werken voor hsp's-Collage-Lusanne

Werken voor hsp’s

In ons werk, zeker als leidinggevende of begeleider, komt er veel op ons af. Hoe blijf je in balans, als hooggevoelig persoon, temidden van deze drukte? Hoe zorg je ervoor dat de vele taken en verantwoordelijkheden je niet overspoelen en hoe kun je effectief (blijven) reageren? Ik geef hier enkele aanknopingspunten die je kunnen helpen een omslag te maken van hard werken naar moeiteloos werken. Het zijn eenvoudige principes die in ieders praktijk zijn toe te passen. Maar waar je wel even voor moet gaan zitten.

De kern is handelen vanuit innerlijke rust, aandacht voor de omgeving en oog voor het algemeen belang. Waar het om gaat, is dat je fungeert als rustpunt binnen de groep. Het is in essentie heel eenvoudig. De uitdaging ligt, uiteraard, in de toepassing. Als je de principes en de effecten ervan eenmaal in de praktijk hebt ervaren en ze in je denken en doen zijn verankerd, zul je merken dat werken moeiteloos kan gaan.

Moeiteloos werken voor hsp’s , vanuit rust

De basis voor mijn visie is ontstaan in Findhorn, een spirituele en ecologische gemeenschap in het noorden van Schotland, waar ik ruim dertien jaar geleden een workshop volgde. Ik was toen herstellende van een burnout en van te hard werken met te veel inspanning, na jarenlang leiding te hebben gegeven aan (verander)projecten en aan een kleine afdeling. De burnout liet me weten dat ik zo niet kon doorgaan en dat ik moest leren trouw te blijven aan wat mijn lichaam aangaf.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Op Findhorn hebben ze een bijzondere manier van samenwerken. Alvorens men daar aan het werk gaat, vormt het team een kring en doet een korte meditatie. De leider geeft aan wat er zoal gedaan moet worden en laat deelnemers hun hart uitgaan naar de deeltaak van hun verlangen. Men gaat aan de slag, er wordt gewerkt in een ongekende rust en harmonie en voor je het weet is de klus geklaard.

Enkele jaren later kon ik dit in de praktijk brengen als groepsleider tijdens een meditatieweekend. Ook hier zag ik de mooie resultaten en weldadige invloed die uitgaat van werken vanuit rust en gezamenlijkheid. Het is alsof je in een flow terecht komt waardoor de taak schijnbaar moeiteloos tot stand komt.werken voor hsp's-meditatie

Verbinding

Wat is het geheim van deze manier van werken? Het begint met mediteren. Met een moment van stilte en naar binnen keren. Zo wordt een verbinding gemaakt met het grotere geheel, de kosmos of het goddelijke. En verbind je je met elkaar en de taak die moet worden uitgevoerd. Dan kunnen we ons ‘ik’, dat bang is te falen en wil laten zien hoe goed hij is, overstijgen en werken vanuit een gezamenlijk doel. Ons hart mogen volgen naar het werk van onze voorkeur, zie ik als een ander belangrijk principe. Er werd niets opgelegd. Er was geen competitie, of onvrede, want ieder deed wat hij of zij graag wilde.

Sinds ik deze principes toepas in mijn leven, is er veel veranderd. Toen ik nog projecten deed of leiding gaf aan een afdeling was ik altijd hard aan het werk. Ik was geen directieve leider maar ik was beslist ook geen rustpunt. Ik zorgde wel goed voor de mensen met wie ik te maken had, mijn baas en medewerkers, maar onvoldoende voor mezelf. Nu ben ik veel meer afgestemd op mijn gevoel en op mijn energieniveau. Nog steeds is het zo, als ik me overmatig inspan of werk doe dat echt niet bij me past, dan loop ik kans opgebrand te raken. Werken met wijsheid begint voor mij met luisteren naar mijn intuïtie, voelen waar wel of geen energie op zit en de energie volgen.

Rustpunt zijn

Ik begin de dag met in de stlite zitten en reflecteren op hoe ik me voel. Ik stem me af op wat er gedaan met worden, door mij alleen of door een groep waar ik deel van uitmaak. In mijn leven nu, als zelfstandig ondernemer, coach en schrijver, ben ik met vele dingen bezig en is het van belang dat ik mijn innerlijke rust bewaar. Als dat lukt, en meestal is dat zo, dan komt dat zowel mijn eigen welzijn en inspiratie ten goede als de sfeer waarin ik met anderen werk.

Ik kan het sterk ervaren in mijn coaching en in de workshops die ik geef. Als ik werk vanuit rust en me afstem op degene met wie ik werk, worden de mooiste inzichten verkregen en resultaten bereikt. Een gezamenlijke visie of doel in een samenwerking brengt een gelijkgestemdheid in de groep. Deze positief gerichte aandacht zorgt voor een stroom waarop allen kunnen meesurfen. Het is een bijzondere ervaring. En het is niet nodig dat iedereen in de groep mediteert. Als ik het maar doe!

Werken vanuit rust

Hoe kan ik dit toepassen in mijn werk, vraag je je wellicht af, ik ga op kantoor toch niet met mijn mensen in een kring staan of samen mediteren? Nee, dat hoeft dus niet. Het is wel van belang om jouw rust in de groep te brengen en aandacht te hebben voor de anderen. Zorg er voor naar binnen te keren en als mediteren voor jou niet de juiste weg is, is yoga, wandelen of fietsen in de natuur misschien wel een goede manier om je hoofd leeg te maken, rustig te worden en helder te denken. Zo krijg je overzicht en weet je wat je te doen staat. Anderen zullen het effect voelen en er positief door worden beïnvloed.

Op welke manier je mensen zich laat verbinden met elkaar en met het werk dat gedaan moet worden, is niet het belangrijkste, als het maar gebeurt. Samen mediteren staat van de meeste werkvloeren ver af, maar wellicht kun je samen een ritueel bedenken en invoeren dat maakt dat de werkdag begint met rust of met een gezamenlijke activiteit. Voordat je terzake komt mensen laten vertellen wat hen bezig houdt, werkt verbindend en lost eventuele spanningen op. Hierdoor kan de energie in de groep gaan stromen.

werken voor hsp's -luisterenMoeiteloos werken 

Het moeilijkste in de praktische toepassing van deze principes is misschien wel je losmaken van het idee van moeten en van de druk die dat geeft. Want dan ga je lopen rennen en stressen, en dat wil je nu juist niet! Hoe om te gaan met druk van binnenuit en van je omgeving? Tracht altijd weer de rust in jezelf te vinden. Neem even afstand van de hectiek, kijk ernaar. Ook naar wat het met je doet. Zo voorkom je dat je erdoor wordt meegesleept. Erken het effect, en zoek vervolgens weer de rust op. Dit werkt in elk geval voor mij.

Vertrouw op je intuïtie, je gevoel en op het leven zelf. Als je de flow volgt, waar je in terecht komt als je werkt vanuit verbinding, dan gebeurt er wat nodig is. Zo biedt je je bijzondere toegevoegde waarde als hoogsensitief persoon. Als je ervoor zorgt dat je zelf in je rust blijft, werk doet waar je hart naar uitgaat, aandacht hebt voor de mensen met wie je werkt en het gezamenlijke doel, en vooral niet te veel gaat rennen, dan zorg je voor de juiste omstandigheden die optimaal resultaat mogelijk maken. Dan wordt werken moeiteloos. En voorkom je tevens dat je burnout raakt!

© Tekst en collages: Lusanne Hogeweg

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

 1. Beste Lusanne

  Ik vind het een zeer mooi artikel en er zit zeker waarheid en een belangrijke boodschap in. De tekst over verbinding is zeer mooi geschreven en zo herkenbaar.
  Ook ik deel die mening en probeer daar elke dag naar te leven wat niet gemakkelijk is voor mij. En voor een grote meerderheid onder ons nog moeilijker. Vele arbeiders of mensen die van een zeer klein budget moeten rondkomen. Een familie van mij heeft een burnout na van zijn 14 jaar tot nu gewerkt te hebben zonder veel ziekteverzuim. Is nu 52 jaar. Hij is ploegbaas en geeft ook muziekles aan kinderen en volwassenen. Hij kreeg van zijn baas de vraag of het wel echt burnout is en niet tussen de twee oren zit. Om maar te zeggen de druk voor arbeiders wordt steeds groter en laat soms weinig ruimte. Dit maakt dat je zelfs als je voor jezelf kiest het moeilijk is om werk te vinden dat bij je past of waar ze dat waarderen. Wanneer je niet mee met die stroom gaat van zelfs ziek te gaan werken op medicatie moet je al sterk zijn hier niet aan toe te geven. Het is natuurlijk altijd een keuze. Maar het is gemakkelijker kiezen wanneer je de ruimte hebt van een ruimer budget. Ik ben HSP en heb Fibromyalgie. Heb heel veel uitgegeven aan alternatieve en zachte behandelingen ipv medicatie met als gevolg heel mijn spaarboekje uitgegeven. Zodat ik kon blijven werken maar dit lukte niet. Ben nu al twee jaar aan het uitzoeken wat ik nog kan doen en bij me past. Ondertussen doe ik geregeld vrijwilligerswerk als mijn gezondheid het toelaat. Ik blijf wel positief verder zoeken en denk ook dat dit me helpt om elke dag zo goed mogelijk voor mezelf en anderen te zorgen. In mijn omgeving zie ik ook die struggle van veel mensen die gebukt gaan met dezelfde problematiek. Wij helpen elkaar waar kan en laten voor elkaar de zon schijnen of branden kaarsje voor de nog minderbedeelden in de wereld.

  ik wens u nog veel liefde, succes en prachtige verhalen toe

  warme groet

  Rit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in