Nachtmerries

We kennen ze allemaal wel: die nachtmerries waarin we worden achtervolgd door onze angsten en net op het nippertje ontwaken voordat we worden opgegeten door de wilde beer, gepakt door enge achtervolgers of in de afgrond storten.

Als we wakker worden, verwijzen we dergelijke dromen het liefst zo snel mogelijk naar de prullenbak van het onbewuste. Maar eigenlijk is dat jammer. Niet alleen jammer, maar zelfs contraproductief. Want nachtmerries hebben ons niet alleen belangrijke zaken te vertellen, ze hebben de neiging terug te komen als hun boodschap niet ontvangen wordt.

De redenen dat we nachtmerries het liefst wegstoppen heeft te maken met de menselijke neiging om pijn en angst te willen vermijden. Het is een logisch gevolg van het feit dat we in incarnatie verbonden zijn met een lichaam.
Het lichaam wil prettige zaken voelen, en pijn vermijden. Het is zelfs een instinctieve overlevingsreactie om weg te gaan van pijn.
Maar zelfs bij het lichaam is het onverstandig om pijn te negeren en ervan weg te gaan met je bewustzijn: het is immers een belangrijk signaal dat er iets mis is. Het is verstandig je hand van een gloeiende kookplaat af te halen. Het is niet verstandig de pijn in je lijf te negeren, want die kan wijzen op een onderliggend probleem dat aandacht nodig heeft, en zou kunnen verergeren als er geen interventie komt.

Een andere reden dat we nachtmerries het liefst zo snel mogelijk vergeten, is dat veel mensen nog steeds de neiging hebben dromen te letterlijk op te vatten.
Zo kwam er ooit in mijn eerste droomcursus een jonge man die doodsbenauwd was door een droom waarin hij zijn eigen begrafenis zag. Hij was bang dat de droom zijn eigen op handen zijnde dood voorspelde. Maar zoals zo vaak bij dromen over de dood, bleek de droom na enig onderzoek te maken te hebben met zijn psychologische transformatieproces! Hij was als het ware zijn oude ‘ik’ aan het begraven.nachtmerries

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Nog een reden is dat er in de meeste nachtmerries sprake is van angst, van zaken die onze angst opwekken. En angst is geen fijn gevoel… er is enige moed voor nodig om onze angsten onder ogen te zien.
Maar als we de moed op kunnen brengen ons om te draaien in plaats van de vluchten voor dat wat ons in onze dromen achtervolgt, is de beloning navenant!

Zo had ik een regressiecliënte die al jaren werd geplaagd door nachtmerries in de vorm van achtervolgingsdromen. Vrijwel elke nacht werd ze achtervolgd door groepjes jongeren, misdadigers, mannen die niets goeds in de zin hadden, etc. Ze was altijd op de vlucht. Soms werd ze gepakt, soms kon ze nog net wegkomen. Maar ze bleef vluchten.

In een sessie besloten we terug te gaan in haar meest recente angstdroom om het gesprek maar eens aan te gaan met dat wat haar achtervolgde. In deze droom betrof het een groepje jongeren op een schoolplein dat haar pestte en pijn wilde doen. Toen we terug gingen in de droom, zagen de kinderen eruit als een soort demonen. Toen we de confrontatie aangingen drong het tot mijn cliënte door: de ‘demonen’ waren haar eigen angsten! Het waren angsten die in haar kindertijd waren ontstaan, en die we nu één voor één konden helen in regressie naar haar innerlijke kind.
Bij de volgende afspraak vertelde ze dat ze sindsdien niet één nachtmerrie meer had gehad – alleen nog maar één relatief mild angstdroompje!

Maar het mooiste voorbeeld van een helende nachtmerrie was de droom van een jonge man wiens geboortestad werd overspoeld door dodelijke monsters. Ze vermoordden iedereen die ze in de weg stond. Noch vluchten, noch de held spelen bood een oplossing: uiteindelijk werd hij zelf gedood door een monster dat hem op bijna onpersoonlijke wijze de keel afsneed.nachtmerries

Hij was zo dapper de droom te willen onderzoeken door er in een visualisatie in terug te stappen. Hij sprak een van de monsters aan, en die gaf aan dat zij slechts werden gestuurd door een hogere instantie. Ik kreeg al kippenvel. Dit was vast niet wat we zouden verwachten… en inderdaad. Toen mijn cliënt op zoek ging naar de ‘baas’ van de monsters, degene die ze gestuurd had, kwam hij oog in oog te staan met… Aartsengel Michael. De energie van Michael was voelbaar aanwezig in de praktijkkamer. Hij vertelde dat hij de monsters had gestuurd om mijn cliënt iets te helpen leren over zijn mannelijke kracht. De monsters lieten hem zien dat noch vluchten, noch het ego-spelletje van erkenning krijgen door de held te spelen de manier waren om in zijn kracht te staan, tactieken die hij goed kende. Waar het om ging, was om kalm en stevig geworteld te zijn in zijn mannelijke energie. Echte moed. Onbewust nam mijn cliënt op dat moment de houding aan van een ridder in rust, die met zijn handen op het gevest van zijn zwaard leunt. Kippenvel. Wat een prachtige manifestatie van mannelijke kracht in evenwicht. Een spirituele krijger.

Deze nachtmerrie liet ook heel mooi zien, hoe uiteindelijk alle angst een onderdeel is van het goddelijke spel, de ontwikkelingsweg die we allen gaan. De ‘monsters’ zijn ook maar in dienst van het goddelijke, en niet bedoeld om ons te pesten maar te helpen groeien. Alles in het universum, ook het ‘kwaad’, dient uiteindelijk de Bron, en ons als manifestatie van de Bron op ons pad naar Ascentie, de totale verwerkelijking van de goddelijke ziel.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

9 REACTIES

 1. Dit is mooi Wendy! Er is een tarot kaart https://tarotstapvoorstap.nl/tarotkaarten/tarotkaart-zwaarden-vier/. Hierop is een ridder in ruste te zien. Deze kaart staat voor retraite en contemplatie in jezelf maar ook geen beeld kunnen vormen van hoe jouw ideale man/vrouw relatie er uit zou moeten zien. We willen soms nog te vaak vluchten en de held spelen. De man of vrouw die wij zoeken en geen beeld van hebben gaat niet om romantische liefde maar om onszelf.

  Er is angst op verbinden aan jezelf en door vluchten legt men zoveel verbanden om verbonden te zijn met anderen. Maar de ruimte van retraite en contemplatie wordt dan een donker gat waarin je zelf de ster of held gaat spelen of verwacht dat iemand anders je leven opleukt. De wond van onverbondenheid. Ons stuitbeen en staartbeen is verbonden met ons onderbewuste. Wist je dat het zwaard of Excalibur in feite in onze chakra’s zit?
  Boven op is de ‘hendel’ in de kruin en het loopt door en de ‘punt’ eindigt in het onderste chakra. Vandaar als wij terugkeren naar de centratie van onze chakra’s dat we het zwaard in ruste zetten waarmee het passief ‘knopen’ doorhakt. groetjes

 2. Hoi Wendy,

  Ik droom elke nacht, sporadisch nachtmerries. Al van kinds af aan. Volgende ochtend weet ik ook wat ik gedroomd heb. ALTIJD! S'morgens heb ik opstart problemen gehad, nu eigenlijk nogsteeds wel. Maar ik neem de tijd om mijn ochtend te starten. Ik sta 2 uur eerder op voor een afspraak. Omdat ik tijd nodig heb om op gang te kunnen komen. Want ik weet wat ik droom en ik MOET het verwerken voordat ik weer nieuwe prikkels overdag binnenkrijg. (Ja, ik ben HSP'er, alles komt bij mij overdag al 100 x sneller binnen dan bij niet HSP'ers).
  Maar ik heb nog nooit iemand ontmoet die iedere ochtend weet wat ze gedroomd hebben.
  Wat zeg je hierover? Als het geen enge dromen zijn, maar wel erg levendige realistische dromen zijn waardoor je zelfs tijdens je slaap alle energieën en emoties van jezelf en anderen binnenkrijgt, met als resultaat dat je niet uitgerust bent. En dan moet je dag nog beginnen. Wat zou ik kunnen doen? Een droomdagboek bijhouden? Maar dat is met opstartproblemen al een hele opgave. Dank je wel alvast, Emine

  • Beste Emine,
   een goed droomgeheugen komt vaker voor, zelf heb ik (net als anderen die veel met dromen werken) wel periodes dat ik 4, 5 dromen per nacht onthoud.
   Maar als je merkt dat je 's morgens niet uitgerust wakker wordt, is het natuurlijk niet zo fijn!
   Op basis van wat je schrijft kan ik natuurlijk niet zomaar vaststellen wat de oorzaak is, maar wat ik wel weet, is dat onze nachten en dromen vaak een afspiegeling zijn van onze dagen en hoe we in het leven van overdag staan.
   Wellicht is het zo dat het feit dat je teveel energieen en emoties van anderen binnen krijgt in je slaap verbonden met het feit dat je overdag teveel openstaat voor de energieen van anderen. Het is voor HSP'ers van groot belang goed om te gaan met hun gevoeligheid en gezonde grenzen te hanteren. Daarom zou ik je aanraden te onderzoeken of en waarom je overdag teveel open staat en daar iets aan te doen. Oefeningen met energie afbakenen, je eigen grenzen voelen en stellen, aardingsoefeningen en alle activiteiten die je helpen meer bij jezelf te blijven, in je lijf en het hier-en-nu.
   Groetjes, Wendy

 3. Hoi wendy,

  reageren volgens jouw ervaring dromen altijd zo acuut en snel op een innerlijke ontwikkeling? Binnen een week?

  Mijn lijf en onderbewustzijn volgen altijd veel trager, hebben een soort inertere energie…dromen waarin bewustzijn optreedt met betrekking tot een bepaald onaangenaam gevoel/oud patroon, en dat ik dat dan doorkrijg in die droom en bewust een andere keuze maak, daar gaat best veel tijd overheen? Bij jou niet? Nooit?

  groetjes, jehanne

  • Beste Jehanne, in mijn ervaring zijn dromen bijzonder flexibel en kunnen ze zowel oude patronen 'illustreren', als op acute situaties reageren. Soms zelfs binnen één droom als er een oud patroon relevant is op dit moment van je leven en ontwikkeling!

 4. Nachtmerrie 's ik heb er genoeg gehad .
  De allerergste was een soort heks . met hele gemene
  nagels . die mij ontzettend pijn deed .
  Mijn man probeerde mij wakker te krijgen want ik gilde enorm.
  Mijn dromen zijn altijd naar . nooit iets mooi 's
  Het zal ongetwijfeld ook wel uit mijn kindertijd vandaan komen.
  Maar heb er voor de rest geen last van. denk ik .

  Dank je Wendy voor de duidelijke uitleg .
  Nu snap ik het een beetje waar het om gaat .

  Hartelijke groeten Jannie. ❤️

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in