Natuurlijker leven na burn-out met de GOLF-filosofie

Mijn burn-out wekte een verlangen op naar natuurlijker leven. In mijn ogen is dit ook de boodschap van een burn-out: herontdek je ware natuur! Als leidraad hiervoor ontwikkelde ik mijn eigen levensfilosofie: de GOLF-filosofie. Een filosofie die je helpt te surfen op de golven van jouw leven.

Natuurlijker leven: ingrediënten van de GOLF-filosofie

Het woord GOLF verwijst in eerste instantie naar de golven in de oceaan, maar elk van de letters is tevens een afkorting:
G staat voor Getijden
O staat voor Overvloed
L staat voor Liefde
F staat voor Flow

GOLF

Net zoals de golven in de oceaan, bestaat het leven uit ups & downs, uit pieken en dalen. Uit momenten waarop je in een stroomversnelling zit, versus momenten waarop niets stroomt. Surfen op de golven van het leven brengt uitdagingen met zich mee, waarvan ik de drie voornaamste deel:

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
1. Selecteer de juiste golven

Je kunt niet op elke golf tegelijk surfen, dan geraak je uitgeput. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in onze multitaskende maatschappij zoveel mensen uitgeput geraken. Een surfer weet heel precies de juiste golven te selecteren en rust tussendoor. Focus en geef je energie enkel aan zaken en mensen die er echt toe doen.

2. Zonder actie gaat de golf aan jou voorbij

We hebben allemaal veel plannen en dromen, maar als je niet in actie komt om deze te verwezenlijken gebeurt er simpelweg NIETS. Wanneer een surfer niet zodra hij een golf ziet, begint te paddelen, zal hij niet door de golf worden meegenomen en kan hij er dus ook niet op surfen. De misvatting rond de wet van de aantrekking is dat dingen vanzelf op je pad komen als je er maar hard genoeg in gelooft. Ik kan echter visualiseren zoveel ik wil dat ik een goede surfer ben, als ik niet de zee in stap om effectief te oefenen, dan zal ik nooit een goede surfer worden.

3. Wees niet gehecht aan de golf waar je op zit

Zo snel als golven opkomen, zo snel verdwijnen ze ook weer. Een burn-out leerde mij dat veel dingen in het leven tijdelijk zijn. Hoe meer gehecht je aan iets bent, zoals een job, des te pijnlijker zal het zijn datgene te moeten loslaten. In het leven heb je niets onder controle behalve je eigen perceptie. Zonder gehechtheid ben je veel vrijer en flexibeler om jezelf onderweg bij te sturen. Want als de ene golf stopt, betekent dat immers dat er al een volgende op komst is.

Emoties als golven

Ook emoties bestaan net zoals golven uit pieken en dalen. Er gaan heel wat tegenstrijdige berichten rond over omgaan met (vooral negatieve) emoties. Voel je uiteraard vrij te kiezen voor de visie waar je jezelf het beste in kunt vinden.

Ervaring leert me dat een zogezegde negatieve emotie (een emotie die je als ‘lastig’ ervaart) altijd een functie heeft, je kunt het vergelijken met de vin van een haai die boven het wateroppervlak uitsteekt. Het dient om je te waarschuwen. Net zoals mensen liever niet met negatieve emoties geconfronteerd worden, willen surfers dat ook liever niet met haaien, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn.

Wanneer je een emotie opmerkt en ze vervolgens negeert zou dat zijn alsof je de vin opmerkt, maar niet de haai. Het negeren van negatieve emoties resulteert in het opkroppen ervan en dat heeft altijd schadelijke gevolgen voor je lichaam.

Wanneer je een emotie opmerkt en vervolgens helemaal opgaat in het verhaal dat je gedachten je over de oorzaak van deze emotie vertellen (‘Ik ben razend kwaad want persoon X heeft dat gezegd over mij, wie denkt hij wel dat hij is, hij zou beter naar zichzelf kijken want…’) is dat vergelijkbaar met je vrijwillig laten vermorzelen door de haai.

Wat doe je als je een haaienvin ziet in het water? Je merkt het bewust op, probeert rustig te blijven (en te blijven ademen) en brengt jezelf in veiligheid. Dat is eigenlijk exact wat je moet doen als je een negatieve emotie opmerkt.

Stuur je aandacht bewust naar de plaats in je lichaam waar je de emotie voelt (hiermee zeg je: ‘ik heb je opgemerkt’) en blijf rustig ademen. Wanneer je in het hier-en-nu aanwezig blijft tijdens dit proces, ben je altijd veilig. Je zult merken dat de emotie in eerste instantie misschien wat heviger wordt om vervolgens weg te ebben. Net zoals een golf zodra hij zijn piek bereikt, omslaat en verandert in schuim.

GETIJDEN

In de natuur bestaat alles uit een afwisseling van inwaartse en uitwaartse bewegingen, van opkomen en terugtrekken. Kijk maar naar de zee met zijn eb- en vloedmomenten. Of naar de takken van de bomen die jaarlijks leeg komen te staan om vernieuwing mogelijk te maken.

De natuur vecht niet tegen wat is. Stel dat een boom in de herfst krampachtig zou proberen zijn bladeren vast te houden of heel de winter verdriet zou hebben bij het aanschouwen van zijn kale takken. Stel dat de golven in de oceaan zouden vechten tegen het terugtrekken van het tij omdat ze schrik hebben dat het laag tij eeuwig aanhoudt. Het is een absurde voorstelling en toch is dit exact wat wij mensen doen.

We voeren constant strijd tegen de mindere momenten in ons leven en voelen er hevige weerstand tegen. Maar groei kent nu eenmaal een cyclisch verloop en als mens leren we vaak het meest over onszelf en het leven tijdens een fase van crisis of verandering. Ook een mensenleven is onderhevig aan seizoenen, dit hoort nu eenmaal bij natuurlijk leven.

Zelf vergelijk ik bijvoorbeeld een burn-out met een winterfase, een tijd van inkeer, verstilling en verdieping, waar vaak heel wat verlies aan vooraf ging (de herfstfase). En net zoals planten en bloemen tijdens de lente doorheen de oppervlakte moeten breken, gaat de fase na een burn-out gepaard met groeipijn. Groeipijn die nodig is om naar de zomerfase te kunnen evolueren.

Ik heb geleerd me over te geven aan de getijden van het leven. Op dagen waarop het vloed is (wat voor mij betekent veel creatieve inspiratie en inzichten hebben), lift ik volop mee met de flow. Op dagen dat het eb is (dagen waarop er niets stroomt en ik met mezelf amper blijf weet) laat ik me dragen door het leven, dan float ik gewoon. Floaten betekent ontspannen of niets doen ZONDER je daarover schuldig te voelen.

Het gekke is dat hoe minder ik vecht tegen de eb, hoe sneller het weer vloed wordt in mijn leven. Ik hoop dat ook jij leert genieten van zowel het flowen als het floaten!

OVERVLOED

We leven in een universum dat bestaat uit overvloed, alleen zijn we meestal blind voor de overvloed die ons omringt. We merken de overvloed niet op omdat we zo gefocust zijn op wat er niet is, op tekort, op wat we missen, graag zouden willen of juist NIET willen hebben. We klagen over ons lichaam, over het gebrek aan geld, over terroristische aanslagen en bizarre politici. We zijn jaloers op de mensen die hebben waar wij zo naar verlangen, alsof er door hun succes minder overblijft voor onszelf.

Wanneer ik in de oceaan ben, doet de weidsheid die mij omringt me verbonden voelen met iets groter dan mezelf. Daar besef ik dat wij mensen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, net zoals de golven met de oceaan. Wat je uitzendt, komt daarom ook altijd bij je terug, met je gedachten en intenties creëer je een rimpeleffect. Het is dus belangrijk om deze zorgvuldig te kiezen.

Er zijn drie manieren die mij helpen om op overvloed te focussen.

1. Dankbaarheid

Ik maak er een gewoonte van om elke avond in mijn bed minstens vijf dingen van de voorbije dag op te sommen waarvoor ik dankbaar ben. Van erg banale dingen tot heel speciale dingen. Zit ik op dat moment in een ‘ik maak me zorgen over geld-fase’ dan ben ik bewust dankbaar voor de financiële zegeningen in mijn leven (zelfs als ik die dag verschillende rekeningen moest betalen en geen inkomsten had).

Hoe miserabel je situatie ook is, er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. De energie van dankbaarheid kent een hoge vibratie. Je zult merken dat hoe dankbaarder je door het leven gaat, hoe meer dingen er zullen komen om dankbaar voor te zijn.

2. De uitkomst loslaten

Zeker als ondernemer is het een valkuil om steeds met het resultaat van wat je aan het doen bent bezig te zijn (zoals klanten vinden of geld verdienen). Maar ook in het gewone leven doen we soms dingen omdat we er iets voor terug verwachten (bijvoorbeeld: ik steun mijn collega in haar argument op de vergadering in de hoop dat ze dit de volgende keer ook voor mij doet).

Leer dingen te doen omwille van het plezier van het doen zelf, zonder verwachtingen te koesteren. Zo schrijf ik bijvoorbeeld aan een tweede boek, ik zou het natuurlijk fijn vinden mocht deze opnieuw uitgegeven worden. Maar ik haal zoveel voldoening uit het schrijfproces zelf, dat het mij eigenlijk niet zo veel uitmaakt.

3. De verborgen les of zegen

Wanneer er uitdagingen op mijn pad komen, dingen die ik vroeger als ‘problemen’ zou bestempeld hebben, is mijn eerste reflex op zoek gaan naar de verborgen les of zegen. Natuurlijker leven geeft je namelijk vertrouwen in het leven zelf. Ik weet gewoon dat het leven aan mijn kant staat, dus als er iets gebeurt wat mij op de proef stelt dan zijn er 3 mogelijkheden.

 • Ik dien iets te leren
 • Ik word voor iets behoed
 • Er wacht iets beters of meer passends op mij

Door zo te redeneren voel ik mij nooit een slachtoffer (of slechts heel even). Ik aanschouw het bovendien als een voorrecht te mogen groeien.

LIEFDE

Over het onderwerp liefde valt heel wat te vertellen. In deze context gaat het over zelfliefde en dan voornamelijk over de kwaliteit van de relatie met jezelf en hoe dit je relaties met anderen beïnvloedt.

Er is in onze maatschappij heel wat aandacht voor onze relaties met anderen. We worden overladen met tips over hoe je een goede partner, ouder, vriendin… bent. Dat al deze relaties een spiegel betekenen die de relatie met jezelf reflecteert, dat lees je helaas bijna nergens.

Natuurlijker leven werkt van binnen naar buiten. Wanneer je een steen in het water gooit, zie je een rimpeleffect ontstaan. De rimpels ontstaan door de steen, het effect treedt heel duidelijk van binnen naar buiten op. Als je kijkt naar de eigen rimpels in je leven, wat weerspiegelen die over jou? Wat reflecteren je relaties met anderen over de relatie met jezelf?

Wanneer een ander je teleurstelt, leer je dan standaard af te vragen: ‘Wat verwacht ik van deze persoon dat ik niet aan mezelf geef?’. Als je aan jezelf geen liefde geeft, hoe kan je dan liefde van de ander verwachten? Als je aan jezelf geen waarde toekent, hoe kan je dan verwachten dat de ander respectvol met je omgaat? Als je jezelf niet kent, hoe kan je dan verwachten dat de ander voor jouw unieke persoonlijkheid valt? Toon anderen hoe ze met jou moeten omgaan door zelf het goede voorbeeld te geven!

Zelfliefde gaat over de verantwoordelijkheid opnemen voor je eigen levenspad en investeren in je eigen geluk. Dit heeft niets te maken met egoïsme, integendeel. Wetenschap toont aan dat de hoeveelheid geluk die we ervaren zich naar buiten verspreidt en niet alleen de mensen die we kennen aantast, maar verder stroomt naar hun families, vrienden, vrienden van hun vrienden, werkomgeving en gemeenschap. Gelukkige mensen zijn dus betere vrienden, collega’s, buren, partners, ouders en burgers.

Gelukkig zijn is bovendien één van de mooiste geschenken die je aan je kind/partner/vrienden… kunt geven. Als jij ernaar streeft de gelukkigste versie van jezelf te zijn, dan geef je anderen automatisch de toestemming hetzelfde te doen.

FLOW

Het laatste element van de GOLF-filosofie is flow. Zoals ik al aangaf in het thema getijden, bestaat het leven uit een afwisseling van flowen en floaten. Maar flow heeft nog een extra betekenis, namelijk de flow van je lichaam. Ons lichaam is een zeer nauwkeurige en betrouwbare GPS, als we er gericht naar zouden luisteren, zouden we nooit de weg kwijtraken in het leven.

Innerlijke onrust, spanningen, vermoeidheid, je afgeremd voelen om iets te doen, maagpijn, hartkloppingen, hoofdpijn… het zijn allemaal mogelijke signalen die willen zeggen ‘JE BENT VAN JE PAD AFGEWEKEN, INDIEN MOGELIJK KEER OM.’ Als ik tijdig naar mijn lichaam had geluisterd, was ik nooit in een burn-out beland.

Luisteren naar je lichaam betekent voor velen niet meer dan eten wanneer je honger hebt en slapen wanneer je moe bent en zelfs deze basisbehoeften respecteren we vaak niet. We proberen ons lichaam aan te passen aan ons programma in plaats van andersom.

Uitspraken als ‘er ligt iets op mijn lever’, ‘er moet me iets van het hart’, ‘het hangt mij mijn strot uit’, ‘het doet mijn maag ineenkrimpen’, ‘ik voel het aan mijn water’, ‘ik walg ervan’,  nemen we gemakkelijk in de mond, niet beseffend hoe letterlijk we deze uitspraken zouden moeten nemen. In plaats van te proberen de boodschap te achterhalen van de signalen die ons lichaam ons geeft, grijpen we bij hoofdpijn, keelpijn, maagpijn, slaapproblemen, depressieve klachten etc. naar onze medicijnkast die op doktersvoorschrift gevuld wordt.

Wanneer je klaagt over keelpijn is er immers niemand die je spontaan vraagt ‘in welke recente situatie ben je niet voor jezelf en je eigen waarheid opgekomen?’, wanneer je urineweginfecties hebt zal niemand vragen op wie of wat je zo ‘pissed off’ bent. Er is niemand die je vraagt wat er in je leven gebeurt of gebeurde dat aan je klacht gelinkt kan zijn. Je ziet op geen enkel doktersvoorschrift staan: zoek ander werk dat meer in lijn ligt met jezelf, verbreek de relatie met je partner, durf vaker neen te zeggen tegen je ouders, verhuis naar de kust of spendeer meer tijd in de natuur.

Ga de dialoog met je lichaam aan, stel het vragen (als ‘Wat wil je mij vertellen?’ en ‘Wat heb je nodig om te kunnen genezen?’) en durf naar het antwoord te handelen. Je lichaam mag dan wel de patiënt lijken, het bevat eigenlijk de innerlijke dokter.

Surfen op de golven van het leven

Natuurlijker leven betekent niet dat het leven geen uitdagingen meer kent, integendeel. De natuur zit nu eenmaal boordevol uitdagingen (sla de natuur maar eens goed gade, vooral nu in de lente). Met de GOLF-filosofie heb je voortaan een surfboard om de golven van het leven te trotseren.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

13 REACTIES

 1. Heel fijn artikel. Deze manier van voelen en denken maken wat wakker in mij. Ik heb je stuk opgeslagen om het vaker terug te kunnen lezen.
  Bedankt voor het schrijven en delen.

  One love
  Bernice

 2. Precies dit! Herkenbaar, mooi geschreven en fijn om te lezen. Dank je wel voor dit artikel.
  Catch the wave and go with the flow.

 3. Dank je wel voor de fijne inspiratie.
  Het is wonderlijk hoe luchtig en speels het verhaal aanvoelt.
  Het tilt je zo het surfboard op.
  Veel plezier met het schrijven van je boek.
  Liefs, Sophie

 4. Wauw! Wat super gaaf en mooi geschreven <3 !! Dank mooi mens! Heel veel succes en plezier met al je natuurlijke projecten! Liefs Natalia

  • Niet zo simpel om toe te passen als vb bibolaire stoornis borderline , psychose hebt. hoe pak je Het dan aan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in