Zo verhoudt menstruatie zich tot de maan, natuur en je dieet

Toen ik mijn eerste menstruatie had was ik dolblij! Ik zag het als een ritueel waarmee ik een vrouw werd, en ik verwelkomde de kans om mijn nieuwe vrouwelijkheid te omarmen. Maar door de jaren heen begon ik me te ergeren aan mijn maandelijkse feestje, zoals de meeste vrouwen. Ik was beducht op de pijnlijke krampen en telde alle dingen die ik erdoor dacht te missen. De maatschappij behandelt menstruatie als iets vies en waar we niet over moeten spreken, en zelfs vrouwen kijken erop neer. Maar zo is het niet altijd geweest.

Menstruatie werd ooit echt gevierd en gezien als een gift, een element van het Heilige vrouwelijke dat waardering en erkenning verdiende. Het is een prachtige vorm van detox waar alleen vrouwen van mogen genieten, en het is het proces dat ons in staat stelt leven te baren, een wonder dat alleen maar mogelijk is dankzij de menstruatie.

De maatschappij noemde deze heilige periode de ‘maantijd’ van de vrouw, omdat hun cyclus daadwerkelijk synchroon liep met de maan. Het woord menstruatie zelf komt van de Griekse en Latijnse woorden voor ‘maand’ en ‘maan’. Menstruatie verbindt ons niet alleen met de natuur, het geeft vrouwen ook een beter beeld van hun gezondheid en hun chakrasystemen. Dus hoe zijn we, als vrouwen, zo ontworteld geraakt van het heilige van onze maantijd, en hoe kunnen we de dialoog over en manier waarop we onze ongesteldheid ervaren veranderen?

selfie maker

De heiligheid van de vrouwelijke maancycli

Die paar dagen dat vrouwen hun menstruatiebloed verliezen werd ooit gevierd, vrouwen mochten niet rondlopen en werken; ze werden aangemoedigd om te rusten en hun lichamen te verzorgen. Onze cycli waren natuurlijk gesynchroniseerd met het ritme van het wassen en afnemen van de maan. De menstruatie begon rond de nieuwe maan en ovulatie vond plaats rond de volle maan.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

De feminiene energie in de dorpen van toentertijd was ontzettend krachtig, omdat vrouwen hun maantijden samen ervoeren. Vrouwen konden elkaar steunen en ontspannen in deze periode, om zo helende energie op te doen en deze periode van zuivering en verjonging te waarderen.

Even ter duidelijkheid: het feit dat menstruatie een ontgiftingsproces is wil niet zeggen dat vrouwen vies zijn. Sterker nog, het wijst juist op het tegenovergestelde, omdat menstruatie een geschenk is waar alleen vrouwen mee bedeeld zijn, en dat ons helpt om zowel fysiek en emotioneel te ontgiften. Menstruatieperiodes zouden vrouwen kracht moeten geven, geen schaamte.Wet van de Aantrekkingskracht

Het beeld dat ongesteldheid ‘vies’ werd pas populair toen de maatschappij een patriarch werd. Maar nu het Heilige vrouwelijke weer wordt erkend, beginnen we ook onze maancycli weer te eren.

Gifstoffen in het bloed en in de lever kunnen worden weggespoeld als we menstrueren. De lever is de primaire ontgiftingsorgaan van ons lichaam, omdat dat orgaan zorgt voor het filteren van gifstoffen. Onze cycli kunnen ook ons voortplantingssysteem reinigen, de bacteriën daarbinnen vrijlaten en het lichaam helpen een teveel aan ijzer te lozen.

Dit proces is zowel natuurlijk en prachtig, en we zouden het niet moeten ontwijken. Er zit zoveel schoonheid in de dualistische aard van onze maancycli. Het verliezen van bloed laat ons leven geven en heeft de voordelen van ontgiften. Maar onze ongesteldheid is door de jaren heen veranderd: ze zijn veel pijnlijker geworden en in veel gevallen zwaarder. Veel vrouwen richten zich niet meer op de maan en ze zien hun ongesteldheid als iets om te verafschuwen, niet als gebeurtenis om blij mee te zijn. Hoe zijn we, als vrouwen, hier terechtgekomen?

Waarom onze menstruatie zo drastisch is veranderd

Als je cyclus niet synchroon loopt met de volle of nieuwe maan, wees dan niet ongerust! Dat je cyclus niet gelijkloopt met de maancyclus betekent niet dat het niet goed werkt. Er bestaan een heleboel manieren om je natuurlijkerwijs te synchroniseren met de maan, maar het beste aspect van de menstruatie is dat het gewoon moet vloeien, dus je kunt het het beste niet proberen te beïnvloeden.Zo verhoudt menstruatie

Dit is een van de redenen waarom anticonceptie een enorm probleem is. Anticonceptie doet niets anders dan beïnvloeden wanneer je ongesteldheid begint en eindigt. Daardoor verschuift het bijna nooit en ervaar je nooit onregelmatigheden. Anticonceptie heeft een aantal gezondheidsrisico’s, zoals een groter risico op bepaalde soorten kanker, depressie, bloedproppen, hartaandoeningen en meer. Aangezien je cyclus niet vrijelijk kan vloeien, kun je er niet op dezelfde manier van leren als wanneer je geen anticonceptie nam.

Je menstruatie is zo’n prachtig geschenk; het communiceert met je lichaam en kan je zeggen als er iets mis is of als je ergens naar moet kijken. Als je last hebt van PMS, onregelmatige ongesteldheid, verschuivingen in startmomenten, of andere symptomen over je menstruatie, dan vertelt je lichaam je dat je je aandacht moet richten op je gezondheid.

Mijn ongesteldheid liep altijd synchroon met de nieuwe maan, en de enige keer dat dit niet zo was sinds ik gestopt ben met de pil, was toen mijn oma overleed. Toen synchroniseerde het met de cycli van mijn tantes met volle maan en bleef het maandenlang hetzelfde. Ik ervaarde toen andere onregelmatige symptomen tijdens mijn ongesteldheid, wat me dwong om binnenin mezelf te kijken. Ik zag in dat ik niet alleen een gezondheidsprobleem had dat mijn menstruatie verstoorde, maar dat ik ook een ernstige blokkade in mijn sacrale chakra had, wat op zijn beurt weer mijn ongesteldheid beïnvloedde. Meteen nadat ik deze problemen had opgelost, ging mijn menstruatie terug naar haar normale cyclus en begon het weer met de nieuwe maan.

Alles gebeurt met een reden, al helemaal in ons lichaam! Als je pijnlijke menstruatiekrampen ervaart, dan is dat geen ‘standaard’ symptoom van je ongesteldheid. Als we pijn hebben in ons lichaam, vertelt het ons altijd dat we dieper in onszelf moeten kijken en op zoek moeten naar de oorzaak van het probleem.

Binnen de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) gaat de lever over emoties en woede. Aangezien de lever een sterke band heeft met de menstruatie, omdat het tijdens dit proces ontgift wordt, kan onze ongesteldheid veel zeggen over de gezondheid van onze lever. Veel vrouwen hebben een emotionele reactie op hun menstruatie, vaak ook wel PMS genoemd, wat leidt tot woede of andere extreme emoties. Aangezien woede en emoties verbonden zijn aan de lever, kan PMS erop wijzen dat we veranderingen in onze lever ervaren, wat natuurlijk is tijdens onze ongesteldheid, of dat we ons meer moeten richten op de gezondheid van onze lever.

TCG vertelt ons ook dat pijnlijke menstruatiekrampen een symptoom kunnen zijn van een hormonale onbalans en een tekort aan Ki. Binnen TCG gelooft men dat Ki overal op Aarde bestaat, en dus ook in ons lichaam. Als je gezond bent, stroom de Ki vrijelijk door je heen, maar als je ongezond bent, heb je of een blokkade in je Ki of is je “Ki-tank” leeg. Als er geen Ki meer is om je bloed naar buiten te brengen tijdens je maantijd, dan kan je lichaam niet anders dan verkrampen en zo zelf te proberen het bloed naar buiten te krijgen.

Als je last hebt van PMS en andere symptomen die de maatschappij bestempelt als ‘normaal’ voor je menstruatie, zit er dan niet te veel over in. Ja, we moeten naar ons lichaam luisteren en vaker naar binnen kijken maar tot op zekere hoogte zijn deze fasen van onze cyclus heel normaal.

Onze cycli zijn niet alleen verwant met de maan, ze hangen ook samen met de seizoenen die we in de natuur ervaren. Zo is de week van onze ongesteldheid bijvoorbeeld verwant aan de winter, omdat we meer duisternis ervaren en de neiging hebben ons terug te trekken. De week erna, als onze ongesteldheid voorbij is, is verwant aan de lente, en daarna komt de zomer als we ovuleren, dat is meestal het moment van de maand dat we ons het beste voelen. En dan de week voor onze menstruatie, die heeft te maken met de herfst, een tijd waarin onze emoties versterkt zijn omdat we dingen loslaten en achterlaten, of wanneer sommige vrouwen hun PMS-symptomen ervaren.

Ik geloof dat, tot op zekere hoogte, veel van deze symptomen bedoeld zijn voor ons om te voelen, ernaar te luisteren en van te leren, maar zeker niet tot de extremen die veel vrouwen vandaag de dag moeten doorstaan. Veel vrouwen zijn hartstikke vervreemd van hun lichaam, voor een groot deel door maatschappelijke normen en geloven, en door de moderne geneeskunde.

Anticonceptie is wijdverbreid, wat niet alleen ons lichaam schaadt, maar ons ook de kans ontneemt ons te verbinden met onze ongesteldheid. Sterker nog, vrouwen gebruiken giftige tampons en andere verzorgingsproducten waar pesticide in zitten. We stellen ons bloot aan grote hoeveelheden giftstoffen via onze omgeving en ons dieet, en we onderdrukken emotioneel trauma, creëren blokkades voor onze chakra.

Hoe kunnen we onze ongesteldheid herontdekken en terugveroveren?

Als je erkent dat je ongesteldheid wat extra aandacht behoeft, hoe kun je het dan de liefde geven die het verdient? Ten eerste gaat het erom zachtaardig en liefdevol te zijn naar je cycli. Neem je anticonceptie, ervaar je extreme menstruatiesymptomen, heb je een onregelmatige ongesteldheid, of wat dan ook, dan moet je eerst zachtaardig naar jezelf zijn. Erken hoe dit je heeft gediend in het verleden en denk dan na over hoe je dit positief kunt veranderen.

Deze extremen (ernstige PMS en krampen, vervreemding van de natuur, enz.) waren misschien nodig voor ons om te ontwaken en de heiligheid rond de menstruatie en het Heilige vrouwelijke te herontdekken. Soms moeten dingen eerst zo slecht gaan dat het een soort klap in je gezicht vormt, omdat het ons dan kan triggeren en forceren om te veranderen.

Er is dus niets mis met ongesteld worden, maar dat wil niet zeggen dat je eronder hoeft te lijden. Zoals Dr. John A. McDougall zegt: “Je moet niet zoeken naar de fouten in het ‘vrouwelijk ontwerp’ om redenen te vinden voor deze epidemie van vrouwelijke problemen, maar juist kijken naar je eigen gedrag.” Hoe kun je je eigen leven veranderen om je menstruatiecyclus te verbeteren?

Hij legt uit:

“Beweging en afvallen bij vrouwen met overgewicht kan ook hun estrogeenwaardes verlagen. Het resultaat van het terugbrengen naar gezondere waardes van deze hogere hoeveelheden hormonen die we in te veel Amerikaanse vrouwen terugvinden, zal beter zijn voor het algehele welzijn de hele maand door, en zal verlichting brengen voor hinderlijke tekenen en symptomen tijdens de menstruatie. Zo kan pijnlijke ongesteldheid en overmatig bloedverlies lichter en minder pijnlijk worden.”

Er bestaat een duidelijk verband tussen dieet en menstruatie: dit zie je terug bij vrouwen met anorexia, voor wie de menstruatie stopt, of bij veganisten die melden minder pijn of bloeding te hebben. Dr. McDougall legt dit verder uit: “Vegetariërs hebben 2 tot 3 keer zoveel estrogeen in hun feces dan vrouwen die vlees eten. Daarnaast bevindt er zich 50% minder aan bepaalde sterke estrogenen in het bloed dan in dat van vleeseters.”

Aangezien de ongesteldheid een manier is om ons lichaam te ontgiften, is het logisch dat symptomen van de menstruatie kunnen verbeteren als we minder gifstoffen binnenkrijgen. Als puntje bij paaltje komt, is het herontdekken van onze menstruatie het herontdekken van onszelf. Het leidt tot verbeterde lichamelijke gezondheid, opnieuw verbinden met de natuur en vaker naar binnen kijken.

De kans is groot dat je tijdens dit proces merkt dat je ongesteldheid inderdaad synchroniseert met de volle of nieuwe maan, zoals veel vrouwen al eeuwenlang aangeven, waaronder ikzelf. Maar wat verandert er eigenlijk als je ongesteldheid gelijkloopt met de volle maan of met de nieuwe maan?

Schrijfster Miranda Gray zegt:

“Een vrouw met de Witte Maan-cyclus, die bloedt tijdens de donkere (nieuwe) maan, raakt verbonden met de diepste niveaus van haar bewustzijn, en herinnert zich dat er meer bestaat dan alleen de wereld die ze ziet, omdat ze de drager is van het wonder des leven. Een vrouw met een Rode Maan-cyclus, die bloedt tijdens de volle maan, brengt de energie en mysterie van haar innerlijke duisternis naar buiten de wereld in als een geschenk en een ode aan de diepte van haar wijsheid.”

Ik kan me persoonlijk erg vinden in dit antwoord, omdat ik kan zien dat deze trends zich voordoen in mijn eigen leven. Maar de ongesteldheid is bij iedere vrouw weer anders, dus als je merkt dat dit artikel niet met jou resoneert, vertrouw dan gewoon op je eigen intuïtie. Dat is de schoonheid van menstruatie: het vloeit vrijelijk en veranderlijk, en heeft iedere vrouw weer iets anders te leren.

Als je graag meer wil leren over de Heilige vrouwelijkheid en de heiligheid van menstruatie, dan raad ik twee boeken aan: Rise Sister Rise van Rebecca Campbell en The Red Tent van Anita Diamant.

Veel liefs!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. ik vind dit een zeer interessant artikel en heb zelf altijd de voordelen ondervonden van mijn maandstonden waarbij ik telkens de kans had om mijn teveel aan ijzer te kunnen lozen grdurende 5 lange dagen en nachten. Ik voelde mij zelfs van een week ervoor extra sterk en nog sterker tijdens de maandstonden zelf.Op mijn 52ste stopte deze maandstonden plots van de ene dag op de andere wat ik zeer spijtig vond en dan begon ik last te krijgen van de ijzersrapeling en dit tot mijn 67ste toen ik plots terug mijn maandstonden begon te krijgen met het gevolg dat ik 4 maanden later terug zwanger was van een derde kindje.
  Na deze zwangerschap bleven mijn maandstonden definitief weg en heeft mijn lichaam geleerd om met de ijzerstapeling goed om te gaan. Blijkbaar is er iets veranderd in mijn bloed , maar de pijnen van de ijzerstapeling verdwenen terwijl het bloedonderzoek aantoonde dat mijn hotmoonbalans hoge waarden bleef vertonen.
  Ik heb geleerd om ook zonder mijn maandstonden mij gezond en sterk te voelen maar vraag mij af waarom in dit artikel niet wordt gesproken welke gevolgen het heeft voor de vrouw als de maandstonden definitief stoppen!!?
  ik kijk ernaar uit om zo’n artikel te kunnen lezen.
  Ikzelf wordt over een maand 74 jaar maar voel mij nog steeds sterk en energiek en merk nog steeds geen negatieve gevolgen en heb nog steeds voldoende aan 5 tot 6 uren nachtrust en mijn lichaam is nog steeds zeer zelfhelend .
  Ik kijk echt uit naar het vervolg van de historiek van de verdere evolutie van de maandstonden na de vruchtbaarheidsperiiode van het vrouwelijk lichaam.

 2. Ik mis in dit artikel toch wel een duidelijke medische waarschuwing!
  Een buitensporig heftige en onregelmatige menstruatie hoeft echt niet alléén te komen doordat je uit balans bent of niet met de maan gelijk loopt. Endometriose (en het zusje Adenomyose) zijn serieuze aandoeningen die zelfs onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken (door littekenweefsel op/in de eierstokken b.v.)
  Weefsel wat lijkt op dat van je baarmoederslijmvlies komt dan ook op andere plekken, meestal in je buikholte voor en doet mee met je menstruatie… Ja inderdaad: je bloed dan dus ook op andere plekken, en ja dat geeft véél buikpijn. Je lichaam neemt het bloed op, maar er ontstaan vaak verklevingen door littekenweefsel.
  Lang verhaal kort, écht prachtig om opzoek te gaan naar een natuurlijk ritme Voeding en levensstijl hebben zeker invloed op je cyclus!
  Máárrrr een bezoek aan de gynaecoloog is écht niet vreemd als je er téveel last van hebt. Niet denken ach, dat hebben álle vrouwen, want dat is dus niet zo!
  Zorg goed voor jezelf ladies, en vertel dit óók aan andere vrouwen die ermee zitten. Maak je je zorgen, laat jezelf dan alsjeblieft controleren.

 3. Het eerste wat mij opval na het posten van dit bericht is : A.K. 8 aug 17:17 ofwel 8-8 8:8. hhmmmm…….even opzoeken wat dit betekent.

 4. heel mooi en duidelijk geschreven.
  Ben zelf opgegroeid in een hindustaanse gemeenschap waar je als menstruerende vrouw wordt gezien als onrein. Dit is een gedachtegang die eeuwenlang tijdens de patriarchale periode van generatie tot generatie is overgebracht en helaas tot in heden nog steeds als waarheid wordt gezien. Als kind voelde ik dat dit niet klopte, maar kon verder geen info vinden over spiritualiteit en menstruatie. Jaren geleden zei mijn intuïtie dat ik de spirituele betekenis over menstruatie moest ontdekken. Uit mijzelf ben ik gaan voelen en uitproberen. Door het accepteren van mijn vrouwelijke energie heb ik nu veel minder last en probeer de vrouwen om mij in te laten zien dat in onze ongesteld onze vrouwelijke kracht zit. Ik ben alleen niet zo goed in mijn gevoelens te verwoorden, maar ben het wel aan het leren. Het is fijn om dit informatieve artikel te lezen waar het heel duidelijk wordt.
  1opmerking over dieet:
  Ben zelf eerst flexitarisch en toen vegetarisch geweest, maar kreeg ontzettende last van mijn darmen. Uiteindelijk bleek uit lab test (en chinese astrologie : teveel aarde energie in mijn lichaam) dat ik zeer slecht zetmeel kan afbreken. Door zetmeel/koolhydraat-arm te eten en meer vlees, was ik eindelijk verlost van mijn zeer pijnlijke krampen (en natuurlijk ook door vrouwelijke energie instromen). Dus wees heel bewust van je spijsvertering, vegetarisch is helaas niet voor iedereen weggelegd. Ben nog steeds aan het uitzoeken waarom mijn lichaam niet vega kan zijn, maar dat is een ander onderwerp 😉

 5. Dank je wel voor het schrijven van dit artikel! Wat ongelooflijk passend bij waar ik nu in het leven sta en met wat ik voor mijzelf aan het onderzoeken ben…