Dochters

Toen ik een paar jaar geleden appjes ontving van mijn dochter die begonnen met: “Mam, mamm…”,  gebeurde er iets met me. Ik voelde het in mijn hele lijf, maar vooral in mijn buik en hart. Ik ervaarde meteen een vorm van stress die ik herkende van vroeger wanneer ik plotseling een onprettige mededeling kreeg. Alsof je een adrenalinestoot krijgt als je heftig schrikt.

Geraakt

En dan had ik de rest van het appje nog niet eens gelezen. Maar er zat voor mij zo’n lading op de manier waarop mijn dochter het appje begon, bizar gewoon. Ik schoot vervolgens meteen in de actiestand. Dat was mijn overlevingsmechanisme. Mijn man had daar totaal geen last van. Hieruit blijkt wel dat het niks met mijn dochter te maken had, maar alles met mij. Ik werd hier geraakt door haar gedrag.

Paniekaanvallen

Onlangs had ik een moeder met een soortgelijk verhaal in mijn praktijk. Haar dochter zit in de eindexamenklas en heeft aardig wat last van stress. Deze stress uit zich in huilen, boosheid, gemene opmerkingen, paniekaanvallen, beslag leggen op moeder. Buitensporig. Moeder wordt elke keer volledig geraakt door dit gedrag van haar dochter. Ze schiet dan in de actie, in de oplossingen. Ze wil haar dochter helpen, en haarzelf, om van dit vervelende gevoel af te komen. Ook háár man heeft van dit alles geen last. In ieder geval niet op deze manier en in deze mate. Dit zette de moeder aan het denken. Waarom ben ik elke keer zo van slag? Waarom voelt het zo heftig? Wat laat mijn dochter zien met haar extreme gedrag?

‘De kunst is om naar het grotere geheel te kijken als het kind zich vreemd gedraagt’ Bibi Schreuder

Het familiesysteem

Deze moeder kwam bij mij om een individuele (opvoed)opstelling te doen. Ze wilde dat het gedrag van haar dochter haar niet meer (zo) raakt en erop durven vertrouwen dat haar dochter het zelf kan. Ik vroeg haar matjes, zogenaamde vloerankers, neer te leggen op de grond voor zichzelf, haar dochter, het gedrag van haar dochter en waar dat gedrag naar verwijst. Het laatste was natuurlijk nog een groot vraagteken. Ze ging op haar eigen vloeranker staan. Vervolgens ging ze voelen hoe het was op de andere vloerankers. Op het anker ‘waar het gedrag naar verwees’ ervaarde ze veel. Stress en verdriet voelde ze. Ik liet haar haar ouders erbij leggen. Het vloeranker wees richting haar moeder. Ze herkende dezelfde emoties bij haar moeder, maar ook bij haar oma, vertelde ze. De vrouwenlijn… Wanneer is dit ontstaan? Hoe ver gaat dit terug? Wat is er gebeurd waardoor deze lichamelijke reactie zo heftig is?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ze legde de moeder van haar oma in de rij erbij. Ze voelde dat het daar nog niet begonnen was. Er moest nog een vrouw achter. De oma van haar oma. Er lagen ondertussen al zes generaties vrouwen. Bij deze vrouw kreeg ze dezelfde heftige reactie van stress in haar lijf. Hier verwees het vloeranker van het extreme gedrag van dochterlief naar!

Het blijft zo bijzonder hoe sterk je die energie voelt als je midden in je eigen familiesysteem staat. In je eigen verhaal, met alle moeders en dochters. Op zo’n moment wordt er contact gemaakt met alle vrouwen uit je generatielijn. Een moeder geeft het leven door aan haar kind. Het kind hoeft alleen maar te ontvangen zonder terug te geven. Dit is een systemische wet.

 

Blokkade

Als er sprake is van een blokkade, een gebeurtenis die van invloed is geweest ergens in het verleden, dan kan het zijn dat ongeremd laten stromen van de levensenergie in jouw leven lastig is. Je kunt het gevoel hebben dat er altijd iets tussen jou en je ‘vrij voelen’ staat. Deze blokkade wordt dan gespiegeld in het gedrag van je kind; het thema dat zich continu herhaalt, totdat jij het ziet. En als je dat ziet, dan word je je bewust van het onbewuste patroon. En je herkent het in de vrouwenlijn. In alle moeders voor jou, en in het gedrag van je dochter…

Dochters
Vloerankers voor een opstelling

De vrouwenlijn

Je kunt dan je eigen plek innemen in de rij. De last die jou niet meer dient, energetisch teruggeven en het gemis en de pijn die je voelt zonder oordeel nemen. Het was zoals het was. Ook al voel je weerstand of verwijt. Alles is een gevolg van… En dat dát toen nodig was om misschien wel te overleven en het enige juiste om te doen.

Jouw vrouwenlijn, de verbinding met alle moeders voor jou én de oermoeder, geeft je kracht en levensenergie. Jij kan in de lijn op je eigen plek gaan staan en je hiermee vullen. In elke cel laten binnenkomen. Je vol laten stromen. Al die krachtige vrouwen staan achter je om van daaruit het leven weer door te geven aan jouw dochter. Je komt dan meer in verbinding met jezelf, met je vrouwelijke energie en neemt je plek in de wereld krachtiger in. Je voelt verlichting en voelt je ontlast. En je dochter ook!

Spiegel

Het is niet nodig te weten wat die last inhield, wat er is gebeurd zes generaties geleden. Het is doorgegeven al die tijd, waardoor de dochter van mijn cliënte (onbewust) dit extreme gedrag vertoonde en deze moeder niet anders kon dan ernaar kijken en ermee aan de slag gaan.

Je kind nodigt jou onbewust uit…
We mogen onze kinderen dankbaar zijn voor de spiegels die ze ons voorhouden (en voor hun vervelende gedrag ;-))

Herken je jezelf en het gedoe met je kind?

  • Houdt het gedrag van je kind jou ook zo bezig?
  • Wil je weten waarom het jou zo kan raken?
  • Kun je er je vinger niet opleggen waar dat vandaan komt?
  • Verlang je naar een ontspannen gevoel, een relaxte sfeer in huis en weer écht contact met je kind?!

Doe dan mijn gratis online mini-cursus vol liefdevolle confrontaties om je te helpen in dit proces! Deze cursus gaat je een hele hoop inzichten in jezelf, je kind en je situatie opleveren en handreikingen waarmee je de sfeer in huis kunt verbeteren. Je krijgt eindelijk weer rust in je huis en daardoor in je hoofd en lijf. Doe je mee? Geef je dan op door op de link hieronder te klikken.

‘Weer rust in huis door inzicht in het gedrag van je kind’

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in