Zo leer je van je lichaam te houden

Laat ik beginnen met een geheimpje:
Je hoeft je lichaam niet te veranderen om er meer van te kunnen houden.

Je hoeft die kilo niet kwijt te raken, die centimeter niet te groeien, je hoeft je arm niet trainen en die rimpel niet weg te werken voordat je kunt beginnen je lichaam meer lief te hebben.

Waarom? Liefde voor je lichaam, zoals elke vorm van eigenliefde, is een keuze die je maakt. Het komt van binnen en straalt naar buiten – het is dus niet gebaseerd op een externe voorwaarde en wat vervolgens naar binnen dringt.

Ik had zelf een hekel aan mijn lichaam

Ik had zelf een hekel aan mijn lichaam. En ik bedoel dan ook echt een hékel. Het verafschuwde me. Ik werd misselijk als ik mezelf in de spiegel zag. Ik moest huilen van foto’s van mezelf. Als er iemand naast me zat die bereid was te luisteren, dan klaagde ik zo lang ik maar kon over de grootte en vorm van mijn dijen en buik.

Al die lichaamshaat dreef me alleen maar naar meer en meer lichaamshaat. Ik dacht dat als ik me maar genoeg focuste op de dingen van mijn lichaam die ik niet kon waarderen, dan zou dat me de motivatie geven om beter te eten en meer te sporten en in het algemeen alle dingen te doen die ik dacht te moeten doen om mijn lichaam te veranderen. Zodat ik er uiteindelijk wel van zou kunnen houden.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Haat voor je lichaam zorgt nooit voor positieve verandering

Het werkte nooit. En ik heb het over jaren en jaren aan pogingen mijn lichaam via haat onder controle te krijgen. Op een dag had ik een verschrikkelijk laag zelfbeeld, totdat ik me een gezegde bedacht: ‘als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen’. Dit hielp me in te zien dat al die jaren waarin ik mijn lichaam via haat tot perfectie probeerde te leiden, nog nooit had geleid tot het resultaat waar ik naar zocht, dus misschien was het tijd voor een andere aanpak.

Houden van mijn lichaam zoals het was

Op dat moment besloot ik te proberen van mijn lichaam te houden, precies zoals het was. Dat is natuurlijk een stuk makkelijker gezegd dan gedaan, met name omdat ik er ondertussen zo aan gewend was om mijn lichaam te haten. Om die overgang makkelijker te maken, begon ik met externe handelingen. Ik vormde een paar zelfdestructieve gewoontes om tot constructieve gewoontes.

Aanvankelijk deed dit helemaal niets. Het was ontzettend zwaar om niet in mijn oude routine terug te vallen en mezelf te bekritiseren en mijn lichaam te straffen. Maar ik bleef mijn nieuwe gewoontes volhouden, en na een tijdje gebeurde er iets wonderbaarlijks. Ik begon me echt beter te voelen over mijn lichaam. Op een fysiek niveau was er niets veranderd, maar mijn gedachtes en emotionele reactie over mezelf begonnen te veranderen, te transformeren. Langzaamaan maakte het me minder uit hoe ik eruitzag, en maakte het me meer uit hoe ik me voelde. Ik begon te houden van wat mijn lichaam uniek maakt, wat eerst juist punten van afschuw waren. Dit proces heeft mijn leven compleet ondersteboven gegooid. Daarom wil ik vandaag graag met jullie delen wat voor mij werkte. Ik hoop van harte dat je hierdoor kunt beginnen te veranderen hoe je over je lichaam denkt en voelt. Je kunt meteen beginnen – en we gaan niet op dieet.

Liefde voor je lichaam actie nummer 1: Kleed je NU hoe je wilt, wacht tot je het ‘juiste’ gewicht of vorm hebt

Ik wachtte continu tot mijn lichaam eruitzag hoe ik het wilde voordat ik mezelf toestond me te kleden zoals ik me echt wilde kleden. Ik zocht mijn kleding altijd uit op basis van of het me ‘slank’ zou laten lijken, en niet op basis van wat ik leuke kleding vond. Ook droeg ik kleding die of veel te strak of veel te ruim zat – om te bewijzen dat ik een kleinere maat kon dragen of juist om alles maar te verbergen. Geen van beiden lieten me erg goed voelen, en op deze manier keurde ik energetisch mijn lichaam af door de hele dag kleding te dragen die niet goed paste.

Ik kan je van harte aanraden om nu je kast door te spitten en alles weg te gooien wat eigenlijk niet (bij je) past. Kies vervolgens nieuwe kleding uit die je echt fijn vindt – maak je niet druk of ze je ‘vorm’ wel ten goede komen of je er zus of zo uit laten zien. Draag wat goed voelt om te dragen, en draag kleding die je past zoals je nu bent. Je zult je niet alleen comfortabeler voelen, maar je stuurt energetisch ook het signaal naar je lichaam dat het veilig is, dat het iets goeds is. Als je niets nieuws wilt kopen, dan is dat natuurlijk prima – kies er dan voor om de kleding te dragen die het beste past bij je persoonlijke smaak van dit moment.Zo leer je van je lichaam te houden

Liefde voor je lichaam actie nummer 2: Gooi je weegschaal uit het raam – voor altijd

Weten hoeveel je weegt in getallen is compleet nutteloos. Het getal op de weegschaal fluctueert constant – en als je bent zoals ik, dan zorgt iedere verandering voor een draaikolk aan gedachtes, gedachtes met vooral een negatieve lading. Dit zorgt voor stres, en dat is wel het laatste wat je nodig hebt als je probeert te leren houden van je lichaam.

Het nummer op de weegschaal betekent uiteindelijk helemaal niets. Hoe je je voelt in je lichaam is zoveel belangrijker. Je gewicht weten heeft absoluut geen voordelen. Zelfs als je overgewicht hebt en daardoor niet gezond bent, dan hoef je nu niet het exacte aantal kilo’s te weten dat je weegt om te snappen dat wat je doet je lichaam niet dient. Voer je een oorlog met je lichaam, dan is jezelf constant wegen niets anders dan olie op het vuur gooien. Gooi je weegschaal weg en koop nooit, maar dan ook nooit weer een nieuwe.

Bevrijd jezelf! In het begin kan het eng lijken, maar je komt er al snel achter dat het een heel goed besluit was om dat ding weg te doen.

Liefde voor je lichaam actie nummer 3: Beweeg om je goed te voelen, niet om af te vallen

Ik sportte mezelf bijna dood. Ik trainde uren per dag, en deed met name oefeningen die ik niet leuk vond omdat ik ervan overtuigd was dat die me uiteindelijk een lichaam zouden geven dat ik kon waarderen. Nogmaals: dat lukte nooit. Mezelf straffen met mijn training leidde uiteindelijk tot nierproblemen, een zootje stresshormonen, een zeer verstrooid metabolisme en een totaal vertekend beeld van hoe mijn lichaam er eigenlijk uitzag.

Zodra ik een punt zette achter die waanzin en koos om alleen de oefeningen te doen die ik leuk vond, begon ik te helen. Ik begon te genieten van de beweging, wat betekende dat het niet langer tot mijn lijstje behoorde van alles wat ik die dag moest doen, maar juist een welkome pauze was en een moment werd om even te ademen, te luisteren naar hoe ik me voelde en om puur te genieten van de beweging. Het maakt niet uit wat je kiest, zolang je maar iets kiest wat je fijn vindt om te doen. Als je nog geen fitnessroutine hebt, dan kan ik je aanraden om er een te beginnen vanuit de overtuiging dat je het doet uit liefde voor je lichaam, en niet omdat je het wilt veranderen. Bewegen hoort goed te voelen – dus laat dat bepalend zijn. Beweeg je iedere dag op een manier die je goed laat voelen.

Liefde voor je lichaam actie nummer 4: Maak een lijstje van alles wat je lichaam voor je doet, en ga daar even mee zitten

Het is zo makkelijk om maar te denken aan alles wat je wou dat je lichaam níet was. Dat negatieve denkpatroon leidt tot alleen maar meer en meer negatieve gedachtes. Voor mij werkte het heel goed om die cyclus actief te onderbreken door je patroon om te draaien, zodat je begint op te vallen wat je allemaal fijn vindt aan je lichaam. Langzaamaan merk je die dingen dan vaker dan de dingen die je niet leuk vindt.

Bedenk je dat je brein een machine is dat constant patronen zoekt – als je het op ‘negatief’ instelt, dan vindt het negatief. Stel je het in om het positieve te zien, dan zal het precies dat doen. Ik stel voor om elke avond voor het slapengaan een lijstje te maken van 10 dingen van je lichaam die je waardeert – of meer, als je ze kunt bedenken. Is je lijstje af, ga er dan even mee zitten en probeer de waardering voor je lichaam te voelen. Het zal je verbazen wat er kan gebeuren als je hier een gewoonte van maakt.

Liefde voor je lichaam actietip nummer 5: Weiger je negatief te uiten over je eigen lichaam en dat van anderen

Mijn laatste tip is om jezelf te beloven dat je stopt je negatief uit te laten over je lichaam, en over dat van iedereen om je heen. Dus geen geklaag meer over je dijen of je buik naar je vrienden. Je mag je partner niet meer vragen of je er in die jurk dik uitziet. Geen opmerkingen meer over hoe onaantrekkelijk andere mensen eruitzien. Sluit een deal met jezelf dat je vanaf nu bent zoals Stampertje uit Bambi – in ieder geval als het aankomt op jouw lichaam en de lichamen van anderen – “heb je niets aardigs te zeggen, zeg dan maar helemaal niets”.

Er zitten geen voordelen aan slechte dingen zeggen over jezelf of over anderen. Het maakt je niet slanker of mooier of gespierder als je jezelf of anderen naar beneden haalt. Sterker nog, hoe meer je woorden van erkenning uit over jezelf en je lichaam, hoe meer je die woorden ook echt zult voelen. Zo kun je je negatieve denken transformeren – door eerst te veranderen welke woorden je gebruikt. Spreek liefdevol over jezelf en kijk hoe je gevoelens veranderen.

Je lichaam verdient je liefde

Het doet zo zijn best om je door het leven te dragen, om je te helpen iedere dag te leven zoals je wilt leven. Des te beter je op één lijn komt te liggen met je lichaam, des te makkelijker je je dagelijkse leven doorkomt – en dat verdien je. Probeer de actietips hierboven ten minste 30 dagen en kijk eens wat er gebeurt. Misschien ontdek je wel dat je lichaam eigenlijk zo slecht nog niet is.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

 1. Mooi artikel, bedankt!
  Ik heb altijd al last gehad van een dik buikje en
  sta in de spiegel mijn buik in te houden.
  Nog erger werd het met de menopauze toen ik 16 kilo was aangekomen
  en mensen vroegen of ik zwanger was.
  Nu leer ik het meer waarderen maar het blijft een struikelblok.
  Ik besef me dat ik aardiger mag zijn en mijn lichaam kan leren liefhebben.
  Dit artikel draagt daar zeker aan mee!