Mondkapjes

De corona maatregelen zijn een enorme katalysator voor een wereldwijde bewustwording. En deze katalysator is nodig om de grote massa in beweging te krijgen.

Of je nu vóór of tegen mondkapjes bent, om een aantal feiten kunnen we niet heen. De gewone mondkapjes bieden geen enkele bescherming tegen welk virus dan ook. Dit wordt duidelijk uitgelegd door artsen, andere wetenschappers en het RIVM.

Dit werpt de vraag op waarom de meeste mensen wel gehoor geven aan het advies. Wat ligt hieraan ten grondslag? De illusie van veiligheid? Goed burgerschap? Solidariteit met onze medemens? Solidariteit met het zorgpersoneel? Dit laatste is geen argument, want het is inmiddels ook bewezen dat mondkapjes tot allerlei fysieke klachten leiden. Waardoor we het zorgpersoneel op langere termijn juist weer méér belasten.

Dat het niet bijdraagt aan de volksgezondheid, daarover hoeven we geen discussie te voeren. Op de reden waarom ze dan toch dringend geadviseerd worden, ga ik nu niet in. Het zijn politieke besluiten op wereldniveau. Het hangt af van je eigen proces of je je wilt verdiepen in de machtsstructuren in de wereld, welke systemen er aan het roer staan en met welke belangen. Mocht je hier meer over willen weten, dan is de documentaire Thrive een goed startpunt.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Blijft de vraag, in hoeverre het dragen van een mondkapje een bewuste keuze is en wat het advies tot het dragen ervan bijdraagt aan onze bewustwording.

Gevoel en verstand

Een antwoord ontving ik al snel nadat ik deze vraag aan het universum had gesteld.

De dag na het advies van de mondkapjes kreeg ik een telefoontje van een mevrouw die wilde werken aan haar angsten. Ze werkt als receptioniste en merkte dat ze angstig en boos wordt van mensen die geen mondkapje dragen. Ook in winkels houdt ze geruime afstand en bekijkt iedereen die te dichtbij komt met argwaan.

Ik besprak met haar het nut van mondkapjes. Of ze ervan op de hoogte was dat deze geen enkel gezondheidseffect hebben. Zoals hoogleraar immunologie Capel uitlegt: het is hetzelfde als je met kippengaas beschermen tegen muggen. In die orde van grootte moeten we denken. De virusdeeltjes zijn zo onmetelijk klein, dat ze gemakkelijk door het mondkapje heen gaan.

Mondkapjes Deze mevrouw beaamde dat ze hiervan op de hoogte is. Met haar verstand weet ze hoe de vork in de steel zit en toch… nemen haar emoties de overhand en ervaart ze grote angst. Ze voelt dat er diepere angsten aan ten grondslag liggen, zoals angsten die ze al van jongs af aan heeft overgenomen van anderen. En ze vermoedt dat er ook angsten uit een vorig leven een rol spelen. Bovendien heeft ze als kind veel pijn en boosheid ervaren. Ze merkt dat die gevoelens omhoog komen wanneer andere mensen zich niet aan de maatregelen houden.

De werkelijke functie

Waar ik aanvankelijk verbaasd en teleurgesteld was in het feit dat zoveel mensen het advies klakkeloos aannemen zonder zich te verdiepen in de feiten, merkte ik in dit gesprek dat mijn opgetogenheid over het mondkapjesadvies groeide. Aha!

De mondkapjes maken natuurlijk óók deel uit van het grotere kosmische plan waar ik eerder over schreef. Ik was me hier al van bewust met mijn verstand, maar voelde het nog niet echt. Dat gebeurde pas in dit gesprek.

Om te kunnen transformeren naar de vijfde dimensie, is het nodig dat we onze oude angsten loslaten. Zie het als een luchtballon die wil opstijgen. Om te kunnen opstijgen, dient hij eerst de zandzakken los te laten. De zandzakken staan symbool voor onze oude pijn, verdriet, boosheid en zeker ook angsten. Deze angsten liggen verborgen in ons onderbewustzijn en komen nu aan de oppervlakte.

Universele angst

Het feit dat mensen massaal gehoor geven aan het advies heeft vele redenen. Het is niet alleen de angst om ziek te worden, het is ook de angst om bekritiseerd te worden door mensen die wél een mondkapje dragen.

Het is de universele angst om uitgesloten worden. En laat het nou zo zijn, dat deze laatste angst zich het afgelopen jaar veelvuldig in mijn praktijk laat zien. Velen van ons zijn in een vorig leven op de brandstapel beland, verstoten of hebben het leven gelaten aan de strop. Omdat we opkwamen voor de waarheid, in opstand kwamen tegen het gezag. Precies de thema’s die nu ook wereldwijd spelen.

De controle van de heersende machten, zoals overheden en wereldwijde organisaties geeft ons de ultieme kans om deze angsten en oude trauma’s op te ruimen. De machthebbers vervullen hun rol op voortreffelijke wijze en mijn dankbaarheid jegens hen groeit. Ook zij maken deel uit van het universum en hebben een functie.

Door te ervaren wat we níet prettig vinden, worden we ons juist bewust van zaken die we voorheen als vanzelfsprekend zagen. Of zaken waar we ons niet bewust van waren.

We worden bewust(er) van:

 • hoe belangrijk we vrijheid vinden.
 • hoe belangrijk het is dat we elkaar als mens liefhebben in plaats van steeds meer afgescheidenheid en verdeeldheid te ervaren. Van hoezeer onderlinge verbinding een levensbehoefte is.
 • ons lichaam en wat er nodig is om het naar behoren te laten functioneren. Het belang van zuurstof wordt in beeld gebracht.
 • de oordelen en meningen van onze naasten. En van onze behoefte om ons wel of niet te conformeren.
 • de wereldwijde politiek en de rol van de media.

De bijdrage aan de bewustwording door toedoen van corona is ongekend groot!

Mondkapjes In voorgaande jaren waren we gewend om ons leven te leiden en voort te kabbelen. Ieder voor zich, in hetzelfde stramien van werken, voor de kinderen zorgen, vakantie en af en toe een gezellig etentje. Gechargeerd gezegd natuurlijk, met uitzonderingen daargelaten. De huidige situatie zet iedereen op scherp. Het is de eerste wereldwijde situatie die bewustwording op zo’n grote schaal in beweging zet.

Zicht op onbewuste patronen

De mevrouw die ik sprak voelt diep vanbinnen dat ze op aarde een functie heeft om bij te dragen aan bewustwording. Het is fantastisch dat ze op een plek werkt waar ze veel mensen ontmoet. Zo kunnen haar licht en energie anderen bereiken.

Wanneer ze haar angsten loslaat en haar licht weer laat schijnen, vervult ze op een krachtige manier haar taak. Ze sloot ons gesprek als volgt af: “Ik ga vandaag naar de supermarkt zonder mondkapje. En mét mijn eigen licht”.

Bij deze mevrouw is er meer begrip ontstaan voor de mensen die geen mondkapje dragen. Net zoals er bij mij meer begrip ontstond voor degenen die hier wél voor kiezen.

Dit artikel is geen pleidooi voor het wel of niet dragen van mondkapje. De reden van mijn schrijven is, dat ieder zich bewust is, waarom hij dit wel of niet doet. Als we zicht krijgen op onderbewuste patronen, kunnen we verder groeien.

Wat roept de huidige situatie bij jou op? Ervaar jij ook angst of boosheid? Dan helpen deze jou om te onderzoeken wanneer de basis hiervoor is gelegd. Laat je emoties zoals verdriet en onmacht toe en laat ze groter worden. Wellicht komen er beelden naar boven vanuit je kindertijd of een vorig leven. Wanneer dit aan de oppervlakte komt, kan het transformeren.

Door gevoelens toe te laten en je hiervan bewust te worden, kun je ze loslaten. Als het niet alleen lukt, zijn er vele lichtwerkers beschikbaar die jou hierin kunnen begeleiden. Samen zijn we op weg naar een hoger bewustzijn.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

47 REACTIES

 1. Helder artikel! Toch ‘mis’ ik er iets in. Men kan wel door het dragen ervan, ontdekken wat of er niet okay aan is, maar fysiek zal men toch echt die kar moeten trekken met die mondkap die voor velen benauwd werkt. Per 1 december is het geen keuze meer. Een deel van de mens wil toch volhouden en ‘meedoen’ om aan de boodschappen te komen. iets is bevreesd, dat men als men niet leert omgaan met dat ding, straks een slapjanus te worden die nergens meer tegenkan. Je kunt ook de beslissing nemen vanaf 1 december de boodschappen te laten bezorgen. Rondlopen met een bepaald bewustzijn van wel of niet willen/al dan niet spiritueel, daar heeft het lijf letterlijk niet zo een boodschap aan.

  Het is niet slap als je je onttrekt want de mondkap geeft misschien bewustzijn maar degenen die de diepere betekenis al voelen van Covid, hoeven dit niet perse nog eens op een ‘buitenkant’ manier te leren. Door gebrek aan adem, zullen veel mensen nog meer stress uitstoten en de dingen die versneld in hen worden uitgewerkt. Daarom vond ik de 1,5 meter een betere oplossing. Ik snap hoor, dat dit artikel nog ging over een keuze van wel niet. Maar het ‘niet’ is enkel uitgesloten, als je letterlijk zelf de boodschappen niet meer haalt. Voelt dat raar? Ja, dat voelt raar en elitair. Vooral ook omdat voor veel spirituele mensen een bepaalde winkel met bepaalde producten zo van belang zijn.

  Intentie van het naar jou toe laten komen en ipv bezorgd raken, laten bezorgen is nog best een stap. Maar het gaat er niet om de kleine lettertjes van een opgelegde wet te onderzoeken, maar die van jouw eigen zielscontract, hoe je er in staat en of en hoe je er mee om wilt gaan.

  De gevoelige zielen voelen zich ook als HSP toch al ‘boodschappen kinderen’ omdat zij energie van anderen binnenkrijgen.
  Sterke iedereen, met de keuze!

 2. Toen ik onlangs bij de Etos shopte zonder mondkapje, keek een gemondkapte grote heer mij meewarig aan. Ik had zojuist een gesprekje gehad met de winkelmedewerkster die hoofdpijn kreeg van het ‘mummelen’ achter zo een ding de hele dag. Toen ik zei dat ik het enkel als wetverplichting zou dragen begon de meneer te spuien. “Ik zou er maar vast aan beginnen mevrouw” , sprak hij. Ik antwoordde: ‘Nee meneer want ik voel me zo veel eerlijker. En als u vanaf maart consequent een mondkapje heeft gedragen dan zegen ik u. Maar zo niet bent u misschien ook al te laat begonnen om ‘de boel’ recht te trekken’?

  De meneer met het grote rode hoofd liep weg. Wat ik mooi vond van mijn reactie was dat je niet in de verdediging gaat maar feitelijke zaken en mythen kort aankaart waardoor de mondkapjes strategie en holier than thou effectiviteit van de ander verdwijnt uit jouw energie veld.

  En, ik lag onlangs in een deuk toen ik bedacht dat de Moslim mensen zich waarschijnlijk tijdens Corona nog meer thuis voelen in ons land:

  Een mondkapje dragen
  Geen handen schudden
  En geen alcohol

  Wordt het toch nog gezellig!

  • Dat van die ‘moslim mensen’ heb ik van meet af aan al door, maar voor mij is dat niet bepaald een reden om in een deuk te liggen, integendeel!
   Ik geloof zelfs, dat het het leeuwendeel uitmaakt van mijn diepe, diepe afkeer voor zo’n mondvod – als ik ook even eerlijk mag zijn.

 3. Wij hebben hier in België geen keus want hier is het geen ‘advies’ maar een ‘verplichting’ met boetes van 250 euro als je het niet draagt dus ikzelf vermijd zoveel mogelijk het dragen ervan, enkel een supermarkt doe ik met plastic schermpje maar ook daar komt soms commentaar op omdat de wet zegt ‘een mond-neusmasker of egender welk alternatief in stof’, maar vanaf 1 september is mijn zoon naar het 1e middelbaar gegaan en is dus verplicht van ‘s morgens 7.20u tot ‘s avonds 17.10u (moet ook op openbaar vervoer) zo’n ding te dragen, na 4 weken problemen en een bezoekje aan de huisarts die niet begreep waarom alternatieven niet mogen omdat die even goed de ‘druppels’ tegenhouden waar dit voor bedoeld is mag hij nu een faceshield dragen in de klas, voor hem een stuk lichter maar alle andere kids aan de gevolgen van zuurstoftekort en CO2 vergiftiging blijven blootstellen en de neurologische gevolgen hiervan die pas binnen dit en 20 jaar gaan boven komen, dat gaat zooooo ver en brengt bij mij zo’n tegenstand. Wat kan ik daarmee? Het onmachtgevoel dat de kids dit wordt aangedaan zonder dat er met alle negatieve gevolgen wordt rekening gehouden, zonder die zelfs maar te willen bekijken, het gaat om onze kinderen, hun toekomst …

 4. De paradigmaverschuiving in bewustzijn, die nu echt in volle gang is over de gehele wereld, vraagt van ons om elke minuut bewust te zijn en te handelen. Wij bepalen hoe de wereld eruit komt te zien; niet andersom. Het is daarom van belang om onze reacties op en gedachtes over de buitenwereld letterlijk en figuurljik in toom te houden.

  Confuse them with your Inner Peace
  Omgaan met een wereld, die er alles aan lijkt te doen om een (re)actie van zorg en/of strijd uit te lokken, kan een hele uitdaging zijn. De geprogrammeerde persoonlijkheid wordt aangezet tot een overlevingsstrategie (vechten, vluchten of bevriezen) leven en wordt meegezogen in het script.

  De Oorspronkelijke Kracht die wij, als Human Being, hebben is los van de persoonlijkheid te besluiten hoe wij in het moment omgaan met de gepresenteerde realiteit. Dit betekent dat we aan de zogenaamde achterkant van deze film, het script gaan veranderen. Dit doen we door allereerst gecentreerd te blijven (defragmenteren) en vanuit de Rust Aan-Wezig te zijn in de wereld. Zo blijven we dicht bij onszelf en raken we niet verstrikt in het filmscript. Van daaruit kun je zelf beslissen wat een afgestemde (re)actie is vanuit jouw Autonomie en Authoriteit.

  Wat we hiermee bereiken is dat we de tijdlijn waarin wij nu zitten versterken namelijk, de tijdlijn waarin de Mensheid als een Eenheid opstaat en de onderdrukkers hun controle verliezen over de Mensheid.

  Aangezien we op deze Aarde in deze realiteit een vertraging in tijd ervaren lijkt het alsof de strijd om de tijdlijn in volle gang is en de uitkomst nog onbeslists is. Dit is echter niet het geval. Het enige dat de onderdrukkers nog kunnen proberen is, om deze tijdlijn in hun voordeel te keren door een extra vertraging in de tijd te brengen. Echter, de uitkomst is al bekend. Daarom is het van belang dat wij nu onze Innerlijke Vrede en de Eenheid die we Zijn, staande houden. Hierdoor zal hun realiteit zich afsplitsen van onze tijdlijn.

 5. Ik vind t erg moeilijk, idd eerste levensbehoefte, frisse lucht. Mondkapjes dragen is gewoon erg ongezond, logisch toch…., ben benieuwd wanneer mensen, allerlei schimmels ed in de longen ontwikkelen..
  Ik in een winkel, voel me geintimideerd door werkgever, verplicht dit te dragen, als er een wet komt zijn we helemaal t haasje.
  Waar is ons gezond verstand ineens gebleven, en geloven we Rutte en z n vriendjes ineens op zijn blauwe ogen, terwijl er zoveel politieke spelletjes gespeeld zijn ende talloze doofpotjes zijn, zijn we dat allemaal vergeten….. Wij zijn een verdienmodel voor de Elite, helaas.
  Straks zitten we in een politiestaat.
  IK wens ieder wijsheid en kracht en sterkte ;

 6. Er zijn gelukkig al wat lezers die ingaan op het gegeven dat dit artikel meer tweespalt lijkt te verspreiden en daarmee angst dan dat het bijdraagt aan rust en harmonie. Daarbij valt mij met name op dat er een vergelijking wordt gemaakt met de tijd waarin mensen op brandstapels terecht kwamen. Dit is ook een zeer bijzonder vergelijken. Volgens mij worden er momenteel nergens brandstapels ingericht om overtreders van corona maatregelen te verbranden. Je wordt niet verplicht om anders te zijn momenteel. Alleen verplicht om je gedrag wat aan te passen te bate van de algehele gezondheid. En als een individu zijn eigen belang momenteel boven het belang van het collectief plaatst dan ontvang je daarvoor een boete. Dat gebeurt ook zo lang ik leef in het verkeer. En dat zorgt voor een bepaalde rust en duidelijkheid.

  En als één van de inzichten die je als auteur benoemt is het belang van zuurstof. Dat zullen de mensen aan de beademingsapparatuur op de IC inderdaad erkennen. Dat het belang van zuurstof zeer hoog is. En om te voorkomen dat daar nog meer mensen op zo’n afschuwelijke manier daarmee geconfronteerd worden, is er in mijn ogen echt niks mis mee met het dragen van een mondkapje. Zo’n klein offer.

  Op een website als niewetijdskind had ik verwacht iets te zien in de strekking als wat deze man verkondigt:

  https://www.dumpert.nl/item/7998847_24feaf0c

  • als je deze boodschap verwacht op Nieuwetijdskind, deze makkelijk scoren boodschap, dan klopt dat niet. Die zal je misschien in de comments zien, maar niet op de voorpagina. Waarom makkelijk scoren. : Deze pandemie naast het lijden van mensen onder oorlogen en andere crisissen zetten en met als boodschap dat een paar weken binnen blijven toch maar een klein offer is voor onze verwende generatie daarmee vergeleken. Waarom die oorlogen gevoerd zijn , en wie daar aan verdient heeft dat wordt niet besproken.Het precieze effectieve nut van een kapje ook niet. Dat de generaals in bed sterven en dat de gewone man gehersenspoeld wordt om te denken dat oorlog gerechtvaardigd is ook niet. Wat is het collectief belang precies? Is dat oprecht het belang van iedereen? Of is dat een manier om mensonderdrukkende systemen van geld en macht in stand te houden? Alleen SAMEN KUNNEN WE CORONA er onderhouden, of ander gelul. Want dat samen dat wordt niet gevoeld door onze machthebbers , zo is mijn mening. Als er echt een samen was dan zouden we niet mensen die het zo moeilijk hebben in nederland, die geen geld hebben , of geen eten op tafel, of zoals zovelen moeten vechten voor hun bestaan wel echt ondersteunen en niet onderdrukken zoals we het nu doen. Samen? Samen zijn we de 99% .

   Lekker makkelijk scoren., zuurstof op de ic is belangrijk, tuurlijk. we kunnen niet zonder. Zit jij al de hele dag binnen om te zorgen dat ze daar genoeg zuurstof hebbben?

   Zelf vind ik deze boodschap beter aansluiten bij nieuwetijdskind:

   https://www.facebook.com/NieuwetijdskindMagazine/posts/10158027090584372

   • Net de artikel van Lisette Thooft gelezen en kan me daar helemaal in vinden! Ik weet niet exact wat er zich afspeelt momenteel, of de virus wel echt bestaat zelfs.
    Wat ik wel echt echt weet is dat er andere agenda’s zijn dan de media bekend maakt. Mijn hart zegt dat wat er voorgespiegelt wordt niet klopt.
    Ik hoef niet precies te weten wat er zich daadwerkelijk afspeelt om daarin niet mee te gaan. Ik vertrouw op mijn intuïtie en het leven zelf dat ik datgene op mijn pad krijg wat nodig zal zijn voor mij.

    Voel geen angst, enkel diep vetrouwen. En ik vetrouw er op dat mijn vertrouwen en diep geloof, niet alleen licht werpt op mijn pad maar ook de paden van anderen.

    Ik hou me aan de regels uit respect voor mijn medemens en draag een mondkap waar verplicht. Maar enkel uit respect en niet omdat ik geloof in de werking ervan.

  • Opoffering is Vissentijdperk. Aquarisustijdperk gaat over verbinding. Ziekte houd je niet tegen met regeltjes en daar waren de regeltjes ook niet voor bedoeld. Weet je nog: ‘to flatten the curve.’ Juist de regeltjes zorgen voor verzwakking van je immuunsysteem. Maar eigenlijk gaan de regeltjes niet over een virus. Een virusinfectie is een detox van je lichaam. Wat momenteel gaande is, is een uitzuivering op grotere schaal.

  • Met het zichzèlf opleggen van offers is uiteraard niets mis. Het wordt pas problematisch, wanneer men andermans grenzen overschrijdt, door het ànderen op te gaan leggen.

 7. Best wel treurig eigenlijk:
  Wij tegen zij.
  Ik heb gelijk en de ander zit ernaast/begrijpt het niet.
  Ikke, ikke, ikke…

  Respect naar elkaar zou mooi zijn en het besef dat we allemaal niets weten. Zoveel mensen denken te weten wat waar is, maar zeg nou zelf, wie weet het écht? Niemand toch? Het is jouw waarheid en mijn waarheid en die waarheid is water en wind: niets ligt vast…

 8. Meestal voel ik me geïnspireerd door Nieuwetijdskind Magazine, maar dit artikel geeft me een lastig te beschrijven nasmaak.

  Susanne heeft uiteraard recht op haar mening, maar ondanks dat het artikel geen pleidooi zou zijn voor het wel of niet dragen van een mondkapje, wordt de mondkapdrager min of meer weggezet als onwetend en angstig – terwijl er ook onder wetenschappers positieve visies zijn op het mondkapje.

  Juist in deze tijd zijn artikelen nodig die verbinden.
  Controversiële thema’s vind ik (vooral in deze tijd) minder geschikt voor deze normaal gesproken inspirerende website.

  • HEy!
   Geen controverse bij een Nieuwetijdskind ,. dat vind ik ook niet passen. Een controverse is een langdurig geschil, of debat. Dat laatste doen we hier volgens mij. oa. . Debateren. Om het in deze tijd niet over mondkapjes te hebben is toch ook van de zotte als er miljoenen mensen zo;n ding ineens op doen? Dat mondkapjesdragers als angstig WEGGEZET worden door de auteur is mi je eigen beleving. Overigens, wie is precies de mondkapjesdrager waar je het over hebt? IS die al gedefineerd dan? Ik draag een mondkapje in het openbaar vervoer en waar het verplicht is. Ben ik dan een mondkapjesdrager of hoe zit dat dan?

   • Ik dacht eens even kijken of ik nog steeds op ‘nieuwetijdskind.com’ zit en of ik het oorspronkelijke missie van de site wel goed heb begrepen.
    Aldus even zoeken en gevonden….zoals hierboven neergezet in het tweede deel “over ons”:
    Quote:
    “Dit is de Nieuwetijdskind Magazine Redactie:
    Wij werken met een redactie van vakmensen die niet alleen de kwaliteit borgen van de artikelen, maar ook onze auteurs ondersteunen en coachen in het schrijfproces om zo op de meest liefdevolle en krachtige wijze de artikelen te presenteren en te groeien als auteur zodat ze meer impact hebben met hun werk.

    Nieuwetijdskind Magazine wil graag een zuivere, zachte liefdevolle stem zijn in het tegenwoordige drukke, oppervlakkige en luide medialandschap. Die haar lezers uitnodigt om zelf te voelen, en te groeien in bewustzijn en compassie voor zichzelf en anderen.”

    Mijn reactie:
    Eerder tijd voor coaching van uw schrijfster, dan een uitnodiging tot het neerzetten van een verdere controverse? Daar zijn ander media voor zoals in de missie staat.
    Suzanne heeft vast met een aardige intentie haar stuk geschreven en haar uitnodiging om te voelen en te groeien wordt begrepen. Maar het stuk is zeker niet objectief en doet voorkomen alsof dat wel zo is; je hebt altijd voor- en tegenstanders, so be it. Maar het gaat mij om objectiviteit, integriteit, zuiverheid, eerlijkheid van het schrijven…..vooral wanneer je als therapeut en schrijver/schrijfster op de voorgrond treedt. Dan draag je een bepaalde verantwoordelijkheid daarin.

    • Hey, ik lees in je reactie dat ‘Susanne vast met een aardige intentie haar stuk heeft geschreven” . Terwijl ik daarvoor de hele tijd u en uw lees. Die stap naar de voornaam gebruiken voelt voor mij dan ineens een beetje denigrerend. Maar goed , dat is mijn eigen interpretatie. Zo gaat dat met woorden lezen.

     Wie schrijft er nou objectief trouwens? Toch niemand niet. We gaan wel eens op die positie zitten misschien, maar filteren toch alles door ons eigen kijk?

   • Niet per sé. Hoewel ik in alle eerlijkheid kan zeggen, dat i k er het openbaar vervoer voor heb opgegeven. Zó diep zit bij mij de afkeer van een “mondkapje”.

 9. Hallo Susanne en redactie,

  Het verbaasde mij dat ik op deze site, die ik al jaren lees, een stuk staat dat gaat over de betekenis van het wel/niet dragen van mondkapjes. Het beïnvloeden van mensen via spirituele artikelen vind ik onjuist. Het geven van objectieve informatie zou wellicht kunnen, maar niet op de manier als in dit stuk.

  Suzanne, ik vind het o.k. dat je expliciet aangeeft dat een ieder voor zich moet weten of ze wel/niet een mondkapje willen dragen.
  En interessant dat je ingaat op de (eventuele) achterliggende betekenis daarvan.
  Maar waar ik mij aan stoor is de wijze waarop je je mening geeft als zijnde feiten en waarheden.

  Allereerst heb je het over de ‘gewone’ mondkapjes en al snel vervalt tot het algemene woord ‘mondkapjes’.
  Een korte toelichting van mijn kant is dat er ook wel beschermende mondkapjes zijn (de IIR, de FFP 2 en 3).

  Daarnaast refereer je als bron aan het RIVM, je eigen clientèle en meneer Capel (tegen het gebruik van gewone mondkapjes). Als je inderdaad vindt dat ieder voor zich mag/kan bepalen of ze een mondkapje opzetten, dan refereer je naar mijn mening naar objectieve onderzoeken of helemaal niet.
  Misschien ben je in de overtuiging dat je een objectief stuk hebt geschreven, maar ik denk van niet.
  Het valt mij op dat je in je stuk hebt over de artsen, de wetenschappers, het feit is…, het is… en het is bewezen i.p.v van dat je communiceert met woorden als “het is mijn (bescheiden?) mening..”, “mijn eigen inzicht (iets wat uit het universum tot je komt, is nog geen algemeen of wetenschappelijk feit)”, of “uit mijn ervaring…”.
  Je zegt nog eens dat je stuk geen pleidooi is voor het wel/niet dragen ervan, maar je stuk is in dat opzicht zeker niet objectief te noemen.

  Wees je als lezer bewust van wat je leest en wees je bewust van het woordgebruik van de schrijver en de bronvermelding.

  Mijn man en ikzelf (gezonde 50-ers) hebben het Corona/Covid-19-virus half maart direct opgelopen en doorgemaakt. Ik kan zeggen dat, ondanks dat we niet in het ziekenhuis terecht zijn gekomen, het zowel psychisch als lichamelijk pittig is. Mede ook omdat destijds nog weinig bekend was over het virus en de behandeling ervan. Na meer als een half jaar hersteltijd, hebben we nog steeds vermoeidheids-/luchtweg-klachten. Mijn ervaring met dit Corona/Covid-19-virus is dusdanig, dat het echt op geen enkele andere griep of verkoudheid lijkt die ik in mijn 50 jaar op aarde heb gehad.

  Inderdaad een ieder moet zelf weten of ze ‘goede’ bescherming dragen of niet. Maar ik kom gewoon voor mijn mening uit en adviseer mensen om goede bescherming te dragen en afstand te houden. Niet uit angst, maar omdat je nadenkt over de consequenties. Zeker er zijn nadelen aan een goed mondkapje dragen (zwaar ademen, gedoe, kosten, alleen ogen zien etc.), maar deze wegen wat mij betreft niet op tegen het doormaken van het virus zelf…….

 10. Dat het zover is gekomen dat een mondmasker, wat de eerste levensbehoefte van de mens nl zuurstof blokkeert, nodig is om tot een hoger bewustzijn te komen is voor mij een bevestiging van hoe ver de mens van zichzelf is afgedwaald……

 11. Wat er dit keer heel heftig bij mij binnenkwam was ‘ik laat mij NIET meer de mond snoeren’. Vele levens gehad waarbij ik dat wel heb laten doen. Of idd op de brandstapel etc. Ben beland. Ik ben er in dit leven klaar mee, vandaar die hele felle uitspraak. Dus bij deze: geen mondkapje voor mij. Punt.

  • Ik sluit mij aan bij jouw beleving.onze ganse maatschappij heeft een zwaar karma van steeds opnieuw onderdrukte levens vandaar dat veel mensen bewust kiezen voor eindelijk eens voor hun mening te mogen uitkomen en die mondmaskers aanzien als nu is het genoeg, ik word niet opnieuw de mond gesnoerd.

 12. De vergelijking met tijden waarin mensen vanwege hun levensstijl aan een strop of op een brandstapel belanden klopt mijn inziens niet. Bij het overtreden van de maatregelen wordt de overtreder slechts beboet. En het gehele artikel bestempeld dragers van een mondkapje als mensen met op zijn minst een onbewust zijn van onderliggende patronen en op zijn ergst als slaafse angsthazen. Dat is weinig verbindend en oordelend. En het creëren van dualiteit tussen overheden en bevolking draagt ook weinig bij aan rust. Dat is hetgeen de mens en de wereld juist kan gebruiken. Blijf kalm en denk na en bovenal wees lief voor jezelf en elkaar.

 13. Ik vertrouw op de natuur en mijn immuunsysteem in mijn ogen is het dragen van een mondkapje een signaal naar mijn immuunsysteem ‘ik vertrouw je niet, je werkt niet voor mij’. Ik geloof dat we onze werkelijkheid zelf creëren in harmonie met de natuur, waarmee angst al voor een groot deel verdwijnt. Dan blijft gevaar over en die voel ik niet richting het virus. Het enige grote gevaar is de angst. Die kunnen we overwinnen door te blijven richten op het leven, liefde, vertrouwen, plezier, etc. ❤️

 14. Bewustwording is een heel mooi kernpunt dat je er uit haalt. Bij extremen moeten we wel gaan nadenken over hoe of wat … Bij mijzelf bespeurde ik behoorlijke irritatie bij de slaafse volgzaamheid op best wel absurde/extreme maatregelen. Daar zou minstens een belletje moeten gaan rinkelen. Ook een boerkaverbod wordt komisch/onlogisch in deze situatie. Rekening moeten houden met anderen vind ik ergens een vorm van manipulatie. Doe het voor een ander!? Waar ligt de grens tussen jou en mij? Of is dat eigen verantwoording? Ik merkte in contacten dat we soms totaal de andere kant opkeken. Daar moest ik heel erg aan wennen. En heb daarbij de knop omgezet om alleen vanuit mijn standpunt te praten. En door gebrek aan medestanders en juiste informatie ben ik meer op energie gaan vertrouwen. Ook het uiterlijk uitspreken: Ik ben een komplotdenker! deed mij goed en veel discussie en verdediging wegvallen. De ergernis aan rare randverschijnselen wil ik zoveel mogelijk aan mij voorbij laten gaan. Daar zit voor mij een oefening om doorheen te kijken! Ik vind het een spannend proces en mooie tijd om mee te maken. Verdiep mij er al heel lang in. Het is historisch wat er in zeer korte tijd van zwaarte naar licht gaat!

 15. Fijn artikel: inderdaad er is zoveel in te ervaren en bewust worden.
  Ik draag een mondkapje nu vooral omdat ik daarmee hoop te laten zien dat ik om anderen geef. Dat iemand ban mag zijn en dat dat ook OK is.
  Mooi vond ik wat mijn jongste zoon als voordeel van de mondkapjes zag: je bent nu ècht gedwongen om oogcontact te maken!

  • Interessant. Ik maak altijd oogcontact maar nu niet meer. Ik kan die gemaskerde gezichten niet zien zonder in een soort eenzame, verlaten stemming te raken (daarnaast voel ik mijn lichaam verzuren door gebrek aan zuurstof en simuleer ik met zo’n masker een astma aanval). Mijn hele leven heb ik al moeite met de (figuurlijke) maskers die mensen dragen en nu dragen ze zelfs allemaal letterlijk. Ik heb het idee dat sommige mensen het fijn vinden om zich deels te verschuilen achter een masker en inderdaad ineens wel oogcontact maken. Ik draag geen mondkapje zolang het nog niet verplicht is, en ik ben blij als ik medestanders tegen kom in de winkel. Wat zijn er toch verschillende mensen op de wereld 😉

   • Daar sluit ik me helemaal bij aan, Diana !
    Het ergste voelt nog om de vriendelijkheid die je je medemens wilt schenken met bijv. een glimlach, tegengehouden voelt worden door deze (bijna-verplicht) opgelegde muilkorven. Het doet er allemaal niet meer toe, want het wordt niet meer gezien achter dat masker.
    Hier wordt je (ik) emotioneel verdrietig van. Er is totaal geen energie-uitwisseling meer tussen mensen. Triestmakend…

 16. Dankjewel voor dit artikel. Ik bemerk dat er nog een kant aan zit wat onderbelicht is. Ik heb veel met slechthorende en doven mensen contact en voor hen is het nu onmogelijk om met mondkapjes te liplezen. En zelfs als je het nog verder bekijkt is het nu voor iedereen zichtbaar: een gesprek met mondkapjes is ook moeilijker voor de goed horende mensen. Er is zoveel mogelijkheden tot communicatie en tegelijkertijd zoveel eenzaamheid. Tijd voor heling op heel veel verschillende vlakken. Ik wens iedereen een mooie innerlijke reis naar liefde en vrijheid, en respect voor elkaar.

 17. Je schrijft: “Dit wordt duidelijk uitgelegd door artsen, andere wetenschappers en het RIVM.”
  De link naar het RIVM geeft echter de boodschap: “Niet gevonden – 404 Helaas, de pagina die of het bestand dat u heeft opgevraagd is niet gevonden.”
  Zou je de juiste link naar de uitleg door het RIVM kunnen geven. Bij voorbaat dank.

 18. Je schrijft: “Dit wordt duidelijk uitgelegd door artsen, andere wetenschappers en het RIVM.”
  De link naar het RIVM geeft echter de boodschap: “Niet gevonden – 404 Helaas, de pagina die of het bestand dat u heeft opgevraagd is niet gevonden.”
  Zou je de juiste link naar de uitleg door het RIVM kunnen geven. Bij voorbaat dank.

 19. Je schrijft: “Dit wordt duidelijk uitgelegd door artsen, andere wetenschappers en het RIVM.”
  De link naar de uitleg van het RIVM geeft een “Niet gevonden – 404 Helaas, de pagina die of het bestand dat u heeft opgevraagd is niet gevonden.” error.
  Zou je de juiste link kunnen geven?

 20. Bij mij is het juist andersom… Ik heb 35 jaar gedaan wat iedereen wilde dat ik deed… Nooit deed ik iets voor mijzelf… Nu ben ik het afgelopen jaar steeds een beetje meer aan mezelf gaan denken en werken en ik krijg het super benauwd met een mondkapje voor (er is dan veel paniek) dus ik heb er voor gekozen om het niet te dragen., al zorgt dat ook voor stress want ik hou van regels en nu houd ik mij voor mijn gevoel daar niet aan.. Sinds de mondkapjes overal gedragen worden, heb ik weer meer last van angst… Als kind heb ik trauma’s opgelopen in het ziekenhuis en bij de tandarts met mensen met mondkapjes op… Dat komt nu weer naar boven (ik word er bang van)… Daar mag ik verder aan werken om al het oude los te laten en een plekje te geven…
  Er zit vaak een heel verhaal achter en zo lang we elkaars verhaal niet kennen, laten we dan niet teveel oordelen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in