De nacht als parallel bestaan- wat gebeurt er als je slaapt?

Maar weinig mensen die het spirituele pad bewandelen realiseren zich hoe belangrijk de uren zijn die we doorbrengen in diepe slaap. Tijdens de diepe slaap zijn we los van ons fysieke lichaam en reizen we met ons astrale lichaam naar andere dimensies en maken daar van alles mee: in feite leid je een soort dubbelleven, vooral als je Lichtwerker bent.

Werken tijdens je slaap

Je kunt actief zijn met het begeleiden van andere mensen die in hun niet-fysieke lichaam aanwezig zijn, bijvoorbeeld terwijl ze slapen, of als ze (pas) overleden zijn. Je hebt contact met je eigen begeleiders, je gidsen en mentoren en leden van je zielengroep die al dan niet in een fysiek lichaam op aarde verblijven. Ook kun je cursussen en therapieën volgen als je dat nodig hebt of graag wilt. Samen met je begeleiders doe je mogelijk therapeutisch werk met anderen (zeker als je ook in je dagelijks leven coach of therapeut bent) of help je zielen overgaan tijdens hun overlijdensproces. Je werkt mee met het verhogen van het bewustzijn van mensen die op het punt staan om te ontwaken, waardoor ze open gaan staan voor een meer spirituele levenswijze.

Je werkt ook aan je eigen ontwikkeling, onder andere door (groeps)therapiesessies te volgen die vaak bestaan uit het herbeleven van traumatische gebeurtenissen uit dit leven of een vorig bestaan. Vaak zijn die nog niet voldoende verwerkt en houden ze je ontwikkeling tegen. Die belevenissen zijn dermate levensecht dat je er misschien zo bang van wordt dat je aan de situatie wilt ontsnappen door wakker te worden. Dat kan één van de redenen zijn dat je steeds op een zelfde tijd wakker wordt, midden in de nacht, en niet meer in kan slapen. Ook niet makkelijk in slaap vallen kan te maken hebben met de onbewuste angst geconfronteerd te worden met traumatische gebeurtenissen uit het verleden die je liever uit de weg gaat. Daar hoef je je uiteraard helemaal niet bewust van te zijn.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Je kunt er gelukkig wat aan doen als je dit weet, bijvoorbeeld door je voor te nemen mee te werken in plaats van te vluchten, en die intentie regelmatig uit te spreken voordat je gaat slapen. Ook als je geregeld doodmoe en met verwarde dromen wakker wordt, kan het dus te maken hebben met een onvoldoende verwerkte herbelevingssessie gedurende je diepe slaap. Het is namelijk wel degelijk de bedoeling dat je er niet al te veel van merkt overdag, zeker als het vorige levens betreft. Als je goed meewerkt zul je als afsluiting van een sessie een behandeling met helende energie ondergaan en word je verkwikt wakker, hoe heftig en emotioneel het ook was.

werk met zingeving

Het kan zijn dat je dromen informatie bevatten over wat je hebt meegemaakt, maar veelal herinner je je dromen juist niet in zo’n periode en komt dat later als een soort verwerking achteraf. Dan kun je nachten achter elkaar uiterst levendige dromen hebben die je je goed herinnert. Die zullen overigens meestal ook met je huidige bestaan te maken hebben, terwijl de thematiek kan teruggrijpen op vorige levens waar je aan gewerkt hebt ‘s nachts. Dromen zijn dan ook niet alleen een verwerking van wat je overdag meemaakt, maar ook van je nachtelijk bestaan.

Huilbaby’s en nachtmerries

Ook baby’s en jonge kinderen kunnen last hebben van onverwerkte traumatische gebeurtenissen uit vorige levens. Zelf denk ik dat dit vaak aan de hand is bij zogenaamde huilbaby’s en dat nachtmerries van jonge kinderen hier ook mee te maken kunnen hebben. Je kunt je kind heel goed bijstaan door het te vertellen dat je ’s nachts bij hem of haar zult zijn (in je niet-fysieke lichaam) om het te helpen dit te doorstaan, wat het ook is dat hij of zij te verwerken heeft. Ook aan een baby kun je dat vertellen, op zielsniveau zal hij het begrijpen. Vervolgens neem je je voor, voordat je gaat slapen, er te zijn voor je kind en het te steunen.wereldwijde chaos

In mijn boek Licht op je levenspad, zicht op je zielsplan geef ik een mooi voorbeeld hiervan. Het gaat over de baby van de dochter van een goede vriendin van mij. Ze kwamen bij mij, omdat het kindje absoluut niet wilde gaan slapen, zelfs niet als de moeder in de buurt was. Ze waren naar een paragnost geweest, die zag dat het meisje last had van onverwerkte trauma’s uit een vorig leven die hij niet nader benoemde. Het was goed om dat te weten, maar het veranderde niets aan de situatie. Mijn gidsen gaven via mij de suggestie die ik hierboven genoemd heb. De moeder volgde het advies op en kreeg de eerste nacht een bijzondere heldere droom waarin ze haar dochtertje zag als slachtoffer van napalm tijdens de Vietnamoorlog. Dit emotioneerde haar zeer en motiveerde haar nog meer om haar kind te helpen. Binnen een paar dagen ging het beter en in korte tijd was het slaapprobleem opgelost!

Wat ik regelmatig tegenkom bij mensen die bij me komen voor een consult en die zelf coach of therapeut zijn, is de neiging om te veel en te hard te willen werken gedurende de nacht. Uiteraard is iemand zich daar meestal niet van bewust, maar het uit zich in moe wakker worden en het gevoel dat je heel hard bezig bent geweest. Het is de behoefte om dienstbaar te zijn waarin je te ver kunt gaan, ten koste van jezelf. Meestal herken je dat ook in je dagelijks leven. Door je hiervan bewust te worden en je voor te nemen het wat rustiger aan te doen, kun je jezelf helpen en meer energie overhouden voor je leven overdag. Je gidsen zullen nooit van je vragen dat je te hard werkt, in tegendeel, die zullen je eerder afremmen. Soms is het moeilijk om te weten of je moe bent van je eigen doorstane emoties tijdens een herbelevingssessie, of van het werken met andere mensen, maar in beide gevallen doe je er goed aan de leiding aan je gidsen over te laten en dat als intentie uit te spreken voor je gaat slapen.oorspronkelijke blauwdruk

Leren terwijl je slaapt

Wat je ook kunt doen is de intentie uitspreken dat je bepaalde dingen wilt leren tijdens je slaap. Op die manier heb ik me zelf ooit bekwaamd in schildertechnieken die ik nog niet beheerste. Het was opvallend hoe snel ik vorderingen maakte, ook in beeldend opzicht. Mijn gidsen, waar ik destijds (1994) nog niet zo lang contact mee had, vertelden van deze mogelijkheid en ik paste het direct enthousiast toe bij mijn werk als beeldend kunstenaar. Je kunt in de sferen les krijgen op elk gebied, vaak van zielen die op aarde tot de besten in hun vak behoorden. Uiteraard kun je hier veel meer van profiteren als je weet dat dit mogelijk is.

Dit alles speelt zich meestal af in de sfeer die het dichtste bij de aarde is en waar je in principe naar toe gaat als je overlijdt. Maar er zijn ook steeds meer zielen die reizen naar andere dimensies waar ze ontmoetingen hebben met niet-aardse wezens uit allerlei regionen van het universum en die veelal een stuk verder zijn in hun evolutie. Ze bezoeken andere werelden en zogenaamde lichtsteden, waar ze onderwezen worden door hoog ontwikkelde entiteiten die als een soort gids of leraar fungeren. Meestal zul je je niet bewust zijn van dergelijke uitstapjes. Er zijn echter mensen die zich daar wel bewustzijn over hebben en die ook als ze niet in slaap zijn uit hun lichaam kunnen treden en op reis gaan met hun astrale lichaam. Wij zullen daar ooit allemaal toe in staat zijn en dat vermogen heel vanzelfsprekend kunnen gebruiken.2021 vanuit de vijfde dimensie

Tijdsbeleving

Omdat tijd zodra je niet meer in de aardse werkelijkheid verkeert totaal anders werkt, kun je in de uren dat je slaapt ongelofelijk veel beleven. Zelfs in een paar uur diepe slaap kun je heel veel meemaken en kan het lijken of je dagen onderweg bent geweest. Zelf heb ik geen bewuste herinnering aan wat ik ’s nachts meemaak, maar wel ervaar ik mijn nachtelijk bestaan als heel rijk en waardevol en misschien wel daardoor vind ik zelf dat mijn leven heel lang duurt, in tegenstelling tot wat je daar meestal over hoort. Als ik mensen hoorde zeggen dat het leven zo kort is begreep ik dat nooit. Tot mijn gidsen me vertelden dat het te maken heeft met mijn actieve bestaan ’s nachts. Al ben ik het me niet bewust, op een ander niveau van mijn bewustzijn ervaar ik dat natuurlijk wél en werkt het door in mijn dagelijks bestaan.

Veel belang hecht ik ook aan mijn dromen, die een rijke bron van inspiratie en bewustzijnsontwikkeling voor me zijn. Al heel jong was ik geboeid door mijn dromen en in de loop van mijn leven leerde ik ze te interpreteren en ze te gebruiken voor mezelf. Later waren het mijn gidsen die me er verder in onderwezen en me ertoe aanzetten om mijn dromen te gebruiken in het contact met hen. Nu leer ik anderen om met hun dromen te werken en ze als communicatiemiddel met hun gidsen te gebruiken.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

17 REACTIES

 1. mijn dromen vertellen mij mijn hele leven al de weg. Ik weet zelf heel goed wanneer iets een verwerkingsdroom is of wanneer er een duidelijke boodschap is. Dan word ik wakker en weet ik gewoon wat me te doen staan. Als ik een tijd slecht slaap vind ik het ook heel lastig want dan mis ik die boodschappen. Maar het herstelt zich altijd wel weer. Fijn om te lezen dat dit dus kan komen door angst om dingen te verwerken. Er zijn ook veel zware stukken bij me. Mooi artikel! Dankjewel 🙂

 2. Ik droom veel en helder. De enkele keer dat ik mijn dromen niet meer herinner , voel ik mij wat ontheemd..ik lijk mijn weg door de dag dan niet te kunnen vinden.

  Afgelopen week had ik een droom dat ik in een cafe kwam.
  Aan de bar zat Dianna Ross, achter de bar ‘de jeugd van tegenwoordig ‘ die uit de hoogte deden en Snoop Dogg kwam heel vriendschappelijk naar mij toe.
  Geen idee weer deze droom vandaan kwam.

  De nacht erna droomde ik dat er bij een afgrond meerdere houten kruisjes lagen. Ik besefte dat die er neer gelegd waren door hen die een einde aan hun leven maakte, door naar beneden te springen.
  Ik zei tegen mijn moeder, die ik niet zag maar waarvan ik wist dat ze er was, ‘ kijk, het is niet zo hoog, dus je kan er niet dood door gaan’ en ik sprong.

  Het was inderdaad niet hoog, ik wist alleen niet meer hoe ik weer omhoog kon komen.

  Soms kan ik mijn dromen verklaren, soms niet.

  Vele groeten

  • Hallo Marieke, en anderen die veel dromen en er een heldere herinnering aan hebben bij het wakker worden:
   Je hebt duidelijk aanleg voor dromen en dat is niet voor niets. Het is belangrijk voor je om te leren met je dromen te werken, zodat je ze als richtingaanwijzers in je leven kunt gebruiken. Je kunt om dat zelfstandig te leren goede boeken daarover lezen, lid worden van de VSD, de Vereniging voor de Studie van Dromen, maar ook de DVD van Bas Klinkhamer “Het geschenk van je dromen” kopen. Die is heel geschikt om op een makkelijke manier iets over het interpreteren van je eigen dromen en die van anderen te leren.
   Natuurlijk kun je ook naar iemand toegaan die samen met jou naar je dromen kijkt. Zelf geef ik ook droomconsulten.

   Veel succes en plezier met je dromen! Ik zal binnenkort eens een artikel weiden aan het werken met dromen.
   Groetjes, Ellen

   • Dank u wel Ellen.
    Ik zal mij er eens verder in verdiepen, dat deed ik al, maar dat kan dus nog veel verder lees ik.

    Denkt u dat het herinneren van mijn dromen heeft te maken met mijn herinneringen en waar ik was voor mijn geboorte en veel vanaf het moment vanaf mijn geboorte?
    Heb ik gewoon een goed ( fotografisch ) geheugen?

    Ik ben daarin tegen heel slecht in namen onthouden etc.

    Mvg,
    Marieke

 3. Dankjewel Ellen voor dit waarachtig stuk proza.
  Het klopt ook allemaal wat je schrijft. Iedereen, werkelijk iedereen, stijgt ‘s nachts op naar de droomsferen maar het overgrote deel van de mensheid beseft dit (nog) niet. Het pad naar je ware zelf, de spirituele zoektocht naar wie je werkelijk bent, verloopt via je binnenkant en voor een groot deel via je dromen. De betekenis van slaap is dat je letterlijk op alle fronten stilvalt, zodat je ziel kan opstijgen naar de droomsferen, naar andere werkelijkheden en dimensies. Je ziel tracht via dromen het onbewuste aan jou bewust gemaakt. Zodat je jezelf, de wereld om je heen en jouw plaats daarin beter kunt gaan begrijpen. Dromen geven zicht en inzicht op je eigen pijnstukken en overwerkt traumaleed uit dit leven en vorige levens.
  Het volgende herkent vrijwel iedereen: je ligt in je bed en hebt nog een vaag besef dat je je ergens op het randje van waken-slapen bevindt. Dan plotseling voel je een soort “schok” door je heen gaan en lijkt het heel even alsof je uit je bed valt. Dit is echter precies het moment waarop je ziel weer terug “ploft” in je lichaam, nadat het je lichaam al had verlaten.
  Dromen tijdens de slaap is onbewust wandelen in het universum.
  Mediteren is hetzelfde als dromen, maar nu doe je het volledig wakker en bewust.
  Ik deel vorengaande allemaal uit eigen ervaring. Tijdens slaap en meditatie reis je naar andere werelden en andere planeten. Je ontmoet je zielenfamilie in de sterren en andere (buitenaardse) volkeren en luistert naar wat zij jou te vertellen hebben. Je bezoekt lichtsteden of Christal Citys en hun verlichte leiders en nog veel en veel meer. Dit is dé manier om je te herinneren wie je écht bent, waar je vandaan komt en wat je hier komt doen. De vraag is niet of jij die dit leest dit wel of niet ook mee maakt, de vraag is of jij luistert. De vraag is of jij stil kunt vallen, wakend of slapend en de ruis van de lijn kunt halen, zodat er ruimte komt om innerlijk te horen, te zien, te weten en te voelen.
  De ruimte om je heen is niet leeg, maar zit barstensvol wijsheid, informatie en energie. En via dromen of meditatie gaan die ongezien werelden open.
  Nogmaals dank Ellen.
  Fijn om je hier te onmoeten.
  In liefde naar allen.

  • Dank je wel Mirjam, dat heb je heel mooi verwoord! Fijn dat je herkent wat ik schrijf en anderen laat delen in jouw ervaringen en kennis op dit gebied.

   Liefs, Ellen

 4. al die verhalen en ervaringen met wezens je gidsen en noem maar op is in feite het ego wat bang is voor het ZELF en dit Zelf is pure stilte no-mind. Het ego is dus bang voor zichZelf, bang voor de dood ofwel zonder gedachten zijn en verzint daarom allerlei scenarios waar het niet alleen is. Dus mensen onderzoek mediteer en kom tot de ont-dekking dat er helemaal niemand is en deze niemand is wat jullie God noemen en wat puur bewustzijn is ofwel het Zelf no-mind. En kijk nu naar je reactie op wat ik schrijf, je vindt het niet leuk, dat begrijp ik maar de ware bevrijding van de mensheid light in het laten zijn van de kinderen, gewoon als jeZELF mogen opgroeien. Dan voelt ieder mens zich mega rijk en zal de wereld op deze wonderschone planeet eindelijk transformeren naar datgene waar jullie al zolang over gedroomd hebben. Echt goede slaap is die van geen gedachten hebben. Ga maar bij jezelf na wanneer je heerlijk hebt geslapen, je zal je niets herinneren, alleen een gevoel van (h)eerlijkheid.

  Wow

  • Wow . Apart jou ideeën over alles .
   Ik kan je zeggen dat ik niet bang ben voor de dood.
   Ego of geen ego .
   Ik slaap met en zonder dromen , het maakt je leven net
   Even anders volgens mij.
   Want zonder dromen kunnen wij niet .

 5. Leuk artikel. Inderdaad zijn dromen de boodschappen van de ziel. Mijn dromen zijn vanaf kleins af aan al erg belangrijk voor me omdat ik al heel vroeg heb ervaren dat zij er niet zomaar zijn. Daarnaast zijn spirituele dromen prachtig om te ervaren en geven je iets van grote waarde! Maar ook in de dagelijkse dromen/droomduiding zitten echter al mooie boodschappen. Dromen zijn de spiegels van de ziel zeg ik altijd.

  Dromen geven kracht en kunnen je enorm helpen bij vraagstukken in je leven of dingen waar je tegenaan loopt dmv dromenduiding om te zetten in inzicht en kracht. HSPers echter, kunnen ook dromen krijgen van anderen zielen en mensen, telepatische dromen, dit kan mooi zijn maar ook vermoeiend. Als hsp er kan je bv zitten praten met iemand -een avondje- en dan vervolgens diegene zijn dromen dromen! Ook kan je dromen over iemand die je lang niet gezien hebt en waar je in het dagelijkse leven niet aan denkt, als dat bv een zware verdrietige droom is kan dat je nogal uitputten, als dan later blijkt dat diegene een nare ervaring in zijn leven heeft meegemaak begrijp je ook de droom. Daarom is het voor hsp,ers wel van belang dat zijn bewust zijn hun eigen ruimte in te nemen, ook in hun dromen!

  Omdat dromen het onbewuste heel makkelijk en duidelijk bewust maakt en dromen echt Goddelijke boodschappen zijn voor ons dagelijkse leven vindt ik het zeker belangrijk dat wij hier in de westerse wereld meer waardering aan dromen toekennen. Zie http://www.ikhebgedroomd.info Op deze site kan je dromen en duidingen lezen en zien wat het kan doen voor een mens. Ik houdt van dromen en ik zeg dan ook tegen iedereen; Droom je leven!

  • Helaas bestaat je website niet meer. Toendertijd heb ik weleens een droom door jouw laten verklaren, en de duiding was zo bijzonder, alsof je dwars door mijn ziel keek! Je wist precies wat er speelde, wat de betekenis was van mijn driom en wat mijn ziel wilde doen om dit op te lossen. Ik heb er echt veel aan gehad. Wellicht heeft jouw duiding no meerdere psychosessies gescheeld. Jammer dat de site niet meer bestaat.

   • Beste Juanita, Toevallig lees ik dit stukje tekst opnieuw en lees ineens ook je bericht! Dank je wel en super fijn dat je er zoveel aan gehad hebt. Als je me nog iets wil vragen over dromen, stuur me een mail? > laisla36@live.nl. zet even in de tekst droomduiding voor het bij de spam terecht komt. Hop dat je mijn bericht nog leest. Hartelijke groetjes Angel

 6. Ik droom erg veel de laaste tijd .
  Ik heb bepaalde medicatie wat het ook in de hand werkt.
  Wel heb ik veel onverklaarbare dromen , en begrijp uit het
  Artikel dat het veel met vorige levens te maken kan hebben .
  Ik geloof dat zeker . ik kon er mijn vinger niet op leggen,
  Maar begrijp ik het meer en meer .
  Onze jongste dochter heeft als baby ongeveer 2 jaar nacht's
  Gehuild. echt hysteries , ze keek wild om zich heen , en ik
  Begreep gelijk dat er iets aan de hand was .
  Een baby huild niet zomaar , zeker niet op die manier .
  Ik heb haar getroost en ze sliep tegen mij aan , ze voelen zich
  Gelijk veilig en viel weer in slaap.
  Ik ben er van overtuigd geweest toen al dat het mogelijk
  Iets met een vorig leven is geweest .
  Dat ze ouder werd hebben wij namelijk heel wat bijzondere
  Dingen meegemaakt met haar . niet zulke mooie ook .
  Het is een bijzonder kind . nog steeds .
  Ik lees af en toe artikelen over wat dromen te betekenen hebben.
  En begrijp er veel meer van .
  Ook dat bepaalden dromen dat tipje van de sluier net oplichten.
  Ik heb toch verborgen angsten zeker als het om nieuwe dingen gaat .
  Angst voor het onbekende o à , en dat kom ik in mijn dromen tegen .
  Eigenlijk hou ik niet van vernieuwingen . ik hou alles liever het zelfde
  Veilig en vertrouwd . er moet niet te veel veranderen .
  Ik snap wel dat dingen veranderen ook op zijn tijd goed kan zijn .
  Maar voor mij is dat de drempel die te hoog is .
  Daarom heb ik helaas nog niet de dingen kunnen realiseren die ik
  Mogelijk zou willen of moeten doen .
  Maar het is zeker nooit te laat om er iets mee te doen .
  Ik ga er toch eens mee aan het werk denk.

  Bedankt Ellen voor dit artikel , het heeft mij wel weer aan
  Het denken gezet .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in