zal met haar artikels bijdragen aan een evenwichtige levensbalans waarbij de emotionele en fysieke gezondheid voorop staat. Haar specialiteit is het wegnemen van emotionele en fysieke pijn door healing en door coaching op alle domeinen. Sterk aanbevolen voor mensen die lijden aan een leven dat 'vierkant' draait. Klanten feedback en meer kan je vinden op haar website www.zichtbaar.be
Vorig artikelDonker
Volgend artikelDe koffie-engel

7 REACTIES

 1. Inderdaad relaties zijn heel beproevend, scheiden, een nieuwe relatie wiens ex moeilijk doet, jaloezie ts de stiefkinderen, een nieuw evenwicht vinden als je terug alleenstaand bent, … allemaal meegemaakt en vaak uit mijn centrum geweest. Hoe meer ik leer hoe minder lang ik uit mijn kracht of centrum geworpen wordt.

  Het geeft wel wat rust te weten dat ik op mezelf kan vertrouwen om de weg naar het centrum terug te vinden. Dat vertrouwen wil ik ook bij anderen stimuleren.

  🙂

 2. ik vind een scheiding wel de ultieme beproeving hoor. tuurlijk probeer je in je kracht te blijven en bij jezelf te blijven maarrrrr….wanneer je bv als vader je kinderen niet meer mag zien of,,, wanneer je ex man weigert te betalen aan alimentatie….er zijn zoveel haken en ogen aan een scheiding die je wel degelijk uit je kracht trekken.
  er zijn bijna geen scheidingen die uitmonden in een “niet bij je zelf kunnen blijven”…..
  en ik ken ook niemand die op zulke momenten bij zichzelf te blijven.

 3. Alleen kan helaas een scheiding in de huidige maatschappij niet los gekoppeld worden van de bijbehorende financiële situatie. Waardoor emotioneel toch vaak niet los kan worden gezien van financieel (-:

  • @JustMe, Dat klopt maar dat maakt niks uit. Het financiële is ook een verlengstuk van uwzelf en spiegelt ook de visie omtrent uwzelf.

   Een relatie is een groeipakket net als het financiële luik dat is. Je kan dat idd niet van elkaar loskoppelen.

   Door het financiële ontstaan de escalaties maar dat kan maar omdat er een gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde is. Bij een volledig in je kracht staan zou het geen probleem zijn om het financiële ook los te laten en van nul te herbeginnen of met minder herop te starten. ps hier spreek ik wel uit mijn eigen leven waar ik veel aan mijn ex overgelaten heb en mijn leven van nul herstart heb. Ik was huisvrouw, had nooit gewerkt en stond alleen met een kind van 10 jaar. Door een fout in mijn huwelijkscontract kon ik maar de gemeenschap van goederen aanspreken over het LAATSTE jaar. De vorige 11 jaar kon ik niet verrekenen. Had ik rationeel gedacht was ik bij hem gebleven voor het financiële. Ik heb die angst niet laten overheersen en heb zelf voor mijn financiën gezorgd. Laat het financiële geen excuus zijn om je kracht op te nemen.

   • Hai Isabelle,

    Met alle respect maar ik denk dat je dat nu kan zeggen, omdat je zelf al zoveel stappen verder bent. Net zoals ik en geloof mij ik ben diep geweest (-; Op het moment dat iemand er midden in zit, kan je onmogelijk erin staan zoals jij het graag aan anderen wilt doen geloven. Mensen kunnen je artikel lezen en er troost in vinden. Hen laten nadenken over zichzelf en de situatie, zodat zij wellicht rustiger worden, maar het volledig in je kracht blijven nee, daar geloof ik niet in sorry …

    • @JustMe, Hallo, er is een verschil tussen in je kracht staan en je kracht opnemen. Ik heb nog niemand ontmoet die volledig in zijn kracht staat en ik ook niet anders zouden we hier niet zijn. Elk proces is een beetje meer groeien naar je een zo volledig mogelijk in je kracht komen.

     Er zijn alleen ontelbare excuses om het opnemen van je kracht uit te stellen en alle excuses hebben met angst te maken. Dit is een vaststelling en geen oordeel. Niemand is vrij van angsten.

     Als het financiële ook een spiegel is dan spiegelt hij je je mate van eigenwaarde en eigenliefde.

     Gebruik deze spiegel om krachtiger te worden ipv jezelf te ontkrachten. En idd op het moment dat je er midden inzit zie je er geen klaar in maar het is mijn wens dat als mensen dit inzicht hier kennen dat ze misschien minder problemen zullen ondervinden bij het regelen van hun financiën. Financiën zijn de plaats bij uitstek waar je leert voor jezelf op te komen.

     Groetjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in