DELEN

Je eigen emoties onder controle houden wordt dikwijls aangeraden. Maar wat is het en hoe doe je het?

Wat is volgens mij natuurlijke controle?

Stel; je bent behept met een verslavende activiteit en wil daarmee stoppen. Waarom wil je stoppen? Omdat iemand het van je vraagt? Omdat je vindt dat het niet gezond is? Wil je ermee stoppen omwille van de sociale opinie? Of vindt je gewoon dat je er nu aan toe bent? In het laatste geval zal je waarschijnlijk minder moeite hebben om vol te houden. Gewoon omwille van het feit dat je meer bewust bent van je eigen inbreng in de beslissing die je genomen hebt. Deze bewustwording maakt dat je een meer natuurlijke controle hebt over je gedrag wat deze verslavende activiteit betreft.emoties

Zo kunnen we wanneer we de noodzaak ervan inzien een meer natuurlijkere controle over onze emoties krijgen. Niet omdat iemand jou vertelt dat het goed of beter voor je is maar omdat je er een dieper inzicht in krijgt.

Waarom is het volgens mij noodzakelijk om een natuurlijke controle over de eigen emoties te hebben?

Heel eenvoudig; emoties zijn dé manipulators bij uitstek. Via emoties manipuleren wij onszelf én elkaar. Neem alleen het feit al dat er op spiritueel-alternatief gebied een stelling is die ons vertelt dat het emoties zijn die ons tot mens maken. Volgens mij is dit een grove leugen waarmee velen zichzelf en elkaar onbewust in een impasse houden wat spirituele groei betreft.

We vertellen elkaar dat het goed is gevoelens uit het verleden te gaan benaderen en te doorvoelen om er ons voordeel mee te doen. Mijn waarneming echter is dat dit enkel leidt tot het herbeleven en herbeleven en herbeleven…zelden leidt dit tot diepere inzichten wat verwerking betreft. Wanneer we even afstand nemen van onze emoties en gaan kijken in plaats van voelen hebben we een veel beter zicht op de zaken die ons belemmeren te zijn wie we in werkelijkheid zijn.

Sneller oordelen

Wanneer we onze gevoelens of emoties laten meespelen, gaan we sneller oordelen over onszelf, dit leidt dan ook weer tot andere emoties. In deze manipuleren wij ons zelf in een situatie die niets te maken heeft met het nu. De meeste emoties hebben te maken met eerdere opgedane ervaringen die we normaal gesproken niet meer kunnen wijzigen. Het verleden is voorbij en niet meer te veranderen. Waarom moeite doen om het verleden te blijven oprakelen?

Waarschijnlijk heb je zelf al wel ervaren dat vele zaken blijven terug komen en dat je er weinig of niets inspraak op hebt hoe het emotionele verloop is. Zal je wenen, of blij zijn? Zal het terug beleven van de emoties uit het verleden enige verandering teweegbrengen? Eens goed wenen, zal wel opluchting brengen. Maar het is niets vergeleken met een dieper inzicht over wat deze emoties in werkelijkheid zijn. Manipulators die ons te allen tijde weg houden van een leven in vreugde, en diepere inzichten van wat het mens-zijn in houdt.

Een andere kijk op je verleden

copyright: IK-Fotografie

Door natuurlijke controle over onze emoties krijgen we een totaal andere kijk op het verleden en de daarmee gepaard gaande emoties. Een natuurlijke controle maakt je niet tot een gevoelloos mens. Je krijgt alleen maar een duidelijker zicht op dat wat er gaande is. Het maakt je leven een pak eenvoudiger. Je wordt funcioneler. Hou er wel rekening mee dat het niet zo spectaculair is als een leven in drama.

Functionele aanwezigheid

Veel mensen verliezen zichzelf in hun emoties en raken zelfs verslaafd aan de uitwerkingen die deze hebben op zichzelf en anderen. Enerzijds zijn deze uitwerkingen niet zo prettig voor henzelf en anderzijds krijgt men er veel aandacht mee, wat op zich dan wel weer prettig is. Deze tegenstrijdige uitwerkingen houden de mens, wat betreft het leven van zijn eigen goddelijkheid vast in een positie waarin hij uitgemolken wordt door de emoties. Het steeds herhalende ‘verwerkingsproces’ wekt de illusie dat er ‘spirituele groei’ uit voort komt. In wezen is er alleen maar sprake van herhaling. ‘Putje in, pep je op’ zullen we maar zeggen en dat steeds opnieuw. Een processie van Echternach.

Functionele kijk op het leven

Ondertussen leef  ik al heel wat jaartjes volgens dat wat ik hierboven beschreven heb. Ik  blijf deze zaken onder de loep nemen om er diepere inzichten over te verwerven zodat ik ze zelf kan begrijpen, leven en dat begrip kan delen met anderen. Wanneer ik even kijk naar het leven dat ik voorheen had, kan ik stellen dat ik mij steeds vasthield aan bepaalde zaken waarvan ik dacht dat ze noodzakelijk waren in mijn leven. Ik vroeg mij helemaal niet af of deze écht onmisbaar waren. Veel zaken worden als onmisbaar voorgesteld in het collectieve denken. Ieder doet er zijn schepje bij en zo krijgen we een leven dat vol zit met nutteloze zaken en gedachten die er voor zorgen dat wij ons nog meer verwijderen van een leven in vrijheid.

Discipline

Wij (de meeste mensen) houden ons vast aan deze schijnbare onmisbaarheden. Dit maakt ons niet bepaald functioneel. Wanneer het onze intentie is ons leven spiritueler en functioneler te maken, ‘moeten’ (hoe moeilijk je het ook hebt met het woordje ‘moeten’) wij ook alle nutteloze zaken en gedachten opzij zetten. Het kan niet anders. Echter, jezelf disciplineren wil niet zeggen dat je jezelf tekort doet. Je ‘mag’ of ‘kan’ er zelfs nog niet mee beginnen wanneer je er nog niet aan toe bent. Jezelf gaan verplichten tot iets houdt geen natuurlijke discipline in.universele-boom-van-licht-kroon

Discipline is onze ware natuur. Wij mensen willen voor ieder probleem een snelle oplossing. Dit te ‘willen’ verteld ons dat discipline onze ware aard is. we laten ons alleen maar afleiden door lagere gedachten, waardoor we onszelf wijsmaken dat het allemaal vanzelf in orde komt. Vergeet het maar. Functioneel leven vraagt een gedisciplineerde aanpak.

Wat? Functionele aanwezigheid?

Wat is eigenlijk functionele aanwezigheid? Functionele aanwezigheid houdt een voedende positie in. Het houdt in dat je gaat leven naar dat wat jou ingegeven wordt door je Ziel. Hoe meer je hier aan toegeeft hoe functioneler je wordt. Alles wat eens zo belastend was in het verleden is weggenomen als het ware en vervangen door een houding die resoneert op het niveau van het Christus-Bewustzijn. Je Ziel speelt een grote rol in dit aanwezig zijn. Het is immers de Ziel die perfect wéét én aangeeft wat voor jou het beste is. Je identificeert je zelf met je Zelf en voedt er de wereld en alle wezens  door. De energie die dan door je heen stroomt bevrijdt jezelf en daardoor de wereld van de banden die in het materiële denken geschapen zijn. Hoe meer mensen zich bewust worden van hun functionele aanwezigheid, hoe meer voedende energie er naar het geheel stroomt.

Hoe?

Dé vraag: “Hoe kom ik toe aan het functioneel aanwezig zijn?” Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Je luistert naar dat wat je ingegeven wordt vanuit je eigen Ziel en gaat daar zonder morren naar leven. Alle ingevingen die er op gericht zijn jezelf op gelijk welk niveau te verbeteren leiden tot een beter holistisch functioneren. Wanneer je een ingeving krijgt dat het beter voor je is om te stoppen met verslavende activiteiten, stop je er gewoon mee. Zo kun je meerdere ingevingen krijgen en die allemaal in de wind slaan. Deze houding leidt tot lijden, je bent er je zelfs van bewust. Naar aanleiding van de ingevingen die je krijgt kun je jezelf op gelijk welk gebied optillen tot ongekende hoogten.

Ik vraag jou niet om bovenstaande zomaar klakkeloos aan te nemen. Ga gewoon eens kijken wat emoties jou tot nu toe gebracht hebben en hoe lang je er nog aandacht aan wil besteden. Wees gewoon eerlijk tegen jezelf! Hou je van drama? Geen probleem, geniet ervan.

Van nature is ieders levensdoel gericht op het positief ondersteunen van het geheel.

Maa

29 REACTIES

 1. Niets mis hoor met emoties ze zijn de weg náar onze ziel ze mogen enkel niet de baas zijn en niet projecteren naar een ander.maar zonder emoties zouden we kunnen moorden . steken we ze weg dn zetten ze zich vast in het lichaam.

 2. Ik lees hier veel over negatieve emoties. Omdat positieve alleen maar fijn zijn? Nee, ik ben bij heel veel dingen hevig geëmotioneerd. Liedjes van kinderen, filmpjes van dieren, muziek. Mooi, hoor ik mensen denken. Maar ik vind het toch vooral lastig dat ik bij schooloptredens , concerten en tv-kijken steeds met een zakdoek in de weer ben.
  Herkent iemand dit? En wat nu? Zoeken in het verleden of een oplossing in het heden zoeken?

  • @tanja,

   Beste Tanja

   Laat die tranen maar lekker gaan Tanja .
   Het laat zien dat jij een mens van vlees en bloed bent.
   Je hoeft dat toch niet in te houden , voor wie ?
   De een is Siberisch en een ander mens emotioneler.
   Dat zal je karakter zijn denk.
   Je hoeft volgens mij nergens te zoeken hoor, het hoord bij jou.
   Het zou al te gek zijn als wij tegenwoordig niet eens meer een traantje
   Mogen laten zeg.
   Moet je eens in Italië kijken of zuid – Amerika , die mensen laten gewoon
   Hun emotie ‘ s de vrije loop. Bij bv mooie muziek of opera. geboorte kind.
   Het is mooi hoor als je zo lekker kan mee sniffelen.
   Laat maar lekker stromen je tranen , niemand zal het vreemd vinden.
   Het hoord bij het leven.je zou jezelf niet zijn als je het tegen zou houden.
   Zoals ik reactie zie bovenaan al zei. een mens is geen robot met een aan en uit knop.

   Liefs Jannie.

  • Tanja,
   Ja ik herken dit wel (deels).
   Ontroerd zijn door muziek, filmpjes, etc. 🙂

   En toch geldt voor mij dat ik die energieën zelf in de hand wil houden; zelf wil toelaten/sturen. Dat wordt m.i. mogelijk door bewust te Zijn (d.w.z. in het Nu te Zijn). Dan blijf je waarnemen.

   Emoties wijzen op beweging (=beweging van energie). Ontroering is zo’n vorm van beweging; alleen minder heftig dan wanneer “de golven hoog opslaan”.

   Als er gezocht moet worden dan is het naar mijn idee niet in het verleden (alsof er iets mis met je zou zijn), maar inderdaad in het heden.
   Observeer die gevoelens/emoties van binnenuit, op het niveau van energieën. Zie bijv. het verschil in beweging. Tussen bijv. een zacht gevoel en een hoog oplaaiende emotie.

   Het is puur het ego-denken dat op die energie etiketten gaat plakken (dit is verdriet, dit is vreugde, dit mag wel, dat mag niet).

  • @tanja,

   Hoy Tanja,

   Ik raad je aan om het boek “De ontembare vrouw” van
   Clarissa Pinkola Estes te lezen.
   Zij geeft een diepgaand inzicht in de vrouwelijke natuur en ik heb het gevoel dat iedere vrouw dit boek gelezen zou moeten hebben.

   De ontembare vrouw representeert de instictieve natuur van de vrouw. Maar zij is een bedreigde soort.
   Deze “wilde” vrouw is de oervrouw, ze veranderd niet ongeacht cultuur, het tijdperk of de politiek.
   Ze is wat ze is en ze is volmaakt.

   Misschien iets voor jou

   groetjes
   Riet

  • @tanja,

   Ben je ontroerd of is het verdriet? Dat eerste is gewoon een ‘aanraking door liefde’, dat laatste is een belemmering.

   Emoties zijn niet positief noch negatief, emoties zijn er gewoon.

 3. ik had gisteren een hele mooie ervaring met “niet handelen”, vaak leiden emoties tot handelen “je boosheid uiten” een “grens aangeven” etc. en dat doe ik ook vaak genoeg, echter dit geval werd er voor mij een grens overschreden, mijn oprit wordt nogal eens als parkeerplaats gebruikt voor het restaurant van de buren, en dat wil ik niet en als ik mensen er aanspreek (en dat is niet altijd vriendelijk) is steevast het commentaar “oh ik dacht dat leegstond” of een ander stom gezeur smoes. Zo ook gister en de persoon in kwestie zag me zitten in de kamer, desondanks liet de auto gewoon staan.

  Echter deze keer in plaats te handelen en boos naar buiten te lopen, deed ik niets, ik aanschouwde het, van buiten wat daar gebeurde en tevens ook van binnen wat het met mij deed. Dus observeren, aanschouwen ipv handelen en zowaar er gebeurde een klein wonder. Het probleem loste zich in no time vanzelf op, zonder dat ik ook maar iets hoefde te doen. De eigenaar van restaurant kwam (toevallig??) aanrijden en sprak de persoon in kwestie aan en die reed zonder morren zijn auto weg. Dus niets doen, lost wel degelijk problemen op.

 4. Afstand nemen van emoties? Kijken in plaats van voelen? Ik vraag me af hoe vaak je dat wilt doen om tot het besef te komen dat die gevoelens en emoties niet voor niets in je leven en je iets willen vertellen. Eigenlijk zijn het boodschappen van je innerlijk, richtingaanwijzers, om tot heling/bevrijding te kunnen komen.

  Ik ben het er wel mee eens dat het niks oplevert om in je (‘negatieve’) emoties/gevoelens te blijven omwentelen, dat haalt je alleen maar verder naar beneden. Maar bewustwording begint wel om onder ogen te komen wat er nu elke keer met je gebeurt. Zolang je dat niet doet en de boel probeert te ‘controleren’ in plaats van datgene wat je blokkeert achter je te laten, blijft die ‘controle’ een illusie.

  Grappig dat er wordt gezegd “Wanneer we onze gevoelens of emoties laten meespelen, gaan we sneller oordelen over onszelf, dit leidt dan ook weer tot andere emoties”.
  Het gaat juist om die zelfoordelen die een bron zijn van gevoelens/emoties, en het gaat er juist om om die onder ogen te komen! Als mensen nu eens zouden af rekenen met die (zelf)oordelen ipv de gevoelens er van weg te stoppen of te negeren…

  Groetjes Robert

  • Maar bewustwording begint wel om onder ogen te komen wat er nu elke keer met je gebeurt.

   Kan ook andersom, Robert. Om onder ogen te kunnen komen wat er gebeurt, is helder bewustzijn nodig.
   Het mes snijdt aan twee kanten. 🙂

   • @Lia,

    Als je dat zuivere heldere bewustzijn al had, was het niet nodig om bewust te worden, en dan maakt het bewustzijnsproces zinloos 😉

 5. Lieke onenigheid??
  Dat is niet wat ik erbij beleef, hoor. 🙂

  We kunnen simpelweg anders tegen emoties aankijken en gaan er kennelijk ook anders mee om.

  Wat mij betreft is daar niets mis mee.
  Volledige acceptatie van wat er is en wat er komt, toch?

  Maar m.i. gaat het er om wat je jezelf ten doel stelt.
  Als dit is: “Zijn wie je in werkelijkheid bent”, ja dan zul je toch heel bewust met emoties/gedachten moeten omgaan.
  Je zult er afstand van moeten nemen, in die zin dat je je er niet mee moet identificeren. Je BENT namelijk die emoties niet. Je HEBT ze. En de vraag is dan: wie/wat is dan degene die ze heeft?

  Feit is ook, dat een objectieve kijk op situaties onmogelijk is, als men zich laat overspoelen door (heftige) emoties. Dus doen emoties ons besef voor realiteit geen goed.

  Het controleren/hanteren/sturen van emoties is trouwens niet hetzelfde als onderdrukken. Het geeft enkel aan dat jij zelf de touwtjes in handen hebt. En dan kan het gebeuren dat je na 2 dagen huilen, pruttelen en knarsetanden tot jezelf zegt: “ genoeg is genoeg. We gaan weer over tot de orde van de dag.”

  • Bedankt Lia, voor je beide heldere reacties.

   Als het Christus-Bewustzijn eenmaal door je heen stroomt
   dan ervaar je emoties geheel anders.
   Uitstralen van het Christus-Bewustzijn is meer dan voldoende.
   Een ieder die de goddelijke liefde laat stromen weet van nature wat goed is.
   En doorvoelt wanneer zijn of haar ego en de vrouwelijke liefdevolle energie in balans is.

   Ik wil hier nog wel even kwijt dat ik spreek uit de aller diepste ervaringen over emoties.
   Als baby zijnde, in de box lag ik te huilen en kreeg daarom slaag met een leren riem.
   Uren lang op de knieen zitten, op een cocos mat met de armen in de lucht, helemaal om niets.
   Op de lagere school vrezelijke pijnen op de borst van de stress en angst die me weer te wachten stond als ik thuis kwam.
   Daar tegenover een moeder die pure liefde liet zien, maar uit angst niet tegen hem in durfde te gaan.
   Dit is nog maar een klein stukje over wat ik mocht doorleven betreffende angst en pijn emoties.
   Toen hij oveging was ik 15 jaar.
   Toch overzag ik toen al zeer snel het grote geheel en was instaat om hem diep van binnen met hart en ziel te vergeven.

   Beste mensen een ieder die in je leven komt heeft een boodschap voor je ofwel is de spiegel die je laat zien op welk gebied je niet in balans bent.
   De wet van de aantrekkings kracht ken ik als geen ander.
   Heel eenvoudig stoppen met de vinger naar de ander wijzen en diep op zoek gaan waarom je situaties aantrekt.
   Het hele proces van bewustwording is mijns inziens vol van magie en wonderbaarlijk als je er voor openstaat.

   Ik ben ook dankbaar voor de mensen die in mijn leven komen die op het eerste gezicht irritant, agressief, etc gedrag laten zien.
   Hun diepere boodschap ontgaat me niet.
   Net als ieder ander kan ik ook op sommige situaties nog vanuit het ego reageren, maar als dit gebeurt is dat maar van korte duur.

   Het voorval wat Harma hieronder beschrijft is duidelijk de wet van aantrekking vanuit vertrouwen in het universum.

   Ik kwam jaren geleden ergens te wonen waar parkeren een probleem was.
   Er woonde iemand die een bepaalde plek, als zijn plek zag voor zijn auto te parkeren.
   Dit vooraf niet wetende parkeerde ik mijn auto op deze plek als hij vrij was.
   Hierdoor ging de man ruzie met mij maken en ik ging met al mijn ego tegen hem in en bleef de auto parkeren waar plaats was.
   Dit liep uiteraard steeds hoger op.
   Tot ik bewust werd wat er echt speelde.
   Ik ben de man liefde wijsheid en inzichten gaan sturen.
   Toen er een maand later zeer veel sneeuw was gevallen kwam ik naar buiten en wilde weg rijden maar de laag sneeuw op de auto was enorm.
   De man die eerst ruzie met me zocht stond buiten en vroeg aan me of hij met de zachte besem mijn auto sneeuwvrij mocht maken.
   Toen ik blij instemde was vanaf dat moment alles vergeten en vergeven en kregen wij een prettige relatie.

   Ik hoop hiermee iets van inzicht te mogen geven.

   Veel liefs, John.

   • John, wat een indrukwekkend verhaal.
    Ben er stil van.
    ……………….

    🙂 🙂

    Dank je wel voor het delen.

    Liefs terug van Lia

   • @John,

    John,

    Ik heb je verhaal gelezen en besef wat het kost om te kunnen vergeven.En wat mooi dat het je gelukt is.
    Hoe zit dat met de vader die je zo behandelde. Waarom denk jij dat je dat moest ondergaan?
    Als baby al zo mishandeld te worden?
    Ik begrijp wel dat liefde uiteindelijk het antwoord is op veel onrechtvaardigheid.
    Toch roept jouw verhaal deze vraag bij mij op. Ik heb al heel wat uitleg gegkregen over dit soort zaken maar nooit een antwoord gekregen die aansluit bij de mijne op dit moment.
    Misschien is er ook wel geen antwoord op omdat we zoveel niet kunnen overzien.
    Of heeft ieder zijn eigen waarheid daarover.
    Als je er niet verder op in wilt gaan dan begrijp ik dat volkomen.

    groetjes
    Riet

    • Hoi Riet.

     Het universum werkt weer geweldig ik had net een uitgebreid en lang antwoord geschreven wat schijnbaar niet helemaal goed was, want bij het versturen ging er iets mis!
     Ik zat hier gelijk met een glimlach.

     Ik wil op je vraag, nu kort, best ingaan.
     Als eerste wil ik even kwijt dat vergeving, het woord kan ik wel, maar zegt mij verder niets.
     Omdat ik dankbaar ben voor alles en iedereen wat op mijn pad komt.

     Ik hoef de ander niet te vergeven, ik schenk hem of haar dus dankbaarheid, liefde en wijsheid.
     En verwijt de ander dus niets.

     Eventuele vorige levens zeggen mij ook niets, ik heb er niets mee en hoef er niets mee omdat ik in het nu leef.
     dus zoeken en vragen over wat en het waarom doet er niets toe.

     Ik geniet met volle teugen van de mensen en wat er allemaal op mijn pad komt.
     Ik ben me bewust dat de ander altijd een les voor me in petto heeft, ofwel de spiegel voorhoud.
     Soms moet je dan diep graven voordat het ahaaa moment komt.

     Ik wil hier best dieper op ingaan tijdens een telefonisch gesprek.

     Ik geef hierbij mijn E-mail adres dan zal ik vervolgens mijn telefoon nr. doorgeven.

     johnmeerts@hotmail.com.

     Groetjes, John.

    • @Riet,

     Bedenk dat je als ziel plannen maakt aangaande dit leven, plannen over wat je wilt komen uitwerken (levensles) en welke ouders je daarvoor uitkiest. Dus als je kiest voor dat gezin onder die omstandigheden, is dat natuurlijk met een reden.

     Alles wat je wilt komen uitwerken (levensles) is gedaan uit liefde (voor jezelf).

     Groetjes Robert

   • Beste John,

    Heftig verhaal en knap hoe je ermee om bent gegaan en hoe je nu in het leven staat!
    Ik ben nu 33 jaar en heb 2 heftige relaties achter de rug. In mijn laatste relatie hield mijn ex de spiegel voor, de spiegel die ik nooit eerder voor mij had gehad. Om een lang verhaal kort te maken. In ben opzoek gegaan waarom ik denk zoal ik denk, ik doe zoals ik doe en waarom mijn emoties zo heftig kunnen zijn. De uitkomt weet ik sinds een half jaar, namelijk diagnose borderline em ADHD. Ik kan je vertellen dat is geen pretje en tot op heden heb ik er veel moeite mee om het te accepteren. Door mijn heftige emoties, stemmingswisselingen, toetrekken/afstoten, verlatingsangst, bindingsangst blijft er weinig over van de goede partner die ik zo graag wil zijn. Ik wil zo graag liefde geven en ontvangen en niet overemotioneel reageren. Mijn diagnose is het antwoord op mijn vragen en dat geeft mogelijkheden tot aanpak, maar heeft er wel voor gezorgd dat ik de liefde van mijn leven ben verloren. Beide ex partner zijn in therapie geweest door toedoen van mijn gedragingen in de relatie. Ik ben nu ook in therapie. Voor mij is het dus heel erg belangrijk om emoties te herkennen, te aanschouwen en niet impulsief te handelen. Ik zal ze moeten proberen te controleren. Ik hoop dat ik de kracht heb om in de toekomst ook zo in het leven te staan zoals jij nu doet! Je verhaal raakt mij en geeft mij hoop! Dank je wel!

 6. Als ik dit artikel lees en de reacties dan lees ik zoveel onenigheid over hoe met emoties om te gaan. Ik ben er zelf nog niet achter hoe dit precies te doen, ik denk dat het soms heel goed is om boosheid wel uit te drukkken wanneer je ervaart dat iemand bv vaak over je grens gaat. en niet zozeer om de ander te belasten maar om de boodschap wat meer kracht te geven. En een ding weet ik wel vanuit mijn eigen ervaring en de ervaring die ik in mijn gezin heb gehad, het onderdrukken van emoties ervaar ik als zeer schadelijk, voor je lichaam (alle emoties/trauma’s worden opgeslagenn in het lichaam en leidt tot blokkades)voor je geestelijk welzijn maar daarnaast ook voor het contact. want wanneer er geen emoties in contact mogelijk zijn of onderdrukt worden wordt er een belangrijk stuk weggelaten naar mijn idee en is het contact dan nog wel echt?(tenzij er natuurlijk geen emoties zijn olp dat moment maar wanneer er emoties worden onderdrukt ervaar ik illusie)

 7. Het is logisch dat wij emoties hebben anders hadden we ze niet en alles wat we als mens hebben heeft zin.
  We hebben niet voor niets tranen om te huilen en met name vrouwen hebben behoefte aan uiten van spanning en verdriet met name om zacht te blijven.
  Het is voor mij een combinatie van uiten van emotie en er naar kijken. Als er een emotie is is het naar mijn ervaring niet verstandig om deze te onderdrukken.
  Alles wat onderdrukt wordt geeft spanning en daarom lopen er ook zoveel bommetjes op straat rond. Ze exploderen doordat met name de antidepressiva ze onderdrukt en nu wordt er eindelijk onderzocht of het vermoorden van families, het agressief gedrag van kinderen en het elkaar met messen bewerken al op jonge leeftijd iets met dit middel te maken heeft.
  Wat is er mis met een emotie (beweging). Juist het uiten van emoties is belangrijk om te blijven stromen.
  Het vraagt om aandacht, maar wel de juiste aandacht.
  Vanuit de spirituele wereld is een emotie bijna een vijand en ik heb al heel wat mensen bij me gezien die bang zijn om negatief te denken en om emoties te hebben.
  Wat mij betreft zijn we hier op aarde om mens te zijn en juist het menszijn te begrijpen en te ondervinden wat menselijk is.
  Maar het betekent niet dat we onze emoties moeten volgen en er anderen mee belasten. Het is geen goede raadgever.
  Maar dat gebeurt juist als we ze niet met aandacht tegemoet treden. Dat zie je overal om je heen.
  Dus wat mij betreft, wees blij met je emoties, geef ze aandacht en ruimte om te zijn maar laat je er niet door leiden.
  Emoties hebben is prima, waarom, omdat we ze hebben.
  Een potje huilen, of eens flink mopperen en met de deur slaan, er is niets mis mee.
  Doen we dat niet dan…… Kijk maar om je heen in de wereld en je ziet het gevolg.

  Riet

  • @riet, “Een potje huilen, of eens flink mopperen en met de deur slaan, er is niets mis mee.”

   Riet, waarom zou ik gaan moeten huilen of eens flink mopperen en met de deur slaan?

   In mijn geval ook lastig, ik heb enkel schuifdeuren en heel snel vocht te kort, als ik huil dan moet ik gelijk een liter water tot me nemen anders droog ik uit.

   Bedoel ik enkel mee; er moet een reden tot huilen, mopperen, deur slaan, toch?

   Als die reden er niet is dan zijn er toch ook die emoties niet?

   Niets mis met emoties ALS ze nog opkomen, er gewoon laten zijn.

   MAAR bij een bepaalde bewustzijnstrilling komt de mens er achter wat emoties zijn en hoe ze ontstaan en dan wordt het een heel ander verhaal/leven.

   Emoties of ego hoeven niet weg, ze verdwijnen vanzelf door een bepaalde bewustzijnstrilling.

 8. “Heel eenvoudig; emoties zijn dé manipulators bij uitstek. Via emoties manipuleren wij onszelf én elkaar. Neem alleen het feit al dat er op spiritueel-alternatief gebied een stelling is die ons vertelt dat het emoties zijn die ons tot mens maken. Volgens mij is dit een grove leugen waarmee velen zichzelf en elkaar onbewust in een impasse houden wat spirituele groei betreft.”

  Wat is een emotie?

  Hoe ontstaat een emotie?

  Is een emotie ‘het probleem’ of is waarde/beleving daarvan vanuit het ik-gevoel/ego ‘het probleem’.

  Ik heb niets met emoties.

  De negatieve heb ik niet en de positieve zet ik direct op marktplaats m.a.w. daar wordt ik niet vrolijker van dan ik al was.

  Emoties kunnen enkel dienen om te zien in hoeverre je in de werkelijkheid staat en je op de ladder der bewustzijnstrilling staat.

  Als de mens nog waarde hecht aan emoties dan zegt dat niets anders dan dat er nog flinke ego-energie aanwezig is.

  “Van nature is ieders levensdoel gericht op het positief ondersteunen van het geheel.”

  Als onder positief ook verstaan wordt het ‘als sneeuw door de zon laten verdwijnen der mens’ omdat dat positief is voor het geheel dan kan ik mij daar in vinden.

  Ik word er bijna emotioneel van maar die natuurlijke controle zit weer eens in de weg.

  • @Aart,

   Beste Aart.
   Wat is er mis met ego-energie?
   Het is wat mij betreft een gereedschap van de mens net als emoties. We moeten er mee leren omgaan. Als je een slang zijn gif afpakt is hij weerloos. Zo ook de mens die denkt
   dat hij geen ego mag hebben.

   riet

 9. Stel; je bent behept met een verslavende activiteit en wil daarmee stoppen. Waarom wil je stoppen?

  Wat willen mensen nu eigenlijk?
  Willen zij steeds de ervaring hebben beheerst en overheerst te worden door bepaalde emoties en gedachten?
  Willen ze er slaaf van zijn?
  Of zou het andersom moeten zijn.
  Dat je kunt kiezen voor (en bewust kunt afstemmen op) bepaalde gedachten en gevoelens.

  Ieder mens creëert zijn eigen leven, jawel met diezelfde gevoelens en gedachten. Dus is het ook belangrijk dat jij ze zélf beheerst, er controle over hebt.

  Wanneer we even afstand nemen van onze emoties en gaan kijken in plaats van voelen hebben we een veel beter zicht op de zaken die ons belemmeren te zijn wie we in werkelijkheid zijn.

  Juist!
  Wanneer het doel is om te Zijn wie we in werkelijkheid Zijn (namelijk het Zijn zelf) zullen we inderdaad afstand moeten nemen van emoties. Waarom? Omdat emoties grove, zware vibraties zijn (zeg maar als hoge golven in de zee) en deze golven het stille, rustige en helder bewust-Zijn benevelen en versluieren. Bij hoog oplaaiende golven kun je de bodem van de zee niet meer waarnemen.

  Het Zijn is de basis of bron in onszelf. Het is volkomen transparant, als glas. Emoties (+bijbehorende gedachten) werken daarentegen als een laag mist.

  Het steeds herhalende ‘verwerkingsproces’ wekt de illusie dat er ‘spirituele groei’ uit voort komt.
  In wezen is er alleen maar sprake van herhaling.

  Mee eens. Met het spitten in je emoties en het zoeken naar oorzaken kom je m.i. niet verder. Val je in herhaling.
  Je blijft op de rand van de cirkel draaien en je raakt er niet het middelpunt mee, de Bron, het Zijn dat jij Bent. Kom van die cirkel af. Stem je simpelweg af op de Bron, op innerlijke stilte en rust, en kijk wat er gebeurt.

  Mooi artikel! 🙂

 10. volgens mij zijn emoties juist hard nodig en proberen we ons aan te passen aan de opinie van de maatschappij. ‘Je mag je best wel even slecht voelen, maar niet te lang …’ Terwijl het juist zo hard nodig is, als een rouwproces.
  Deze week was ik erg verdrietig om het vertrek van een paar dierbaren … De ene mens gaf mij een knuffel. ‘Wat vervelend voor je, ik voel wat je voelt, dat is heftig zeg’ en ze nam me mee naar ee n stilte lokaal nadat ze hoorde dat ik in meditatie veel rust vind. Een ander vertelde dat haar moeder had gezegd: ‘Ze mag blij zijn dat ze niet naar Nieuw Zeeland zijn verhuisd’ en ‘Zo moet je het maar positief bekijken’ vertelde ze me. Ik probeerde uit te leggen dat dat zo niet werkt voor mij, maar al snel bleek dat deze vrouw mij niet echt begreep. Gelukkig ben ik zo ver dat mij dat helemaal niet uitmaakt en dat ik ook niet mijn best hoef te doen om dit uit te leggen.
  Zij is mij niet en kent mijn verleden niet en dit doet pijn. En er zit ook wat onder, overtuigingen en oude pijn … ik laat het er zijn. En elke dag wordt het weer wat beter en als ik eraan toe ben, en ik het inzicht nog niet gevonden heb, komt het naar me toe als ik er klaar voor ben … Dit keer was het vrij duidelijk en door een perfect artikel hier op deze site vond ik een meditatie die me rust bracht. En er is nog steeds wat pijn, maar het wordt lichter. Het laat zich niet afdwingen, het maakt me altijd weer sterker en lichter uiteindelijk. zo werkt het voor mij …. dat is niet negatief, maar dat is doorleven. Dan geef je alle weerstand op! En dan gaat het vrij snel (zonder dit te verwachten).

 11. Emotes , emoties , emotes ik zie het als een grote taart
  Waar iedereen een stukje van krijgt.
  Alles is emotie , maar hoe ga je er mee om ,wat doe je ermee.
  Wat hier boven ook staat sommige krijgen daar aandacht door
  Maar blijven er wel in hangen.
  Ieder mens maakt bepaalde emoties door . Dat hoord er nou eenmaal bij.
  Maar ik probeer het toch op een bepaalde manier een plaatsje te geven
  Zodat ze niet mijn leven gaat beheersen.
  Door dingen zoals ziekte bij Fam. Kan je best weleens moeilijke momente Beleven.
  Maar dan laat ik alle emoties gewoon komen , zonder er een ander mee te belasten.
  Ik zie het zeker niet als negatief , en neem het zoals het komt.
  Je bent toch zeker geen robot waarvan je het knopje aan en uit zetten kan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in