Iedere keer dat ik op reis ga, word ik steeds meer verliefd op onze wereld. En toch heb ik een verlangen naar huis. Niet zozeer door de dingen die ik thuis heb, maar door hoe mijn huis me laat voelen. Ik snap dat zulke verbondenheid wordt gezien als een vorm van materialisme, maar huizen kunnen ook dienen als heilige plaatsen die positieve, rustgevende, liefhebbende en bekende energie uitademen.
De spullen in mijn huis vertellen een verhaal. De hoeken en gaten waar mijn kat in slaapt en speelt zijn voor mij hartverwarmend. De maaltijden die ik bereid in mijn keuken geven me een gevoel van eenheid. De herinneringen van om de eettafel zitten met vrienden zijn talloos, net als al het zand dat ik het huis in gezeuld heb vanaf het strand. Thuis, het huis dat ik op dit moment heb, en net als alle andere huizen waar ik heb gewoond, is een groot onderdeel van wie ik ben.
Zowel minimalisten als wereldreizigers zullen je zeggen dat je thuis bent waar je hart ligt – dat je des te meer zult ervaren en voelen als je minder hebt. Maar wat als je beide wilt? Wat als je je huis mee kon nemen, waar ook ter wereld? Dat is een mooie droom…
Behalve dan dat Coodo het tot werkelijkheid maakt. Dit milieuvriendelijke mobiele huis is gemaakt in Duitsland en is ontworpen om bijna overal ter wereld te kunnen staan. Wil je je uitleven in de grote stad? Zet een coodo op het dak. Liever ontsnappen naar een paradijs? Dan zet je je huis gewoon op het strand neer.
Denk je nu ‘Ik wou dat ik dit kon doen met mijn bedrijf’, dan heb ik goed nieuws. Coodo kan ook fungeren als winkelruimte, restaurant, kantoor, studio of sociale ruimte, aangezien het een flexibele witte doos is met een modulair ontwerp. Op zoek naar een specifieke maat? Je kunt meerdere coodo’s met elkaar verbinden om zo ruimtes te maken die aan al je wensen voldoen.
Op hun website staat het volgende:
“Een coodo is simpelweg een frame met mooi afgeronde hoeken en stabiliserende, stevige muren die bestaan uit zwaar glas. De verwarming, verkoeling en het elektriciteitssysteem zijn allemaal netjes verborgen in de vloer, het plafond en de binnenmuren van de unit. Naast het type model kiest u ook uit verschillende opties die we voor u installeren. U koopt natuurlijk geen coodo om zich met alle details bezig te houden, maar juist om van het grotere plaatje te genieten. De architecten van de coodo wisten dat en deden er alles aan om een simpel product te ontwerpen dat praktisch, mooi en degelijk is. Je kiest je kleuren, materialen en details en laat de rest aan ons over. Dus wanneer je je nieuwe huis betrekt, past alles bij elkaar en, nog veel belangrijker, past alles bij ‘jou’. Je nieuwe leven kan beginnen!”
Het geprefabriceerde huis kan gemakkelijk en snel in elkaar gezet worden, met een minimale impact op de bouwplaats en het milieu. Het bedrijf heeft verschillende stijlen en maten ontworpen, van 36 tot 96 vierkante meter, en biedt daarnaast een hele reeks aan functies aan, zoals een huisboot, de watercoodo.
Sommige modellen zet je net zo makkelijk neer als een tent, in slechts een paar minuten. Anderen vereisen wat meer werk, en kosten je misschien een paar uur.
Een coodo kan op ieder moment worden verhuisd, wat het de eigenaren de flexibiliteit geeft om te gaan en staan waar ze maar willen – samen met hun huis.
Het bedrijf wilde niet alleen iets ontwerpen waarmee mensen vrij rond konden reizen, maar ook iets dat de milieuvoetafdruk van het huis zou minimaliseren. De website legt uit dat alle units bestaan uit “ecologisch verantwoord en met name natuurlijke materialen met lage uitstoot.”
De huizen hebben ramen in de volle hoogte, met driedubbel glas, high-tech isolatie, een buitenterras met schaduw gemaakt van gerecyclede planken, een ingebouwde micro-filterventilatie, en een luchtbevochtigingssysteem om het interieur schoon en stofvrij te houden.
“We willen het goede voorbeeld geven door een grote impact op de maatschappij te hebben en te bewijzen dat hoge ecologische en duurzaamheidsstandaarden het niet onmogelijk maken om te voldoen aan de hoge standaarden voor design en comfort, maar dankzij innovatie juist in harmonie werken,” vertelt Mark Dare Schmiedel, CEO van coodo’s LTG Lofts to go GmbH & CO. KG.
PS. er zijn natuurlijk veel meer tiny houses dan alleen de coodo!
foto’s via: www.coodo.com
Zie jij jezelf al zo wonen? Laat het ons weten in een reactie!
Samen met mijn partner koos ik voor een betere toekomst. We besloten om geen kinderen te nemen. Een tiny house zou zeker een mooie volgende stap kunnen zijn.
Reuze interessant…. het ‘ lijkt’ een beetje op… ‘caravan-zonder-wielen’..??. De hele woon-cultuur heeft ‘ herziening’ nodig.
‘Ons’ (kapitalistisch) systeem verplicht je om een ‘echt’ huis-appartement te bewonen en een ‘ vakantiewoning’ is een extra.
Daarmee staat er altijd 1 huis leeg. En dat terwijl er zoveel woningnood is.
Woningnood ontstaan door — helaas stranden veel huwelijken…en daarna zijn er 2 huizen nodig.
— ‘de bejaardenhuizen’ zijn ‘ uit-de-tijd’… en ouderen moeten thuis blijven wonen, vaak in hun gezinswoning.
—vakantiewoningen worden vaak wel goed ingezet om buitenlandse werknemers te huisvesten…
dat kan , omdat steeds nieuwe groepen zo’n huisje huren.
– als eigenaar van een vakantiewoning ben je dus verplicht om ook een ander huis te bewonen…
Dit hele gedoe komt vooral door geld?… Stel je eens voor…. een grote groep mensen is blij en zeer tevreden met ‘ het kleiner wonen’.
..en ook met veel kleinere aanschafkosten…. ( een huis kost intussen 300.000 euro?.. )
de hele economie …vooral de belasting zou een schok ervaren…tja…. HOE DUURZAAM WILLEN WE ECHT ZIJN?????
Ik heb mij er laatst in verdiept. Super concept in de basis (casco). Maar extra kosten zijn aannemerskosten, aanleg riolering, elektriciteit, sanitair (bij sommigen), vergunningskosten, kosten afvalcontainer, voorrijdkosten en eventueel de koop van een stuk grond etc. Al met al een kostenplaatje. Maar als je genoeg geld hebt is dit leuk!
dankjewel voor je aanvulling!
groetjes,
Gordon
Ook wij waren geïnteresseerd totdat we de prijslijst zagen ………….
Prachtig concept. En Ja, we denken dat het moeilijk is in NO om dit te realiseren. Vragen als af en aanvoer van water, gas en elektra blijft door mijn hoofd spelen. Voor mij is het out of the box denken belangrijk. Als ik blijf denken in obstakels komt er nooit wat van. Graag onderzoek ik de obstakels in mijn denken en wil ik deze transformeren in mogelijkheden.
Wat dat betreft heb ik al “wonderen” zien gebeuren in mijn leven. Let’s Create wonders!
Een droom, maar is dit ook betaalbaar voor “gewone” mensen, zou het graag willen, maar Nederland is volgebouwd, en zulke verplaatsbare huizen geeft alleen maar meer ruimte die vol staat, totdat de eigenaar weer besluit weg te gaan.
Dit is een prachtig concept.
Het klopt, denk ik, niet helemaal dat je ze in een paar minuten tot een paar uur opstelt. Behalve als je beschikt over een paar sterke mensen of apparaten. Driedubbel glas is ontzettend zwaar.
En het blijft idealistisch. In Nederland mag je dit soort woningen niet zomaar overal neerzetten zonder de nodige vergunningen. Eigenlijk nergens.
Leuk, maar je moet wel grond hebben + bouwvergunning en woon vergunning…
Geef eens prijzen. In onze omgeving zijn verschillende lapjes grond te koop…
Wauw!! Echt een huis die ik zou willen. Denk wel dat je snel problemen krijgt met waar je hem neer mag zetten. Bijna nergens ( tenminste in Nederland) gok ik.
En het lijkt me lastig te vervoeren . Maar verder…
Prachtig idee. Misschien een suggestie om het geheel compieet te maken. Maar waarschijnlijk hebben jullie daar al aan gedacht. Namelijk, dat jullie naast de verkoop van de units ook de verhuizingen centraal regelen en ook, dat jullie in zoveel mogelijke landen, plekken in beheer hebben, waar de units kunnen worden geplaatst. Dus de verkoop, verhuizing en huur van locaties in diverse landen onder een dak. En natuurlijk is de betaalbaarheid van aanschaf, verhuizing en huur standplaats een belangrijk onbderdeel van het totale plan. Dit zou het ‘nieuwe zıgeuner- leven’ in de geode zin des woords kunen worden. De nıeuwe ‘Super- caracan- ervaring’. İk weet zeker, dat veel, vooral ouderen dit idee zouden toejuichen. Ik ben zelf nu 71 jaar oud, woon al 13 jaar in zuid- Turkije en zou op dit moment wei weer eens willen vankassen naar bijvoorbeeld een ander gedeelte van Turkije of een jaartje in Malaga, in zuid- Spanje willen wonen. Veel mensen hebben al ervaring met dit gevoel, daarom hebben zoveel mensen een caravan of een jacht. Al die zaken zijn gebasseerd op het ‘meenemen’ van je eigen huis, je eigen vertrouwde plakje,
Ja ik ga dit jaar voor tiny, bewust simpel wonen en grootster te leven. Te leven vanuit mijn hart en heling te brengen in de wereld.