Als je in je jeugd emotionele verwaarlozing hebt ervaren, dan is het als volwassene bijna onmogelijk om liefdevol zorg te dragen voor je innerlijke kind. Door het gebrek aan afgestemde emotionele zorg ben je gaan geloven dat je emoties er niet toe doen en dat je ze maar beter kunt negeren.

Word je getriggerd in een oude pijn, dan zul je niet als liefdevolle ouder aan de zijde van je innerlijke kind staan. In plaats daarvan zet je je tanden nog eens stevig op elkaar en doe je net of er niets aan de hand is. Je innerlijke kind staat hiermee in de kou en zal naar anderen gaan kijken voor de nodige bescherming, liefde en ondersteuning. Zij zoekt een liefdevolle ouder en vaak wordt dit verlangen geprojecteerd op je partner.

Wat de liefdevolle vader en moeder je geven

Je voelt behoefte aan de liefdevolle vader die je biedt wat nodig is om je in de buitenwereld staande te houden: moed, doorzettingsvermogen, daadkracht, focus en bescherming. Ook smacht je naar de liefdevolle moeder die je geeft wat je nodig hebt om innerlijk vervuld te zijn: troost, begrip, omhulling, zachtheid en voeding.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Heb je deze eigenschappen nog niet voldoende ontwikkeld in jezelf, dan projecteer je ze vaak op je partner. Vanuit het gemis in jou creëer je een bepaald droombeeld en maak je jezelf afhankelijk van je partner voor bijvoorbeeld moed, kracht en doorzettingsvermogen. Steeds als er om deze eigenschappen gevraagd wordt, zoek je niet in jezelf maar kijk je naar je partner.

Je komt samen terecht in een ouder-kind dynamiek, met alle kenmerken van dien. Je kunt afhankelijk worden van je partner, tegen hem opkijken en zijn goedkeuring nodig hebben voor elk besluit. Je partner kan je overdreven beschermen, beslissingen voor je nemen en je bij alles uit de wind houden. De ongelijkwaardigheid tussen jullie groeit en dat gaat wringen…

Hoe de niet liefdevolle vader en moeder zich uiten

Eerst voel je je nog heel fijn in je rol van het kwetsbare en afhankelijke kind voor wie gezorgd wordt, maar op een gegeven moment ontstaan er gevoelens van ongemak. Steeds vaker heb je het gevoel dat je niet serieus genomen wordt, dat je niets te zeggen hebt, dat je partner over je heen walst.

Je ziet nu heel duidelijk de niet liefdevolle vader en moeder verschijnen, de doorgeschoten vorm van mannelijke en vrouwelijke energie. Je partner kan autoritair en agressief gedrag vertonen en zich afsluiten voor je. Zo belichaamt hij de niet liefdevolle vader. De niet liefdevolle moeder herken je aan manipulaties en een smorende en verzwelgende houding. Het droombeeld dat je eerder had van je partner heeft nu meer weg van een nachtmerrie!

Naar wie kijkt jouw Innerlijke Kind voor bescherming en liefde

Word je eigen liefdevolle ouders

Merk je bij jezelf dat je de archetypische kenmerken van de vader of de moeder projecteert op je partner, dan is dat je uitnodiging om zelf verder in de rol van liefdevolle ouder voor je innerlijke kind te stappen.

Zie je je partner als vaderfiguur, dan mag je kordaat in actie komen en voor jezelf gaan staan. Zo ontwikkel je de kracht om je innerlijke kind veiligheid te bieden. Zie je je partner als moederfiguur, dan mag je meer zachtheid tonen voor je eigen innerlijke kind. Zo eer je jouw eigen kwetsbaarheid.

Iedereen heeft zijn eigen, unieke combinatie van mannelijke en vrouwelijke eigenschappen en het is de kunst hier die balans in te vinden waarmee jij je zowel innerlijk als uiterlijk redt in de wereld.

Je doet dit enerzijds door bewust aandacht te besteden aan de gevoelens die je innerlijke kind ervaart. Voel je verdriet, angst, schaamte, schuld of woede, stem je dan af op de lichamelijke sensaties die hierbij horen. Op die manier zeg je tegen je innerlijke kind: je bent belangrijk voor me en ik ben er voor jou.

Anderzijds doe je dit door in actie te komen en voor jezelf te gaan doen waar je behoefte aan hebt en jezelf de bescherming te bieden die je nodig hebt.

Hoe je dat precies gestalte geeft, is heel persoonlijk. Je kunt denken aan acties van een liefdevolle moeder als lekker en gezond koken voor jezelf, met een kop thee en een goed boek op de bank, uitrusten als je moe bent, uitreiken naar een vriend of vriendin als je je verdrietig voelt. Acties van een liefdevolle vader zouden kunnen zijn: dat ding doen dat je spannend vindt, maar dat jou wel dient, opkomen voor jezelf als iemand onaardig doet tegen je, het contact verbreken met iemand die misbruik van je maakt, jezelf in je werk laten zien en horen. Vind je eigen weg hierin.

Vanuit de basis in jezelf laat je destructieve relaties los

Doe je dit, dan zul je zien dat dit ook zijn weerslag heeft op je relaties. Waar het innerlijke kind direct en instinctief reageert, kan de innerlijke volwassene afstand nemen van een situatie en de opgeroepen emotie, om vervolgens te bepalen wat de beste reactie is.

Je neemt je pijn niet langer als basis voor je handelen, maar pakt je getroffen innerlijke kind bij de hand om samen op weg te gaan naar een liefdevolle oplossing. Door jezelf op deze manier te dragen, bevrijd je jezelf uit destructieve relatiepatronen.

De aantrekkingskracht van emotioneel niet beschikbare partners neemt af en nu vorm jij zelf je eigen basis. Vanuit de energieën van de liefdevolle vader en moeder vind je constructieve oplossingen voor de vele uitdagingen die er op je levenspad verschijnen. Jij bent nu de persoon op wie je in eerste instantie vertrouwt en tot wie je je wendt als je iets nodig hebt. Je innerlijke kind kijkt niet langer naar je partner voor het stillen van haar pijn, maar weet zich geborgen in de armen van haar innerlijke ouders.

Wil je de energieën van de liefdevolle vader en moeder verder ontwikkelen in jou? Doe dan mee met mijn gratis Soul Challenge https://www.souldetectives.nl/soulchallenge/

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

  1. Inderdaad, heel erg mooi verwoord…..de vaderrol projecteerde ik op mijn ex man en de moederrol op mijn dochter……wat een ellende brengt dat teweeg…..en idd heel moeilijk om zelf in die rollen te stappen, maar wat heel erg belangrijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in