Leestijd: 4 minuten

We komen er steeds meer achter dat leven in een prestatiemaatschappij ons weinig voldoening geeft. We moeten van alles (vooral van onszelf). Daarom voelen we ons vaak gehaast en opgejaagd, en missen dat broodnodige plezier en dat heerlijke ongegeneerd genieten. We missen de rust en vrijheid om te doen wat we eigenlijk diep vanbinnen wél willen. Ook al is dat soms even helemaal niks hoeven.

Wil jij ook graag weer de verbinding voelen met de rust en blijheid in jezelf? Minder moeten, ook van jezelf? Zodat je van binnenuit voelt wat jou plezier geeft? Om nu in alle vrijheid te kiezen voor die dingen waar JIJ voluit van geniet? Zonder schaamte of schuldgevoel?

Uit je hoofd, in je lijf

Als we leven vanuit ons hoofd, hebben we minder verbinding met onze gevoelens en wie we zijn. We ervaren een soort gelatenheid, en hebben gedachtes als: Is dit het nu? Diep vanbinnen weten we wel dat er meer is.

Voel je je opgejaagd en onrustig? Wil je weer rust in je lijf en hoofd en weer echt contact maken met jezelf? Neem dan bewust de tijd om die verbinding met jezelf te herstellen. Om weer volop te voelen met je hart, je buik, je voeten, al je cellen. Vanuit die verbinding met jezelf, voel je je ook meer verbonden met de ander. Dat hebben wij als mens óók nodig om ons goed te voelen, want we zijn tenslotte sociale wezens.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Knagend gevoel

Als je langere tijd in je hoofd hebt vertoefd, is het echt even wennen en mogelijk zelfs spannend om weer in contact te zijn met je lijf. Je maakt namelijk niet alleen contact met de fijne gevoelens zoals de rust, zachtheid en blijheid in je.

Je voelt ook de opgeslagen onverwerkte en onderdrukte gevoelens. Dat roept vaak weerstand op. Want een deel van je wil die emoties helemaal niet voelen! Dus voel je je rusteloos. En kun je minder ontspannen genieten. Laat staan heerlijk ongegeneerd genieten en vrijuit plezier maken! Want ergens ‘knaagt’ er iets vanbinnen. Herkenbaar?

Doorvoelen en loslaten

Het is juist dan zo goed om in alle rust naar die minder fijne gevoelens in jezelf te luisteren. Als er onderdrukte emoties als boosheid, angst, verdriet of frustratie omhoog komen, helpt een krachtige verbinding met jezelf om deze emoties te doorvoelen en vervolgens los te laten. Dit geeft vaak meteen meer ruimte en vooral opluchting.

De krachtige verbinding met jezelf maak je door met al je aandacht in je lijf aanwezig te zijn. Terwijl je je voeten voelt en de rest van je lijf, adem je rustig door de emotie heen. Als de emotie is weggeëbd (dit duurt meestal maximaal 2 à 3 minuten), blijf je rustig door je hart ademen en stel je je voor dat de liefde en blijheid uit je hart al je cellen vullen.

Visualisatie ‘rust’

Graag wil ik je uitnodigen om te luisteren naar de visualisatie ‘rust’. Deze visualisatie helpt je om weer de rust en de blijheid in jezelf te ervaren. Om de verbinding met jezelf die er altijd is, te voelen!

Maak het jezelf makkelijk en comfortabel. Zorg dat je niet gestoord wordt en laat alle prikkels van buitenaf even voor wat ze zijn. Sluit je ogen. Zo word je niet afgeleid door wat je ziet en gaat je aandacht makkelijker naar binnen om te kunnen voelen. Veel luisterplezier!

Verwondering en openheid

Hoe beleefde jij deze geleide meditatie? Hoe voel je je nu? De verbinding die we met onszelf ervaren tijdens een oefening als deze, herkennen we vaak uit onze kindertijd. Of als we een jong kind zien dat open, blij en vol nieuwsgierigheid en verwondering in de wereld staat. We worden erdoor aangetrokken, omdat wij dit ook willen! Diep vanbinnen weten en herinneren we ons dat we rust en blijheid ZIJN.

Wil jij ook weer die openheid, speelsheid en verwondering terugbrengen in je dagelijks leven? Gun jij het jezelf om meer vrijuit te genieten en meer voldoening te ervaren, met een open hart? Maak er dan een gewoonte van om elke dag een vorm van ontspanning te doen waarin je contact maakt met je binnenwereld. Dit kun je op een hele eenvoudige manier doen met visualisaties en geleide meditaties. Je hoeft er alleen maar een paar minuten de tijd voor te nemen, te luisteren en te voelen.

Neem de regie

Kies er heel bewust voor dagelijks me-time te nemen om je ‘verbindingsspier’ te trainen! Daardoor:

  • voel je je kalm en rustig, zodat je weet wat je graag wilt (en wat niet) en waar je blij van wordt (en waarvan niet).
  • zorg je goed voor je gezondheid omdat je luistert naar je gevoelens en deze uit in plaats van dat je ze opkropt. Zo ervaar je meer plezier en geniet je van de dingen waar jij voor kiest.
  • heb je meer zelfvertrouwen en vertrouwen omdat je zelf weet hoe je je goed kunt voelen en goed kunt blijven voelen. Je zit lekker in je vel!
  • kun je je langer en beter focussen op bijvoorbeeld een studie of sport.
  • kun je jezelf ontspannen voorbereiden op een presentatie of sportwedstrijd omdat visualiseren dat iets fijn en goed verloopt helpt om het zo te laten verlopen als jij het wenst!

Skills voor jouw kind

Gun jij het jouw kind ook om met open hart op te groeien? Hoe mooi zou het zijn als je niet alleen jezelf, maar ook jouw kind de vaardigheden leert om in verbinding met zichzelf op te groeien?

Dat kun je doen door het vóór te leven. Want kinderen doen ons (soms letterlijk) na. Daarnaast kun je ze in aanraking brengen met bijvoorbeeld visualisaties, yoga of meditatie. Zodat ze zelf leren hoe ze zich goed voelen, ook als het eens tegenzit. Én: ga eropuit in de natuur! Om samen te genieten, spanning los te laten en energetisch op te laden.

Onderstaande korte video met de visualisatie ‘makkelijk en los’ is voor kinderen van 5/6 jaar tot 11/12 jaar. Tip: luister samen naar deze leuke visualisatie om de verbinding met jezelf én elkaar te verstevigen! Laat je me ook weten wat jullie er van vonden? Leuk om van je te horen!

 

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in