Het mooiste dat je hebt te geven, ben jij

Wat gebeurt er met je als je geen waardering krijgt? Of als je het gevoel hebt dat er niet naar je wordt geluisterd? Wat voor impact heeft dat bijvoorbeeld op je dagelijkse werk, op je gezinssituatie  en op de manier waarop je in het leven staat?

Als je niet krijgt wat je hebben wilt, kan het zijn dat je je futloos gaat voelen, ongeïnspireerd bent, zinloosheid of onmacht ervaart.

Is het niet zo dat als je waardering van anderen wilt hebben, zoals van je familie, werkgever of vrienden, je jezelf afhankelijk maakt? Je bent dan niet meer de kapitein op je eigen schip, want je bent afhankelijk van het in actie komen van een ander.

Ziet de ander wel wat je allemaal doet? Of hoort de ander wel wat voor geweldige ideeën je hebt? En doet hij of zij hier vervolgens iets mee? Krijg je complimenten voor wat jij brengt?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Waardering zie ik als een cadeautje dat iemand vanuit een oprecht gevoel geeft, een extraatje. Of als een bevestiging van iets waar ik zelf enthousiast over ben. En soms werkt het als een verwondering, wanneer ik me nog niet bewust was van iets wat ik gedaan heb of wat ik voor iemand heb betekend. Dan neem ik met veel plezier en dankbaarheid de waardering in ontvangst.

Maar als de waardering uitblijft, dan voel ik me daar niet minder goed bij.

Wat maakt ons onzeker?

Hoe komt het dat we ons afhankelijk opstellen ten opzichte van het krijgen van waardering in plaats van onszelf dit te geven? Waarom voegen we ons in het gelid en doen we wat anderen van ons verwachten?

Er is een aantal zaken dat ons onzeker kan maken en afhoudt van het leven vanuit onze vonk. Waarschijnlijk zijn wij zelf de grootste factor die ons deze onzekerheid aanpraat. Ik merk dat vooral vrouwen daar goed in zijn. En…. ik heb daar net zo goed aan meegedaan!

Vaak dacht ik ‘wie zit er nou op mij en mijn ideeën te wachten?’, ‘ben ik daar wel goed genoeg voor?’, ‘kan ik het wel?’, ‘moet ik niet eerst nog een opleiding doen?’. Deze gedachten maakten me klein en onzeker.

Laatst las ik een tekst waarin het bovenstaande mooi verwoord werd: ‘Als een man aan 1 van de 10 functievoorwaarden in een vacaturetekst voldoet, denkt hij dat hij wel in aanmerking komt. Als een vrouw aan 9 van de 10 voorwaarden voldoet, dan ziet ze dat ze er eentje mist en denkt dat ze daarom niet in aanmerking komt.’

Wat mij betreft gaan we hier verandering in brengen!

Geweldig cadeau

Je kunt onzekerheid ervaren omdat je misschien niet weet waar jouw kracht ligt en omdat je je laat beïnvloeden door wat anderen zeggen of kunnen. Maar realiseer je dat jij met een prachtige vonk bent geboren die jou uniek maakt. Hierin ligt opgeslagen wie jij bent, wat jouw bijdrage is in dit leven en je vindt er jouw  talenten die je hebt meegekregen om die bijdrage te kunnen realiseren. Het enige wat jij hoeft te doen is deze vonk aandacht en waardering geven zodat je vuur aangewakkerd kan worden. Het grootste cadeau dat je kunt ontvangen is de waardering van jezelf! Hiermee maak je jezelf onafhankelijk.

Jouw bijdrage hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Voor de een is de belangrijkste taak in dit leven om bijvoorbeeld een liefdevolle moeder te zijn of door zelfkennis te ontwikkelen. Anderen hebben werk nodig om hun bijdrage te kunnen realiseren. En als dat het geval is, weet dan dat jij een geweldig cadeau bent dat een werkgever zich kan wensen. Omdat jij iets hebt bij te dragen dat niemand anders op jouw manier kan. Laat daarom zien wie jij bent en waar je voor staat!

Vlammen

Mijn visie is dat er in een organisatie niet alleen taken moeten worden uitgevoerd door mensen met een diploma, want dan krijg je als organisatie meer van hetzelfde. Zodra een werkgever luistert naar haar werknemers en een omgeving creëert waarin ze worden uitgenodigd om van hun vonk vuur te maken, dan kan je als organisatie gaan vlammen. Als je in plaats van spreadsheets, checklists en PowerPoints ruimte maakt voor hartsvuur dan haal je het beste uit iedereen. Je bent dan creatief, oplossingsgericht en in staat om iets te bereiken dat niemand anders kan.

Een match tussen een werkgever en werknemer kan daarom het beste worden gemaakt op basis van de missie, ofwel de vonk van zowel de organisatie als de werknemer. Daarná komt pas het functieprofiel.

Herken je het volgende?

 • Je doet je werk op de automatische piloot.
 • Je hebt ideeën die je niet durft te delen of je deelt ze wel maar je wordt niet gehoord.
 • Je doet werk dat eigenlijk niet bij je past.
 • Je hebt het gevoel dat men over jouw grenzen gaat.
 • Je ervaart strijd in plaats van moeiteloosheid.

Grote kans dat je vooral bezig bent om jouw kostbare energie aan anderen weg te geven in plaats van dit aan jezelf te geven. Tijd om voor jezelf te gaan zorgen!

Zou het niet geweldig zijn als jij weer met vuur aan de slag kunt gaan? Dat je liefde en waardering aan jezelf geeft waardoor je nóg meer van waarde kunt zijn voor anderen? Het is ernstig onterecht om te denken dat je egoïstisch bezig bent als je eerst voor jezelf gaat zorgen. Want zodra je zelf on fire bent, kun je anderen hiermee aansteken. Want het mooiste dat je hebt te geven ben jij.

Is er iets wat jou weerhoudt om te werken vanuit jouw vonk? Waar loop je tegenaan en wat heb je nodig om te kunnen vlammen? Of misschien kun je juist vertellen wat je hebt gedaan om jouw vuur weer aan te wakkeren! Je kunt het hieronder laten weten.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. Beste Fien,
  Ook ik liep tegen eenzelfde werksituatie aan, uiteindelijk resulteerde het in een burn-out
  Drie jaar van intens verdriet, vallen, verzuipen en weer opstaan.
  Kiezen voor mijzelf is nog steeds heel moeilijk maar ook heel bevrijdend.
  Ook ik ben hsp en de wereld om ons heen voornamelijk niet.
  Zoek iemand die op dezelfde golflengte zit als jij , een vriendin of vriend of een hulpverlener waarmee je kunt praten.
  Wacht niet tot je helemaal aan het eind van je Latijn bent.
  Zeker als je het idee hebt dat je in een moeras zit.
  Mij bracht het bij mijn oorspronkelijke plan om datgene te gaan doen waar ik gelukkig van word.
  Ik wens je heel veel wijsheid toe en sterkte en ,blijf bij jezelf bij wat ,jij belangrijk vind ,waar jouw hart een sprongetje van maakt daar gaat het om.

 2. Alles herkenbaar. Ik lees de nieuwsbrieven, ook nieuwetijdskind, ben hsp, weet allerlei adviezen maar tussen zeggen/weten en doen zit het grote zwarte gat.
  En ik kom gewoon niet van de ene aan de andere kant. Ondanks allerlei acties met name ook hulp van buitenaf. Voelt alsof ik in drijfzand zit. En ipv er met / door eigen kracht uit te komen lijkt het alsof ik steeds weer/steeds iets verder wegzak. Hoe kan dat nou, wat moet ik nou???? Ik weet, zelf doen maar waarom voelt t alsof ik vast zit, dat aarden (ontspanning) lijkt wel erg letterlijk. Advies welkom

 3. Het bewustzijn dat je op een andere trilling zit dan je collega’s kan ervoor zorgen dat jij dus beter in je vel zit tov je collega’s maar dat betekent nog niet dat de “negatieve” gedachtengang van hun je niet raakt je werkt tenslotte wel hele dagen met hun samen, de kunst is dan om toch bij jezelf te blijven en jouw overtuiging te leven. En uiteindelijk zie je welke collega of meerdere personen er resoneren met jou trilling en het dus toch een fijne dag word voor diegene die het “voelen” wat jij uitstraalt op dat moment ( wet van aantrekking).

  Liefs Patrick

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in