Mindfulness-technieken die helpen bij kinderen met angststoornissen

Als je een sneetje hebt, dan bloedt dat meestal. Mensen kunnen de wond zien en erkennen dat je gewond bent. Voor je mentale gezondheid gaat het anders. Die kun je niet ‘zien’ op de concrete manier die we gewend zijn te associëren met pijn.

Maar mentale gezondheid is op zijn eigen manier heel erg zichtbaar – je moet alleen de tekens kunnen herkennen. En we zien fysieke en mentale gezondheid dan wel als twee verschillende dingen, toch staat er één ding vast: de Westerse geneeskunde reikt altijd eerst naar een pleister, vaak in de vorm van antidepressiva en andere medicatie.

Angststoornissen komen betrekkelijk vaak voor bij kinderen en jongeren en zijn de vaakst voorkomende psychiatrische stoornissen op de kinderleeftijd. Bijna de helft van de kinderen heeft last van angsten en een op de vijf kinderen wordt gediagnosticeerd met angstproblemen.. In de praktijk wordt nogal eens onderschat hoezeer angststoornissen effect hebben op het dagelijkse leven. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de meest effectieve, goed onderzochte psychotherapie voor kinderen met angststoornissen (bron) maar ze worden ook behandeld met medicatie.

Lees ook: Deze supersimpele ademhalingsoefening kan helpen angst en depressie te verminderen

Een team onderzoekers van de University of Cincinnati wilde alternatieve behandelingsmethoden verkennen die zich richten op oplossingen in de geest, in plaats van in pillen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Gedurende 12 weken onderzochten ze negen deelnemers tussen de 9 en 16 jaar, die allemaal waren gediagnosticeerd met angststoornissen. Ze ondergingen allemaal functionele magnetische resonantie imaging (fMRI)-scans, terwijl ze cognitieve therapie gericht op mindfulness beoefenden, en verschillende vormen van therapeutische technieken als meditatie, yoga, en leren hoe je niet veroordelende aandacht aan je eigen leven kan geven.

Sian Cotton, directeur van het Center for Integrative Health and Wellness van de universiteit, zag dat de angst van hun patiënten drastisch was gereduceerd na de behandeling. Cotton liet ook weten dat de deelnemers minder angstgevoelens rapporteerden naarmate ze meer mindfulness beoefenden.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology, en is een doorbraak voor holistische behandelingen voor mentale gezondheidsproblemen. Het toont aan hoe mindfulness-therapie een behandeling kan vormen voor angststoornissen onder de jeugd.

“Therapeutische interventies op basis van mindfulness bevordert het gebruik van meditatieve oefeningen om bewustzijn van het huidige moment te verhogen, van bewuste gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties, in een poging negatieve ervaringen effectiever te beheersen,” vertelt Cotton.

Veel kinderen met angststoornissen hebben zwakke vaardigheden om om te gaan met stress. Maar 80 procent van kinderen die worden vastgesteld met angststoornissen, en 60 procent van kinderen vastgesteld met depressie, krijgen geen behandeling. Oefeningen met mindfulness kunnen kinderen dus een veilige en effectieve manier bieden om te dealen met depressie of angst, en kunnen zelfs voorkomen dat ze erin terugvallen.

Het kan ook een andere optie bieden aan mensen die liever geen medicatie slikken.

“Steeds meer patiënten en families vragen naar meer therapeutische opties, als aanvulling op traditionele behandelingen via medicatie, waarvan is bewezen dat ze effectief zijn op symptomen tegen te gaan. Therapie op basis van mindfulness voor stemmingsstoornissen is een voorbeeld met veelbelovend bewijs,” zo laat Cotton weten.

Het experiment van 12 weken heeft de onderzoekers aangetoond dat mindfulness-therapie neurale activiteit in een deel van het brein verhoogt dat verantwoordelijk is voor het verwerken van cognitieve en emotionele informatie, de cingulate cortex. Daarnaast observeerden ze dat de therapie ook werkte om activiteit in de insula te verhogen, het deel van ons brein dat let op hoe het lichaam zich voelt op een psychologisch niveau.

“Dit vergroot de mogelijkheid dat de extra hersenactiviteit door behandelingen de emotionele verwerkingskracht kan verbeteren onder angstige jongeren die risico lopen op het ontwikkelen van een bipolaire stoornis,” legt een van de onderzoekers uit, Dr. Jeffrey Strawn, professor aan het Department of Psychiatry and Behavioral Neuroscience en directeur van het Anxiety Disorder Research Program. “Het pad van het begrijpen van de effecten van psychotherapie op hersenactiviteit naar de identificatie van reacties die voortkomen uit de behandeling, dat is uitdagend, en er zijn verdere onderzoeken voor nodig over de emotionele verwerkingscircuits.”

Wat kun je beoefenen?

Zoals we zagen in het onderzoek, zijn het beoefenen van meditatie, yoga, of het leren bewust te zijn van wat er gebeurt in je leven vanuit een niet-oordelend standpunt (het verschuiven van je bewustzijn) effectieve manieren om angst te verminderen.

Lees ook:

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Zelf heb ik ervaren, dat Mindfullness een stap kan zijn. Maar ook hier is er een vorm van ‘monitoring’, dat de Leegte die juist nare gedachten naar boven laat komen, uiteindelijk controlleert.Het woord ‘ness’ is als een nis, als een soort ‘spleet’. Ik begreep althans uit eigen ervaring, dat deze gespletenheid van vol en leeg niet worden opgelost op langere termijn. Omdat beiden elkaar ook in stand houden. Zodra je stopt, ‘val je weer terug’.

    Kinderen ervaren vaak stress door thuissituaties. Dus is stress vaak ook omgevingsgebonden. Dan kan het heel goed werken, tijdelijk. Maar als je de deur uitgaat en je hebt niet geleerd om in jouw kracht te staan, dan zul je dit altijd moeten blijven doen om lawaaierige buren, stressige collega’s. Uiteindelijk is in jouw kracht komen: Minding Yourself…