Doorbreek de ‘Circle of Life’ en blijf continu verliefd
Leestijd: 3 minuten

In ons dagelijks leven worden we gebombardeerd met berichten over het heersende consumentisme en over geld. We zien advertenties om elke hoek, omdat onze economie bloeit wanneer mensen dingen kopen die ze eigenlijk niet nodig hebben.

We worden misleid door reclames, die ons willen doen geloven dat onze aankopen de sleutel tot geluk zijn, terwijl het in werkelijkheid echt begint bij ons zelf.

Gelukkig komt minimalisme de laatste tijd steeds meer in trek, aangezien meer mensen zich realiseren dat het geen nut meer heeft om maar schaamteloos te consumeren. Als jij genoeg hebt van het idee dat meer spullen gelijk staat aan meer geluk en je zou wel wat willen minimaliseren…

5 levensveranderende dingen die gebeuren als je gaat minimaliseren:

1. Je hebt veel minder om je zorgen over te maken

Als je afstand doet van het eindeloze, niet bevredigende patroon, van in de schulden komen door dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt , dan zul je een erg aangename realiteit ontdekken aan de andere zijde van dat – één van zuivere vrede en zaligheid! Uiteindelijk bezit je niet werkelijk de dingen die je koopt; het eindigt in plaats daarvan met dat het jou bezit. Dus als jij al het wildgroei aan spullen in je huis reduceert en je meer de focus legt op aanhoudende bronnen van geluk binnen in jezelf, dan zul je een grote hoeveelheid stress en angst uit je leven elimineren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Veel mensen melden dat de financiën de belangrijkst bron van stress zijn in hun leven, dus door drastisch te bezuinigen op je consumpties, voel je een enorm gewicht van je schouders getild worden.

2. Je voelt je bevrijdt van de verwachtingen van anderen

Veel mensen kopen nieuwe dingen boven hun budget om eenvoudigweg indruk te maken op anderen. Ze willen dat anderen ze opmerken, ze loven en zich gelukkig voor ze voelen. Echter zal die tijdelijke bevrediging die je verkrijgt van andermans erkenning snel vervagen en je zult meer moeten kopen en je meer moeten schikken om hun aandacht te behouden.

Wanneer je een meer minimalistische levensstijl aanneemt, zul je gaan herinneren wat er werkelijk toe doet in je leven. Dan zie je dat je geen indruk hoeft te maken op anderen; het enige wat je hoeft te doen, is je tevreden te voelen met jezelf en dat komt van je eigen hart. Zolang je van jezelf houdt en trouw blijft aan je eigen karakter, kan niemands mening er echt toe doen. Je kunt één outfit hebben om te dragen en één matras om op te slapen, maar zolang jij je vervuld voelt aan het einde van de dag, kan geen geldbedrag of enig bezit dat gevoel vervangen.

3. Je zult meer geld te besteden hebben voor leuke ervaringen

Een extra bonus als je een simpelere levensstijl er op nahoudt, is dat je een hernieuwde interesse zult vinden, door je geld uit te geven aan het creëren van herinneringen in plaats van aan dingen. Studies wijzen ook uit dat mensen die hun geld uitgeven aan ervaringen in plaats van aan dingen, uiteindelijk veel gelukkiger zijn. Minimalisten waarderen een reis rond de wereld meer dan de aankoop van een nieuw maatpak en het is wel duidelijk om te zien waarom.

We willen allemaal gewoon wat voelen en ware betekenis vinden in het leven; nieuwe mensen ontmoeten, niet in kaart gebrachte gebieden ontdekken en groeien als iemand ons een kans aanbied om ons levendig te voelen. Maar kun je datzelfde zeggen over nieuwe kleding, een huis en andere materialistisch voorwerpen?

4. Je zult je veel beter op je passies kunnen focussen

Door minder tijd te besteden aan het zorgen maken over wat voor nieuws je nu weer moet kopen om oude dingen te vervangen die niet meer ‘’trending” of hip zijn, kun je je aandacht beter richten op de dingen waar je echt gepassioneerd door raakt. Misschien wacht je maar steeds op het moment om te trainen voor een marathon of om op verkenning uit te gaan in jouw leefgebied, of misschien wil je wel heel graag schilderles nemen bij het locale museum. De mogelijkheden zijn eindeloos wanneer je weg streept wat jou bezwaart en jij jouw energie gekund richten op jouw ware persoonlijke wensen en verlangens.

5. Je creëert meer fysieke ruimte en ook mentale ruimte

Minimaliseren gaat veel verder dan ruimte opruimen in huis; het reinigt je ziel en het revitaliseerd je hart. Het bekrachtigt je en het bevrijd je en helpt je alle idealen die tot teleurstelling en stress lijden in de ‘rat race’achter je te laten. Het geeft helderheid en de mogelijkheid om opnieuw te beginnen met frisse ideeën en ingevingen over wat je wilt bereiken. Het bied je een bron van inspiratie over wat je wilt bereiken en het bied je mogelijkheden om te ontdekken hoe je de ware essentie van het leven kunt vangen.

Minimaliseren gaat niet alleen om reductie van fysieke spullen; het gaat in wezen om een wereldwijde revolutie, een uitbreiding van bewustzijn dat de mensheid wil helpen bloeien, niet alleen overleven. Onthechting van bezittingen betekend dat je voorbij de oppervlakkige werkelijkheid kunt kijken , een werkelijkheid gecreëerd door mensen die alleen maar geïnteresseerd zijn in verdienen, welleenswaar binnen je creatie van je eigen ziel.

Deze reis zal je helpen los te breken van de moderne manier van leven, je zult een nieuw leven binnen gaan, een opwindende wereld dat zich zal laten zien vanuit jouw hoogste verlangens – en niemand kan jou dat afnemen.

Geld en bezittingen zijn tijdelijk, maar herinneringen en ervaringen maken een onuitwisbare indruk op jouw ziel!

9 REACTIES

 1. Ik heb nooit met te veel materiële dingen geleefd en daardoor kwam ik ook gemakkelijk tot de essentie, genieten van de kleine dingen. Dan kom je echt bij jezelf, al de rest is overtollig. Ik waardeer de dingen die ik heb eens te meer en heb me nooit laten beïnvloeden door reclame of tv of boekjes. Zo vaar ik al heel mijn leven tegen de stroom en kan ik toch bereiken wat ik zelf wil. Hartelijk dank voor het duidelijk artikel. Merci, Lutje

 2. Bedankt An, voor het lesje in grammatica.
  Maar zoals je zelf al aangaf, het "inhoudelijke' is goed/duidelijk.
  Het gaat er in deze om dat de boodschap duidelijk overkomt.
  Ik vond het overigens prachtig vertaald/omschreven. Precies hoe ik het leven zelf ervaar, heb nooit begrepen waarom veel mensen voortdurend achter 'dingen/materieel' aanjagen.
  Ik vindt het erg jammer, ze doen het uit onzekerheid, willen ' erbij horen/geaccepteerd worden' . Maar het houdt inderdaad nooit op. Rr komen voortdurend 'nieuwe hebbedingetjes' op de markt. Er zijn niet voor niets steeds meer mensen die zich die in de 'schulden' steken. Ze.laten zich gek maken door reclames, advertentie's etc. Raken bijna in paniek wanneer de buurman of iemand uit hen vriendenkring een nieuwe auto oid heeft aangeschaft. Wat doen ze zichzelf toch aan??
  Er zou op een of andere manier meer ruchtbaarheid aan dit soort informatie/nieuwsbrieven via tv e.d. gegeven moeten worden. Maar ja, we leven in een GELD-wereld. Daar wordt niemand ook maar een cent wijzer van, dus dat gebeurd niet. En de 'onwetenden' onder ons die wat minder spiritualistisch ingesteld zijn, zullen daarom helaas (in de meeste gevallen), onwetend blijven.
  Dit is een bron van ergernis voor mij.
  De wereld zou er zoveel mooier uitzien als iedereen zou begrijpen waar het om gaat in dit leven.
  Groet Amy

 3. Ik heb ooit een periode in mijn leven gehad dat mijn inkomen met 30% afnam en ik rara hoe is het mogelijk beter met mijn geld uitkwam en voor mijn gevoel niets aan kwaliteit inleverde (woonde nog steeds in mijn huis, reed in dezelfde auto), door mijn hypotheek over te sluiten werden de maandlasten lager en er kwam zelfs wat extra geld vrij, daarmee restand studieschuld afgelost, wat ook weer scheelde in de maandelijkse lasten. Verder eindelijjk eens gewoon op een rij gezet wat gaat er nu iedere maand in en wat gaat eruit. Overzicht in je financien is ook erg prettig en weten hoeveel je ongeveer te besteden hebt. Maar mijn grootste winst zat toch in, gewoon minder spullen kopen. Minder kopen.

 4. Het bekrachtigd……
  Sorry maar hoewel ik de inhoud goed vind mag je wel even de spellingsregels opnieuw doornemen.
  Woorden met be en ver aan het begin worden vaak met een d geschreven, ook al zijn het geen voltooide deelwoorden
  Ik heb bekrachtigd …dat klopt
  Hij bekrachtigd…….klopt niet. Het is gewoon stam +t. Bij een voltooid deelwoord is iets gebeurd. Het is voltooid. Bij de tegenwoordige tijd is het gewoon stam +t
  ook bij woorden zoals gebeuren en verdelen waar de tt op de voltooide tijd lijkt.
  Het gebeurt. Het is gebeurd.

  Hopelijk is het zo duidelijk.

  • BijdehANdje!

   Ja, het is zo duidelijk! Dat jij op deze manier moet reageren op een harstikke leuk geschreven artikel. Doet t er toe? Is het onleesbaar? Moest je je er doorheen worstelen? Jij bent echt niet de enige die deze "schoonheidsfoutjes" opmerkt, maar t gaat toch om de inhoud? Is het niet fantastisch dat deze schrijvers tijd noch moeite sparen om steeds weer nieuwe artikelen op hun site te kunnen plaatsen? Ik kan in mn luie stoel gaan hangen en de hele wereld over surfen dankzij al deze DELERS!!! Deze talloze mensen die allemaal het beste met de wereld voor hebben, en graag hun ideeën delen, petje af!
   Ik wens je sterkte voor de toekomst, je snapt vast wel waarom.

  • Beste An, deze site wordt geschreven door hoofdzakelijk v.rijwilligers. Heb ook al gereageerd op de schrijffouten maar er wordt aan gewerkt om dat te verbeteren zo meldde Gordon me. Je hebt het heel duidelijk gemaakt met je voorbeeld. Dankjewel, Lutje

  • Hoi An,

   Dank je voor de feedback. Ik heb mijn uiterste best gedaan de d' en t's zo goed mogelijk te plaatsen, maar blijkbaar is dat toch niet gelukt 🙁

   De regeltjes zijn mij bekend en ik probeer er ook extra aandacht aan te besteden, omdat ik weet dat ik als beelddenker te veel op ga in de tekst. Maar blijkbaar heb ik toch nog wat fouten gemaakt.

   Hier lees je meer over beelddenkers: https://www.nieuwetijdskind.com/ben-ik-een-beelddenker/

   Hartegroet,

   Natasja

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in