Tijd doorbrengen in de natuur

Samengevat: Tijd in de natuur doorbrengen kan een substantieel positief effect hebben op onze geestelijke gezondheid. Hoe vaak kom jij buiten? Een korte wandeling of even zitten in het park is al genoeg om de vruchten te plukken van wat Moeder Natuur je te bieden heeft.

Voel je je gestrest, gefrustreerd, neerslachtig, angstig of heb je moeite met slapen? Lees dan vooral verder, want de oplossing waar je op zat te wachten is hier om je gerust te stellen en troosten, om je verlichting te brengen, rust en geluk. En wat het nog beter maakt, is dat het helemaal gratis is en beschikbaar is wanneer je maar wilt. Als je het nog niet wist, of er even aan herinnert moet worden, ik heb het over lekker in de natuur zijn. In dit artikel bespreek ik een nieuw onderzoek dat een geldwaarde heeft gekoppeld aan de verbeteringen in ons welzijn die we merken door simpelweg even het park te bezoeken.

Onderzoekers aan de Griffith University in Australië concluderen dat tijd doorbrengen in nationale parken en beschermde natuurgebieden wereldwijd ongeveer $6 biljoen kan schelen aan kosten in de geestelijke gezondheidszorg. Volgens auteur van het onderzoek Ralf Buckley is dit nog een terughoudende schatting, maar alsnog “10 keer meer dan de wereldwijde waarde van parktoerisme en 100 keer meer dan de globale waarde van de budgetten van natuurbeheerders.”

Tijd doorbrengen in de natuur

Hoe kwamen ze tot deze conclusie?

Voor het onderzoek hielden de onderzoekers een enquête onder een representatieve bevolking van ongeveer 20.000 Australiërs uit Queensland en Victoria. Ze vroegen de deelnemers om hun algemene mentale gezondheid te beschrijven en ook hoe vaak ze een park bezochten, zowel recentelijk en gemiddeld in hun hele leven. Buckley vertelt dat zijn team vervolgens een statistische regressietechniek toepasten om “te bepalen welk deel van hun welzijn afhankelijk was van parkbezoeken.”

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

De onderzoekers ontdekten dat 2,5 tot 3% van de geestelijke gezondheid van een persoon wordt bepaald door hoe vaak ze een park bezoeken of de natuur in trekken. Dat lijkt misschien maar weinig, maar het is ongeveer dezelfde hoeveelheid als het effect van extra inkomen op je mentale gezondheid, stelt het onderzoek.

De totale waarde van wat de onderzoekers de “waarde van gezondheidsdiensten” noemen, kwam voor de nationale parken in Australië uit op ongeveer $100 miljard. Volgens deze uitkomst dragen nationale parken zo’n $6 miljard bij aan de wereldwijde economie.

“Je kunt dit resultaat oprekken of opschalen met factoren van geestelijke gezondheid, voor kwaliteit gecorrigeerde levensjaren en bevolking. Je kunt opschalen met BNP. Je kunt opschalen met het aantal parkbezoekers. We weten niet wat de beste opschaalfactor zal blijken te zijn. Afhankelijk van welke factoren we gebruiken, zien we een andere waarde. Daarom heeft onze schatting zo’n groot bereik.” – Ralf Buckley

Dit onderzoek voegt toe aan de aanzienlijke hoeveelheid onderzoek dat de economische voordelen meet van simpelweg tijd doorbrengen in de natuur

Hoewel het fantastisch is en geweldig voelt om een wandeling te maken, een berg op of door een bos, en al helemaal als je uit de stad kunt komen en weg kunt zijn van al dat lawaai, die vervuiling en die elektromagnetische velden, is dat helemaal geen voorwaarde. Gewoon 20 minuten in een park doorbrengen is al genoeg om je mentale gezondheid te verbeteren.

Het volgende komt uit het onderzoek:

“Wetenschappers hebben ook ontdekt dat de natuur een psychologisch effect hebben op het welzijn van mensen. Onderzoekers aan de Chiba University in Japan wezen op het feit dat van de 7 miljoen jaar van de menselijke evolutie, “onze soort minder dan 0,01% van de geschiedenis heeft doorgebracht in moderne omgevingen.”

“Het verschil tussen de natuurlijke setting, waar onze fysiologische functies op zijn toegespitst, en de in grote mate verstedelijkte en kunstmatige setting waar we tegenwoordig in wonen, draagt bij aan de ‘staat van stres’ bij moderne bevolkingen,” staat in het onderzoek van de Chiba University uit 2016. De onderzoekers voegen daarbij dat, in de toekomst, data over de lange termijn, over dagen, weken en maanden, nodig zal zijn om het effect van de natuur op de menselijke fysiologie duidelijk te krijgen.

Gezien het belang van de kwaliteit van leven in onze moderne stressvolle maatschappij zal het belang van natuurtherapie steeds verder toenemen. De therapeutische effecten van stimulatie in de natuur wijst op een simpele, toegankelijke en kosteneffectieve methode om de kwaliteit van leven en de gezondheid van moderne bevolkingen te verbeteren,” vervolgt het onderzoek.”

Baden in het bos

Tijd doorbrengen in de natuur- Bos Japanners en Chinezen lijken dit al te snappen, omdat ze regelmatig doen aan Shinrin-Yoku, ofwel bostherapie. Dit is wat zelfbenoemd ‘natuurliefhebber’ professor emeritus Margaret Hansen van de University of San Francisco over dit gebruik te zeggen heeft:

“Het Japanse gebruik benut alle vijf de zintuigen. Je houdt zelfs je handen bij je oren om het geluid van de natuur beter tot je te nemen. Of je doet wat oefeningen om je perifere visie te verbeteren terwijl je in de natuur bent. Om te ruiken – neem wat bladeren of dennenappels, verpulver ze en houdt ze bij je neus.”

Om mee af te sluiten

Soms ligt de simpelste oplossing recht voor onze neus. In onze moderne cultuur moeten we onszelf er aan herinneren hoe belangrijk de natuur en de buitenlucht is voor onze gezondheid, en om er actief tijd voor vrij te maken.

Leestip:

Shinrin-Yoku: De kunst en wetenschap van het bosbaden

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Helemaal waar.
    Zo’n vereiking voor lichaam en geest.
    En het is gratis.
    Moeder natuur.