Maar liefst 400 gepubliceerde wetenschappelijke verslagen hebben het oude gezegde “muziek is medicijn” bewezen. De neurochemische voordelen van muziek kunnen het immuunsysteem van het lichaam verbeteren, angsten helpen verminderen en ze helpen de stemming te beïnvloeden op een manier die met medicatie moeilijk na te doen is.
“We hebben hard bewijs gevonden dat het luisteren naar muziek een rol kan spelen in de gezondheidszorg, van operatiekamers tot familieklinieken,” prof. Levitin van de afdeling psychologie binnen de McGill University.”
Maar nog belangrijker, we waren in staat de neurochemische mechanismen vast te leggen waardoor muziek een effect heeft binnen vier domeinen: het reguleren van de stemming, stress, immuniteit en als hulpmiddel om sociaal contact te leggen.”
De recensie die verscheen in “Trends in Cognitive Science” werd direct gevolgd door een groeiend aantal studies die ook bewijs wilden verzamelen over de invloed van muziek interventies (in tegenstelling tot muziektherapie, dit staat hier los van). Voordat deze recensie verscheen, had niemand de moeite genomen om te kijken wat dit nieuwe bewijs precies inhield.
Muziek wordt inderdaad vaak gebruikt als zelfmedicatie; veel van ons luisteren naar muziek om rustig te worden of juist een boost te krijgen. En dat doen we regelmatiger – al dan niet meer – dan het nuttigen van koffie of alcohol.
Opioïden zijn ook verantwoordelijk voor de grote effecten van muziek op de stemming, pijn en welzijn. Daarmee geven opioïden ons aanwijzingen hoe we het in ons voordeel kunnen gebruiken en zelfs hoe het ons verouderingproces kan beïnvloeden.
Net als andere aangename ervaringen zijn er twee componenten nodig om van muziek te genieten: het anticiperen op het horen van je favoriete liedje en het daadwerkelijk horen van dit liedje. In beide fases signaleren onze hersenen dopamine, een stof gelinkt aan beloning.
Maar neurowetenschappers verwonderen zich al jaren over het feit of er meer aan de hand is – wat geeft muziek de kracht om euforie te vergroten?
De natuurlijke opioïden in onze hersenen kunnen de sleutel vormen. Professor Levitin’s team toonden aan dat het blokkeren van opioïde signalen in de hersenen, door het toedienen van het medicijn ‘naltrexone’, ervoor zorgde dat het genot wat mensen voelden bij het horen van hun favoriete liedje verminderde. Ze genoten nog wel evenveel van het anticiperen op het horen van hun favoriet liedje. Dit toonde aan dat ondanks het aanmaken van dopamine, pas bij het intreden van de werking van opioïden een effect in de hersenen optreed.
De aanwezigheid van grote hoeveelheden opioïden in het lichaam zou het effect van muziek op het lichaam kunnen verklaren. Het is bekend dat het luisteren naar muziek de pijngrens verhoogd, zoveel zelfs dat het kan worden gebruikt om het gebruik van morfineachtige pijnstillers te verlagen.
Levitin’s team heeft in haar analyse meer dan 400 verslagen onderzocht. Ze zochten voornamelijk naar bewijs rondom de claim dat muziek een positief effect heeft op chemische processen in de hersenen. Ze slaagden er in om vier gebieden te vinden waar muziek bij kan helpen:
- -Beloning, motivatie, genot (bijvoorbeeld voor ondersteuning bij eetstoornissen)
- -Stress en opwinding (als hulp bij het verminderen van angsten)
- -Immuniteit (versterken van het immuunsysteem en het vertragen van ouderdomsgerelateerde problemen)
- -Sociale interactie (ondersteuning voor het vertrouwen en sociale contacten)
De onderzoekers verbonden deze gebieden met de vier basis neurochemische systemen:
- -Dopamine en opioïden
- -Cortisol (en gerelateerde hormonen)
- -Serotonine (en gerelateerde hormonen)
- -Oxytocin
“We weten dat muziek in samenspel met opioïden zorgt voor actieve neurochemische processen, met farmaceutische tussenkomst is dit niet mogelijk,” zei dr. Francis Chandra in een reactie op het onderzoek. “We hebben bewoners gehad waarbij we het gebruik van psychetropische medicijnen konden verminderen of zelfs stoppen. Ook konden we voordelen in moraliteit en betrokkenheid onder het personeel zien,”
Het onderzoek liet ook zien dat patiënten die naar muziek luisteren voor een operatie minder angstig waren in vergelijking met patiënten die angstverminderende medicatie zoals valium kregen. Tevens is muziek goedkoper en geeft het geen bijwerkingen. De onderzoekers speculeren dat muziek het vrijkomen van opioïde peptiden in de hersenen kan stimuleren.
“De onderzoeken geven voorlopig bewijs dat als gevolg van het luisteren naar muziek neurochemische veranderingen optreden, welke een invloed hebben op de gezondheid,” schrijven de auteurs in hun onderzoeksresultaten. “Muziek is een van de keuzes in levensstijl die stress kan verminderen, beschermt tegen ziekte en in staat is om beter om de persoon beter om te laten gaan met pijn.”
Tom Fritz van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Science in Leipzig, Duitsland en Daniel Bowling van de Universiteit van Vienna in Oostenrijk werken met een “jummin” machine. Dit is een speciaal fitnessapparaat welke muziek en krachttraining combineert. De geluiden veranderen als de gebruiker harder duwt en de muziek past zich aan het ritme van de training aan. “Het maakt de muziek erg plezierig – je krijgt het idee dat je je muzikaal zeer goed kunt uiten,”zegt Fritz.
Ze hebben laten zien dat na zes minuten gebruik te maken van het fitnessapparaat de persoon denkt dat hij de helft minder heeft gepresteerd dan hij in werkelijkheid deed. Trainen met apparatuur lijkt ook de pijngrens meer te verhogen dan een door muziek begeleide work-out.
Hun experimenten leveren nog meer bewijs dat opioïden erbij betrokken zijn. “Het is een volgend stukje van de puzzel,” zegt Bowling. “Je hebt geen neurowetenschapper nodig om je te vertellen dat muziek opwekkend, intens plezierig of verdrietig kan zijn. Maar voor het onderzoek naar de biologische fundering van deze effecten is het een doorbraak.”
Fritz werkt aan software dat gelijksoortige ‘muzikale feeback’ kan geven aan haar gebruikers. Hij hoopt dat dit helpt voor mensen die herstellende zijn van een beroerte of afkicken van een drugsverslaving. Sommige ziekenhuizen maken al gebruik van muziek om angst en pijn te helpen verminderen voor en na een operatie.
Maar zelfs Sven Bringman van het Karolinska Institute in Zweden zegt dat muziek voor nog meer gebruikt kan worden. “Muziek wordt nog niet zoveel gebruikt als zou moeten, omdat het meer tijd van een verpleegster kost in vergelijking met toedienen van een sedatie.”
Terwijl er klinisch gezien nog meer van muziek geprofiteerd mag worden, zegt Levitin dat we er stelselmatig gebruik van maken vanwege de voordelige effecten op onze hersenen. “Veel mensen gebruiken muziek om hun stemming te beïnvloeden gedurende de dag. We gebruiken muziek om een soundtrack van ons leven te maken,” zegt hij.
“Mensen gebruiken muziek om hun stemming te beïnvloeden een soundtrack van hun leven te maken.”
Bekijk ook: Op de operatietafel met een koptelefoon op: muziek helpt tegen verslaving aan pijnstillers:
Bewaar voor later op Pinterest:
Bronnen:
smh.com.au
pnas.org
io9.com
cell.com
newscientist.com
Touch of Matrix.
Ik bedoel het niet slecht hoor maar wil je eerst even googlen op Touch of Matrix?
Bvd.
Dag Jannie
De Touch of Matrix kan wellicht iets voor je doen.
Günther de Jong op google zoeken. Daar staan ook therapeuten op dichter bij je omgeving.
Wens je sterkte.
Lieve groet
En wat nou als je van heavy metal houdt… ik denk dat dit ook weer andere effecten heeft dan Bach oid.
ik denk dat mensen van heavy metal houden om een bepaalde reden. Die muziek heeft een enorme energie. Je kan er veel in kwijt, boosheid, frustratie, mannelijke energie etc..Textueel vaak ook diepgaand.
Ik zelf wissel bijv. klassiek of new age af met metal, techno of hiphop..Soms komt er gewoon een gevoel omhoog en kan die door muziek beantwoord worden. Ipv weg stoppen;)
ook mijn ervaring dat muziek ontspand, maar dat meditatie of yoga, buiten wandelen enz. ook
zelf geef ik meditatie en dat was altijd met begeleidend muziek, ik kwam er achter dat de muziek de mensen meenam en dat de meditatie niet de gewenste rust en ontspanning gaf en waarom niet de mensen lieten zich meenemen met de muziek als een houvast, ook begeleide meditatie die een verhaal vertellen doen dit, van af dat moment is de muziek uit gegaan, in het begin hadden de meeste mensen het niet inde gaten, een enkeling kon niet meer mee in de meditatie ik mis de muziek, maar de stilte totaal, buiten de omgeving geluiden was zo sterk en de meditatie ging veel meer naar de persoon zelf innerlijk kracht kwam sterker naar voren, alles is een hulpmiddel uit eindelijk zal je het zelf mogen doen, je kan pas iets bereiken als je verandering brengt in je leven en zien wijze
Interessante theorie . ik kan mij er zeker wat van voorstellen.
Je stemming kan van down , naar je vrolijker voeren na het beluisteren
van voor jou favoriete muziek .
Ik kan er heel vrolijk van worden , maar ben geen type wat gauw in de put zit.
Ondanks de vele nare dingen die er al jaren bij ons gebeuren .
Ik heb een c d met fado muziek . maar die muziek maakt mij niet blij . te droevig
het zijn levens liederen . maar te zwaar voor mij .
Ook wil ik opmerken dat de chronische pijn absoluut niet weggaat of minder als
ik muziek beluister . de pijn komt er dwars doorheen .
Dus wat dat betreft , bij mij werkt dat niet zo . bij anderen misschien wel . ?
Ik gebruik morfineachtige pillen en heb zat geëxperimenteerd . geen enkel resultaat .
Was het maar waar . maar ieder mens is anders en uniek .
Ik denk wel dat Waneer er veel stress is een klassieke c d opzetten echt kan ontspannen .
Of new age muziek . ik heb zelf enkele van dat soort c d 's . met the forest b v . dan hoor
je vogeltjes fluiten en geluiden uit de natuur . dat helpt werkelijk goed om te ontstressen .
Het hangt vooral van mijn gevoel die dag af . wat de keuze van mijn muziek is .
Bij mij is het de juiste muziek op het juiste moment .
Maar zo was mijn nichtje in coma geraakt door een zwaar auto ongeluk . toen kwam iemand op
het idee om haar lievelings muziek te gaan gebruiken .
Ze reageerde daar toch redelijk snel op . en kwam bij uit haar coma . heel bijzonder was dat .
Voor mij is muziek beslist geen medicijn. maar brengt wel veel vreugden in mijn leven .
En daar is wat voor te zeggen . toch !!!!!!! ❤️
Hi Jannie, tegen pijn zou je eens een Reconnective Healing moeten uitproberen. Bij veel mensen werkt het bijzonder goed wanneer niets in de traditionele geneeskunde nog effect heeft…Er zijn practitioners overal in Europa…
Dank je Sophie voor de reactie.
Ik heb het gelezen . En duik er nog even in vanavond .
Het zal wel weer behoorlijk geld kosten. bioresonantie
Is ook zo prijzig . geen resultaat .
hoorden laatst weer dat de mir methode
ook goed is .maar nog niet geprobeerd..
Ik heb een complexe soort pijn. van meerdere ziektes
en slijtage .
Ik heb al honderd en een dingen uitgeprobeerd .
Maar de pijn is moeilijk onder controle te krijgen .
Mijn moeder zou zeggen . je moet opnieuw gebakken worden.
Als het effe kan .
Alle gekheid op een stokkie . ik zou dolgraag minder pijn
Willen hebben . maar ook aan deze methode zal weer
Een pittig prijskaartje hangen.
En als je nou weet dat het echt effect heeft ja dan …….
Lieve groetjes Jannie . ❤️
Veel mensen hebben al van alles gedaan zonder of met weinig blijvend resultaat. Ik raad je aan te kijken op: Ontdekjekracht.nl. Bellen met Roeland kan gratis. Zie de reviews voor zoveel fijne resultaten. Gr.
Dank je voor jou reactie.
Ik heb het gezien . die ontdekjekracht.nl
Bellen kost gratis inderdaad .
Maar daarna zal een consult wel weer pittig oplopen.
Ik heb al mijn centen al uitgegeven aan dit soort dingen.
Nul komma nul resultaat.
Veel mensen hebben blokkades etc .
Ik dus op geen enkele manier. ben happy en voel mij goed.
zwaar werk heeft de pijn veroorzaakt .
Wat stuk is of versleten . sja wat moet daar nou aan gedaan worden
in zo een soort praktijk . ze hebben toevallig geen nieuw rug in de aanbieding ? Sorry . Ik wil er niet de draak mee steken .
Ik weet dat jij het goed bedoelt .
Ik hou er niet zo van als men op gebied van kanker ook mensen behandelt .
Misschien hoogstens om wat verlichting te bieden.
Maar wie weet zit ik ernaast . wie zal het zeggen !!!!
Denk vooral belangrijk om wat te doen aan oorzaken en die kunnen divers zijn. Slijtage kan je lastig verhelpen. Wel zijn er natuurlijke, pijnstillende middelen.
Veel mensen hebben trouwens een scheefstand van de atlas, wat ook bron kan zijn van klachten. Beenlengteverschil kan daar op wijzen. Scheefstand van die atlas kan weer te maken hebben met onderliggende problematiek, zoals bij mij de verloren tweelinghelft. Die hebben te neiging om zichzelf teveel op te offeren. Misschien dat je je daarin herkent.
Wat kanker betreft; ook alternatieve genezers kijken vaak beperkt.
interessant..
ik doe dit al paar jaar, ook omdat healingen etc veel te duur zijn. Merk dat de juiste muziek luisteren, het lichaam helemaal kan ontspannen. Zelf muziek maken is ook heel goed. Scheelt echt enorm als dat de stres in je lichaam weg neemt..en rust in de plaats brengt.