We zitten in een tijd van flinke transformatie. Er is een enorme potentie aanwezig voor een collectieve shift naar een wereld met meer liefde. Steeds meer mensen spreken dat uit en kiezen voor anders. Ze volgen steeds meer hun eigen hart, nemen de woorden van politici niet meer zomaar voor waarheid aan of kiezen vaker voor biologisch eten, bijvoorbeeld. Allemaal afspiegelingen van de grootste verandering die er in jouw leven plaats kan vinden; de transformatie in jou.
Die transformatie gaat vaak gepaard met vallen en opstaan. Is er een manier om deze transformatie processen wat meer lucht te geven? Kunnen we bepaalde zaken anders doen waardoor de heftigheid van deze processen er een beetje af gaat? In dit artikel beschrijf ik vier stappen die jouw transformatieprocessen eenvoudiger kunnen maken.
Stap 1: Zo eerlijk mogelijk kijken waar je staat
Deze stap begint met het zo eerlijk mogelijk kijken naar waar je staat. Ik noem het bewust ‘zo eerlijk mogelijk’, omdat objectiviteit misschien meer als richting gezien mag worden dan als haalbaar doel. Vind jezelf oké en probeer je huidige situatie te zien én te omarmen. Zo goed als jij dat kan.
Een voorbeeld:
Stel je hebt de neiging om erg streng te zijn voor jezelf. De eisen die je stelt aan jezelf zijn eigenlijk nooit haalbaar en toch ben je boos op jezelf als je niet voldoet aan datgene wat je wilde bereiken. Je hebt bijvoorbeeld met jezelf afgesproken dat je iedere dag twintig minuten wilt mediteren. Je hebt zoiets al vaker geprobeerd en je vindt dat je het nu maar eens ‘gewoon moet doen’. In de praktijk blijkt het (in jouw beleving ‘alweer!’) niet te werken. Vier keer in de week lukt in de eerste twee weken, maar meestal maar tien minuten. Je baalt hier zo van dat het nog verder vervalt en na twee maanden bedenk je je opeens dat je al heel lang niet meer hebt gemediteerd.
Stap één gaat over het zo eerlijk mogelijk kijken naar waar je staat. In hoeverre kun je zien wat er gebeurt? Adem, verbind je met je hart door een focus op liefde en zie jezelf en jouw handelen. Wat neem je waar? Probeer speelsheid in te zetten om het kijken naar jezelf niet te zwaar te maken. “Ha ha, daar ging ik weer hoor. Ik legde de lat zo hoog dat ik er zelfs met een hijskraan niet bij had gekund”. Je ziet jezelf zo goed als dat je kunt nu. Het patroon dat je waarneemt: onhaalbare eisen stellen, waarschijnlijk vanuit gebrek aan zelfliefde. Interessant! Een kans om iets te doorbreken en te groeien in zelfliefde en het ervaren van geluk.
Stap 2: Voelen waar de ruimte zit
Er is altijd ruimte. In ieder proces of in iedere transformatie. Zelfs als je geen ruimte voelt, is er mogelijk wel ruimte om te ‘zijn’ met de ervaring dat je geen ruimte voelt. Wees je bewust van persoonlijke voorkeuren of patronen. Vind je dat je altijd reuze sprongen moet maken of heb je juist moeite met het in beweging komen? Probeer de ruimte te voelen op een manier die zo goed mogelijk aansluit bij jouw mens zijn.
Hoe gaat stap 2 in ons voorbeeld?
Waar zit de ruimte in dit proces? Wat zijn mijn patronen of voorkeuren? Misschien is jouw patroon wel dat je altijd reuze stappen wilt zetten in jouw transformaties. Even hierbij stilstaan kan al veel doen. En vanuit dat gevoel voelen waar de ruimte zit. Als iedere dag mediteren te veel is, wat is dan wél haalbaar? Vanuit je patroon om grote stappen te zetten voel je een behoefte om vijf keer per week twintig minuten te gaan mediteren. Is dit werkelijk waar je de ruimte voelt? Of is dit nog steeds vanuit het moeten halen van hoge doelen? Misschien past het voor jou wel om vier keer per week tien minuten te gaan mediteren.
Stap 3: Gaan ‘bewegen’ in die ruimte
De derde stap is het gaan ‘bewegen’ in die ruimte. Bewegen kun je hier ook lezen als ‘leven’. Benut de ruimte die je voelde. In stappen die voor jou passend voelen.
Het voorbeeld:
Bewegen in de ruimte is in dit geval starten met vier keer per week tien minuten mediteren. Neem ook deze stap met een dosis speelsheid én vanuit een bewuste kijk op je eigen patronen. De keuze die je hebt gemaakt kan veranderen. Misschien wordt het drie keer per week, of vijftien minuten in plaats van tien. Durf te veranderen of juist vast te houden aan je keuze. Wat voor jou het fijnste werkt.
Stap 4: Voelen wat er gebeurt
De vierde stap gaat over het voelen wat er gebeurt als je gaat bewegen in de ruimte die je hebt gevoeld. Wat brengt dit je?
Het voorbeeld:
Wat voel je in het proces? Misschien dat het mediteren nu wél lukt. Mogelijk heb je de lat zodanig aangepast dat het past in je leven. Dat is al heel fijn, maar wat doet dit nog meer? Kun je voelen dat er iets getransformeerd is, of in gang is gezet in jouw neiging de lat te hoog te leggen?
Kies vanuit liefde voor transformatie
Met het nemen van deze stappen kun je misschien jouw transformatie wat fijner doorlopen. Probeer daarbij altijd te beseffen dat je niet transformeert omdat je niet goed genoeg zou zijn. Je transformeert omdat je niet anders kan. Transformeren is namelijk een vorm van veranderen. En dat is precies wat jij werkelijk bent; verandering. Dus voel of je liefde kunt voelen voor verandering, zonder dat dit voortkomt uit weerstand op wie of wat je nu bent. Anders gezegd, neem de keuzes die je maakt in jouw transformatie zoveel mogelijk vanuit liefde voor jezelf. Je bent oké, mooi mens! Je bent perfect, mooi, krachtig en schepper van een prachtige wereld. En één van de dingen die de wereld die we samen creëren zo mooi maakt, is dat er ruimte is voor transformatie. Zullen we samen die ruimte zo liefdevol mogelijk in gaan vullen?