Angst – dat beklemmende gevoel van zorgen en paniek – is bij iedereen bekend. Hippocrates schreef er al over in de vierde eeuw voor Christus. Søren Kierkegaard idem in 1860 en ook Sigmund Freud schonk er in 1926 aandacht aan. Terugspringend naar het heden zien we echter een interessante verandering – met name bij de jeugd. Gebruik van farmaceutische geneesmiddelen vormen de klassieke methode om angst te behandelen (waarmee tevens het meeste geld wordt verdiend). Ook cognitieve therapie wordt veel toegepast en degenen die meer gebaat zijn bij holistische geneeswijzen maken vaker gebruik van meditatie, yoga, massage en andere ontspanningstechnieken. Muziektherapie wordt ook met enig succes toegepast. Maar nu hebben Britse neurologen één muziekstuk ontdekt, waarmee het totale angstgevoel met maar liefst 65 procent wordt verminderd!

Angst en de Y Generatie

Uit een in 2013 uitgevoerd onderzoek bleek dat 57 procent van Amerikaanse vrouwelijke universitaire studenten last hadden van periodes waarin “allesoverheersende angst” werd ervaren. In Groot Brittannië ontdekte Youthnet dat één derde van alle jonge vrouwen – en één op de tien jonge mannen – last hebben van paniekaanvallen.

Marjorie Wallace, manager liefdadigheid van Sane, is van mening dat de Y-generatie (degenen die zijn geboren tussen 1980 en 1990) omschreven kan worden als de generatie van wanhoop. “Opgroeien is zelden makkelijk geweest, maar dit gevoel van grote wanhoop? Dat is iets nieuws,” zegt ze.

Rachael Dove schrijft in “Angst, de epidemie raast door de Y Generatie:

“Wat is er dan aan de hand? De opkomst van de technologie, overdreven beschermend ouderschap en onderwijs dat is verworden tot een examenfabriek, zijn verschillende aspecten die psychologen aanmerken als oorzaak van angst van deze generatie. Een ander aspect, aangedragen door verschillende collega’s en psychologen waarmee ik heb gesproken, is de luxe (hoe ondankbaar dat ook klinkt) van het hebben van teveel keuze.”

Pieter Kruger, een in Londen gevestigde psycholoog, zegt dat uit onderzoek is gebleken dat mensen die vinden dat ze geen keuze hebben eigenlijk veel veerkrachtiger zijn – hoofdzakelijk omdat ze het leven of anderen de schuld kunnen geven van hun verkeerde beslissingen. Wanneer je namelijk heel veel keuzes hebt, kun je niemand behalve jezelf de schuld geven. “We worden echter steeds obsessiever omdat we iedere keer de juiste beslissing willen nemen,” zegt hij.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Schrijfster Claire Eastham, 26, onderschrijft dat op haar blog: We zijn hier allemaal gek:

“Ik heb veel tijd besteed aan me zorgen maken over wat ik met mijn leven wilde. Bij vorige generaties is die keuze uit handen genomen. Als je verteld wordt wat je moet doen valt de druk weg.”

In onze moderne tijd kan het moeten maken van keuzes verlammend werken. Veelal zullen we obsessief onderzoek gaan doen naar de talloze mogelijkheden van, ik noem maar wat, het kopen van een paar schoenen. Uiteindelijk verzuip je in de enorme hoeveelheid informatie, waardoor het hele koopavontuur geblokkeerd raakt, je uitgeput raakt, achtergelaten met een schuldgevoel over het niet eens kunnen uitvoeren van een schijnbaar simpele opdracht.

Ook de technologie draagt bij aan de toename van angst. Een groot aantal ‘Millennials’ voelt zich compleet verloren zonder mobieltje, dus wordt die permanent meegedragen. Mobiele telefoons wekken de indruk dat daarmee je kijk op de wereld wordt vergroot en een gevoel van verbondenheid wordt gecreëerd. Maar er zit ook een duistere keerzijde aan de behoefte continu op de hoogte te willen blijven van wat iedereen in de sociale media doet – ook wel FOMO (Fear Of Missing Out) genoemd, de angst dat je iets zult missen.

“FOMO is een zeer realistisch probleem. Het kan verslaving veroorzaken, met als gevolg verschillende niveaus van angst en een algemeen gevoel van onbehagen,” aldus Kruger.

Sociale media stelt ons in staat om alles met onszelf te vergelijken – relaties, eetgewoontes, je lichaam, schoonheid, rijkdom, levensstandaard – en niet alleen met onze vrienden, maar ook met beroemdheden. En, zoals uit onderzoek is gebleken, veel tijd doorbrengen op sociale media “kan depressies veroorzaken bij mensen die zichzelf vergelijken met anderen.”

Behalve verandering van onze levensstijl en onszelf behoeden voor blootstelling aan teveel sociale media – alsmede leren om te gaan met de vaak overweldigende hoeveelheid keuzemogelijkheden – hebben neurologen ontdekt dat het beluisteren van speciaal gemaakte muziek een diepgaande invloed kan hebben op verschillende gradaties van ons angstgevoel.

Zie ook het artikel: Dit is waarom je de frequentie van je muziek misschien wilt aanpassen in 432 Hz

Het maken van de beste anti-stress muziek

Onderzoekers van het Britse Mindlab International wilden graag weten wat voor soort muziek tot diepe ontspanning leidt. Bij deze studie werden de deelnemers aangesloten op sensoren en kregen als opdracht ingewikkelde puzzels op te lossen – die, inherent daaraan, een zekere mate van stress opleverden. Tegelijkertijd luisterden de deelnemers naar verschillende soorten muziek, terwijl de onderzoekers intussen metingen verrichtten naar hersenactiviteit, hartslag, bloeddruk en de ademhalingssnelheid.

Daaruit kwam duidelijk naar voren dat de deelnemers tijdens het afspelen van het ene nummer – “Weightless” (gewichtloosheid) – een opvallende vermindering van 65 procent van hun totale angst voelden, alsmede 35 procent afname van angst in een normale fysieke staat van rust.

Interessant te weten is dat dit nummer speciaal werd ontwikkeld om je in een zeer ontspannen toestand te brengen. Het nummer werd gecomponeerd door Marconi Unie, die samen met muzikanten en geluidstherapeuten zorgvuldig de harmonieën, ritmes en baslijnen arrangeerde, waardoor hartslag en bloeddruk van de luisteraar omlaag gaat, evenals de aanmaak van stresshormonen, zoals cortisol.

Deze muziek bleek zó effectief, dat veel van de vrouwelijke deelnemers er slaperig van werden – reden waarom hoofdonderzoeker Dr. David Lewis-Hodgson dringend adviseerde om deze muziek absoluut niet te beluisteren tijdens het autorijden.

Mocht je dit alles niet geloven, ervaar het zelf:

Bewaar voor later op Pinterest:

Neurologen hebben muziek ontdekt waardoor angst met 65 procent wordt verminderd (luister)

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

10 REACTIES

 1. You tube to mp3 converter. kopieer de link van het filmpje naar deze site en in een paar stappen wordt er een mp3 bestand van gemaakt.

 2. Ik hoopte zo iets fijns te ervaren….maar helaas is dit ook voor mij een te grote kakofonie aan geluiden. Misschien niet geschikt voor hsp en add ??
  Wie herkent dit en heeft n andere muziektip

 3. man man ik word er helemaal nerveus en kriegel van, deze muziek. Kan het niet langer dan 2 minuten volhouden

 4. Hoe kun je deze muziek op een mp3 zetten. Want ik vind het rust gevend muziek
  Kan iemand mij daarbij helpen.

 5. Heerlijk ! Ontspannend en Ja word er slaperig van maar het is ook wel tijd nu 00,05 ik zal vast heerlijk slapen trust !!

 6. Mooie muziek wordt er rustig van en kom in een staat van zijn, ik luister ook naar liquid mind via youtube ook rustgevend en tibetaanse klankschalen muziek van bijvoorbeeld Rainer Tillmann sound of the planets afgestemd op de planeten daarin wordt je vanaf de eerste toon meegenomen en laat je niet meer los en werkt goed voor chakra-healing. Vaak voelt het als een paar minuten terwijl er al een halfuur verstreken is. Tevens zijn er mp3's die zijn afgestemd op je oerbrein en de resonanties zoals vechten, vluchten en bevriezen het oerbrein reageert primair en dominant daarna je gevoel/emotie en dan je verstand/ratio. Als je oerbrein in goede staat is functioneer je in alle omstandigheden maximaal! PPDs kun je gratis uitproberen via maxmyperformance ze hebben onderzoeksprogramma's met 60% korting.
  Veel Succes!

  Robert

 7. Sorry ,,,, ik word gek, ik kan die eentonige muziek niet aan,,, dat geeft in mijn oren een stress gevoel…

 8. Sorry, is mij iets te eentonig. Blijft mij dus iets te veel op een lijn deze muziek. Maar k kan me wel voorstellen dat anderen hier wel heel erg behoefte aan hebben.

 9. Al bijna 10 jaar lang speel ik wekelijks in het ziekenhuis in mijn woonplaats. Daar staat een mooie vleugel en een aantal vrijwilligers spelen daar op vaste tijden.
  Ik speel licht klassiek en hedendaagse klassieke stukken.
  Via mij geef ik energie door vanuit het universum. Dit ligt ook in mijn muziek.
  Mensen voelen het, merken het, vinden hun ontspanning door de muziek.
  Het motto: "muziek heelt " is al zo lang bekend.